Nem mindenki rajong a Valentin-napi felhajtásért, de ettől függetlenül egy finom nassolnivalóval bármikor kényeztetheted a kedvesedet, akár ezen a napon is. ;) Most az epres chia puding lesz terítéken.
Az epres chia puding egy olyan finomság, ami különleges, egyszerűen elkészíthető és vagy ezerféleképp variálható. Jól hangzik? Meghiszem azt!
Miért szuper finomság a chia puding?
A chia magnak és a belőle készült pudingnak számos előnye van, már mint azon kívül, hogy finom és jólesik megenni.
- a chia mag alapvetően semleges ízű, így rengeteg mindennel lehet párosítani
- sok benne a vitamin és az antioxidáns
- gazdag ásványi anyagokban
- nagy mennyiségben tartalmaz omega 3 zsírsavakat
- jótékony hatással van a koleszterin szintre és a vérnyomásra
Ráadásul diétázóknak is bátran ajánlható, mert lassan felszívódó étel, könnyen eltelít hosszú időre, így reggeliként is tálalhatod. A barátnőd (vagy barátod), ha éppen az alakján dolgozik vagy fogyókúrába kezdett, akkor biztos hálás lesz azért a figyelmességért, hogy nem elég, hogy készültél valami finomsággal, ráadásul az olyan desszert lett, amit ő is bátran fogyaszthat.
Az epres chia puding hozzávalói
- chia mag
- tej
- eper
Egy emberre kb. 3 dl tejet kell venni. Minden dl-hez 1,5 evőkanál chia magot kell számolni. (Szerintem a 2 evőkanál jobb, mert sűrűbb lesz a végeredmény, de én úgy szeretem, ha megáll benne a kanál, de vannak olyan receptek a neten, ahol az 1 evőkanál/ dl aránnyal is megelégszenek.)
Elkészítés
Kiöntöd a tejet egy pohárba és beleszórod a fenti arányok alapján a chia magot.
A magok a folyadék hatására megduzzadnak majd és pudingszerű kocsonyás masszává fog összeállni. Éppen ezért bármilyen poharat is választottál a 3/4-nél semmiképp ne tölts jobban tele! Amikor megvan felkevered és legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára állni hagyod a hűtőben. Időnként érdemes átkevergetni, hogy egyenletesen szívja be a folyadékot az összes mag.
Amikor késznek ítéled (nálam ez az a szint, amikor megáll benne a kanál) akkor meg is vagy a puding részével és már csak a tálalás előtti utolsó szak van hátra. Bár megpróbálkoznak a boltok Valentin-nap alkalmából friss epret kínálni én ezeket még túl íztelennek érzem, ezért inkább fagyasztott epret szoktam kiolvasztani és azt darabolom fel.
A pudingot helyes tálkákba kanalazom és a tetejére teszem az eper darabkás réteget.
Tipp: Ha van otthon friss menta növénykéd, akkor egy-egy levéllel feldobhatod az összképet.
Ha kicsit csavarnál a recepten
Ez az alap recept, semmi bonyolult nincs benne, és így is isteni finom, de ha neked túl egyszerűnek tűnik, akkor kedved szerint felturbózhatod. Pl.
- édes keksz darabokkal
- cukor vagy méz hozzáadásával
- tejet helyettesítheted részben vagy egészben vízzel, kókusztejjel, szörppel, vagy gyümölcslével is
- mogyoró vagy mandula szemekkel
- csoki forgáccsal a tetejére
Nem kell a csillagokat is lehozni (vagy az áruházból az óriás plüssmacit) ahhoz, hogy a kedvesed lássa, hogy szereted. Hétköznapi, apró figyelmességek a kulcs a szívekhez, amihez egy ilyen pofon egyszerű desszert is elegendő. Vagy egy jó program!
Boldog Valentin-napot!
A cikk megírását a Provident támogatta.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.