A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mikor és miért jó választás számodra a padlófűtés?

2017. december 03.

Ahogy közeledik a tél és vele együtt a hó, a fagy és a sötét hideg esték, az ember mókus nem is vágyik másra, mint, hogy beburkolózzon egy finom plédbe, a jó meleg szobában, és megnézzen egy könnyed filmet vagy kezébe kapjon egy jó könyvet. Sajnos a lazulás nem lehet teljes, ha a lakásban hideg van, vagy ha egész télen azon izgulsz, hogy ki tudod-e fizetni a fűtésszámlát. A padlófűtés szuper alternatíva, úgyhogy érdemes elgondolkodni rajta. Mutatom, miért ajánlom és mire figyelj!

picike_borito.jpg

Milyen fajtákat különböztetünk meg és hogyan működnek?

A padlófűtésnek alapvetően két típusa van:

1. Vízkeringetésű padlófűtés

A vízkeringetésű padlófűtés száraz és nedves technológiával is készülhet. A száraz technológiás fűtési rendszer egyik nagy előnye, hogy nincs szilárdulási idő, ami jelentősen meggyorsítja a kiépítési időt.A vízkeringetésű padlófűtés lényege, hogy a burkolatok alá csöveket fektetnek, amiben meleg víz áramlik, és ennek segítségével felmelegíti a padlót.

2. Elektromos padlófűtés

Az elektromos rendszert további két csoportba sorolhatjuk: az elektromos fűtőkábeles és a fűtőfilmes kategóriába.

  • A fűtőfilmes padlófűtés nagyon vékony kivitelű, és a fűtési rendszer az aljzatbeton alá kerül kiépítésre.
  • A fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg rendszert az aljazatbetonba fektetik.

uponor_padlofutesi_rendszer_3.jpg

A padlófűtés legfontosabb előnyei

  • energiatakarékos
  • modern fűtési rendszer
  • magasabb szintű komfortérzet, mint a többi fűtésrendszernél
  • esztétikai szempontból ideálisabb választás
  • szabadságot biztosít a bútorok elhelyezésében
  • nem igényel karbantartást
  • szobánként kényelemesen szabályozható hőfok
  • hosszú, meghibásodásmentes élettartam
  • igény esetén más fűtésrendszerekkel is kombinálható

23897328_10210589890090657_221089319_o.jpg

Mikor érdemes a padlófűtést kiépíteni?

Legjobb, ha már az építkezésnél is a padlófűtés van tervben, hiszen ilyenkor minden körülményt - pl. a burkolatokat is - ennek megfelelően tudod kiválasztani. A kiváló szakemberen kívül szükséged lesz még egy gépészeti tervre is, és persze az alapanyagokat sem szabad elfelejteni.

Mire figyeljek a megrendelés előtt?

Házfelújításnál vagy átalakításnál is van lehetőség a padlófűtés kiépítésére, csak számolni kell néhány kellemetlenséggel: pl. a padlóburkolatok felszedésével, ami az építkezésnél nem áll fent. Annak érdekében, hogy a padlófűtés helyet kaphasson, a legtöbb esetben a padló magasabbra kerül néhány centivel. Bár első hallásra ez egy bagatell problémának tűnik, de ha jobban belegondolsz, lehet, hogy az ajtókat magasabbra kell vésetni, ami az áthidalóknál gondot okozhat és a beépített szekrényekkel is gond lehet. Szóval vedd ezt komolyan és számolj vele (szó szerint)!

A padlófűtési rendszer megrendelése előtt, a kazánt is ellenőrizni kell, mert ha nem megfelelő, akkor kevésbé lesz energiatakarékos a rendszer, pedig az a cél. A kondenzációs kazán nagyon jó társa a padlófűtésnek, ha kazánból is újat kell vásárolni, úgyhogy hamarosan jövünk egy vele barátkozós cikkel. Ha kifejezetten érdekel valami a témával kapcsolatban, jelezd és mindenképp figyelembe vesszük! ;)

Mivel burkolható a padlófűtés?

A padlófűtéshez az egyik legmegfelelőbb választás a hidegburkolat, hiszen könnyen felmelegszik és nagyon jól tartja a hőt. A járólap közül a gresslap és a kerámia egyaránt tökéletes választás. A csiszolt vagy látszóbeton szintén alkalmazható ezzel a fűtésrendszerrel, ez jó hír a trendkövetőknek, mert mostanában nagy divattá váltak ezek az anyagok.

Parkettához jó lesz?

Ha parkettát szeretnél a lakásba, akkor fontos tudnod, hogy minél vastagabb, annál kevésbé engedi érvényesülni a padlófűtést. Hozzávetőlegesen 5-10%-kal gyengébb a hatásfoka a rendszernek, ha ilyen anyagot választasz a padlófűtés fölé, szóval, ha ez a burkolat álmaid netovábbja, ne mondj le róla, csak tudd, hogy kompromisszummal jár!

24008795_10210589890170659_1824897929_n.jpg

A szalagparketta és a laminált padló a fűtőfilmes rendszerekhez jobb választás, de ezeknél a burkolatoknál is csökken a hatásfok (bár enyhébb mértékben). A szőnyegpadló-, bambusz- és hajópadlóburkolat - bár kombinálható padlófűtéssel -, alacsony hősugárzási képességekkel rendelkezik, ezért csak alapos megfontolás után ajánlott.

Hogyan alakulnak a hőfokok a szobában?

Függőlegesen

Nézzünk először egy hagyományos rendszert. Ha radiátorral fűtesz egy szobát, akkor a mennyezetnél lesz a legmelegebb (akár 30 fok fölé is mehet), persze csak akkor, ha a közlekedési magasságban nem akarsz megfagyni. Sajnos, minél alacsonyabb helyen méred a hőmérsékletet, annál hidegebb lesz, így egyre több zoknit húzhatsz a fázós lábadra.

A padlófűtés esetében pont fordítva van. A lábadnak kellemes meleg jut osztályrészül, a lámpatest meg hadd vacogjon egyedül a plafonon. A komfortérzeted ennek köszönhetően sokkal jobb lesz az utóbbi fűtésrendszer használatával, ráadásul jóval kevesebb fűtésre lesz szükség, mert megspórolod a szobamagasság egészének kifűtését.

rehau_padlofutesi_rendszer.jpg

A meleg padló további előnyei:

  • a kúszó-mászó babáknak kellemes meleg felületet biztosít és neked sem kell aggódnod, hogy felfázik
  • kandalló nélkül is kényelmesen romantikázhattok a földön elnyúlva, és ezentúl egy nagy csapatos kártyázáshoz sem kellenek kispárnák a popsik alá  
  • gyorsabban szárad a felmosás, így nem kell félórákra kizárni a családot a szobákból (Na, gondoltál volna erre is? ;))
  • ha van cicád, imádni fog, hogy már nem kell egy radiátor tetején nyomorognia, hanem kényelmesen elnyúlhat bárhol a lakásban - miáú

Vízszintesen

A padlófűtés hőelosztása sokkal egyenletesebb, hiszen a radiátor a szoba egyik oldalán található, ezért a szoba másik sarkába nehezebben jut el a meleg. A padlófűtés a szoba egésze alatt fut, így egyenletesen meleg otthon várja ezt a fűtési rendszert választókat.

Az esztétika sem utolsó szempont

Vannak, akik bolondulnak az indusztriális lakberendezésért, ahol óriási csövek futnak a falakon, kilóg a pucér téglafal és a gépészet is lehetőleg szem előtt van. Ha te nem tartozol a stílus kedvelői közé, akkor örülni fogsz neki, hogy ezután a radiátorokat sem kell nézegetned a szobákban, egyikben sem. Mert egyszerűen eltűnnek a falakról, ennyivel is kevesebb! Juhú!

Miért jó még, hogy eltűnik a radiátor?

  • Szabadabban tervezheted a bútoraid helyét, többé nem kell helyet hagynod az ablak alatt a radiátor hatékony működése miatt, nyugodtan rátolhatod az íróasztalt ütközésig a falra.
  • Azt ugye mondanom sem kell, hogy így a radiátorok hosszadalmas és körülményes takarítására sem lesz többé gond. Hú, de utáljuk, ugye?

Most akkor lebeg a por vagy sem?

Mindenki ismeri azt az elméletet, hogy padlófűtés miatt "lebeg" a por a padló fölött, ami nem tesz jót az allergiásoknak és asztmásoknak. Rántsuk le együtt a leplet, hogy igaz vagy hamis -e ez a tézis.

Első lépésként a sugárzásos és a konvekciós fűtésirendszer-fogalmakkal kell megismerkedni. A konvekciós fűtés a levegő cirkulálásával - egy úgynevezett közvetítő közeggel - melegíti fel a szobát, míg a sugárzásos rendszer a szilárd testek felületének felmelegítésével segít kellemes hőfokot biztosítani. Minél nagyobb a felület, annál jobb a hősugárzás. Konvekciós fűtésrendszernek számít a radiátoros, sugárzásosnak pedig pl. a padló-, fal-, és mennyezetfűtés.

A por a levegő mozgásával kering, sugárzásos módszerrel nem, tehát a fenti kérdésre a helyes válasz, hogy nem lebeg a por padlófűtésnél. Persze ez nem azt jelenti, hogy megúszhatod a portörlést, porszívózást vagy felmosást. Bocsi!

23896996_10210589890490667_1911313556_o.jpg

Amit anyagilag tudni kell a padlófűtésről

A költségek kialakításakor számolj tervezési és munkadíjjal is, mert erről sokan megfeledkeznek, ne ezen csússzon el álmaid otthona. Igaz, a a padlófűtési rendszernek magasabb a bekerülési és megvalósítási értéke, mint a radiátoros rendszernek, de az üzemeltetési költsége jóval kedvezőbb.

Körülbelül 15-25%-kal olcsóbb a felfűtése egy padlófűtéses lakásnak, mint egy radiátorosnak. Ez többek között annak köszönhető, hogy alacsonyabb hőfokkal dolgozik a rendszer, ugyanazon szobai hőfok eléréséhez. A felfűtési technikája is egészen más, de erről már beszéltünk. Emlékszel?  

Igaz, a radiátor megszokott látvány az otthonunkban, de ha létezik jobb megoldás, csak a megszokás miatt nem érdemes kitartani mellette. Ha hiányozni fog, még mindig kirakhatsz a helyére egy fotót! :P

A cikk megírását a Gépész Holding biztosította.

felújítás fűtés fűtéskorszerűsítés padlófűtés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr513288763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.12.04. 16:41:34

Onmagaban lofutty a padlofutes, mert alacsony homersekletu vizet keringet a rendszer.Igaz, hogy 50cm magassagig kellemes,folotte pedig megfagy az ember.A radiatort akar 80 fokra fel lehet futeni, a padlo ellenben nem lehet 25-30 foknal melegebb, mert akkor nem lehet jarni rajta.Az elektromosrol meg kar beszelni, mert annal dragabb futes nincs.

FayRodisz 2017.12.04. 16:54:15

Azért nem ártana ha legalább köszönőviszonyban lennél a fizikával. A por tojik, hogy a meleg levegő mozgását mi idézi elő. Mozog a lvevegő felfelé mert az a dolga, oszt megy vele a por. Max. áramlástan szerint lehet vitatkozni arról, hogy a radiátor mellett vékony csíkban és a padló fölött a radiátor felé, vagy az egész felület felett és a falaknál lefelé bukó levegő miatt mi merre kavarog. A por száll. Ez van, az élet kegyetlen.

pallee 2017.12.04. 16:58:28

@martineden: Ezt kitől hallotad? Nálam 35 fokos vízzel tökéletesen, egyenletes meleg van a lakásban (beállítás szerint 21-22,5 C között.
Ha problémát kell említeni, akkor a legnagyobb hibája talán az, hogy nem lehet gyorsan felfűteni vele a lakást.

she_wolf 2017.12.04. 17:10:37

@pallee:
Valahogy így:)
A hőtehetetlenség valóban gond lehet, ha valakinek az a fontos, hogy lehetőleg percek alatt legyen meleg.
Mind a felfűtés, mind a lehűlés időbe telik, szerintem ez az egyetlen hibája, ami felróható neki. Én szeretem:)
Ami pedig az elektromos fűtést illeti, nem ártana abban is tájékozottabbnak lenni, mert ha újra építkeznék, csak elektromos panelekkel fűtenék.
Jó szigetelés, megbízható technika, és vonásra pontosan ki lehet számítani mindent. Garantálom, hogy hamarabb megtérül és megbízhatóbban működik, mint a folyamatosan változó minőségű gáz.
Mi még csak ma kapcsoltuk be a padlófűtést (itt is leesett a hó), pöpecül indult:)

mókusfülecske 2017.12.04. 17:19:20

@martineden: akkor te sem sok padlófűtéssel szerelt lakásban jártál még. Viszont így nem értem, mi a francnak írkálsz ide hülyeségeket?

morph on deer 2017.12.04. 17:29:09

@martineden:
”Igaz, hogy 50cm magassagig kellemes,folotte pedig megfagy az ember.”

Mert az a meleg levegő ott dekkol a padló fölött, 50cm magasságban?
Valóban?

Nálunk nem ezt teszi. Kb 14 éve használunk vízkeringető padlófűtést az egész földszinten, névértékben 21 fokra beállîtva. Ez azt eredményezi, hogy a padló kellemesen ‘meleg’ - nálunk 37 fok a max - deréktájon 22, míg fejmagasságban 23 fok van.
Az életben nem fáztunk, illetve amióta egyszer beállítottuk, azóta megy.
Általában meg kell néznem a hőmérőn a kinti hőmérsékletet, mert bent teljesen egyenletes a hőmérséklet, évek óta.

Egyetlen “hátránya” a relatív hőtehetetlenség, azaz alkalmatlan a hirtelen hőmérséklet-szabályozásra.
Viszont mivel ez egy hővisszanyerő rendszer, a ház “elhasznált” levegőjét cseréli, közben a “veszendőbe menő” hő jó részét használja vízmelegítésre, és egy szellőztető rendszer is része az egésznek.
(Meg még pár napkollektor.
Tehát nem ablaknyítással kell kompenzálni a 80 fokos radiátor melegét.

Azért szólok, mert saját tapasztalatom van a témában, és a tapasztalat pozitív.

she_wolf 2017.12.04. 17:35:00

Az milyen buli, amikor a radiátor izzik, a lábam meg lefagy a zokniban:)
Voltam olyan újépítésű társasházi lakásban, ahol magam alá húztam a kanapén a lábaimat, mert fáztak. Az ablak alá szerelt radiátor melege pedig hussant ki a pocsék szigetelés/illesztés miatt.
Én nagyon azon vagyok, hogy váljunk le a gázszolgáltatónkról csak elektromosra (csak a padlófűtés megy gázról, minden más villany), de ehhez teljesítmény bővítést kellene végrehajtani, a jelenlegi nem biztos, hogy elbírná.
A másik ok ami miatt halasztom a dolgot az, hogy szeretem, ha alternatíva van. Értsd: ha valamelyikkel nagyobb gond van, másikkal helyettesíthető legyn.

berlingo 2017.12.04. 17:58:35

@she_wolf: Gondolom az elektroszmogról még nem hallottál.Gondolom a fűtőfilmet építenéd be, amivel az egész padlót be kell burkolni, esetleg a plafont is. Ezzel szerinted mekkora veszélynek teszed ki a családod és magad?

she_wolf 2017.12.04. 18:23:53

@berlingo:
Rosszul gondolod, de ez nem baj, hiszen nem ismersz:)
Nem alaptalan a veszélyre figyelmeztetés, ezt fontos kihangsúlyozni!
Azonban létezik megfelelő árnyékolástechnika, szigetelés, szakaszolhatóság. Az is igaz, hogy ez növeli az árat, és nem megfelelő az, amit a "haver" sufnituninggal megcsinál.
Okosan, némi kompromisszumkészséggel nem lehetetlen élhető és a mai viszonyokhoz képest egészséges életteret kialakítani magunknak.

Egyébként pedig azt hiszem, hiába vagyok én körültekintő és teszek meg mindent magamért és a szeretteimért, ha az ősöreg és korszerűtlen technikával kiépített nagyfesz a kertem végétől 10 méterre megy el:(

Budapest a kutyaszar városa 2017.12.04. 19:09:31

A padlófűtés keringeti jobban a port, viszont kellemesebb a hőérzet.

Wildhunt 2017.12.04. 20:04:45

Szőnyegpadlónál felejtős, bútorok alá felesleges, rugalmatlan, deszka padló esetén minden, csak nem hatékony. Por több van vele: amit a radiátorból kiporszívózol, azt itt beszívod.
Ahol mégis lehet: kényelmes, kellemes, olcsó. De nagyon nem ez a bölcsek köve...

Fikkentáger 2017.12.04. 20:12:19

@Budapest a kutyaszar városa: Szerintem meg a nyolcvan fokos radiátor keringeti jobban a port. Rakj egy kis papír szélforgót egy radiátorra és a egy fűtött padlóra, meglátod a különbséget.

Gour 2017.12.04. 20:13:22

Padlófűtéses házban lakom 10 éve, az összes ismerősöm isteníti aki radiátor miatt csak papucsban mászkálhat a lakásában. ;) Kapott egy hőszivattyút, napelemekkel, csak dícsérni tudom a rendszert és mindenkinek ajánlani!

anyadmajma 2017.12.04. 20:24:43

Na,lustaságok, az van, hogy a padlófűtés nálunk nem keringeti a port.
Igaz, ha mi is havonta egyszer takarítanánk,m akkor nálunk is valószínű keringene.
Naponta(max 2 naponta) nem gáz 5 perc alatt felmosni a lakást(igaz, nem is több száz nm.)

És igen, ízületi betegséget is okoz(már 2 nap alatt!), meg szar az egész ahogy van.
Szóval drága is (a 20 éves kazán kb majdnem új, mert nem égett még szét, minden évben a Vailant szakszervizesek is meglepődnek)
Hülyeséget meg én is tudok magyarázni, ha kell. Akinek nem tetszik, annak javaslom a sparheltet meg a távfűtést anyagilag.

Hókirályfi 2017.12.04. 20:52:46

Önmagában a padlófűtés nem volt szimpatikus, efyrészt mert többektől is hallottam erről az "izületes" dologról, másrészt mert követ nem akartunk, csak a konyhában meg a vizes helyiségekben. A laminált pedig tényleg csökkentheti a hatékonyságot.Az előző házunkban hidegburkolat volt a nappaliban és nagyon utáltam mert nem csak fizikailag volt hideg. Itt az új házunkban fal és mennyezetfűtés lett kialakítva, úgy hogy a visszatérő melegvíz ág temperálja a laminált padlót a nappaliban. Tökéletesen elégedettek vagyunk vele.

igazi hős 2017.12.04. 21:01:44

"A lábadnak kellemes meleg jut osztályrészül, a lámpatest meg hadd vacogjon egyedül a plafonon." Ezt már kivesézték sokan, de ezt még nem: "Körülbelül 15-25%-kal olcsóbb a felfűtése egy padlófűtéses lakásnak, mint egy radiátorosnak." Azonos rendszer esetén nincs számottevő különbség. Normál méretezés esetén a radiátorok is elmennek max 55 fokos vízzel, az alatt meg nem javul a kondenzációs kazánok hatásfoka (a hagyományosokról nem is beszélve), de a hőszivattyúnál sincs ekkora hatékonyság különbség a padlófűtéshez kellő 40-45 fokhoz képest. Ráadásul ha csak padlófűtésed van, akkor nagyon sok kompromisszumot kell kötnöd a padló és a berendezések kapcsán. Vagy vegyes fűtést csinálsz -ahova lehet, oda padlófűtést, a többi helyre radiátort-, akkor vagy két különálló rendszert építesz ki, vagy egy "normál" radiátoros rendszerre kötsz rá egy hőcserélőt, és onnan megy a padlófűtés. Az előbbi elég drága móka. Az utóbbi esetén nincs nagy extra költség, de semmivel nem lesz hatékonyabb, mint a radiátoros fűtés. De ha (hozzánk hasonlóan) a padlófűtéssel nem spórolni akarsz, hanem komfortérzetet "veszel" a már meglevő lakásba, akkor az elektromos fűtés a legjobb megoldás: olcsón telepíthető, nem kell megbontani a meglevő rendszert és megkapod a meleg padlót. Persze hátránya is van (az áramár mellett): nem triviális integrálni a meglevő fűtésvezérlésbe.

foszsindeksz 2017.12.04. 21:02:45

No, én is elmondom a véleményem, mert sok hülyeséget olvasni itt.

Tavaly építkeztem, gondosan végig jártam a fűtés témakört és végül a legegyszerűbb megoldásra jutottam: csak radiátor, jó kazán és okos termosztát.

1. Aki a villany fűtésre szavaz (főleg +napelem), az matekból nem áll jól, főleg ha megtérülést kell számítani.
2. Ugyan ezt mondom a csilli-villi hőszivattyús rendszerekre (még a legolcsóbb levegő-víz rendszerre is, nem hogy egy geotermikusra).
3. Padlófűtés ellen egyszerű az érv: tehetetlen. Rengeteg betont kell felfűteni. Aztán ott van a visszahűlés is. Egyszerűen lehetetlen pontosan programozni. Aztán ott van a kerámia burkolat. Szigorúan azt érdemes fölé tenni. Csakhogy átmeneti időszakban fűtés nélkül kellemetlenül hideg. Azon kívül rideg, kemény burkolat, gyerekek szobájába biztos ideális...

A megoldás: nem érdemes fűtésre áldozni, mert a pénzt a hőszigetelés takarítja meg! Milliós rendszereket kiépíteni, miközben egy jól szigetelt háznak minimális a hőigénye.

42 fokos vízzel fűtöm a radiátoromat. Ilyenkor dolgozik legjobb hatásfokkal a kondenzációs kazán. Emellett a Tado termosztátom öntanuló,időjárás figyelő és legfőképp nem fűt, ha nem vagyunk otthon, de meleget csinál, mire hazaérünk.
Továbbá: legolcsóbb fával fűteni, aztán gázzal. Villamos energiával pedig torony magasan a legdrágább!

Remélem sokan elgondolkoztok és van, akinek segíthettem.

foszsindeksz 2017.12.04. 21:09:20

@foszsindeksz: ja, a cikk pedig nem csak a szakmaiságot nélkülözi, de a fizikát is. Egy jó marketing duma, semmi több. Mert ugye a padlófűtés nem lebegteti a port, meg nem keringeti a levegőt. Hát kérem akkor mit melegít fel? És a meleg levegő meg sem mozdul?! Hogy lesz följebb is meleg? Vicc...

mókusfülecske 2017.12.04. 21:37:26

@foszsindeksz: sajnos te is hülyeségeket irkálsz. Kezdve a 42 fokos radiátoros előremenőtől az olcsó fával való fűtésig. Azzal segítettél volna a legtöbbet, ha csendben maradsz.

Hókirályfi 2017.12.04. 21:38:22

"Hát kérem akkor mit melegít fel?"
Mondjuk a testedet. Ezt a hőterjedési módot hősugárzásnak nevezi a fizika.

actsy farang 2017.12.04. 21:38:43

Amikor két éve felújítottuk a házat, nem fért bele, hogy föltörjük az aljzatot, mindenhová új hidegburkolatot tegyünk ráadásul adott volt egy túlméretezett radiátor rendszer. Nyílászárók persze cserélve, plusz szigetelés. Új, kondenzációs kazánra cseréltük a régit, intelligens vezérléssel, külső szenzorral. A tél legnagyobb részében, amikor nincs tartósan -5-10 fok, igen alacsony (30-45 fok közötti) előremenővel minimális (1 foknál kisebb) hőingadozással tartja a beállított hőmérsékletet a radiátorokkal. Hiába volt egyszerű a régi ON-OFF kazán, az tényleg azt csinálta, hogy amikor a beállított célhőmérséklet alá esett, akkor fullon beindult, 80-fokos radiátort csinált, aztán leállt és hagyta kihűlni a lakást. Frankón volt 4-6 fokos ingadozás, ami roppant egészségtelen, pazarló és kényelmetlen. Ezt sokkal fontosabb szempontnak tartom, mint a fűtési költségeket. Egyszerűen egy álom, hogy beállítom a 22 fokot és tavaszig annyi van, kivéve egy egy hosszabb fagyos időszakot. Ettől függetlenül, ha újonnan építkeznék, a vizes helyiségekben, a hidegburkolatú nappaliban biztos, hogy padlófűtést választanék. Nem kérdés. Sőt, most már bánom, hogy nem légkalapácsoztattam föl az egész földszintet két éve. Ezek a modern kazánok simán elbírnak két-három fűtőkört, padló-radiátor kombóban is. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy ezek a kazánok is elmennek húsz évet majd.

foszsindeksz 2017.12.04. 21:44:23

@mókusfülecske: kurva okos vagy tényleg. Sok érvet hoztál fel. Keress már ra, mennyi penzből lehet kihozni 1 GJ energiát fa, gáz vagy árammal... 42 fokos előremenővel mi is a baj? Hogy jól lemodulál a kazán és a legjobb hatásfokon dolgozik, az alacsony energiaigényű házamat pedig nem 10 hanem 30 perc alatt fűti 0.5 fokkal pl? Érveket kérek. Kösz

foszsindeksz 2017.12.04. 21:48:50

@Hókirályfi: persze, a tested meleg lesz a levegő meg 10 fokos. Hősugárzáskor (mint pl. Infra fűtéssel is) a test felületét valóban felmelegíted, de ha azt gondolod, hogy az nem melegíti fel a levegőt, akkor vmit nagyon nem értesz. Amúgy a meleg levegő fel, a hideg pedig le áramlik, akkor lefelé áramlik, majd a padlótól (is) hőt vesz át és újra felfelé áramlik, stb... Ugyan úgy fűtöd a levegőt, kering a por. Csak lassabban, mert a padló hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint a 80 fokos radiátor (ha már ahhoz viszonyítanak sokan).

anyadmajma 2017.12.04. 21:50:32

@foszsindeksz: ja, mindenki hülye, csak te vagy helikopter:)
Ezt már ismerjük, Mindjárt jön a duma, hogy márpediglen kell a gáz putyintól, meg hozzá a paks2 is, mer az kell, csak az a jó.
Mint írtam fent, javaslom a sparheltot meg a távfűtés árát, az való neked.
Ebben meg több szakmaiság volt, mint a te hozzászólásodban.
Inkább mindenkit köteleznek lassan megint a távfűtésre, mint a megújuló energia felhasználásra.
Még szerencse, hogy csak manapság vannak ilyen retardált maradiak, mert akkor bizony lóvasúttal járnánk petrólámpával a kalapunk mellett.:)

foszsindeksz 2017.12.04. 22:05:02

@anyadmajma: akkor tegyünk tiszába pár dolgot: 30 éves vagyok, tech mániás. Többre tartok egy okos termosztátot mint a milliós rendszereitek. Paks 2 csak tényleg a retardáltak szerint jó. Nem vagyok gáz párti, de jelenleg és még jópár évig gazdaságos fűtési mód. Persze szeretnék én is napelemet meg infra fűtést, de:
Napelem megtérülési ideje nálam 13 év legalább, kalkulalva benapozással, mindennel. Ez egy vicc, majd ha felére csökken, akkor talán.
Most lett 1 éves, hogy bekötötték a gázt és felszerelték a kazánt. 1032 m3 gáz fogyott úgy, hogy ebben benne van a "nyers" ház első felfűtése, a tavalyi zord tél, 4 tagú család melegvíz előállítása, 100 m2 alapterület, 2.8m belmagassággal, 15 cm eps, 10 cm aljzat, 30 cm födém szigetelés, 3 rtg ablak, u=0.75 üveggel, 23 fokra fűtve egész nap, mert feleségem kisgyerkőccel itthon van.
Ennek tükrében ha 1 millával többet áldozok fűtésre, abból 9 évig fűtök, és akkor a +1 milla után sem lesz 0 a fűtési ktg. Minden +1 milla ehhez képest kb +15 év megtérülés. Akkor miről beszélünk? Nem akarok senkit meggyőzni, de jelenleg drága és nem éri meg abba a fél évnyi fűtésbe ennyi pénzt áldozni! Majd ha a napelemek ára annyira lemegy, 8-10 év alatt megdöglik úgy is a kondenzációs kazán, majd akkor elgondolkodok rajta meg a villany kazánon.

RHalacska 2017.12.04. 22:46:46

@martineden: Ja a padlófútéses emelet 80 nm2 re fogyaszt kevesebbet tetőtérként, mint az alsó szint 50 nm2-e. Az egész ház tetőtér beépítés után + 86 nm2 re annyit fogyaszt, mint előtte az 50nm2 es ház.

RHalacska 2017.12.04. 22:56:47

@actsy farang: Nekem 10 éve megy egy Thermomax kazán, padlófűtést és radiátort fűt, meg melegvizet csinál. 57 fokos előremenő víz. semmi baja nincs, rendszeres szervízelés van :) Szóval lehet,hogy ha kíméled, nem lesz gond a kazánnal. A kazánok legnagyobb ellensége a 70-80 fokos előremenő, ami miatt elég a kazán tűztere. Ja rendszer egy vegyestüzelésű kazánnal, puffertartállyal is ki van egészítve. Teljesen automatikusan kapcsol hőmérséklet függvényében a rendszerek között. A padlófútésen vagy egy min hőmérséklet figyelés, ha az alá csökken a keringő víz hőmérséklete, akkor bekapcsolja a fűtst. Így simán tartja a rendszer +-1 fokot a termosztáton beállítotthoz. Ja mániákusan figyelem a rendszert, és utána állítom, ha kell.

incognito ergo sum 2017.12.04. 22:56:59

Van hátránya is a padlófűtésnek. Korábban kellemesen meleg volt a padlónk, de mióta hőszigeteltük a házat, sokkal alacsonyabb padlóhőmérséklet is elegendő a kifűtéshez és már nem olyan finom meleg a padló.

incognito ergo sum 2017.12.04. 22:58:42

@mókusfülecske:

Mi a gond a 42 fokos előremenővel?

incognito ergo sum 2017.12.04. 23:02:02

@martineden:

Az elektromos fűtés tényleg drága de a padlófűtés az egész teret felmelegíti, nem csak térdmagasságig. Nem értem miért gondolod hogy megmarad alacsonyan a meleg. Az nem olyan. Felmegy az. Csak sokkal lassúbb a légáramlás mint radiátoros fűtéssel

incognito ergo sum 2017.12.04. 23:03:53

@she_wolf:

Az elektromos fűtés kb háromszor annyiba kerül, mint a gáz.

Navarone 2017.12.04. 23:43:29

Közel 27 éve van padlófűtésünk. Egyenletes meleget tart a lakásban. Valóban hosszabb idő felfűteni, de mi nem szoktuk hagyni kihűlni a lakást. Sokan lekapcsolják a fűtést, ha elmennek otthonról, de ennél nagyobb butaságot nem is lehet csinálni. Nálunk egyenletesen 22 fokot tart a termosztát, késő ősszel kapcsoljuk be. A 140 négyzetméteres házunk évente 1700 köbméter gázt fogyaszt főzéssel és vízmelegítéssel együtt.
Port nem keringet a lakásban, ez egy nagy tévedés. Viszont a legkellemesebb fűtési mód.

ételizésítő 2017.12.05. 03:09:49

"A lábadnak kellemes meleg jut osztályrészül, a lámpatest meg hadd vacogjon egyedül a plafonon."

Azaz padlófűtésnél megdől a fizika, és lefelé száll a hideg levegő?
Érdekes....

"a fenti kérdésre a helyes válasz, hogy nem lebeg a por padlófűtésnél"
Aha, még egy bizonyíték arra, hogy a meleg levegő nem felfelé száll.

Tényleg írhatta volna a cikket egy nem fizikából tök hülye akárki is.

ételizésítő 2017.12.05. 03:17:32

@Hókirályfi:
Te rá szokták feküdni a fűtött padlóra, és egész nap úgy maradsz?

Csak hogy tudd: baromságot írtál.

ételizésítő 2017.12.05. 03:25:04

@anyadmajma:
Konkrétan ő kb. az egyetlen, aki nem irkál hülyeséget, és mintha hallott volna már a fizikáról is. Mármint nemcsak a szót, hanem azt is, mit takar.

@RHalacska:
nem tudom, hallottál-e már róla, hogy a meleg levegő FELfelé száll. Azaz ha fűtöd a földszintet, fűtöd vele a tetőteret is - azaz ott kevesebb fűtés kell.

@Navarone:
"Port nem keringet a lakásban, ez egy nagy tévedés."
Nem hát. Nálatok az intelligens por marad a padlón, amikor a meleg levegő felfelé, a hideg meg lefelé áramlik.
Csak másoknál kering, ahol hülye por van, amelyik még nem tanult meg ellenállni a fizikának.
Nyilván.

tahógráf 2017.12.05. 04:24:53

Mennyi “okos” hozzászólás... Mondjuk nem lepődök meg, a hazai “szakember” gárdánál is hasonló a hozzáértők száma. Jól látszik, hogy vannak az okoskodók, meg akinek saját tapasztalata van a témában, esetleg maga épített ezt-azt. Mivel én az utóbbi vagyok, ezért nyugodtan tudom ajánlani a padlófűtést, de nem feltétlenül a legegyszerűbb, vagy bármilyen változatát. Nem minden házban vagy helységbe ideális és nem azonos hőfokon, ezen kívül számolni kell a tehetlenségével, mivel minnél több beton lett becsövezve, annál lassabban fűt fel, vagy hül vissza, tehát a belső hőmérsékletet is nehezebb vele Elsőre eltalálni. Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, csak más módon kell kezelni, mint a pl radiátoros fűtést. Figyelni kell rendszerrel a visszatérő ág vizét helységenként, amelyik helység visszatérője elérte a kellő hőmérsékletet, azt a gyűjtőköri szelepet áramlásában szabályozni kell a többihez képest, ha az összes helység eléri a kellő hőmérsékletet, akkor az előremenő víz hőmérsékletét lehet visszább venni és temperáló fűtésre átállni. Nálunk mindenhol van a padlóban cső, szabályzott rendszer, előremenő max 35fok és 0.5fok eltéréssel mindenhol be lehet lőni a kívánt hőmérsékletet. Kétszintes családiházról beszélünk ami szigetelve van - a “hőszivattyúval nem lehet fűteni” embereknek üzenem, hogy csak levegő-vizes hőszivattyúva és egy klímával az egész házat fűtöttem október-november hónapban, a H tarifás költsége 8500Ft. A két hónap összesen. Ezért a pénzért 2,5q idei (vizes) akácot vagy 1.5q barnaszenet vagy 1q fekete szenet lehet venni. Melyik lett volna elég 60 napra? Földgázzal számolva is a duplája lett volna, és így én már nem járulok hozzá a várost beterítő szmog kialakulásához.

vpbarna74 2017.12.05. 07:29:24

Mindenkinek más-és más... Idén fejeztem be a házam, és minden helységben padlófűtés van. Jó kazán, és szobánkénti hőmérséklet szabályzás. A padlókban és a falakon is, termosztátok vannak, így még pontosabb a hőmérséklet beállítás. A kazán fűtőköre 39 fokon dolgozik. Tudja a 1:10 fűtési módot, illetve külső hőmérővel van ellátva (kb 15 ezer plusz költség) Ez azt jelenti hogy a kazán ,akár a külső hőmérséklet figyelembevételével tudja magát vezérelni, akár 10%-os fűtési hatásfokkal. A ház 150nm és állandó 22,5 fok van. Mivel előtte radiátoros fűtésem volt, tudom mik a különbségek. Nem véletlen az hogy már én egy radiátort sem szereltettem fel (kivétel törölközőszártó, de ez is csak 39 fokkal megy)A padlófűtés egyetlen hátránya hogy lassú. De könyörgöm, ezt be lehet állítani. Nálam reggel 4-kor 22 fokra fűt, 9-kor 18 fokon tartja magát, majd délután 3-tól este 10-ig 22 fok újra. Nem nulláról kell fűtenie, és nem is kell állandóan mennie, mivel az átmelegített padló,100szor jobban tartja a meleget. A radiátor amilyen gyorsan fűt, olyan gyorsan hűl is. Ezen kívül cirkulálnia kell a levegőt, mire mindenhol meleg lesz. Soha nem volt olyan jó komfortérzetem mint most, Aki azt állítja hogy a radiátor jobb, az nem normális! A porról meg annyit, takarítani kell, aztán nincs:) De hülyeség az is hogy lebegteti a port. Vagy ha igen, akkor én nem veszem észre :)

Hókirályfi 2017.12.05. 07:50:30

@ételizésítő: köszönöm hogy ilyen imponálóan magabiztos stílusban felhívtad a figyelmemet a hülyeségemre, sosem volt kedvenc tantárgyam a fizika. Mindazonáltal felhívnám figyelmedet, hogy a hőterjedésnek alapvetően 3 módja van: 1.hővezetés, 2.hőáramlás, 3.hősugárzás. A meleg testek a környezetedben ez utóbbi módon is tudnak Téged melegíteni, s ahogyan a Földnek sem kell a Naphoz simulnia hogy meleget kaphasson tőle, úgy én sem vagyok padlónfekvésre kényszerítve ha élvezni kívánom a padlófűtést.

silent man 2017.12.05. 08:39:25

Ekkora szart nem minden nap látni címlapon...

Nehéz eldönteni, hogy fogyatékosok számára készült az írás, vagy a készítő begombázott:

- "popsik","miáú","Juhú!" "bugyolálnod egy meleg zokniba" Csak jelzem: a zoknit értelmes ember felhúzza a lábára, nem pedig köré tekeri, egy szobába pedig képtelenség beburkolózni...

Értem én ,hogy fizetett tartalom, de elolvasta ezt valami írástudó?

" A fűtőfilmes padlófűtés nagyon vékony kivitelű, és a fűtési rendszer az aljzatbeton alá kerül kiépítésre.
A fűtőkábeles vagy fűtőszőnyeg rendszert az aljazatbetonba fektetik."

Érted is amit leírtál?

"szükséged lesz még egy gépészeti tervre is, és persze az alapanyagokat sem szabad elfelejteni." Tényleg? Alapanyagokra is szükség van? Ez komoly?

"ajtókat magasabbra kell vésetni" Tipp: nem elég az ajtólap aljából levágni, vagy legyalulni, ha szükséges? Ezt egy óvodás is megfejtette volna.

" számolj tervezési és munkadíjjal is, magasabb a bekerülési és megvalósítási értéke" Gyöngyszem!

"A kondenzációs kazán nagyon jó társa a padlófűtésnek, ha kazánból is újat kell vásárolni, érdemes közülük válogatnod." Érdemes, bár másból amúgy sem válogathatsz, mert csak kondenzációs kerülhet forgalomba a megkövetelt minimális hatásfok miatt.

"megspórolod a szobamagasság egészének kifűtését" : pl. egy derékmagasságban elhelyezett álmennyezettel?

Ha az elkövető leült volna egy gépésszel, akkor ő elmondta volna, hogy egy mai elvárásoknak megfelelően megépített épület (saját példa: 135m2, 38 cm tégla, 12 cm külső,25cm födém hőszigetelés, padló alatt 10cm EPS, jó ablakok) célszerűen legalább alacsony energiájú háznak készül, annak pedig elég alacsony a hővesztesége ahhoz, hogy nagyjából mindegy legyen, hogy mivel fűtöd. Hidegburkolat alá valóban kellemes a padlófűtés, de melegburkolatok alá felesleges, tehát marad a vegyes rendszer, kérdés, hogy megéri az összetettebb gépészet. Én például teljesen elégedett vagyok a radiátoros fűtéssel: kondenzációs kazán+bőven túlméretezett radiátorok(ablak szélességhez igazítva)+precíz szelep előbeállítás+termosztatikus radiátorszelepek+időjárásfüggő vezérlés, de ettől még elfogadom a padlófűtés előnyeit is egy langyos fürdőszobai burkolaton ácsorogva.

Ez a blog kapott valami aranykoszorút?Alacsony lehetett a mérce...

mókusfülecske 2017.12.05. 09:25:44

@foszsindeksz: na csak hogy kedvedre legyek. A 42 fokossal az a baj, hogy a kazán már 50 fokon is "jól lemodulál", hogy a szavaiddal éljek, és tök felesleges ez alatt használni. Javaslom, nézz utána a kondenzáció elvnek gázkazánok esetében, illetve a megfelelő fűtésteljesítmény kiválasztás fontosságának. Ugyanis a 42 fokos vizeddel feleslegesen mész 48-50 alá, de cserébe legalább nagy valószínűséggel a kazánod is a névleges teljesítményének valahol a legalsó részén működik. Ergo, többet fogyaszt ugyanannyi kimenő teljesítményhez, jelentős kondenzáció nélkül. Hiszen nincs hőmérséklet, amiből lehetne hőt elvenni. Nem a minimum értéken való használat a legjobb.
A fával kapcsolatban rövidebb leszek, nincs kedvem erről vitázni. Ha azt mondod, olcsóbban fűtesz fával, mint gázzal, akkor 3 eset lehetséges: lopod a fát, vagy van egy saját erdőd, esetleg a legrossszabb, szimplán nem tudsz számolni. És akkor már bele sem megyek, hogy 100 kiló vygy 1m3 helyett mennyit kapsz valójában, dolgozol vele, rugalmatlan ha nincs puffer tartály, stb. Régen igazad lett volna, ma nagyon nincs. Végeztem.

foszsindeksz 2017.12.05. 09:30:21

@vpbarna74: csak egy feltevés:
A rendszerem lényege, nem fűt ha nem vagyok otthon, de meleg van, mire hazaérek. A gazdaságosság abban rejlik, hogy szükség szerint fűt. Ez az általad leírtak szerint lehetetlen. Nem hagyjuka padlót kihűlni, ok. Reggel elmész dolgizni, munka után vásárlás, stb. Este hazaérsz. Kinek fűtöttél nap közben? Ez gazdaságos? Oké, programozod a termosztátot. Minden napod egyforma?mindig ugyan akkor mész el otthonról és érsz haza? Ha a program ellenére váratlanul haza mész, felhúzod a hőfokot. Mennyi idő alatt lesz meleg?

Na, ezért én nem vagyok normális szerinted, mert azt állítom, jobb a radiátor ebből a szempontból. Márpedig nálam gazdaságosság pipa, komfort maximálisan pipa. Ja és nem kell kényszerből mindenhova kerámia burkolatot tennem, a nappalimba is lehet laminált. Nem hideg, rideg és a gyerekek mellett sokkal előnyösebb.

Továbbra is fenntartom: hőszigetelésre kell költeni, nem drága fűtési rendszerekre, a megfelelő okos termosztát pedig még mindig a rendszer lelke.

she_wolf 2017.12.05. 09:30:30

@incognito ergo sum:
Egy rosszul szigetelt házban rossz rendszerrel kiépítve minden bizonnyal.
Ugyan a fűtésem még mindig gázról megy, és a meleg víz is gázról működött, míg meg nem untuk. Nyáron is ingünk-gatyánk elment gázra, immár két villanybojler szolgál ki bennünket meleg vízzel.
Régi és korszerűtlen a ház amiben élünk, de az a szerencse, hogy van mód korszerűsíteni. Ezt meg is tesszük apránként, és van különbség.
Barátaink nagyobb házban élnek, és jól szabályozható rendszert építettek ki, ami kizárólag villanyt használ. Télen kevesebb a rezsijük mint nekünk.
A létszám ugyanannyi mindkét háztartásban: 2 fő.

Sword 2017.12.05. 09:32:19

@martineden: Na hát ez jó nagy sületlenség. Több tényezőtől függ ugyan, de átlagban 60-70W-ot tud leadni a padlófűtési mező négyzetméterenként. Ami azt jelenti, hogy egy 20m2-es nappalit 1200-1400W-tal tud fűteni. Ha csak nem valami extrém módon sz..r hőtechnikailag az épület, akkor ezzel simán kifűthető az említett méretű helyiség. Arról nem is beszélve, hogy nem kell 23 fokot csinálni, mert 21 fokos léghőmérséklet mellett is kellemes lesz a közérzeted a hősugárzás miatt. Sőt továbbmegyek. Egy követelményeknek megfelelő új építésű lakóházban már nem nagyon lehet padlófűtéssel fűteni, mert szinte bármekkora osztással túlfűtené a helyiségeket.

foszsindeksz 2017.12.05. 09:38:11

@mókusfülecske: a kazán minél jobban le tud modulalni, annál gazdaságosabban működik. A kondenzálás legfontosabb eleme az alacsony visszatérő hőmérséklet, amihez legfontosabb a nagy hőleadó felület. Amúgy képzeld, szoktam figyelni a kondenzátum mennyiségét, ennek alapján állítottam az előremenőt.
A fa valóban drágult, de egységnyi pénzből vett fa/gáz energia tartalmát összehasonlítva a fa jobb. Ugyan nem jelentősen, mint elektromos áram tekintetében, de jobb. Az már más kérdés hogy kényelmetlenebb fával fűteni, más rendszert igényel, de ezzel nem is vitatkoztam.
Részemről is végeztem.

Denimm 2017.12.05. 11:32:55

@mókusfülecske: A kondenzációs kazán hatásfoka kb 5% -al jobb 40C -os T visszatérő esetén mint 50C -nál. Sőt, a köztes időszakban, mikor simán elegendő 30C is a padló fűtéséhez akkor az 50C hoz viszonyítva már 7-8% körül van a különbség. Egy nem alul/túl méretezett kazán esetén a fűtési szezon felében 25% körül lesz a kazán terhelése.
Erre szerintem van is diagram az adott kazán kézikönyvében. Vagy ha van tervezési segédlet akkor ott.
Fás dologban osztom azt,hogy nem feltétlenül olcsóbb mint a gáz. Megfelelő kazánnal, házban jó helyen létesített kazánházzal, erdészettől vásárolt méterfával és saját feldolgozással 15% -ot simán lehet vele nyerni. Viszont kevésbé ideális esetben veszteséges a fa a gázhoz és még munka is van vele. És többnyire az a reális,hogy a többség fával épp ,hogy csak pluszba jön ki. Kár vele foglalkozni.

ételizésítő 2017.12.05. 12:43:50

@Hókirályfi:
Legalább értenéd, te szerencsétlen, hogy mekkora baromságokat írtál.

ételizésítő 2017.12.05. 12:49:55

@she_wolf:
Nem tudom, hogyan használtátok a gázt, de bojlernek a villany messze a legrosszabb hatásfokú, emiatt a legdrágább.
Arról nem is beszélve, hogy átlagos keménység víznél kétévente cserélni kell benne az anódrudat, meg pár évente a fűtőszálat, ennek az árát meg a munkadíjat is számold hozzá a költségekhez.

gigabursch 2017.12.05. 13:23:50

@incognito ergo sum:
Rendes kazánnál semmi.
Illetve annyi, hogy lassabban megy tönkre.

she_wolf 2017.12.05. 14:23:29

@ételizésítő:
Nálunk a gázszolgáltatás kritikán aluli. Se a fűtőértéke, se a nyomás (korábban a víznyomással is komoly bajok voltak, gyakran be sem gyújtott a gáz főleg nyáron, amikor az egész utca locsolja a kiskertet, de azon fejlesztettek) nem egyenletes és/vagy jó.
A víz tisztítását és lágyítását is meg lehet oldani és nem egy ökör ára, a fűtőszál csere pedig nekem annyiba kerül, amennyibe a fűtőszál.

incognito ergo sum 2017.12.05. 14:35:39

@she_wolf:

Bármilyen házban háromszor annyiba kerül a villany mint a gáz. Egyszerűen, ennyi az árkülönbség egységnyi energia árában.

Egy kivétel van, ha hűtő-fűtő klímát veszel, mert a fűtési szezon átlagában az kb ugyanannyiba kerül mint a gázfűtés, cserébe levegőfújós fűtésed van.

incognito ergo sum 2017.12.05. 14:36:54

@gigabursch:

nekem 40 fok körül van az előremenő, nagy hidegben 50 fok. a visszatérő meg kb szobahőmérsékglet vagyis 22 fok. sima (lángmodulációs) cirkóm van 20+ éve

incognito ergo sum 2017.12.05. 14:49:11

@she_wolf:

A gáz fűtőértékéről szokott időnként körbemenni egy hírhullám.

A gáz fűtőértéke nem nagyon ingadozik (max 5-10%) és a gázszolgáltató folyamatosan méri, és a számlán a fűtőérték alapján számított összeg jelenik meg.

Sokkal gyakoribb, hogy a fűtési körbe épített szűrő eltömődik és emiatt a szivattyú szenvedve forgatja a vizet. A kazán meg hiába izzad, az előremenő hamar eléri beállított a maximumot, a kazán le is kapcsol (általában legalább 2-3 percre).

incognito ergo sum 2017.12.05. 14:50:44

@ételizésítő:

Ezt marximálisan aláírom. A cserét én saját magam szoktam csinálni, munkadíj tehát nincsen, de a magnézium anód kétévente párezer forint. A fűtőszálat le szoktam takarítani citromsavval.

incognito ergo sum 2017.12.05. 14:53:07

@actsy farang:

ha jól van szigetelve a lakás, nem igazán érzed a padlófűtés kellemes melegét... nálunk most 25-26 fokos a padló, ezt csupasz lábbal még kellemetlenül hűvösnek érzi az ember.

mielőtt megcsináltam a hőszigetelést, kellemes 32 fokos padló volt a lakásban. csak persze a mostani gázszámla dupláját kellett fizetni

gigabursch 2017.12.05. 14:55:13

@ételizésítő:
Sosem fogom megérteni, hogy a bojlerek fűtőszála miért úgy működik, hogy a felülete felmegy 70 °C fölé?
Tök fölösleges.
S emiatt jelenik meg a vízkő kicsapódás.

ételizésítő 2017.12.05. 15:04:00

@incognito ergo sum:
"A gáz fűtőértéke nem nagyon ingadozik (max 5-10%) és a gázszolgáltató folyamatosan méri, és a számlán a fűtőérték alapján számított összeg jelenik meg."

Igen, ezt próbálják elhitetni a néppel.
Kár, hogy ez óriási kamu.
Vagy 35 éven át éltem különböző gázfűtésű lakásokban, sajnos, a fenti állítás ordas nagy hazugság.

ételizésítő 2017.12.05. 15:07:45

@gigabursch:
Mondjuk azért, mert akkor a 120 liter vizet nem négy, hanem 8 óra alatt fűtené fel, és nem lenne a bojlerben 70 fokosnál melegebb víz, ami 120 literes bojler esetén már 2 ember zuhanyzásához is szűkös, ha meg mondjuk 4-en laktok, akkor a másik 2 hideg vízben zuhanyozhat? Ami nyáron még elmegy, de mondjuk télen te mit szólnál hozzá?
(Én valaha csináltam, mert voltam katona, meleg víz meg nem mindig volt, de nem volt jó.)

incognito ergo sum 2017.12.05. 15:17:57

@ételizésítő:

"Igen, ezt próbálják elhitetni a néppel.
Kár, hogy ez óriási kamu."

Én megértem a bizalmatlanságot az állammal szemben. Engem nem ismersz, ezért nem kérhetem, hogy bízz bennem, csak leírom, és azt kezdesz vele amit akarsz.

1. az egész ország néhány nagy gáztározóból kapja a földgázt.

2. a gáz összetételét spéci műszerek (kromatográfok) mérik évtizedek óta, a 90-es évek elején magam is jártam a mérőhelyiségben.

3. nem lehet "változtatni" a gáz fűtőértékét, mert bármi, amivel rontani lehetne, drágább mint a földgáz.

incognito ergo sum 2017.12.05. 15:22:48

@gigabursch:

"a bojlerek fűtőszála miért úgy működik, hogy a felülete felmegy 70 °C fölé? Tök fölösleges. S emiatt jelenik meg a vízkő kicsapódás."

A vízkő nem "pont" 70 fok fölött kezd kirakódni, hanem szerintem attól, hogy a természetes csapvízben van egy kicsi oldott és disszociált CO2, vagyis nagyon enyhén savas a kémhatása. A melegítéstől az oldott CO2 kiválik a vízból, a savas kémhatás megszűnik, így sokkalkevesebb (magnézium- és kalcium)karbonát tud oldatban maradni.

Lehet ioncserélős vízlágyítót felszerelni és akkor nem lesz vízkő

gigabursch 2017.12.05. 15:35:54

@ételizésítő:
Aham.
80 lityis biojlerünk van (Hajdú), kb. 45.fokra van beállítva és az egész család (két szülő, három gyerek) le tud zuhanyozni egymás után.
Ha a nejem rossz fázisban kezd el mosogatni, akkor tényleg szűkös lesz.

króm nickel 2017.12.05. 15:37:32

Van itt olyan, akinél padlófűtés van és nem tartja jónak?
Nálunk több mint 30 éve van és még mindig szeretjük.

tahógráf 2017.12.05. 16:42:03

@vpbarna74: Ti milyen vezérlés, termosztátok (fali/padló) mellett döntöttetek? Nálunk a Honeywell lett a befutó, kiváncsi vagyok, más mivel oldotta meg.

tahógráf 2017.12.05. 16:48:22

@króm nickel: szerintem nincs. :) Egy korszerű házban a felületfűtés a leg praktikusabb egy takarékos fűtési berendezéssel kombinálva. Minden azon múlik, hogy mik a körülmények. Új építésű ház esetén, ha nagy a telek, összközműves és jár hozzá mondjuk 2-3ha erdő, akkor a fűtési lehetőségek végtelenek. Bármiben lehet gondolkodni, csak a pénz szab határt a kialakításnál. Ha kicsi a porta és nincs az utcában földgáz (és örökölt erdőnk sincs), akkor az mondjuk leszűkíti a lehetőségeket. :)

ételizésítő 2017.12.05. 17:11:24

@incognito ergo sum:
A levegő vagy vízgőz, amit belekevernek? Mitől lenne drágább?
Ugyanabban a készülékben néha piros a láng és nem melegít, mert tele van fújva ilyesmivel, néha meg kék és melegít. Úgy, hogy a készülék októbertől áprilisig folyamatosan üzemel, és hol ilyen, hol olyan.
Elhiszem, hogy neked mutattak valamit, és te ott úgy láttad. Én meg nem ezt tapasztalom.

Nyilván a sört sem lehet vizezni a kocsmában, mert minden drágább, amivel vizeznéd, mint a sör...

ételizésítő 2017.12.05. 17:14:31

@gigabursch:
Na, ezt megnézném.
80 liter 45 fokos vízből ha mondjuk 35 fokost csinálsz (az már nem igazán meleg, inkább langyos), akkor lesz kb. 100 liter (fejben számoltam, lehet, hogy 110 is), mindenkire 20 liter jut.
Persze tudom, régen falun megmosakodtak egy kannafedő vízből is többen, úgy, hogy a szájukba vették és a tenyerükbe köpték.

ételizésítő 2017.12.05. 17:16:16

@króm nickel:
Minden cigány a maga lovát dicséri, ahogy a mondás tartja.

duhosmokus 2017.12.05. 20:33:47

@Hókirályfi: Hú, köszi, hogy billentyűzetet ragadtál, mert rávilágítottál egy-két hiányosságunkra és ezért nagyon hálásak vagyunk! Komolyan! - Vannak fogalmazásbeli problémák a cikkben, valóban - ezeket javítom is azonnal, hiszen nekem sem gyapjúból van a házam, hogy beleburkolózhassak... pedig jól hangzik és akkor fűtenem sem kellene! :D Annyira igazad van a kondenzációs kazán kizárólagosságával kapcsolatban, hogy gyorsan írunk is róla egy cikket (a napokban jövünk is vele, ha esetleg érdekel... nekünk is jól jöhet ott is a segítséged, én örülnék, ha elolvasnád). A goldenblog első helyezésünkre nagyon büszkék vagyunk és ha picit is kíváncsi vagy ránk (vagy hogy vajon miért kaphattuk), akkor olvass bele más cikkeinkbe is, hátha meg tudunk téged is győzni... még ha most hibáztunk is. ;) Még egyszer köszi a megjegyzéseket!

incognito ergo sum 2017.12.05. 20:48:04

@ételizésítő:

"A levegő vagy vízgőz, amit belekevernek? Mitől lenne drágább?"

LEVEGŐT természetesen nem keverhetnek bele, mert robbanó gázkeveréket alkot.

A VÍZGŐZTŐL meg úgy félnek, mint ördög a tömjénfüsttől, mert a kültéri nyomáscsökkentőkben megfagy és jégdugót csinál. A kültéri gázórákban megfagy és a gáz úgy fog átáramlani rajta, hogy nem forog az óra. Nagy gondot fordítanak arra, hogy a gázban ne maradjon vízgőz.

"Ugyanabban a készülékben néha piros a láng és nem melegít, mert tele van fújva ilyesmivel, néha meg kék és melegít."

Sajnos nem tudok neked távdiagnosztizálni, de látatlanban a készülék alapos kitakarításával kezdeném.

Tényleg nem várhatom el tőled, hogy higgy nekem... nincs közöm a gázhoz, elektronikai iparban dolgozom. Én csak tényeket tudok neked mondani, azt kezdesz vele, amit akarsz :)

"Elhiszem, hogy neked mutattak valamit, és te ott úgy láttad. Én meg nem ezt tapasztalom."

Nem "nekem mutatták", annak a mérnöknek voltam a tolmácsa, aki üzembehelyezte és kalibrálta a készüléket :-)

"Nyilván a sört sem lehet vizezni a kocsmában, mert minden drágább, amivel vizeznéd, mint a sör"

A földgázt semleges gázokkal lehetne "hígítani", például nitrogénnel, argonnal, héliummal, széndioxiddal. Mondom az árakat:
- hélium: 12 ezer forint / m3
- argon: 3 ezer forint / m3
- nitrogén: 2 ezer forint / m3
- széndioxid: 800 forint / m3.

Még a széndioxid is tízszer annyiba kerül, mint a földgáz nagyker ára.

incognito ergo sum 2017.12.05. 20:50:26

Na, szerintem jó volt ez a poszt, fontos dolgokat írt le. Gyenge része az elektromos fűtés, ami szerintem csak rendkívüli helyzetekben lehet gazdaságos alternatíva.

A kommentfolyamban sajnos nagyon látszik a társadalmat dezintegráló gyűlöletpropaganda eredménye :-((((

ételizésítő 2017.12.05. 20:55:29

@incognito ergo sum:
"Sajnos nem tudok neked távdiagnosztizálni, de látatlanban a készülék alapos kitakarításával kezdeném"
Bitzos nagyon intelligens öntakarító készülékm mert aztán pár nap múlva meg kék lánggal ég, ahogy kellene mindig.
Hagyjuk ezeket a kamukat, jó?
Elhiszem én, hogy te a gázműveknél dolgozol, és itt próbálsz hittéríteni, de nem fog menni.

Ja, robbanóelegyet alkot, persze, szabad levegőn, szikra hatására.
De nem zárt rendszerben.

incognito ergo sum 2017.12.05. 21:17:22

@ételizésítő:

Ami robbanóképes gázkeverék (és a levegőben levő oxigén és a földgázban levő metán az bizony robbanóképes), ha meggyújtod a gázlángot, akkor a gázkeverék lángfrontja a csövön visszafelé szépen végigrobbanna.

Nem, sosem dolgoztam a főgáznál. Pár évet dolgoztam egy vegyipari cégnél, ezért kértek meg hogy tolmácsoljak az üzembehelyező pasinak, mert a főgáznál akkor senki nem tudott angolul. A vegyiparban elég sok mindent meg kellett tanulnom az életbenmaradáshoz - pontosabban ahhoz, hogy egyáltalán odaengedjenek az üzembe: fontosabb gázok robbanási határértékei, gázveszélyjelző keresztérzékenységei, mérgezési expozíciós határértékek, robbanásbiztos műszerek ellenőrzése, karbantartás szabályai stb.

A saját kazánom vizes részeit én magam szoktam takarítani, tömítéseket cserélek, ilyesmi. A gázos részeihez nem nyúlok, mert ha ott valamit elrontok, drága a tanulópénz, nem egyszerűen csak "csöpögni" fog.

---

Ha kérdezel, szívesen el tudok magyarázni dolgokat. Tényeket tudok mondani. De azt nem kérhetem, hogy higgy nekem, vagy bízz bennem.

Csak nagyon sajnálom, hogy ide jutottunk.

Hókirályfi 2017.12.05. 21:19:34

@duhosmokus:Bár nagyon kedves, hogy énnekem címzed ezt a válaszodat, de sem a "beburkolódzást" nem én tettem szóvá, sem a kondenzációs kazánost, sem pedig a többi dolgot melyet itt most felsoroltál. Ezzel együtt is örülök a válaszodnak, mert példát mutattál rá, hogy hogyan lehet pökhendi és kioktató hozzászólásokra pozitívan reagálni.
Köszönöm...:)

silent man 2017.12.05. 21:39:52

@duhosmokus: Nem nekem köszönted meg, de magamra vettem...-:)

incognito ergo sum 2017.12.05. 22:28:09

@gigabursch:

egy időben (külső kényszer miatt) mi iszonyúan víztakarékosan zuhanyoztunk, de így is fejenként 15-20 liter víz fogyott, szóval elképedve olvastam, hogy 80 liter vízből milyen jól tudtatok gazdálkodni.

duhosmokus 2017.12.05. 22:33:04

@silent man: Bsszus, hibát hibára halmozok... bocsiiiiii! Természetesen a köszönet neked jár, csak rosszul kukacoztam!

duhosmokus 2017.12.05. 22:40:03

@Hókirályfi: Jó látni, hogy aktívan itt vagytok és köszi a jelenlétet, és neked a kultúrált, értékes hozzászólásokat és vitát akartam megköszönni, szóval jár a kukac!

ételizésítő 2017.12.06. 00:00:16

@incognito ergo sum:
Akkor vajon miért nem robban a gáz, amikor kijut és a levegővel érintkezik, miért csak ég?
Másrészt ugye a csőben nyomás van, az nyomja ki a gázt, meg azt, amit belekevertek, és nyomás ellenében nem robban vissza.

she_wolf 2017.12.06. 03:21:39

@incognito ergo sum:
Nézd, én nem vagyok szakember. Arról tudok beszámolni, amit magam tapasztalok.
Tény: amíg gázról üzemelt a vízmelegítés és a fűtés is, addig télen-nyáron magas volt a számla.
Tény: mióta csak a fűtés megy gázról és minden más villanyról, ez jelentősen csökkent.
Tény: a ház amiben lakunk a '70-es években épült tanácsi bérlakásnak az akkori és nem éppen a high-tech szerinti minőségben.
Tény: sok dolgot korszerűsítettünk a beköltözésünk utáni harmadik évtől, mert először tanultuk a házat, belaktuk, előjöttek a hiányosságok, és ezeket a mai napig igyekszünk pótolni, javítani a technikai fejlődés és a pénztárcánk függvényében.

De hogy az eredeti témát is érintsem: amikor ideköltöztünk, radiátoros, padlószőnyeges volt a házikó. Gáztűzhelyen főzött az elődünk. Amikor bővítésre adtuk a fejünket, jöttek a módosítások: gázüzemű padlófűtés, gázzal működő melegvíz ellátás (de már villanytűzhely, és pláne: sütő!).
És jöttek vele a bajok is. Rapszodikus működés, ha én zuhanyoztam és a férjem a konyhában is kinyitotta a csapot, akkor vagy jéghideg víz jött a zuhanyból, vagy leforráztam magam. Gyakorlatilag havonkénti tisztítás, mert -ahogy olvastam is valaki hozzászólásában-narancsvörös láng a kék pislákolás helyett.
Csutkára tekert gáz mellett langyos víz, és hasonlók.
Az évek során azért ettől nem lesz túl vidám az ember.
Biztos vagyok benne, hogy ahhoz, hogy ez a ház úgy működjön ahogy a XXl. században kellene, talán az egészet az alaptól kellene újjáépíteni. De erre nincs lehetőségünk, arról nem is beszélve, hogy egyébként szeretünk itt lakni. Soha nem költöznék el, max. lábbal előre tudnak kivinni -majd egyszer.

Ami miatt villanyt preferálom: egyenletes teljesítmény, kiszámíthatóság, tervezhető fogyasztás alapján meglepetésektől mentes rezsi.
Magyarul: ha nem működik, vagy nem működik jól, akkor nincs mellébeszéd, vakarózás, egymásra mutogatás, hogy "mert szar a gáz, mert a szolgáltató, mert az önkormányzat, mert embert nem tudunk küldeni" és hasonlók.
Ugyanakkor a számla jön, és szaki kell hogy elmagyarázza hogy mi a bánat van rajta, mert óhéber, követhetetlen.

Ami miatt a padlófűtést preferálom: szintén az egyenletes és megbízhatóbb működés. Nem vagyok tévedhetetlen, és egészen biztos, hogy vannak nagyon korszerű technológiák gázra is. De a kényelmesebb és kiszámíthatóbb tulajdonságok mellett van még egy plusz érvem a villany mellett: a félelem.
Igen. Ha az áram megszexuál,legfeljebb megcsíp, vagy éppen feldobom a rózsaszín talpacskáimat. De ha gáz beindul, akkor robban. Lássuk be: csúf halál:(

A padlófűtésről pedig annyit, hogy télen nagyon finom úgy felébredni és beizzítani a kávéfőzőt, hogy nem kell bundapapucsba bújnom;)
Nyáron nekifeszülünk végre a ház befejezésének, és bár a gázcsonk megmarad, nagy valószínűséggel minden más villanyról fog működni -a fűtés is:)

vpbarna74 2017.12.06. 05:58:37

@tahógráf: Szia!
Nekünk a ugyanaz mint a szerelvények, Legrand Celiane. Ebből van 3db manuális +egy központi programozható. Ezekhez gyárilag adnak padlótermosztátot, amit az aljzatba kell elhelyezni.

gigabursch 2017.12.06. 08:08:42

@incognito ergo sum:
Zuhanyzáskor sokan elbaszarintják, hogy ömlik a víz. Ennél kevesebb is elegendő. Persze teniszütőnyi zuhanyrózsákkal vastagon lehet adni a vízfogyasztásnak is.
Másrészt.
A 45 fok körüli vízbe bejön az első hideg löket, és azonnal elkezd a fűtőszál dolgozni, így a fürdés végére lemegy úgy 35-37 fokra a víz, ami még bőven vállalható, másrészt vannak "holt idők" is.
Kevés víz, viszonylag nagy ehhez mérten a fűtőszál (akkor mint a 120 literesben), következésképpen a felfűtési ("hőntartási") hatékonyság jóval magasabb.

S félreértés ne essék, mindennap fürdünk, sok a csajszi, tehát a hajmosás sem fél perc.

Mindemellett bőven van szennyes is, és mégis havi 5 m3 elegendő.

Halkan jegyzem meg a mosogatásban is iszonyatosan pazarlóan bánnak a legtöbben a vízzel (és így a hővel is), ezen a ponton is vastagon ki kellet képezzem a gyerekeket.

incognito ergo sum 2017.12.06. 08:16:28

@ételizésítő:

"Akkor vajon miért nem robban a gáz, amikor kijut és a levegővel érintkezik, miért csak ég?"

Nem a "levegővel érintkezéstől" robban be. A tűszúrásnyi lyukon kiömlő gáz a gázrózsa pereménél találkozik a levegővel, ott gyújtod meg. Csak ott, a gázrózsa pereménél van jelen az égéshez szükséges metán és az oxigén.

A cső belsejében csak metán van, oxigén nincsen.

"Másrészt ugye a csőben nyomás van, az nyomja ki a gázt, meg azt, amit belekevertek, és nyomás ellenében nem robban vissza."

A konyhában levő oxigén nem tud a gáz áramlásával szemben bemenni a csőbe.

De ha a csőben végig levegővel kevert gáz van, és ezt kint meggyújtod, akkor a kialakuló égés a lángfront haladási sebességével halad előre a földgáz - levegő keverékben.

A lángfront haladási sebesség függ a gázkeverék metán-oxigén arányától és pillanatnyi nyomástól. Szabad levegőn a lángfront haladási sebessége néhány 10 km/óra -- ez sokkal nagyobb sebesség, mint amivel a gáz kijön a lángrózsa mellett.

A dolgok természetes rosszindulatából adódóan a lángfront előtt nyomáshullám alakul ki (az égésgázok magasabb hőmérséklete miatt). Ahogy növekszik a nyomás, gyorsul a lángfront. Ettől még erősebb lesz a nyomáshullám és még jobban gyorsul a lángfront, amíg eléri a hangsebességet.

gigabursch 2017.12.06. 08:19:48

@incognito ergo sum:
A gáz fűtőértéke attól függ, hogy a metán/etán/propán/bután milyen arányban szennyezi az etánt, ami maga a földgáz.

A gázzal való fűtés esetén az igen komoly téli hisztik mögött két jelenség áll
1.) Amikor nagyon kemény a tél, akkor nagyobb a hővesztessége az épületeknek, tehát többet kell fűteni
2.) Ekkor képbe lép Bernoulli bácsi is, mivel csökken a gáz nyomása, hiszen sokkal nagyobb sebességű az áramlás. Nem jelentősen, de csökken.
Ez utóbbi meg valóban hőtechnikai hátrányokhoz vezethet.

Nem ok nélkül való, hogy az elmúlt 20 évben elég sok helyen a korábbi gázcsöveket majd kétszer akkora (ami ugyebár azonos nyomás mellet majdnem négyszer annyi szállítható tömeget jelent) keresztmetszetűre cserélték ki az utcákon, hogy a végpontokra is elegendő mennyiség és nyomás jusson.
S cserélik most is folyamatosan, ütemezetten.

A sárga láng meg szar beszabályozást jelent. Rosszul kap levegőt, ráadásul alighanem keveset is.

Szóval, ha a gázóra dokumentálná a gáz nyomását is - akkor lenne korrekt az elszámolás.

gigabursch 2017.12.06. 08:22:09

@incognito ergo sum:
Ne vedd kötekedésnek, de a metánt (régen: városi gáz) már nem használják, hanem hálózatban az etán (földgáz) megy.
A palackban meg PB

gigabursch 2017.12.06. 08:29:38

@she_wolf:
Átfolyós vízmelegítőnél (gázüzemű) a világon rosszabb nincsen.
Korábban ahol laktam volt egy gázzal működő 120 literes bojler.
Az őrláng kellemes 38-40 °C körül tartotta a 120 l vizet, ami akkor elegendő volt kettőnknek, majd hármunknak, majd négyünknek, bár itt azért időnként égett egy kicsit a rózsa (azt is be kellett szabályozzam, mert akkora lángon tutult, hogy az hamar szerkezeti károsodáshoz vezetett volna..., de ez minden gázeszközre igaz, hogy csak össze vannak rakva, de nincsenek beszabályozva. A gázszerelők java meg úgy hülye a beszabályozáshoz, ahogy van, pedig ezek egyszerűek mint a faékek.
(Utána költöztünk)

incognito ergo sum 2017.12.06. 08:37:28

@she_wolf:

Nálam egy kb 22 éves cirkó fűt, és villanybojler adja a melegvizet. A villanybojlert idén cseréltem ki, az elődje 20+ évig bírta.

A gázfűtéses átfolyós vízmelegítők közül még a modernebbek is sokkal kevesebb komfortot kínálnak, mint a tárolós vízmelegítők. Amit leírsz, az egy régebbi átfolyós vízmelegítő + nem túl jól megtervezett vízhálózat természetes viselkedése. Nagyanyám még lavórban mosakodott, a fatüzeléses kályában melegített vízzel, neki az átfolyós melegítő maga volt a luxus, nekünk már nem az.

Szóval az átfolyós vízmelegítő, pláne a kombi cirkó: sux.

Megnyitod a vízcsapot, akkor egy több-állású, mindenféle gumimebránokból összerakott szelep először is elzárja a radiátorok felé menő ágat, hogy minden erejével a vízmelegítésre koncentráljon. A gumimembrános szelepet úgy tervezték, hogy a gázláng nagysága nagyjából a víz áramlási sebességéhez igazodjon, de elég halvaszületett próbálkozás.

---

A hálózati víznyomás nálunk 4 és 7.5 bar között szokott lenni, a fogyasztástól függően, a 7.5 miatt aggódtam, beraktam egy nyomáscsökkentőt (korábban három nagyon szar olaszt használtam el három év alatt, a mostani honeywell jól muzsikál).

A gáznyomásról nincsenek adataim, de azt el tudom képzelni, hogy időszakosan annyira leesik a gáznyomás, hogy a nem tud már rendesen égni a gáz. Nálunk a 90-es évek közepén épült meg a gázvezeték, vagyis elég nagy a kapacitása, de lehetnek sokkal régebbi, szűkebb csövek is a hálózatban.

---

Nálam is padlófűtés van (azt is magam csináltam :-), de amint már írtam, a finom meleg padlónak búcsút kellett mondani amikor elkészült a hőszigetelés, mert a jól szigetelt ház kifűtésére elegendő a 26 fokos padlóhőmérséklet.

Az elektromos fűtést pedig számold át még egyszer. Vízmelegítésben az átfolyós gázos melegítő nem menő, a villanybojler (netán gázbojler) kényelmes. Ja most olyan villanybojlert vettem, amibe be lehet kötni a fűtési rendszert is. Csak még nem kötöttem be :)

Fűtésben a gáz és a villany azonos komfortfokozatot ad. Csak a villanyból egységnyi hőenergia háromszor annyiba kerül, mint gázból. Én most télen havonta 13-19 ezer forintos gázszámlát fizetek, elég durva lenne a mostaninál 35-60 ezer forinttal magasabb villanyszámla.

incognito ergo sum 2017.12.06. 08:41:32

@gigabursch:

Én nem kötekszem, a városigáz az a szén hevítésével keletkező gázkeverék volt, valamennyi metán, etán, hidrogén, és elég magas szénmonoxid-tartalommal. Budapesten Óbudán volt a "gázgyár" és vagy 30-40 éve állították le.

A földgáz meg az, ami a földből jön. Az is gázkeverék, de legnagyobb részben (90% fölött) tudomásom szerint metán.

incognito ergo sum 2017.12.06. 09:05:33

@gigabursch:

A nyomáscsökkentő elvileg azért van a becsatlakozásnál, hogy a fogyasztástól csökkenő hálózati nyomást te ne vedd észre.

De lehet, hogy időszakonként már nem tud megbirkózni a csökkenő hálózati nyomással.

Bár a (nitrogénes) palackokra szerelt nyomáscsökkentők érdekes módon úgy viselkedtek, hogy amikor tele volt a palack (primer oldal 150 bar) akkor a szekunder oldalon tartották a 4 bart, de ahogy fogyott a palack, ez szépen felkúszott 4.5 barra. Nem igazán ismerem ezeknek a belső felépítését, de érdekes volt.

incognito ergo sum 2017.12.06. 09:10:34

@she_wolf:

Szóval én azt mondom, hogy ha valaki spórolni akar, és most épít házat, akkor csináljon nagyon jó hőszigetelést, és inverteres klímás fűtést, esetleg elektromos padlófűtéssel kiegészítve.

Így megtakarítja a gázbekötés költségeit, nem kell kéményt építenie, nem kell fűtési csőhálózatot és hasonlókat szerelnie, vagyis elektromosan kb 1 millióval olcsóbb lesz a fűtése. Drágább lesz a fűtése havi szinten, mint lenne gázzal, de 20 év alatt jön össze a különbség.

Ha már bent van a gáz a lakásban, akkor nehezen indokolható az elektromos fűtés

silent man 2017.12.06. 10:04:14

@gigabursch: "az etánt, ami maga a földgáz."
A földgáz nagyjából 97%-ban metánból áll, ne beszélj butaságot...

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldg%C3%A1z#.C3.96sszet.C3.A9tele

silent man 2017.12.06. 10:15:04

@she_wolf: 3 főre nálunk átlagosan 11m3 víz fogy havonta, a nyári gázszámláink 3800-4000.- körül mozognak. 135m2-es, alacsony energiás házban lakunk, valamivel 1200m3 alatt van az átlagos éves gázfogyasztásunk fűtéssel, vízmelegítéssel. Ezt elég bajos volna villamos fűtéssel alulmúlni, ami pedig a fafűtést illeti, ha meg tudok takarítani egy évben 15e forintot, akkor nem tűnik rentábilisnek fát venni, tárolni, feldolgozni, kínlódni vele...

incognito ergo sum 2017.12.06. 11:24:39

@silent man:

hát én is így tudom, hogy az etánt meg etilént meg ilyeneket petrolkémiai üzemekben gyártják, az olaj hőkezelésével.

gigabursch 2017.12.06. 11:41:53

@silent man:
Akkor bő három évtizede rosszul tudom.
Köszi!

gigabursch 2017.12.06. 11:47:42

@silent man:
A fa örök anyag lesz, de a felhasználása sokat változik.

A cserépkályha-kandalló sokáig lesz, főleg a vízteres kandalló, mert annak a látvány mellett az elszállított hője jó dolog. Vízteres cserépkályhától meg az isten óvjon mindenkit.

Ugyanakkor a fafeldolgozási hulladékok pellettálása erősen a jövő még idehaza, pedig nagyon frankó kis dolog a Szieszta méretnél kisebb teljesítménytől a komoly nagy kazánokig.

A másik kemény kérdéskör.
A fának nincs éjszakai ára és az áfája is még 27 %.
Ez erős piacbefolyásoló szerepű.

she_wolf 2017.12.06. 19:11:42

@incognito ergo sum:
Igen, így van, átfolyós vízmelegítőről van szó, és tényleg szívás vele az élet.
Ez lesz rövidesen megreformálva:)

@gigabursch:
"A gázszerelők java meg úgy hülye a beszabályozáshoz, ahogy van, pedig ezek egyszerűek mint a faékek."

Ezt csak alátámasztani tudom, saját esetünkből. Meg azt is tudom, hogy bár elkötelezett vagyok a tapasztalataim alapján a totál villany mellett, de nem váltam teljesen süketté egyéb megfontolásokra sem:)
Még matekozunk, és legelőször is a jelenlegi helyzetet és lehetőségeket kell felmérni, indítva egy állapotfelméréssel, megtérülésre és fenntarthatóságra irányuló számítással.

Többen írtak arról, hogy a jó hőszigetelés elviszi a padlófűtés legfőbb érdemét, valamint -ha jól emlékszem-, hogy csak kerámia lap alá rakható. Mindkét érvet meg lehet dönteni pontosan a megfelelő szigetelés és a burkolóanyag helyes megválasztásával.
Laminált padló alá is lehet padlófűtést tenni, nem ördögtől való:)

incognito ergo sum 2017.12.06. 20:07:43

@she_wolf:

Lehet bizony (mármint padlófűtés laminált padlóval), kaphatóak direkt ilyen célra vékonyabb laminált padlólapok. És a laminált parketta alá kerülő habfóliából is a legvékonyabbat érdemes használni (de ehhez nagyon jó minőségben kell elkészíteni az aljzatot).

incognito ergo sum 2017.12.06. 20:10:20

@she_wolf:

A hűtő-fűtő klíma használata is kompromisszum: igaz, nyáron egyben klíma is, de helyiségeként kell egy, a levegő befúvása még a legcsendesebb üzemmódban is hallható, és ami nyáron jó elhelyezés (klíma a mennyezet alatt), télen pont az ablak alá kéne helyezni a befúvást. Szóval, szerintem ez még nincs annyira kidolgozva, és a egy kültéri - több beltéri rendszerek is indokolatlanul drágák.

she_wolf 2017.12.06. 21:01:04

@incognito ergo sum:
Ahogy boncolgatjuk ezt a dolgot, egy rakás egyéb is szemponttá kezd válni.
A levegő keringetése például.
Padlófűtésnél egyszerűbb a fizika - a meleg levegő fölfelé áramlik. Radiátoros fűtésnél mire a fűtőtestből feláramló levegő a padlótól a mennyezet magasságáig egyenletes hőmérsékletet biztosít, az jóval hosszabb időbe telik.
És akkor még nem beszéltünk a zegzugos belsőről, berendezési tárgyakról, amelyek akadályozzák a levegő keringését, keveredését.
A férjem mániája a keringetés, és ha csak a fizika erre vonatkozó alapjait nézem, akkor nem tudok vele vitába szállni -azt hiszem, más sem nagyon:)
Nekem csak az nem mindegy, hogy helyiségenkénti kis ventilátorokkal, vagy egy központi légkeverővel van-e megoldva.

Hogy ez a fűtés elektromos, vagy gázüzemű-e... azt mindenki a saját igényei és lehetőségei függvényében választja meg.
Lesz most lehetőségem egyébként összehasonlítani a kettőt, és tűkön ülök:)
Folyamatban van egy ingatlan vásárlása, ahol kizárólag csak elektromos áram van a lakásban (3x16 Amper), minden arról működik, bár a gáz is bent van, csak lekötötte a kivitelező.
Kíváncsi vagyok, hogy egy fogyasztói összehasonlítás mit fog kihozni.

incognito ergo sum 2017.12.06. 23:02:53

@she_wolf: Radiátorokat azért rakták hagyományosan az ablak alá, mert a hézagok nem zártak jól. Ráadásul az ablaküveg hőszigetelése is elég gyenge volt -- a szoba közepén állva a radiátor hősugárzása és az ablakfelület hidege kompenzálta egymást.

Modern, Low-E bevonatos, háromrétegű ablakok már nem "sugározák" a hideget, és elég jól záródnak, tehát igazából a fűtőtestek létjogosultsága lecsökkent.

incognito ergo sum 2017.12.06. 23:04:40

@she_wolf:

Ha mégis van valahol fűtőtest, nem kell keringetni a levegőt, a spontán konvekció elég egyenletes hőeloszlást csinál a szobában. Valóban padlófűtésnél legjobb a hőeloszlás.

she_wolf 2017.12.06. 23:27:32

@incognito ergo sum:
Nevetni fogsz (én meg egy kicsit elszomorodtam), amikor megnéztük a felújított lakást amit veszünk, a rengeteg előny mellett megdöbbentő volt egy kicsit azzal szembesülni, hogy egy azonnali ablakcserével kell majd kezdenünk.
A lakásban cirkó van, radiátor az ablak alatt. És az ablakban egyetlen réteg üveg, semmi más.
De ennek a cseréje vagy korszerűsítése/felújítása/ még belefér a büdzsébe.

Ha a házunkban radiátor lenne, meg lennénk lőve, mert tele van beugrókkal, arról nem is beszélve, hogy az ebédlőnk és a nappali egy része fölött nincs mennyezet csak a tetősík, alatta izmos hőszigeteléssel.
Tehát ezeken a területeken nagy a belmagasság, és rendesen van légtér. Az egész ház funkcionálisan jó helyiség-elosztással bír, de pontosan a zegzugossága miatt nem tartottuk megfelelőnek a radiátoros fűtést.
Különben nem vesződtünk volna holmi macerás aljzatbetonnal, és felületkiegyenlítéssel.

És még valami -ami nem nagyon szerepel az érvelések között- a gázüzemű háztartások ellen: a műanyag, tökéletesen záró, légáramlást teljesen blokkoló nyílászárók.
Amikor a gázkonvektor jóvoltából télen finom melegben hajtod álomra a fejed -és amiből nem ébredsz fel.(

gigabursch 2017.12.07. 10:45:34

@she_wolf:
Gázkonvektor nem bentről veszi a levegőt, hanem kintről és kifelé is ereszti a füstgázt.

incognito ergo sum 2017.12.07. 12:52:00

@she_wolf:

Azokban a lakásokban, ahol gázkonvektor vagy akárcsak gáztűzhely van, vagy gázbojler, vagy a lakásban elhelyezett cirkó, már jópár éve kötelező olyan szellőzést beépíteni, hogy a gázt meg se gyújthasd. amíg nincs nyitva a szellőző.

Ez elég durbán hangzik.

Szerencsére a hőcserélős szellőztető rendszerek feltalálása óta javult a helyzet, tehát nem kell lehűteni a lakást ahhoz, hogy fűthess vagy főzhess. Viszont egy jó hőcserélős szellőztető elég sokba kerül - százezres nagyságrend.

incognito ergo sum 2017.12.07. 12:52:34

durván.

durban egy délafrikai város.

silent man 2017.12.07. 22:25:50

@she_wolf: Az ablak anyagának semmi köze a légzáráshoz.

she_wolf 2017.12.08. 09:56:00

@silent man:
"Az ablak anyagának semmi köze a légzáráshoz."
Pedig de (az ablaknak valóban nem, a keretről van szó), és nem a légzáráshoz, hanem a levegő mozgásához. A műanyag döglött anyag, max. kophat. A fa holtában is "él".

Amiről beszéltem, az azt lenne hivatott kidomborítani, hogy a felújításkor megveszik a népek a tökéletesen záródó műanyag nyílászárókat, és semmi légmozgás mellett bent a lakásban megfulladnak egy éjszaka alatt a keletkező szénmonoxid mérgezéstől.

she_wolf 2017.12.08. 09:58:02

@gigabursch:
Bocsánat, pontatlan voltam, ám laikus vagyok. A megfogalmazásban is, de azért remélem, a lényegi mondanivaló érthető volt mindezek ellenére:)

she_wolf 2017.12.08. 10:04:06

@incognito ergo sum:
Sok esetben csak annyi történik, hogy az emberek egy jó része meglátja a nagyon vonzó akciót, és anélkül csap bele egy ilyen cserébe, hogy a háttér infóknak utánanézne.
Azt látja, hogy olcsóbban hozzájuthat, és hogy a jövőben mennyit megtakaríthat általa. Bízik abban is, hogy remélhetőleg nem lesz szüksége garanciális javításra, ezért jóskapistával felapplikáltatja, és utána a vízözön.
Nagyon sok esetben kényszerűségből hozzák az emberek a bajt a saját fejükre.

gigabursch 2017.12.08. 12:58:33

@she_wolf:
:-)

Mondjuk ha már kekeckedés:
Szeretném egyszer megérteni azt, hogy miből gondolják a legtöbben azt, hogy a műanyag nyilászárók úgy zárnak, hogy még egy huncut molekula se ki se be, addig fa nyílászárók, azok frankón szellőztetnek.

Biztos én vagyok a túlképzett ezen a téren (egyébként igen), de el kell keserítsek minden efféle tévelygésben leledző embert, hogy a korszerű, 2-3 rétegű, ugyanúgy hőtükör fóliával ellátott ablakok pontosan annyi légáteresztő képességgel rendelkeznek, mint a műanyag ablakok vagy épp egy teli boroshordó (bár az még inkább, mert az nem ragasztott anyag).

Szóval a korábbi ún. teschauer-ablakok már/még rendelkeznek némi huzatolással, a gerébtokos rendszer úgy egy kalap szar, ahogy van (és minden ellenkező híreszteléssel szemben nem lehet jól megcsinálni hőtechnikailag), ellenben a jól illesztett pallótokos ablakok megintcsak alig huzatolnak.

Magyarán:
Egy korszerű ablak mögött pont ugyanúgy fogy el a levegő, akár műanyagból, akár fából van.
S úgyanúgy kell gondoskodni megfelelő szellőzésről.

Na, ennyit a tévhitekről...

Egyébiránt megfelelő drywit rendszer alkalmazásával nem csak a pára vándorol kifelé az épületből, hanem még levegő is "szökik" be. Na nem túl sok, de attól még a tény az tény.

she_wolf 2017.12.09. 06:51:43

@gigabursch:
Eszemben sincs kekeckedni, miért tenném? (Már ha a kekeckedés alatt rám gondoltál.)
Csak "tolmácsolok", a fordított szöveg pedig azoktól ered, akikkel személyesen beszélgettem. Van köztük egyszerű felhasználó is, és szakmailag kompetens is. A szakiknál azt látom, hogy véletlenül sem hasonlítják össze a kettőt, hanem fúrják az "ellenséget". Kérdés: a laikus kinek higgyen?
Érvelés helyett a másik fikázása dívik, a reménybeli megrendelő meg ott marad beszappanozva, víz meg sehol.

De azért nem hagy nyugodni egy kérdés: mégis miért van az, hogy a gázfűtés szed áldozatokat, nem az elektromos?
Költői a kérdés, mert tudom a választ: mert hülye a felhasználó tulaj.
Az igazi kérdés az, hogy miért hülye a szerencsétlen?
lusz még ez is:
www.napi.hu/magyar_vallalatok/figyelmeztetik_a_gazzal_futoket_elszabadulhat_a_pokol.652534.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Úgyhogy maradok én a jó öreg villanynál, és a padlófűtésnél:)

gigabursch 2017.12.09. 11:26:58

@she_wolf:
Nem, kekeckedés alatt a magam túltengését értettem.
:-)))

Ami a melyik a jobb kérdést illeti:
EZ pont olyan vallásháború, mint a Stihl:Husquarna; Coca-Pepsi; Adidas-Nike; Arena-Speedo vitatkozások.
Nem szeretem a vallásháborúkat.

Pusztán arr ahvítam fel a figyelmet, hogy van egy olyan kérdéskör, ami marhaság.

Olyan fűtőszköz nincs, amivel ne lehetne meghalni.
A delej is ereszthet, a gáz is.
Egyikben agyoncsap az áram, a másikban elfogy a szusz.
Rendesen megalkotott és karbantartott rendszer esetén meg holt mindegy, mindegyik üzembiztos és teszi a dolgát.

GöTi 2017.12.09. 12:33:07

Földszinten padlófűtés alá illendő rakni 15-20 cm hőszigetelést (megfelelő rétegrendben vízszigeteléssel is). Erre jön a fűtőcsöveket is magába foglaló beton, majd a burkolás. No kérem ebből kell beruházási költséget, valamint megtérülést saccolni.

Emeleten, társasházban az alsó födémen távozó veszteséget felfoghatod jótékonykodásnak is...

she_wolf 2017.12.09. 20:08:11

@gigabursch:
"Olyan fűtőszköz nincs, amivel ne lehetne meghalni."

Sőt, még fűtőeszköz nélkül is:)
Konkurrenciája mindig mindennek akad előbb-utóbb. Marhaság, marhaság. Hát persze. De aztán látod, a meggyőzni akarás mindent legyőz.

@GöTi:
"Emeleten, társasházban az alsó födémen távozó veszteséget felfoghatod jótékonykodásnak is..."

Ezért vettem én most második emeleti lakást, ahol egyik oldalról és fölöttem-alattam szomszéd, másik oldalról pedig zárt lépcsőház van.
Abban a lakásban nem padlófűtés van, hanem radiátor (elektromos vízmelegítéssel).

silent man 2017.12.10. 19:04:47

@she_wolf: Pedig nem.
A fából készült ablakokat több rétegben, nagy nyomással felületkezelik, jobb helyeken Remmers, vagy Milesi lazúrral. Ettől a fa pórusai gyakorlatilag teljesen lezáródnak, pára-és légtechnikai szempontból pont ugyanúgy viselkednek, mint a műanyag. Amennyiben nem tennék,a fán keresztül akkor sem lenne légcsere, legfeljebb két év alatt szarrá menne az ablak. Lehet, hogy veled meg tudnak etetni különféle abrakadabra dumákat az élő nyílászárókról, de ettől még egy mai faablak légtömörsége pont ugyanolyan, mint egy műanyagé. Én azért vettem fa nyílászárókat, mert szebb, mint a műanyag.

silent man 2017.12.10. 19:43:34

@GöTi: Azzal a 20cm padló alatti hőszigeteléssel óvatosan. Az EPS ebben a vastagságban már jelentősen összemegy. Én 10cm raktam, de az is észrevehetően többet ült össze, mint a szokásos 5 cm. Amennyiben XPS-t vagy EPS 200-at raksz, az jó, de abból 20 cm 7-8 forint négyzetméterenként.

gigabursch 2017.12.11. 08:24:21

@silent man:
A remmeres egy túlárazott-túltolt cucc.
Nagyon sok hasonló képességű cumó van, jóval értelmesebb árszinten.

silent man 2017.12.11. 11:04:47

@gigabursch: Lehetséges, ezt nem tudom, nálunk a 2009-es ablakok úgy néznek ki, mint az újak, két évente Remmers ápolóval karban tartva.

silent man 2017.12.11. 11:16:28

@she_wolf: Én nem hisztizek, hanem érvekkel igyekeztem alátámasztani a mondanivalómat.
Itt egy kép egy modern fa nyílászáró profilról :

www.abcablak.hu/wp-content/uploads/2017/03/fa-ablak-92mm.jpg

Ebben például három gumi tömítőprofil található, gyaníthatóan megfelel passzívházhoz is.

Ez meg egy műanyag :

ablakok.eu/wp-content/uploads/2016/07/Ideal_8000.jpg

Ez is háromszorosan tömített, pont annyi levegőt enged át, mint a fa : semennyit.

she_wolf 2017.12.12. 11:43:18

@silent man:
Hisztizett valaki? Én csak lezártam egy parttalan vitát kettőnk között.

silent man 2017.12.13. 09:08:48

@she_wolf: Jobban örülnék, ha bemutatnád, hogyan szellőzik egy fából készült ablak, mert komolyan érdekel.

tomi2020 2021.05.04. 23:01:04

Teljesen jó dolog a padlófűtés, abból is leginkább az infra változata. Gyorsan lehet kivitelzni, és komfortos eleget ad. az egyik kedvencem a fűtőfólia. www.futofolia.hu/padlofutes/

tomi2020 2021.06.23. 19:36:36

@incognito ergo sum: erre lehet jó megoldás egy kisebb teljesítményű infra padlófűtés. Hosszabb ideig üzemel kisebb teljesítményen így nincs ideje a padlónak leülni. www.futofolia.hu/padlofutes/
süti beállítások módosítása