A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

3+1 dolog, amit feltétlen tudnod kell a váltott zuhany helyes használatáról és hatékonyságáról

2017. június 21.

Jó eséllyel már te is hallottál a váltott zuhanyról, mely jótékonyan hathat a szervezetedre. Ha esetleg mégsem vagy teljesen képben, elmondanám, hogy a hideg-meleg víz váltakozásának hatására az erek hol kitágulnak, hol összébb szűkülnek, így javítva azok rugalmasságát és serkentve a vérkeringést. De mi is az a váltott zuhany és miért jó, ha alkalmazod? Figyelj!

hideg_meleg_viz_valtott_zuhany.jpg

A váltott zuhany egy triplán egészséges fajtája a reggeli és esti felfrissülésnek és a neve is sejteti, hogy miről van szó... de nem, nem a vízsugár típusát kell váltogatnod a menő, több funkciós zuhanyfejeden. A víz hőfoka a nem mindegy. Röviden a lényeg: az egész zuhanyzás időszaka alatt váltogatnod kell: hidegről melegre, majd melegről hidegre, majd hidegről melegre, stb. És most ne a nyári, hűsítő, kényelmes hidegre gondolj, hanem az annál legalább eggyel hidegebbre! Nem fog fájni, de ha először próbálod, lehet, hogy kicsit kellemetlennek fogod érezni. De megéri!

Miért is jó a hideg-meleg váltott zuhany?

Szuper hatékony tud lenni több esetben is, de hogy ne szaladj el attól félve, hogy ez "egy újabb csoda", ami a rákot is gyógyítja (nem, nem gyógyítja), így csak a legfontosabbakat mondom.

  • serkenti a vérkeringést (a visszeres láb is örül neki ;))
  • erősíti az immunrendszert,
  • gyorsítja az anyagcserét
  • fokozza a méregtelenítési folyamatokat.

Ráadásul a narancsbőr elleni harcban is segít, hiszen simábbá, feszesebbé, kontúrosabbá teszi a bőröd. (Más ezekért kőkemény pénzt fizet, pedig akár otthon is tudna magán segíteni, úgyhogy te ne ess ebbe a hibába!) Itt még mindig nincs vége!

Mit tud még?

  • Fájdalomcsillapító hatással bír visszeres láb esetén,
  • segíthet megelőzni az izomlázat (vagy csökkenteni a kellemetlen érzést),
  • kevésbé izzadsz,
  • plusz még fel is frissülsz. De tényleg! Én ezt imádom benne a legjobban! 

Kell ennél több?

Ha szereted a kipróbált, hatékony módszereket, amiket az egészségünk érdekében alkalmazhatunk, gyere és kövess, mert sok ilyet hozok még! És ezt veheted ígéretnek! ;)

Így alkalmazd a váltott zuhanyt helyesen!

Kezdd úgy, ahogy mindig is szoktál zuhanyozni. Mikor azt érzed, hogy kész vagy és kellőképp átmelegedtél, kezdődhet az igazi kihívás! Vedd lejjebb a hőfokot, annyira hidegre, amennyit még simán elviselsz (de már nem kellemes - ez 12-13 fok kb.) és egy adott sorrendnek megfelelően érje a víz a testrészeidet. Mutatom!

1. A váltott zuhany menete

  • A hideg vizet először a jobb lábfejedre engedd, majd haladj fölfelé a lábszáradon át a combtőig.
  • Ismételd meg a bal lábadon is.
  • Ezután a jobb karod következik. Kézfejtől haladva a vállig.
  • Másik oldalon ismételd.
  • Ha az is megvan, akkor jöhet a törzsed.
  • A szív tájékot kell utoljára hagynod, még akkor is, ha egyébként a hideg Balatonba ugrálós típus vagy! 
  • Ha már mindenhol megborzongtál és bírod, akkor érdemes az arcodon és fejeden is átfolyatni a hideg vizet, hogy tényleg, igazán frissítő lehessen az élmény.

meleg_viz_valtott_zuhany.jpg

Fontos! A hideg víz, csak meleg testet érhet! A zuhanyt mindig a hideg vízzel és egy jó alapos törölközéssel kell befejezned.

Ha pedig inkább kültéri felfrissülésre vágysz,
fedezd fel a Balaton legjobb strandjait!

2. Ismétlések száma, hossza

Nem kell egyből órákon át engedni magadra a hideg-meleg vizet. Első alkalommal elég lesz egy-két kör is, ha már edzettebb vagy, akkor akár több. A hosszát érezni fogod. Csak addig szabad hűteni/fűteni az adott testrészt, amíg jólesik (és jól esik).

3. A víz hőmérsékletehideg_viz_zuhanyzas.jpg

Konkrét hőfokot nem írnék, hisz mindenki más és más. Csak ismételni tudom magamat és a lényeget. Annyira legyen hideg/meleg a vized, ami még épp átlép a komfortzónádon. Nem kell mindenáron úgy érezni magad, mint egy mirelitcsirke, akit megfőztek, majd visszafagyasztottak. Figyeld meg, hogy minél régebb óta alkalmazod a technikát, annál jobban kitolódnak majd a határaid. (Aki mégis szeretné, hogy számszerűsítsek, annak írom az “elvárást”, ami 10<->38 °C)

Ha szereted az előjátékot...

Ha esetleg nagyon belendültél, kipróbálhatod a zuhanyzás előtti száraz testledörzsölést is. Ezt szizálkefével vagy dörzskesztyűvel érdemes végezni. Körkörös mozdulatokkal ugyanúgy haladj a testrészeiden, mint a váltott zuhany esetében. Ha jól csinálod, a bőröd szépen kipirul, mert megszabadult az elhalt hámrétegektől. A másik lehetőség pedig a zuhany közbeni szivacs (vagy egyéb mosakodó eszköz: luffa, mosdókesztyű, stb.) használata, amit még kombinálhatsz aromaterápiával is. Rengeteg kellemes illatú tusfürdő létezik már, ráadásul így talán kicsit el is tudod terelni a figyelmed a kellemetlen érzésekről. Cseles, mi?

"Az ember a megszokások állata"

Ha úgy döntesz, belevágsz az immunerősítés ezen formájába, azt gondolom, jól döntöttél. Azon viszont nem kell meglepődnöd, ha az elején esetleg nem esik jól, vagy kicsit furcsán érzed magad a terápia után, hisz a szervezetednek ehhez is -mint minden máshoz-, hozzá kell szoknia. Gondolj csak a futásra! Ha még sosem nem húztál cipőt, akkor az első 100 m után már levegőért kapkodsz, zsibbadva ég mindened és eleged van az egészből, de tudod, hogy hosszú távon megéri kitartani. Tekints erre is úgy, mint egyfajta testedzésre!

valtott_zuhany_elonyei_ellenjavallatai.JPG

+1 Ellenjavallatok és tiltások

VISZONT ennek is vannak ám szabályai, amiket mindenképp be kell tartanod! Nem váltogathatod a hőmérsékletet csak úgy kedvedre. Az alábbi tiltásokat nagyon komolyan kell venni, hisz (és ezt most minden túlzás nélkül írom), akár az életedbe is kerülhet, ha nem figyelsz! Nem ijesztgetni akarlak (na jó, kicsit, de csak a te érdekedben), de tényleg nem játék, bármennyire is hatékony a váltott zuhany. Oké? Tehát: 

TILOS alkalmaznod a váltott zuhanyt, ha:

- nemrég műtéten estél át

- trombózisos vagy trombózisgyanús vagy

- előrehaladott érszűkületben szenvedsz

 Kezelőorvossal feltétlenül egyeztess, ha:

- magas/alacsony vérnyomással küzdesz vagy

- szívbeteg vagy

Ha szerencsés vagy és semmilyen akadálya nincs, hogy alkalmazd a váltott zuhanyt, akkor viszont semmiképp ne hagyd ki ezt az élményt, azonnal fuss és próbáld ki (ebben a hőségben kifejezetten imádni fogod, ígérem)! 

Ha nem hiszel egy mókusnak és kétségeid vannak a hatékonyságával kapcsolatban, bátran kérdezd meg ismerőseidet, barátaidat, hogy ők próbálták-e már és ha igen, milyen tapasztalataik vannak. Szuper visszaigazolásokat fogsz kapni! 

A kedvemért viszont oszd meg a cikket is, hogy lássák, jót akarok... és ha már itt vagy, egy lájkank is örülnék! Tudom, sokat akarok, de adok is cserébe! ;) mókuskösz

A cikk megírását a Provident támogatta.

hatékonyság betegség egészség otthon kipróbáltuk fürdőszoba zuhany

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4412604789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2017.06.22. 12:17:37

Én csak azt nem tudom, hogy mi a bizonyíték arra, hogy erősíti az immunrendszert vagy fokozza a méregtelenítést?

Valaki megmérte már akárkinek is az immunrendszerének erősségét vagy méregszintjét?

Ettől függetlenül jó dolog a váltott zuhanyzás, csak az ilyen humbug nem kellene bele :)

Sz.A 2017.06.25. 04:25:35

@Mighty: Kedves Mighty! Nem vagyok már túl fiatal. Régen gyakoroltam az "edzettséget". Pont ilyesmi gyakorlatok végzésével. Minél nagyobb
"szélsőségeket" bír ki az ember, testileg és lelkileg, itt arra a tudatos fegyelmezésre gondolok, amivel nap, mint nap legyőzöm a szervezetem tiltakozását, és kitágítom a „kényelemszeretetem" határát, (akár egész addig a felismerésig, hogy még élvezni is kezdem,) annál edzettebb a szervezetem, és annál kevésbé reagálok például betegséggel egy kis hidegre, huzatra, megázásra stb. Ez a bizonyíték az immunrendszer erősségére. Mármint az egészség, ami nem a fiatal kor privilégiuma, hanem az életmódé. Kicsi gyerekkorom óta beteg voltam, egész addig, amíg nem kezdtem tudatosan változtatni a "viselkedésemen", ami már egy hosszabb megfigyelés eredménye volt, és amivel tudatosan beleavatkoztam a "gyógyítás" folyamatába. A gyógyszer nem az egészséges szervezet tápláléka. Addig azon kellett élnem, amíg nem fordultam el az orvosok által javasolt gyógyszeres kezeléstől. Miután "edzeni kezdtem" magam, meg is erősödtem, én és az immunrendszerem =), megszűnt az örökös betegeskedésem, nem kellett gyógyszereket szednem, kitisztult a szervezetem így is a "méreganyagoktól". Mert bocs, de köztudott, hogy azt hívják "méreganyagoknak", amik az immunrendszert "bombázva" kívülről, -belülre kerülve pedig méginkább,- legyengítik a szervezetet. Ezek pedig a már "megbetegedett"környezetünk ártalmai, és az életmódunk "fogyasztási" termékei.Tehát a szervezet méreganyag tartalmának mennyiségét az erős immunrendszer szabályozza, és tisztítja, és ennek a folyamatnak a fokmérője, bizonyítója szintén az egészség jelenléte.
Mindettől függetlenül, hagy kérdezzem meg, szerinted miért jó dolog a váltott zuhanyozás, mert ezt nem fejtetted ki?
Ez a megjegyzés pedig: -"csak az ilyen humbug nem kellene bele :)„ - nekem nem vicces, hanem tiszteletlen, és nem megalapozott. Ezért írtam ezt a nagy "litániát". Nem megbántani akarlak, csak tudatni, hogy az a lehetőség, hogy mostanában akárki, bárki véleményét nyilvánosan megítélheti, nem mindegy, hogy milyen "stílusban" teszi, mert téged is megítélnek. Tudom, engem is meg fognak ítélni, köztük te is, de -most kivételesen -akkor is lereagáltam!!! =)

studkell 2017.06.25. 10:55:41

"hisz a szervezetednek ehhez is -mint minden máshoz-,"

A gondolatjel ne kötőjel legyen. Mondjuk - valahogy - így kéne.

Péter454 2018.05.13. 11:11:07

@Mighty:
"Ettől függetlenül jó dolog a váltott zuhanyzás, csak az ilyen humbug nem kellene bele :) "
Vagyis neked van bizonyítékod, arra, hogy ami itt le van írva az nem igaz.
Akkor miért nem osztod meg itt mindenkivel?
Vagy nem igaz amit írsz? Csak egy humbug?
süti beállítások módosítása