A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Őszi teendők kertes házban élőknek

2018. október 17.

Már erősen benne járunk az őszben, de a kezünk alatt továbbra is ég a munka. A tavaszi és a nyári ház körüli teendőket már korábban átbeszéltük és meg is csináltuk, de lássuk mi minden vár ránk ebben a csodás színkavalkádot rejtő évszakban.

oszi_teendok_borito_2.jpg

Nem ígérem, hogy rövid felsorolás lesz az elvégezendő teendőkről, de ez ne szegje kedvedet. Ha eddig még nem pipáltad ki a lenti pontokat, akkor kicsit bele kell húznod, de még semmi sincs veszve, időben végezni fogsz vele. Ha te viszont olyan ügyes voltál, hogy már nekiálltál korábban, akkor nincs miért aggódnod és tekintsd ezt a leírást, inkább ellenőrző listának.

Ha már a kertes házban élőknek címeztem a cikket, akkor kezdjük is a munkálatokat mindjárt a kertben.

A kert sok törődést igényel ilyenkor is

A kerti csapot vízmentesíteni kell, és alaposan be kell takarni, nehogy elfagyjon. A hozzátartozó slagot is nyugodtan le lehet szerelni (és kifolyatni belőle a vizet) mert már nem lesz rá szükség egészen tavaszig.

A vízóra aknára is érdemes egy pillantást vetni, hogy biztonságban vannak-e a csövek a fagyástól, ha nem akkor gondoskodni kell róluk is.

Ha már a víznél tartunk, akkor említsük meg a kerti tavakat is. Ilyenkor sok lehullott levél kerülhet bele, így érdemes egy hálót kifeszíteni föléje, hogy ne kelljen folyamatosan pecázni a tetejéről a szemetet. Ha halak is úszkálnak benne, akkor fel kell mérni, hogy megfelelő-e a tó mélysége és kialakítása arra, hogy ott teleljenek át az állatok. Ha nem, akkor őket be kell menekíteni egy melegebb helyre, ahol biztonságban megvárhatják a melegebb idő visszatérését.

oszi_munkak_a_kertben.jpg

Ha medence is van a kertben, akkor típustól függően teljesen le kell engedni a vizet belőle vagy ha a fajtája azt követeli meg, akkor pedig hagyni kell az alján egy kevés vizet a leterhelés miatt. A medence vízforgató rendszerét vízteleníteni kell, abban az esetben ha nem téliesített a családi pancsi. Ha igen, akkor pedig át kell állni a téli üzemmódra. Akinek van medencéje bizonyára tudja melyik kategóriába esik, ez csak egy emlékeztető a számukra.

Vannak olyan növények, amiket ilyenkor célszerű elültetni, míg másokat fagymentes helyre kell menekíteni a kertből. Előbbire a hagymás növények a jó példák, mint a tulipán és a nárcisz. Utóbbiak közé pedig az összes olyan mediterrán növény tartozik, ami rosszul tűri a fagyokat és a hideg időd, például a hibiszkusz.

A rózsabokrokat ilyenkor erősen vissza kell vágni és a tövét vastagon betakargatni, hogy meg ne fázzon. Ha tápláló trágyát is forgatsz a halomba jövőre még szebb virágokkal fogja kimutatni a háláját.

A fűmagot érdemes ősszel kiszórni, mert a sok csapadék kimondottan kedvez neki, illetve a nyári forró napsütés sem fenyegeti azzal, hogy kiégeti. Illetve az utolsó fű- és sövénynyírásokat is meg kell ejteni ősszel, aztán betenni a gépeket a garázs mélyére.

Jut eszembe garázs...

Készítsd fel a garázsodat és szerszámtárolódat az őszre!

  •  Told hátra a tavaszi és nyári felszereléseket, és kotord elő a lombfúvót és a gumicsizmát!
  • Alakíts ki egy kis sarkot a teraszon lévő kerti bútoroknak, mert nem mindegyik örül a folyamatos csapadéknak!
  • Én ide sorolom, mert sokan zárt helyen tartják a téli tüzelőt is. Ha eddig nem vetted meg, akkor utolsó perces vagy, szóval gyorsan, gyorsan pótold a lemaradásodat! Azt meg se említsem, hogy még fel is kell vágni, begyújtóst is kell készíteni, a rakásba halmozás pedig ezek mellett eltörpülő feladat.

favagas_oszi_teendok.jpg

  • Ebben az évszakban kezdenek a rágcsálók behúzódni a tél elől egy melegebb helyre, ezért tegyél ki csapdákat. Na semmi gyilkolászás! Tudod az egérke a mókus nagy cimbije, szóval csak finoman! Egy öt literes befőttesüveget állíts fejre, és a pereme alá az üveg belseje felé fordítva tegyél oda egy fél diót. Amikor a kis falánk enni kezd belőle, kilöki a csemegét az üveg pedig csapdába ejti, te pedig egy lapátot az üveg alá csúsztatva élve kitessékelheted a garázsból.

Ha már az állatoknál tartunk, folytassuk is velük.

Gondoskodj a kedvenced kinti helyéről is!

A kutyák és macskák kinti helyét is fel kell készíteni a hidegebb időre. Vastagon béleld ki szalmával, hogy ne fázzon! Sajnos a közhiedelemmel ellentétben erre a takarók és pokrócok nem megfelelők, mert a párától átáznak és csak rontanak a helyzeten. Kívülről nyugodtan tegyél hungarocell borítást a kutyaólra, esetleg hófüggönyt az ajtóra.

Még egyszer csekkold le, hogy az állat méretéhez igazodik-e a lakhely mérete, mert ha túl kicsi nyomorogni fog benne, ha pedig túl nagy, akkor meg nem fogja tudni kifűteni magának.

7268-cat.jpg

Most, hogy a valódi állatokkal megvagyunk, jöhetnek a drótszamarak és rokonaik...

Az autóról és a bicikliről sem szabad megfeledkezni

Nem kell megvárni az első havat, azzal, hogy felrakasd az autódra a téli gumikat! Olyankor mindig kígyózó sorok alakulnak ki a szervizekben, mert a legtöbb embernek olyankor jut csak eszébe, hogy eddig nem tette meg. Légy előrelátó és vidd a kocsit még a tömegek előtt a szakihoz!

A hűtőfolyadéknak fagyállónak kell lennie, hogy télen ne legyen problémád, és a kopottas ablaktörlő lapátokat is le kell cserélni, mert bizonyos, hogy a csapadékos ősz és a mögötte érkező tél próbára fogja tenni őket.

Bár a jogsi megszerzésénél (legalábbis régen így volt) azt tanították, hogy minden indulás előtt ellenőrizni kell a lámpák működését, szinte biztos vagyok benne, hogy ezt hetente is kimarad az átlagos autó gazdiknál. Szánj rá néhány percet és legalább most igazi mókushoz méltóan az összes jelzőfényt nézd át, és ha valamelyik csak pislákol vagy már azt se, akkor gondoskodj róla! Az évnek ebben a felében sokat van sötét, életet menthet ez az apróság. 

osz_auto_karbantartas.jpg

Bár márciusban már írtam egy bővebb listát arról, hogy mi mindennek kell lennie egy autó csomagtartójában, felkészülvén a vészhelyzetekre vagy váratlan eseményekre, azért néhány dolgot most is kiemelnék. Egy vastagabb takaró és pulcsi legyen bekészítve, akárcsak a zseblámpa és a jégkaparó, a hölgyeknek pedig egy meleg bakancs a tűsarok helyett igazán jól jöhet.

A bicikliket fel kell fújatni, hátha leengedett a kereke a sok állásban, valamint fényszórók és lámpák egész hadával is fel kell szerelni. Ha eddig nem volt rajta, akkor egy kellően hosszú sárvédőt is érdemes rá rakatni.

Persze a házon belül is akadnak tennivalók

  • Töltsd fel a kamrát csupa finomsággal és kezdj el átállni az őszi ételek készítésére! A hűvös őszi reggeleken sokkal jobban esik egy tál gőzölgő zabkása mellett felébredni. Higgy nekem! Estére pedig jöhet egy forró sütőtök krémleves.
  • Ellenőriz(tes)d a fűtésrendszert, a keményt, és csinálj egy próbafűtést! Ha valamelyikkel gond lenne, akkor még van esélyed, hogy a megfelelő szaki kiér és rendbe hozza az első havazások előtt.
  • Ne feledkezz meg az ablakok szigetelésének ellenőrzéséről sem! Nagyon kellemetlen, amikor süvít be a levegő a zárt ablak mellett is.
  • A molylepkék ellen tegyél be zokniba felakasztott, szárított levendula szárakat a ruhásszekrényekbe! A kis kártevők elűzésén túl, nagyon kellemes illata lesz a ruháknak is.

 Elértünk a végére. Ide hallom mekkorát sóhajtottál. :) Semmi gond, volt mit csinálni ezt elismerem, de most már jöhet a jól megérdemelt pihenés.

ősz kert házimunka garázs háziállatok kertes ház

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr514264279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

várom a levelet 2018.11.17. 09:11:37

feltöltöm a kamrámat csupa finomsággal,ami kitelik a nyugdíj-prémiumból.
süti beállítások módosítása