A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mit kezdjünk a karácsonyfával karácsony után?

2019. január 16.

Számtalan módja van, hogy a karácsonyfádat házilag újrahasznosíthasd. Egy igazi kincs még az égősor és a csúcsdísz leszedése után is. Arról nem is beszélve, hogy most rengeteg fa hever begyűjtésre várva a kijelölt fenyőfagyűjtő-helyeken. ;)

karacsonyfa_ujrahasznositas_kidobas.jpg

Az ünnepek után elszáradt karácsonyfák várják végső sorsukat halmokban állva, némelyiken még a kiürült szaloncukros papír is ott himbálózik a szélben. Sok fa karácsony után akár már 2-3 nappal, kihajítva az utca szélére kerül, vagy szimplán az árokba. A szeretet ünnepének egyik szimbóluma nem ezt érdemli.

Ha te is sajnálod kidobni, vagy egyszerűen pazarlásnak tartod szemétre vetni, akkor hasznosítsd újra! Meglátod rengeteg szuper dolog készülhet belőle! Van néhány ötlet, amihez egy fa nem is feltétlen elég, így érdemes a környezetedben szétnézni, hátha akad még néhány felesleges fa a környéken. 

Macskabútor kintre vagy bentre

Akinek volt már cicája biztos eljátszott a gondolattal, hogy meglepi kedvencét egy macskabútorral. Lényegében ez egy szerteágazó állvány csoport, ahol büntetlenül élesítheti a karmát, felmászhat, pihenhet a kedvencünk. Remekül hangzik, igazi cica álom, de árában sorakozó nulla hegyek bizony sok gazdit eltántorítanak.


Kösd össze a kellemest a hasznossal, és csinálj egy saját cicádra szabott mászókát az otthon található anyagokból tizedannyiért mint, amennyiért készen vennéd! A macskák nagy lelkesedéssel nézik a karácsonyfát, már akkor is amikor felkerülnek rá az első díszek, miért ne ajándékoznád neki ünnepek után? A macskabútor váza rögtön készülhet karácsonyfa törzséből. (A sasszemű mókusok kiszúrhatják, így bevallom, hogy kicsit csaltam, mert képen szereplő valóban nem fenyőtörzs, de a lényeget gyönyörűen szemlélteti.)

372cd3c28e8fa4b900716ab3d6c9a3a1.jpg

Ápold vele a halastavakat

Amerikában már nagyon régóta használják a kidobott fenyőfákat a tavak ökológiai szisztémájának támogatásához. Lesúlyozva elsüllyesztik a fákat a halas tavakban, ahol a halak és különböző állatok többek között biztonságos otthonra lelnek az ágak között. Az élőhely ilyen formájú javítása annyira kedvezően hat a halak számára és méretére, hogy sok horgász önkéntesnek jelentkezik a programba, hogy megtudja, hogy a tó mely területein helyeznek el fákat, mert ez pozitív irányba kihat a horgászásra is.

Persze ez nem azt jelenti, hogy most mindenki rohanjon a hozzá legközelebbi tóhoz és dobja be szép nagy ívben a vízbe a karácsonyfáját!
Ha holnap kapok 50 felháborodott telefonhívást, hogy ki az az eszement, aki miatt több száz fenyőfa áll ki a Városligeti-tóból én bizony mindent tagadni fogok! Kérdezd meg a tulajdonost mielőtt önkényesen feljavítanád a helyi lábáztató pocsolyát rendicsek?

rh1_6754-trhweb.jpg

Tündértanya

Amerikában nagy divat tündérlakot építeni a kertbe a gyerekek legnagyobb örömére. A zöld urai mese pedig csak tovább lelkesítette a kicsiket, akik könyörögtek az ügyeskezű apukáknak, egy saját tündérházikóért. Lássuk hogyan is fest egy-egy ilyen picike építmény.

befunky_collageccc.jpg

Idén még a szoba, jövőre már a kert dísze

Egy-egy karácsonyi kerti díszt, némi kézügyességgel te is elkészíthetsz. Ha lassan dolgozol, vagy inkább a "majd holnap megcsinálom" típushoz tartozol, akkor se aggódj, egy teljes éved lesz még rá. Sok ötlet kering a neten, nézelődj egy kicsit és kapd elő a szerszámaidat is. Hajrá mókusok!

befunky_collage1.jpg

Kerti ösvény

Ha a szomszédoktól is elkéred a fájuk maradékát, akkor egész pofás kis ösvényt tudsz csinálni a kert végébe. Olcsó és mutatós megoldás, mégsem lesz sáros a cipőd, a legnagyobb esőben sem, ráadásul környezetbarát. Kell ennél több?

467c4abe46a14e5d41c9506ab9aac88e.jpg

Kerti szegély

A kertbe nagyon jól illik egy alacsony, fa rudakból készült szegély, ami körülöleli a féltve őrzött palántáidat. Ha kis szeletekre vágod a karácsonyfa törzsét, akkor felállítva a lapokat sorvezetőt is tudsz készíteni, ami tavasszal nagyon jól fog jönni, ha hajlamos vagy elfelejteni, hogy hová szórtad a magokat.

91a0487228c136c41ff832ae2e412961.jpg

Madáretető

Egy egyszerű, de nagyszerű ötlet következik. Bizony a madáretető. Nem kell túlbonyolítani, csak néhány lyuk benne magokkal, egy akasztó és már mehet is fára.

Ehhez még kert sem kell igazán, nálunk például egy nagypapa csinált a társasházak közötti fára az unokája nagy örömére. Gyakran szoktam őket látni, ahogy mennek feltölteni az etetőt. Ilyenkor mindig eszembe jut a magyar rajzfilm a Vili, a veréb és hogy kiskoromban mennyire imádtam, rongyosra néztem a kazettát.

fa1b0e891220c25b69d102aa2b07e8e8.jpg

Gyerekjáték fenyőből a gyerekjáték

Sokan készítenek fogpiszkálóból makettházakat, de ne aggódj, azért neked nem kell ennyire felaprítanod a karácsonyfádat. Könnyen készíthetsz apró játék kiegészítőket a karácsonyfád vékony ágaiból, melyekkel élvezetesebb lehet a játék.

befunky_collage2.jpg

Építőjáték

A koordinációs képesség fejlesztésére kiváló módszer az építőjátékkal való időtöltés. A gyerekek egyre ügyesebbek lesznek, és a fantáziájuk is szárnyra kaphat közben. Nagyszerű szórakozás, nemhiába olyan népszerű.

befunky_collagesdg.jpg

Mulcs

A mulcs egy igazi áldás a kertben. Aktivizálja a földigilisztákat, ami jót tesz a növényeknek. Természetes módon szorítja vissza a gyomokat és megvédi a fagytól a növények gyökereit. A leselejtezett karácsonyfát egy aprítógépben kis darabokra kell vágni és már kész is vagy. Ha több szomszéddal összefogtok és béreltek egy gépet, mindenki jól jár, különösen a kerti növényeitek. A fenyőből készült mulcsot a savkedvelő növények nagyon meghálálják.
Ha az aprítógép nem elérhető a számodra, akkor kis darabokra vág fel a fenyőfád ágait és terítsd a védeni kívánt növények töveire.

s-christmas-tree-mulching-always-smells-terrific.jpg

Ajtódísz

A lakásodról az első benyomást a bejárati ajtód képviseli. Milyen érdekes belegondolni, hogy a csengetésre még ki sem nyitottad az ajtót, a látogatódnak máris van egy felszínes véleménye otthonodról és rólad. Éppen ezért sokan szeretik az évszakhoz igazított ajtódíszeket. Nagyon látványosak tudnak lenni, és igazán büszke lehet, aki maga készíti el a sajátját. A következő néhány koszorú fa szeletekből készült.

llll.jpg

Nyaklánc és ékszertartó

A Föld szinte minden pontján hordanak az emberek nyakláncot, még hozzá hosszú évszázadok óta, így nem hibáztatjuk szívünket, ha megdobban egy-egy smukk láttán. A fából készült nyakéket igazán különlegesek, részemről bármelyiket boldogan elfogadnám és viselném. Szabadtéri esküvőkön gyűrűpárna helyett egyre többször látni kis fából készült dobozkákat, nem ok nélkül. Te melyiket választanád?

afsgsrzrz.jpg

Fenyőtea vagy fenyővíz

A tűleveleket, hajtásokat és rügyeket a tealevelekhez hasonlóan forró vízbe kell tenni és megfőzni. Hideg formában is készíthető, de ebben az esetben óráik kell ázni hagyni. Állítólag nagyon finom és illatos, nem keserű ízű. Bevallom eddig még csak nem is hallottam róla, de most már kimondottan érdekel a dolog, legalább van miért várnom a karácsonyfa lekopaszítását.

Igaz nem csodaszer ez a főzet sem, de számos jótékony hatása van pl. javítja a vérkeringést, húgyúti fertőzések kezelésére is ajánlott fogyasztani, de a megfázást is jól kezeli. Tea készítésre a  fekete-, ezüst-, erdei- vagy lucfenyő a megfelelő, de csak olyan fenyőt használj ami biztosan fogyasztható és vegyszermentes.

make-pine-needle-tea-final.jpg

Illatosító

Részemről a műfenyő egyik legnagyobb hátrányának a tipikus fenyő illat hiányát vélem. Imádom olyan finom. Sajnos azonban a légfrissítők a közelében sincsenek az igazi növény illatának, így csak rövid ideig élvezhetem az évben.

De most megtaláltam a megoldást, hogy ezt az időszakot meghosszabbíthassam. Tűlevél illatosító készítés házilag, egyszerű a tűleveleket szed le az ágakról kicsit zúzd össze és tedd egy dekoratív tálba, vagy szekrénybe egy régi zokniba csomagolva és már kész is.

illatosito.jpg

Lakberendezési apróságok saját kezűleg

 Az ünnepek alatt a berendezés fontos részévé vált a karácsonyfa, miért ne maradhatna, akár csak részben is a lakásunk része a továbbiakban is? Egy kis elszántsággal egyszerűen készíthetünk polcot vagy gyertya tartót, melyeknek fenyőillata visszaidézheti a karácsony meghitt emlékét, akár a nyár közepén is.

Remek hangszeralapanyag

A személyes kedvencemet a Didgeridoo (ejtsd: didzseridu) készítést a végére tartogattam. Ez annyira extrém felhasználása a karácsonyfának és annyira jópofa, hogy nekem egyszerűen keeeellll egy ilyen házi készítésű hangszer! Nincs mókus apelláta, meg kell csinálni és kész.

Már elképzeltem, ahogy az egész éves fúrkálásért, hajnalig tartó házi bulikért és az egész nap üvöltő lakásriasztókért ezzel fogok törleszteni a szomszédaimnak. Nap-nap után ezen fogok gyakorolni a társasházi lakásunk közepén.

Persze ez csak a képzeletem játéka, nem vagyok én ilyen szomszéd vérre szomjazó mókus, de azért igencsak jólesett elképzelni néhány (miattuk) alvatlan éjszakámon, hogy didgeridoo tanfolyamot fogok indítani itthon. Tudod 1000 Ft/ óra ha oktatlak, és 2000 Ft/ óra ha csendet akarsz, és inkább függesszem fel a dolgot. Van üzleti érzékem igaz? :) De ez csak vicc volt, hisz jól ismersz.

No ha te is kedved kaptál a dologhoz, akkor itt egy remek (angol) oldal, ahol lépésről-lépésre lefényképezve elmagyarázzák, hogy kell karácsonyfából ilyen csodahangszert készíteni, és a végén meg is szólaltatják. Ha nem megy az angol, semmi gond, a képek magukért beszélnek és a legtöbb internet böngésző már lefordítja a kért oldalt magyarra, igaz kicsit találgatni kell, hogy mit akart a költő.

8aaf9b965b5f1070cf5be891455b8da6.jpg

Ha ezek után még mindig nem találtad meg a számodra ideális újrahasznosítási formát, akkor sem kell lelkiismeret furdalásod legyen. Bár kitartó voltál, de most már te is leszednéd a fát, mert bokáig jársz a lepotyogott tűlevélben, akkor helyed el a már nem kellő fádat egy kijelölt karácsonyfa gyűjtő helyen, és bízd az állami szervekre az újrahasznosítást!

Ha pedig te is szomorú vagy, hogy véget értek az ünnepek, keressünk valami új alkalmat a vidámságra, ünneplésre. És persze bontsunk fel egy üveg bort! :) És ha már ború és ha már bor...

A cikk megírását a Provident támogatta.

fa karácsony spórolás újrahasznosítás kreativitás karácsonyfa DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3514528868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása