A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Azt hitted, tudod, mikor van halottak napja? Nem biztos! - mindenszentek és halottak napja kisokos

2017. október 30.

A karácsonyról és a húsvétról biztos te is mindent tudsz és ismered az eredetét is, ráadásul a hozzá kapcsolódó szokásokkal kapcsolatban is képben vagy. Ugye? De mi a helyzet a mindenszentekkel és a halottak napjával? Ha fogalmad sincs, de szeretnél képbe kerülni, egy gyorstalpaló segítségével holnap már ez is felvehető a társalgási témák listájára, nálad is!  

halottak_napja_mindenszentek.jpg

Semmiképp nem szeretnék lemenni a mély vallási gyökerekig, de a felszínt megkarcolgatjuk, úgy mókusmódra, hogy képbe kerüljünk! Ha a cikk végén is hiányérzeted lesz, olvass majd kommenteket vagy gyere facebookra, lesz, aki belemegy a részletekbe! ;)

Előételnek két dátum (lehet, hogy te már itt meg fogsz lepődni):

November 1. - mindenszentek

November 2. - halottak napja

Nos, te jól tudtad? Ha igen, akkor már csak az a kérdés, hogy azt is tudod-e, hogy melyik honnan ered és miről is szól. Nézzük!

Mindenszentek és halottak napja

A halottaikról már az ókori rómaiak is megemlékeztek, de ők ezt még február 22-én tették, és hősi halottként tekintettek minden csatában elhunyt szerettükre. Ez kedves. Ez az ünnep lehet az őse a mai napig tartott halottak napjának. A mindenszentek régebbi eredetű és mint oly sok ünnepünk, ez is a katolikus egyházhoz köthető, és kéz a kézben jártak. A halottak napját végül 998-ban nyilvánították független ünnepnek (a mindenszentektől), az egyházi ünnep pedig szép fokozatosan vált általános ünneppé, ahol a halottakról emlékezünk.

Most jön egy kis csavar, mert sokan úgy gondolják, hogy ők a halottak napját tartják november 1-jén, de nem! Az bizony november 2-án (hivatalosan a november 1-jét követő első munkanapon) van.Talán azért ragadhatott meg az elseje a mókusfejekben, mert az az államilag elismert munkaszüneti nap (mindenszentek).

Mindenszentekkor, a külön emléknappal nem rendelkező, elhunyt szentekről emlékezünk meg, és az ő tiszteletükre gyújtunk gyertyát, november 1-jén. 

November 2.-án tartjuk a halottak napját, ahol a keresztény hagyományok szerint az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő saját halottainkért imádkozunk.

Halottak napi szokások

Sokan a nem hívő emberek közük is kilátogatnak ilyenkor a temetőkbe, és koszorút, virágot, valamint mécsest helyeznek el szeretteik sírján. Régen úgy vélték, hogy a holtak kikelnek a sírjukból és november 2-án este bolyongani kezdenek. Annak érdekében, hogy a halott hazalátogathasson és ne tévedjen el, kivilágították a lakást, és gyakran plusz terítéket is tálaltak a vacsorához az elhunytak számára. Hátborzongató lehet, de mégis szívhez szóló.

Miért világítjuk ki a sírt?

Több elmélet is van erre vonatkozóan. Az egyik szokás szerint a hazalátogató halottak számára kellett tetszetőssé tenni az elhunytak síremlékeit, hogy visszatérjenek oda, a szeretteik meglátogatása után. A másik teória szerint az volt a cél, hogy ne is hagyják el a megboldogultak a végleges lakhelyüket.

temeto_mecsesek_halottak_napja.jpg

Egyéb hiedelmek

1. Pórul jár az, aki ilyenkor dolgozik, és így nem tiszteli a halottait. Ezt azért kezeljük helyén szerintem (már ha nem vagyunk vallásosak). 

2. Mások sírjáról virágot elvenni komoly következményekkel jár, mert azért eljön a megkárosított halott.

3. A gyertyával is hasonló a helyzet. Azon a síron kell hagyni, ahová szánták, mert ha nem, a halott bűnei átszállnak az enyveskezű tolvajra. Ez a tett mondjuk büntetés nélkül is durván hangzik, jaj!

4. Szerencsére már nem emlegetik azt a régi babonát, mely szerint, ha a családtagok egyszerre gyújtanak gyertyát, akkor, akié hamarabb leég, az hal meg legközelebb.

A régi szokásokat már kevésbé ismerjük és tartjuk, de a temetőbe szinte mindenki kilátogat ilyenkor. Te is?

halottak_napja_temeto.jpg

Ha úgy érzed, picit jobban képbe kerültél, mókushálás lennék, ha nyomnál egy lájkot vagy megosztanád a cikket, hogy mások is kipipálhassák ezt a témát!

Ha pedig te már a gyökerek között is jártál, ne fogd vissza magad és egészítsd ki kisokosunkat, írd meg kommentben vagy a facebook oldalunkon, mit kell(ene) még tudnunk a témáról! Köszi! ;)

ünnep vallás temető szokások halottak napja

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1413117518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sziralisa 2017.11.01. 00:12:19

Tömény babona mindez, és köze nincs a Bibliához. Bármelyik pogány törzsnek díszére válna ennyi sötétség.

Klára478 2017.11.07. 12:56:19

De bizony a Bibliában megtalálható ez a hagyomány: " A makkabeusok könyve “szép és nemes cselekednek” nevezi a hős Judás tettét, aki az elhunyt katonákért engesztelő áldozat bemutatását kérte, “mivel gondolt a feltámadásra”. “Ha ugyanis nem hitt volna az elesettek föltámadásában, fölösleges és értelmetlen dolog lett volna a halottakért imádkozni. Arról is meg volt győződve, hogy akik jámborságban halnak meg, azokra nagy jutalom vár - ez szent és jámbor gondolat volt. Azért mutatott be engesztelő áldozatot, hogy megszabaduljanak bűneiktől.” /2Makk 12, 43-45/"

www.plebania.net/tarsalgo/?op=view&id=2532
Jó lenne jobban tájékozódni...
süti beállítások módosítása