A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így válassz mosogatógépet, hogy ne kelljen csalódnod!

2018. július 18.

Ha mosogatógépet szeretnél venni, de bizonytalan vagy abban, hogy melyiket válaszd, akkor a legjobb helyen jársz. Bemutatom, hogy milyen szempont alapján lehet összehasonlítani a különböző mosogatógépeket, és saját tapasztalatokkal is várlak.

mosogatogep_vasarlas_1.jpg

Korábban már írtam az alapvető mosogatógép összehasonlítási szempontokról, de úgy érzem a témában jóval több rejlik, ezért elkészítettem ezt a még részletesebb elemzést.

A korábbi cikk tartalmából:

  • teríték
  • méret
  • beépíthetőség
  • szín
  • garancia
  • áram-, és vízfogyasztás
  • árak
  • megéri: fogyasztás alapú összehasonlító számítás

Milyen programok elérhető az adott mosogatógépnél?

A legtöbb gép 4-5 programmal minimum fel van ruházva, de fontos végigböngészni, hogy melyek ezek.

A legnépszerűbb mosogatógép programok:

  • gyors mosogatás (néhány márkánál ilyenkor a szárítás ciklus kimarad)
  • erősen szennyezett edényekhez intenzív program (nagyon hosszú, sok vizet használó program)
  • ECO program (a legtakarékosabb erőforrás felhasználó program, de gyakran 2,5-3 óráig tart)
  • fél töltetre vonatkozó (ez vagy külön program, vagy gyors és/vagy ECO programhoz hozzárendelhető)

És milyen programok szoktak még lenni?

  • előáztatás
  • plusz öblítés
  • üveg/pohár program (a kényesebb poharakhoz, cseppmentes(ebb) száradáshoz találták ki)
  • fertőtlenítő mód (elsősorban babás vagy kisgyerekes családoknak)
  • éjszaki, extra halk mosogatás (amerikai konyhánál külön áldás, vagy ha sokat menne éjjel is a gép)

+1 késleltető kiválasztás szinte bármelyik programhoz

melyik_mosogatogepet_valasszam.jpg

A zajszintről dióhéjban

A mosogatógépek zajszintjét decibelben (dB) adják meg, annál halkabb (tehát jobb) a gép minél kisebb ez a szám. Jelenleg 40-54 dB között mozog a különböző modellek zajkibocsátása, ami függ a kiválasztott programtól is.

Átlagosnak a 47-49 dB-t mondanám, ennek megfelelően már lehet szűkíteni a kínálatot. Bár a gyártók szerint ez már fantasztikus, azért aludni mellette maximum zárt konyhaajtóval és másik szobában lehet. Persze ez is függ az egyéni alvási szokásoktól.

Hol van az evőeszközök helye?

A legtöbb mosogatógépben a tányéros kihúzható fiókja (amit a gyártók szeretnek kosárnak hívni) rejti az evőeszköz tartó füles kosárkát. Ezek több rekeszesek szoktak lenni, leszedhető evőeszköz szárat tartó lyukacsos tetővel.

Létezik olyan típusú mosogatógép (én a Gorenje egyik gépénél láttam), ahol az evőeszköz kosárnak nincs fix helye, hanem egy soron belül balra-jobbra lehet csúsztatni. Attól függően érdemes mozgatni, hogy balra most több lapostányér kerül, vagy az adott körben inkább jobbra a mélytányéroknak kell több hely.

mosogatogep_evoeszkoz_talca.jpg

De létezik más alternatíva is. Vannak olyan gépek, ahol egy harmadik fiók van a poharaknak készült rész fölött. De fektetve kell az evőeszközöket betenni, egyesével a saját kis tüskéik közé. Általában ez a közép-felső kategóriás mosogatógépeknél jelenik meg.

Ez azért előnyös, mert így a tányéros részben felszabadul egy hatalmas terület a lenti kosár hiánya miatt, így több terítékessé válik a gép azonos külső méret mellett. 

Ha utóbbit szeretnél, akkor egyre több gyártó kínálatából válogatsz pl. Gorenje, AEG, Electrolux, Boch stb.

Mennyire alakítható a mosogatógép belseje?

Középkategóriától felfelé, mert jellemzően az összes gépben fel-le mozgatható a poharaknak készült kosár. Ez azért praktikus, hogy ha nagyobb méretű edényeket szeretnél elhelyezni valamelyik kosárban, akkor megválaszthatod, hogy felül vagy alul van szükséged nagyobb helyre.

A másik pakolást segítő turpisság az, amikor a tányérokat és poharakat tartó tüskék mozgathatók. Legtöbbször egy egész sort lehet lehajtani belőlük, de előfordul, hogy néhány tüske négy-ötösével is ledönthető, ezzel is kényelmesebbé téve a szennyesedény tetriszezést. 

mosogatogep_belseje.jpg

Ugyan ilyen elven működik, a poharas kosár bal és jobb oldala fölött található sor. Oda pl. a pezsgőspoharak szárat lehet beakasztani, de kisebb méretű teáscsészés ki szoktak rá férni, vagy a merőkanalak, nagyobb kések is. Amikor azonban nincs rájuk szükség függőleges helyzetbe állíthatók. Ennél a sornál rengetegféle designt kitaláltak már és akadnak nagyon jó leejtésű és rács közös kivitelek is, de néhány szerintem inkább csak útban van és jobb teljesen kivenni a gépből. 

Általában minél drágább egy mosogatógép annál több ponton állíthatod a saját megítélésed szerint az egyes részeit.

Merrefelé álljanak a tányérok?

Régebben szinte minden mosogatógépbe magaddal szembe kellett a tányérokat berakni, most azonban egyre többször választják a gyártók a másik megoldást, amikor a tányérok a mosogatógép közepe felé néznek és szemből csak az élüket látod. Szerintem egyik megoldás sem feltétlen eredményez jobb mosogatási végeredményt, ez inkább ízlés és megszokás kérdése.

mosogatogep_valasztas.jpg

Nekem szimpatikusabb volt magammal szembe bepakolni a tányérokat az előző gépemnél, de közben megbarátkoztam egy a másik nézettel is. Nem hinném, hogy döntő érv kellene, hogy legyen választásnál, a megszokások hívei figyeljenek rá.

Tabletta adagoló

Sok mosogatógépnél az ajtóba épített tabletta adagoló rekesz ajtaja kicsapódva, félkörívben nyílik ki a program közben. Azon kívül, hogy ez elég hangos és kisebb szívinfarktust eredményezhet némi odafigyelést is igényel. Ha magasabb edényeket teszel az adagoló elé, akkor nem fog tudni kinyílni, és a tabletta fele se fog feloldódni. Sajnos ebbe nem egyszer belefutottam magam is.

A mostani gépemnél például a tabletta tartó ajtaja oldalra elcsúsztatható kivitelben készült. Szerintem ez sokkal logikusabb és kevésbé zavaró.

mosogatogep_osszehasonlitas_vasarlas.jpg

Öblítő-, és sóhiány kijelző funkció

Az olcsóbb gépeknél gyakran nem található öblítő és/vagy sóhiány kijelző. Pedig nagyon praktikus. Elvégre sót hosszú hónapokig nem kell után tölteni, de ha kifogy, akkor ronda mosogatást eredményez és a gépnek sem tesz túl jót, ha nélküle megy. Hasonló a helyzet az öblítővel is.

Tipp: Amikor üzembe helyezed az új mosogatógépedet otthon, ne felejtsd el beállítani az öblítő és a sóadagolást az útmutató szerint, mert a gyári beállítás sok esetben nem megfelelő.

Hogy jelzi a program végét a mosogatógép?

Nekem például ez a pont csak utólag jutott eszembe vásárláskor nem. A korábbi gépem kiírta, hogy még hány perc van hátra az éppen futó programból, majd amikor végzett, két szolid pityenéssel jelezte, hogy végzett.

Ellenben a mostani mosogatógépen nem írja ki, hogy hány perc van hátra, mindössze csak annyit jelez ikonok segítségével, hogy mosogatási vagy öblítési szakaszban tart-e, esetleg már kész van. Amikor befejeződik a program szerintem indokolatlanul hangosan 8 igen jól olvasod, 8 hangjelzést ad le. Fogalmam sincs, hogy melyik elméleti tervező találta ezt ki, de iszonyúan zavaró megoldás.

mosogatogep_valasztas_tippek.jpg

A legmodernebb gépeknél előfordul, hogy a padlóra színes fények, vagy feliratok formájában vetíti a gép a programmal lejáratával kapcsolatos információkat. Ez azért elég menő, el kell ismerni. Ha ilyet szeretnél keresd a Bosch, Siemens, Neff, Electrolux stb. márkákat.

Extra funkciók

Itt nehéz igazságot tenni, hogy melyik funkció hasznos, és melyik született pusztán a "kell bele raknunk még valamit" elv mentén. És ha hasznos is megéri-e több pénz kiadni érte.

De lássuk mik lehetne ezek a bizonyos extrák:

Ennél jóval több különleges funkció és tulajdonság létezik, de talán ezek a leginkább említésre méltók.

  • 3 az 1-ben tabletta felismerés (ilyenkor nem adagol pl.öblítőt a programhoz)
  • intelligens mosogatógép ami elviekben felismeri, hogy mennyire szennyezettek az edények és ennek alapján választ programot
  • a mosogatógép tüskéi nem műanyaggal borított darabok, hanem tiszta acél pöckök
  • a program végén a mosogatógép ajtaja automatikusan résnyire kinyílik a jobb száradás érdekében
  • speciális anyagú mosogatógép belső, ami megakadályozza, hogy a gép átvegye a kellemetlen szagokat
  • ásványi zeolittal történő szárítás a jobb eredményért
  • Öntisztító szűrő pl. 3 részes hullámos szűrőrendszerrel

g-6620-sc-miele-3.jpg

Remélem sikerült olyan vásárlási segédletet adnom a kezedbe, amivel már játszi könnyedséggel feltudod mérni a választékot és kirostálni a kevésbé szimpatikus darabokat. Eljött az ideje, hogy magadra hagyjalak a mosogatógép kínálattal, hogy nyugodtan kiválaszthasd a számodra leginkább megfelelőt. 

Szereld fel a konyhád! Edénykészlet minden eshetőségre --->

vásárlás hasznos konyha spórolás praktikus tapasztalat otthon mosogatógép

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr7614048498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BaliBa 2018.07.19. 07:43:12

Ha egy 20 éves, akkor a felső kategóriát jelentő mosogatógép ma jobban teszi a dolgát (szebben, mosogat és cseppfolt-mentesen szárít) mint egy pár éve hasonlóan "tudományosan" kiválasztott szintén felső kategóriás és márkás gép, akkor miről beszélünk?
Vedd meg a piacon kapható megfelelő kapacitású, LEGNAGYOBB vízfogyasztású, LEGKEVESEBB programú gépet a számodra szimpatikus gyártótól. Akármennyit is adsz érte, tudd, hogy a 6-8 évre szóló bérleti díjat fizetted meg előre.

megvagyhadnagy 2018.07.19. 07:58:08

Mint a mosógépeknél: víz nélkül nem lehet mosni. Kevés víz-> koszos ruha. Ugyan így itt is: víz nélkül nem lehet mosogatni. Egyébként meg úgyis tönkre megy, tehát azt kell venni, aminek a garanciális ügyintézése a legjobb, legegyszerűbb. Ergo: ALDI, LIDL. Szó nélkül vesznek vissza mindent. A többi szarsággal meg nem kell foglalkozni. Mindegyik elmosogat.

apafej53 2018.07.19. 08:28:40

Azt szeretném megkérdezni szakértőktől, hogy át kell e mosni időnként a mosogatógépet edény nélkül?

czerka 2018.07.19. 08:30:01

@BaliBa: nem véletlen, hogy éttermekben nem ilyen víztakarékos maszatológepeket használnak mosogatásra, hanem nagyon erős, tartós gépeket. Csak hát azoknak az ára és mérete nem háztartásba való.
Ez van. Kézzel a legtöbb embernek meg mindig jobban megéri elmosogatni, hanem egy 12 fős vendégsereg után kell mosogatni, akkor a mosogatógépbe bepakolás ideje és a kézi mosogatás ideje közt nem sok eltérés van. Tapasztalatból mondom.

A80 2018.07.19. 08:35:36

Egy jó automata program kell, ami felismeri a szennyezettséget, nem 4-5 használhatatlan. Egy nagyon fontos dologra nem tért ki az író: hány és milyen vízadagoló kar van a gépben. Legalább 3 nem árt (két tálca alatt, és a gép tetején egy plusz), és a legalsót néha variálják, hogy egy kar végén forog egy másik. Két egyéb hasznos funkció: világítás és automata ajtónyitás a program végén. Utóbbi nagyon praktikus, kevesebb áramot fogyaszt és sokkal jobban szárít így.

Vittore. 2018.07.19. 09:16:13

@czerka: én úgy láttam, hogy mosogatók vannak az éttermekben. Biztos van olyan gép, amibe be lehet tenni egy több száz főre megfőzni képes üstöt, de még mindig ott a probléma, hogy ezekbe gyakran bele vannak égve a kaják. Az ismerős mosogatók mindig minimálbért kaptak, meg naponta annyi kaját, amennyit haza tudtak vinni 2 hatalmas szatyorban.

kommentes nikk 2018.07.19. 09:18:12

Bő fél éve vettünk gépet, akit megkérdeztünk hozzáértőt, mind azt mondta, hogy Bosch vagy Miele, és minél nagyobb terítékszámú legyen. Vettünk egy 12-es Bosch-t (a Miele aranyárban van, de állítólag az a csúcs), van rajta három program, aquastop, valami felismerő bizbasz, meg világít a padlóra ha kész van, tök szuperül működik.

kommentes nikk 2018.07.19. 09:19:04

@megvagyhadnagy: Aldiban, Lidlben lehet mosogatógépet venni? mert Lidl régóta járok kis túlzással napi szinten, de én ott ilyet még sose láttam...

'it's cool to know nothing' 2018.07.19. 11:53:53

Szerintem ideje lenne megérteni valamit:
a víztakarékosság és az alacsonyabb villamosenergia fogyasztás nem azért van, hogy kevesebbet fizess, hanem, hogy ne szahd össze a környezetet.
Azért ez megér egy kis plusz pénzt. Szerintem.
Ezt azoknak üzenem, akik szerint vegyen mindenki csak jó sok vizet használó gépet, mert az az igazi.

Mr. Waszabi 2018.07.19. 12:16:55

Szerintem rossz a logika a vízmennyiséget illetőleg. Nem a sok víz határozza meg, milyen tiszta lesz az edény, hanem hogy a gép mennyire hatékonyan tudja hasznosítani a vizet, azaz, mennyire fejlett, okos a technológiája.
Nekem Whirlpool-om van, amiben a 3 karon kívül van TurboBoost fix zuhany is, amely a gép alján és hátsó falán helyezkedik el. A szivattyú képes nagy nyomás létrehozására, ezzel tud intenzív szennyeződés eltávolítást végezni - relatíve kevés vízzel.
Ami a takarítást illeti, sokan esküsznek az ecetre. Nekem a hidegzsíroldó jött be, időnként a mosogatás elindítása előtt bespricnizem az edényekre, de mindenképpen a a gép aljába, és gyönyörűen karban tartja.

bobijub 2018.07.19. 12:24:49

@Nortonmanx: erős (gúny nélkül) kezdés után nagyon ostoba (komolyan) befejezés.

egyszerűen megkérdőjelezhetetlen, hogy vannak olyan, gyakran előforduló háztartási, szennyeződések, amikre a legcélszerűbb, legolcsóbb megoldás az ecet, főleg, ha a tisztogató személynekk nem kell munkaidőnyi időkön keresztül folyamatosan belélegeznie az ecetgőzt. és ugyanígy megvannak azok a háztartási szennyeződések is, amikre jó szódabikarbóna, de az ecettel ellentétben elég kevés olyan van, amire az a legjobb. de a kettőt egyszerre alkalmazni ... egyszerűen semlegesítik egymást. aztán annak a tisztító hatása érvényesül, amelyikből a kémiai folyamatok lezajlása (ebben az esetben 'példul a vicces habképződéssel járó széndioxidképződés) után marad. szóval lehet tisztogatni ecettel is, lehet tisztogatni szódabikarbónával is, de könyörgökökök, alap kémia az, hogy sav (ecet) és lúg (szódabikarbóna oldat) semlegesíti egymást.

bobijub 2018.07.19. 12:30:52

@czerka: egyszer próbáld meg, hogy egy gépi mosogatásnyi vízzel dolgozva hogy néz ki a kézzel elmosogatott tizenkét főnyi teríték. ha neked az az érzésed (mert ez csak érzés lehet) hogy egy tizenkétfős vendégsereg után elmosogatni ugyanannyi idő, mint a mosogatógépet ki-és bepakolni, akkor vagy nem csináltad még sohasem az egyiket sem, vagy egész életedben csak az egyiket csináltad, miközben a környezeted folyamatosan sulykolta beléd a megalapozatlan véleményét a másikról

cso zsi 2018.07.19. 14:08:29

@czerka: Volt már ilyen "tapasztalt", aztán amikor kapott egy mosogatógépet, világos lett a konyhaszkrényben.

cso zsi 2018.07.19. 14:18:55

@Nortonmanx: @bobijub: Arra kiváncsi lennék, hogy az ecet mit művel a sóval.
Elvégre az a kémiai szúrő a gépben.
Takarítás: a látható szennyeződéseket a szűrőkről kézzel eltávolítom, gumiperem és esetleges ételmaradék (bár ilyet sosem láttam 15 év alatt) eltávolítása, a többit egy 70-90 fokos mosogatás megoldja.
@czerka: még annyit. Kézzel nem nyúlsz bele tartósan 40 foknál melegebb vízbe. Sikálhatod, mégis más az eredmény, ha az évtizedes "patina" is lejön egy 70 fokos, vagy gőzképző mosogatásnál a tányérról.

apafej53 2018.07.19. 15:02:48

Köszönöm a tanácsokat.

Ráérek 2018.07.19. 15:14:12

@czerka: folyóvizes mosogatás+öblögetéssel kb. öt tányért és három poharat meg két lábost mosogatsz el annyi vízben, amennyit egy gép fogyaszt 12 személy edényeire.

Utoljára ilyen kifogást egyébként oylan tipikus "savanyú a szőlő" öregasszonytól hallottam. :-D :-D

Mosógéped sincs? :-D A teknőben mennyi víz fogy? :-D

Ráérek 2018.07.19. 15:15:27

@cso zsi: :-D :-D
Na erről nem is beszélve!
Azt a tisztaságot, amit a gép csinál 60 fokon, soha nem lehet elérni kézi mosogatással.

Egy Hun Hunniából 2018.07.19. 15:20:14

Még annyit a "szakszerú" használathoz: a használati program durvasága a berakott cuccal arányos. A durvány szennyezet robosztus edényekhez hosszú/hosszabb forróvizes progam. A finom holmikhoz meg eco vagy kímélő. Emiatt aztán a kormos aljú bogrács és a kristály pezsgőskehely sohasem kerül ugyanabba a ciklusba! Sőt ha van valami extra durván szennyezett, az vagy kézibe ajánlott, vagy csak annak külön ciklus. Üveg/kerámia cuccokat max 40 celsiuszon javaslom. Én már volt hogy rápacsáltam, de hát npasi vagyok és egyedül lakom, nem meglepő :-)

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 15:41:23

@bobijub: "hogy néz ki a kézzel elmosogatott tizenkét főnyi teríték" Mi pl hárman vagyunk nem 12-en.

@Ráérek: "Azt a tisztaságot, amit a gép csinál 60 fokon, soha nem lehet elérni kézi mosogatással."

Ki is halt kétszer az emberiség a mosogatás fertőzéseitől a mosogatógép feltalálása előtt.

firecrest 2018.07.19. 15:42:12

Én ezt a mosogatógépet néztem ki.
www.arukereso.hu/mosogatogep-c3171/beko/dfn-05211-w-p281164939/#termek-leiras
-----------------
Esetleg van valakinek véleménye erről a márkáról?

eßemfaßom meg áll 2018.07.19. 15:44:42

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a "40fokon mocsos marad a cuccod" emlegetők azok hány fokon mossák a ruháikat :)

Privateer 2018.07.19. 17:25:32

@Egy Hun Hunniából: Nekem Whirpool ADP 750-em van. 2010-ben vettem. Egyszer egyik ismerősömnél a mosogatógépe eldugult a fel nem oldódott tabletták miatt. Azóta én csak folyékony vagy kombinált "tablettát" használok.
A gép mai napig tökéletesen elmosogat 10-15 liter vízből. A mosogatómedencémben 30 liter víz kell, hogy tudjak kézzel mosogatni.
És akkor a megspórolt időről nem is beszélek.
Anyámnál meg egy indesit gép van, 2008-ból. Egyedül csak a kart kellett cserélni, de az is csak azért ment tönkre, mert egy eltört pohár üvegmaradéka okozta a galibát.

A rápacsálásból nekem is kijutott már 1-2 üvegpohár esetében. :) Azóta a kristályüveget nem is teszem be a gépbe.
Fakanalat dettó tilos betenni.
Az hogy milyen extrák vannak, nem mindegy? Nem fogok tűkön üllve várni hogy mikor jár le a 3..2...1 perc.

Firecrest: BEKO-t szerintem ne vegyél. Alsó kategória. Ki lehet ugyan fogni jó darabot, de ne kockáztass inkább. 2005 után alakult cég, nem teljesen garantált a hosszú évek szakértelme.

octy 2018.07.19. 22:19:35

@kommentes nikk: Aldiban most is van, múlt héten még volt. Hűtőgépet is láttam akkor. Mosógép is előfordul.

2018.07.19. 22:33:10

20 éve van mosogatógépünk. Bosch, az aquastoposokból az alapgép. Az első 10 évig bírta (napi egy mosogatás, szombat-vasáranp kettő), a második 8 évig (napi 2 mosogatás a hét minden napján), a legújabb, harmadik Bosch 2 éves. A kommentelők nem főznek ottho? Mert sokminden elhangzott arról, hogy milyen legyen a fiókok rendszere, hogy az evőeszközök, a poharak jól elférjenek, de nemigen olvastam arról, hogy a fő szempont: beleférjenek a fazekak (!) meg a lábosok. Minél nagyobbak! És a nagy átmérőjű fedők is. Van olyan gép, amelyiket 14-15 terítékesnek hirdetnek, de egy rendes fazék vagy nagylábos nem fér bele...
Ami azt illeti, hogy valakinek a gépe eldugult a fel nem oldódott tabletták miatt, abba már én is belefutottam! Egyrészt van olyan mosogatógép, amelynek a rövid programja 35 fokos: azt ne vedd meg! 35 fokosan szinte nincs olyan tabletta, amelyik rendesen feloldódna. A mostani Bosch legkisebb mosási hőmérséklete 45 fok, ez szerinetm ideális, mert még a zsíros tányért is elmossa, de még ilyen hőmérsékleten is van olyan tabletta, amelyik nem oldódik fel rendesen, és a "zaccos" víz hallatszik a szivattyúnál. Az elmúlt 20 évben minden tablettát kipróbáltam, olcsótól a nagyon drágáig, nekem messzeföldön az ALDI "TANDIL All-IN-1 POWER 70 tabs" vált be, olcsó, nagyon jó és 45 fokon tökéletesen oldódik. (Az ALDI legolcsóbb tablettája, a 18 Ft/db. körüli viszont szar.) Más: a "mosogatógéptisztító flakon" nem pótolja a szűrők kipucolását. Ha a szűrő parányi lyukait eltömte a szmötyi - gríz, mák, panír, frissen őrölt fűszerek, apróra vágott zöldfűszerek és a zsír alkotóelemeiből összeállt izé, azt nem távolítja el a szűrőből semmiféle vegyszer, csak a kezecskéd...

Kelly és a szexi dög 2018.07.19. 23:39:02

Ki harapott már rá mosogatógép tablettára!?

GabikA 2018.07.20. 08:05:00

@firecrest: nekem Beko van (nem pont ez a tipus), ket AEG utan is nagyon jo gep
van 3. talca az evoeszkozoknek, azt nagyon szeretem

a pohartarto kosarat szoktam megvizslatni, sok gepen az rosszul pakolhato, az alapjan szelektaltam mikor a bekot vettem

zsázsika 2018.07.23. 17:02:40

@Egy Hun Hunniából: mennyire éri meg egyedülálló embernek mosogatogepet venni? Filozóm rajta, de egyáltalán nem vagyok meggyőzve .... még akkor sem, ha napi szinten főzök ...

2018.07.27. 01:33:38

@zsázsika: Szentgyörgyi Albert mondta, hogy a természet bolond kérdésre bolond választ ad. Mi az, hogy "megéri"? A mosogatógép az életedet könnyíti meg, mégpedig olyan mértékben, hogy amíg nincs, el sem tudod képzelni. Életminőség- és közérzetjavító funkciója van. Kit érdekel, hogy megéri-e?! Ilyen alapon tedd fel a kérdést, megéri-e A+++-os automata mosógéppel mosni ahelyett, hogy a tiszta hegyipatak partján súlykolófával püfölnéd a szennyes ruhákat, mint Ágnes asszony? Mindenesetre, ha választanom kellene, hogy miről mondok le inkább, a mosógépről vagy a mosogató gépről, akkor inkább tekenőben mosnék, minthogy újra kézzel mosogassak. Mondom ezt 20 évnyi mosogatógép használat után.

zsázsika 2018.07.27. 16:15:19

@Nyírjeslakó: köszönöm kedves és kifinomult válaszodat, nagyon hasznos volt. Bár nem értem, mivel érdemeltem ki ezt a lekicsinylő hangnemet. Az én életem könnyű, köszönöm, szeretek mosogatni. Igen. A "megéri" arra a vonatkozott volna, hogy anyagilag, környezetvédelmileg megéri-e , az össz dolog, amit beletennék, azok fazekak ill. tepsik lennének, csak tányér miatt nem fogom elindítani. Azt egy egyedülálló felhasználó tudta volna megmondani, hogy mennyi időközönként kell beindítani, mennyi idő alatt gyűlik össze annyi edény, hogy gazdaságosan elindítsam, ennyi idő alatt nem rohad -e be az egész.... AZ én közérzetemet az javítja, ha a saját kényelmem érdekében nem gázolok át valami máson. Vagyis ha a mosogatógéppel energiát, vizet spórolok meg, kevesebb mosogatószer kerül a szennyvízbe, hogy a környezetet ne károsítsam annyira. Én pl. nem fogyasztok áramot, amikor mosogatok. Soha nem volt mosogatógépem, nincs rálátásom, hogy valóban igaz -e, hogy környzetevédőbb. Nyilván a gyártók ezt fogják mondani, más kérdés, hogy lehet -e hinni nekik. Egy 4 fős család esetében biztosan kevésbé károsító. Egyedülálló esetében már nem biztos, ez lett volna a kérdés, amire nem válaszoltál, helyette ismeretlenül elkezdtél alázni. FElhívom a figyelmedet, hogy az első mondattal lehülyéztél, ami elég udvariatlan dolog. Nem tudom, Te hogy szoktad viselni. Ha azért kommentelsz, hogy segíts, nem sikerült. Ha a saját frusztrációidat éled ki ismeretleneken, sikerült. Válaszod alapján nem fogok mosogatógépet venni, pusztán az én általam jónak tartott közérzetem érdekében, ami nyilvánvalóan más, mint a Tiéd. . Szép napot.

cso zsi 2018.07.31. 15:13:22

@zsázsika: Nem fogyasztasz áramot? Honnan van a melegvized a mosogatáshoz? Jön a falból?
Hány literrel mosogatsz? 200-zal?
Amíg a gép elzümmög a konyhában, addig lesz 1-másfél óra "szabad" időd, ezalatt vasalhatsz, de akár megnézhetsz egy filmet, olvashatsz könyvet. Azaz, tartalmasan töltöd el azt az időt, amit a gép ad.
A gép:
40 foknál melegebb vízzel mosogat.
12-20 liter vizet használ el.
Ezekre nem képes senki a kézi mosogatás során.
Aki meg folyóvízben mosogat, az ne beszéljen környezetvédelemről egy pillanatig sem.

cso zsi 2018.07.31. 15:16:23

@zsázsika: Családként naponta, szólóban 2-3 naponta van elindítva a gép. A hétvégi főzés ugyanannyit "koszol" szólóban is, családban is, csak a tányér kevesebb.
Régen a vasárnapi ebéd után elmosogattam. Ma megnézem a Forma1-et, amíg a gép dolgozik.

soiree 2019.03.07. 07:57:42

Tud esetleg valaki olyan mosogatógépről, amibe az edényeket be lehet tenni? Tehát nem a kutya tányérját, hanem az edényeket. Én már tíz éve keresek mosogatógépet, de sose látok olyat amibe akár fát, cserépedényt, ezüstöt vagy kristályt lehetne mosogatni, műanyagból meg nem eszünk és lecserélni se vagyok hajlandó rá semmit. (A főzőedényeim zöme öntöttvas, azokat nem kell mosogatni, de minden mást kénytelen vagyok kézzel) Fogalmam nincs mit bírnak elmosni 12 terítékes gépekben ha egyszer alkalmatlan a céljára.

mokuspanna 2019.03.08. 14:05:05

@soiree: A fát és cserépedényt nem a mosogatógép miatt nem teszünk bele, hanem az egészségünk miatt, mert beszívja a mosogatás során a vegyszeres vizet és abban inkább ne "áztassuk" ezeket. Az ezüsthöz nem tudok hozzászólni, de a felső kategóriás gépekben létezik külön kristályprogram is. Szerintem a gyakran mosogatógépet használ mókusolvasók segíteni fognak! ;)

opalisc 2019.08.02. 16:39:30

Nagyon jó cikk, köszi! Sok hozzászólás is hasznos, most állok vásárlás előtt, próbálom összeszedni miket kell nézni. Ha esetleg látja valaki, abban vagyok bizonytalan, hogy viszonylag nem elterjedt márkát (pl Amica) lehet-e választani. Rengeteg jó véleményt találok a típusról magyar és külföldi oldikon is, tényleg 100/5-ös szinten, a közelemben viszont mindenkinek ismertebb márka van.
süti beállítások módosítása