A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

7+1 cseresznyés finomság, amit idén neked is muszáj kipróbálnod!

2017. június 30.

Nyakunkon a cseresznyeszezon és ennek örülünk! Szerintem kevés mókus van, aki nem szereti. Ugye? Szinte lehetetlen abbahagyni, annyira jóízű. (Nem hiába mondták szüretkor a gyerekeknek/napszámosoknak, hogy fütyülve kell szedni, úgy kevesebb fogy.)

Ráadásul amellett, hogy finom, nagyon hasznos is a szervezeted számára. Tele van vitaminnal, antioxidánssal, javítja az emésztést, a vérkeringést, segíthet izületi fájdalmak esetén és még hosszan sorolhatnám. De nem teszem, mert így is, úgy is el fog fogyni. Nézzük, mi minden készülhet belőle, ha már degeszre ettük magunkat a friss gyümölccsel és valami másra -de cseresznyésre- vágyunk! 

cseresznyebol_finomsagok.jpg

A meggyfánkat idén sajnos elvitte egy betegség. Sopánkodtam is, hogy mi lesz velem (hisz minden évben nagy befőzéseket rendezek). Ekkor, mintegy varázsütésre megszólalt a telefonom. Párom hívott, hogy beszélt az egyik ismerős nyugdíjas házaspárral, akik “nekünk adják” két cseresznyefájukat, szedjünk, amennyit csak akarunk.

Repülünk is érte! Mindenki boldog. A fa, hogy megszabadul egy jó nagy adag tehertől, a kisöregek, mert nem vész kárba a sok gyümölcs és mi is, hisz ismét tele lesz a kamrapolcunk (meg persze az övék is) finomsággal. 10 diszperzites vödörnyi van eddig, amit már el is kezdtem feldolgozni, az ágakon pedig érik a többi.

Vagy épp csak arra vár, hogy a fülemre akasszam. Te is szoktad? :)

szaras_cseresznye.jpg

Ha te is hozzájutsz ehhez a mézédes kerek csodához, mutatom mi mindent tudsz vele kezdeni!

1. Cseresznye a salátában?

Méghogy benne? Ő maga az. Hidegen, egyenesen a hűtőből! Csak felezd, magozd és csurgass rá mézet, csepegtess rá citromlevet, majd kicsit hagyd összeállni (egy félóra is elég, nyugi).

Nehéz neki ellenállni ebben az aszfaltolvasztó időben, de szerencsére nem is kell. Egyél nyugodtan, amennyit csak bírsz! Frissen nyakon öntheted egy kis (natúr) joghurttal, amitől egy egészen új ízt varázsolhatsz magadnak.

2. Sült cseresznyés zabkása

Lehet, hirtelen idegennek tűnik a dolog és még talán kicsit bizarrnak is hangzik, ha elmondom, hogy ráadásul sós az a sült cseresznye, de biztos vagyok benne, hogy isteni finom. Még nem próbálam, de határozottan és azonnal felkerült a "kipróbálom" listámra. 

collage.jpgfotó és recept: howsweetitis

3. Turmix/smoothie cseresznyéből vagy cseresznyével

Dobj a turmixgépbe egy marékkal belőle, öntsd fel egy kis tejjel (de isteni joghurttal is), kapcsold be és már ihatod is a frissítődet. (Az én turmixgépem beadta a felmondását, így botmixert használok, ami ugyanolyan jól megfelel a célnak. Csak mondom.) Kombinálhatod az italodat cukorral, mézzel vagy édesítővel (bár a cseresznye általában olyan, mint a méz), kakaóval, fahéjjal vagy másik gyümölccsel (szerintem a banánnal kifejezetten jól kijönnek).

cseresznyeturmix.jpg

Megmaradt előző napról egy kis bor? Így használhatod fel főzésnél!

 4. Cseresznyefagylalt

Na, ez az én gyenge pontom. Egyszerűen rá kell szóljak magamra, hogy már nem kéne többet ennem. Egyébként sokkal egyszerűbb fagyit készíteni, mint hinnéd. Sok recept közül válogathatsz, variálhatod őket. Szóba jöhet a cseresznyés alap mellé egy kis fahéj, joghurt, kakaó, csokiszósz, rum(aroma), bátrabbaknak akár menta is. Csak az ízlésed szabhat határt.

Még a fantáziahiányod sem lehet kifogás, mert a net tele van jobbnál jobb ötletekkel. Én általában csak a legegyszerűbb tejszínes verziót készítem el a csudiokos fagyikészítő gépemben, de anélkül is könnyedén fagyit varázsolhatsz belőle egy kis plusz munkával (csak annyi a titok, hogy a hűtési folyamat alatt többször össze kell turmixolnod, na bumm).

5. Cseresznyeszörp

Idén került a polcra jópár üveggel ebből is. Egész más íze van mint a boltinak, ráadásul tele van egészséges rosttal. Fogyaszthatod hagyományos módon, vízzel hígítva, de ha kicsit sűrűbbre készíted, akkor használhatod öntetként is fagyira, császármorzsára vagy rizskochra. Nagyon fincsi.

cseresznyelekvar_szorp_kompot.jpg

6. Cseresznyedzsem

Remekül illik palacsintába, gofrira, kalácshoz vagy csak simán a reggeli pirítós mellé. Persze kenheted süteménybe is, de én simán elkanalazom minden egyéb nélkül. Csak úgy! Így!

cseresznyelekvar.jpg

7. Cseresznyekompót

Párom imádja. Együltő helyében megeszik egy üveggel belőle, szóval gyorsan fogy. Én nagyon szeretem sült hús mellé. Remekül kihozzák egymás ízét.

Befőzési recepteket nem írok, mert mindenki más módszerekre esküszik. Van aki tartósítószer nélkül teszi el, jól felforralva és az üveget is csírátlanítva, mások szalicillel, nátrium benzonáttal, befőzési tartósítóval, dzesemfixszel, stb. Ami az édesítést illeti, szintén megoszlanak a vélemények. Minden nélkül, cukorral, befőzőcukorral, édesítőszerrel, mézzel… Bármelyik verziót is választod, arra ügyelj, hogy a használati utasításnak megfelelően használd!

+1 Fagyaszd le!

A biztonság kedvéért, hogy év közben se legyen hiányod. Én mindig teszek el a mélyhűtőbe is belőle. Kimagozva “gurulósra” fagyasztom, így könnyen adagolható. Rakhatod limonádéba, borba, ásványvízbe (vagy nagyjából bármibe) jégkocka helyett. Jobb ízű lesz az italod tőle, plusz nem fog felvizesedni. Ha süteményt sütsz, megszórhatod vele a tetejét, ha egy hűsítő fagyira vágysz, szintén kéznél leszaz alapanyag, de a fentieket is bármikor elkészítheted fagyasztottból is. Amúgy pedig nincs jobb szerintem egy finom gyümölcslevesnél. Nyáron felfrissít, télen pedig jó kis vitaminbomba.

cseresznye.png

Ha találtál az ötletek között olyat, amihez kedved lenne, készítsd el a családdal/családnak, vagy akár csak magadnak és mutasd meg nekem is! De a címemet is megadom szívesen!

Tehát: válassz egyet a cseresznyés tippek közül és futás a konyha! Ha pedig plusz ötleted vagy saját kedvenced van, tudod, hol találsz! ;) 

cseresznye gyümölcs konyha nyár recept egészséges

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1612632291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása