A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan lett 175 000 forintból új fűtésem 50m²-en úgy, hogy az üzemeltetése is filléres

2016. október 14.

*UPDATE: újabb cikk ebben a témában - tapasztalatok, költségek

Zajlik az ősz és kezdődik a fűtési időszak is. Ám én csak most dőlhettem hátra, mert eddig versenyt futottam az idővel, hogy még 20 fok fölött kiépüljön az új fűtésem. cserepkalyha_elbontva.jpgDőlj hátra, vegyél magadhoz kávét, mert hosszú lesz, de a végére megismersz egy még egyáltalán nem elterjedt fűtési módot, ami nemcsak gazdaságosabb, de bónuszként a nyaradat is tökéletessé teszi, ráadásul mindezt jelentősen olcsóbban, mint az eddigiek.

Kezdődött azzal, hogy nyáron hirtelen felindulásból egyik napról a másikra elbontattam a cserépkályhát a nagyszobából és kézen fogva repült vele a konyha konvektora is. Utáltam, nem bírtam már tovább nézni. Ezt úgy, hogy még nem volt helyette semmi, csak tudtam, hogy őszig lesz. Motiváció pipa.

Új fűtésnél az egyik legfontosabb szempont talán az, hogy hova lesz.

Ezeket az elvárásokat állítottam fel:

 • Belvárosi lakás, így a fa, szén, pellet és minden, amit venni, szállítani, tárolni kell, az kilőve. Én ide nem cipelek, vagy töltögetek, nem rakok és nem gyújtok. Egyszerűen nálam nem opció, hogy a fűtéssel bármennyit is bíbelődnöm kelljen. XXI. század.
 • Legyen olcsóbb üzemeltetni, mint a jelenlegi gázos kályhát és konvektort. Tudom, nem nagy kihívás, de mégiscsak előrébb szeretnék lépni és nem vissza. :D
 • Legyen termosztátos. Azt hiszed, ez nem nagy dolog, de tévedsz. Lakj olyan lakásban, ahol állandón csavargatni kell - nem kólásflakon ez.
 • Legyen alkalmas arra, hogy később intelligens rendszerre köthessem.
 • Tudjam netről, távolról is vezérelni.
 • Ne kelljen neki kémény. Ugyan a lakásban 5 kéményt számoltam össze, de egyik sincs bélelve és máig felriadok éjjelente, az árajánlaton szereplő összeg megpillantása óta.
 • Lehetőleg legyen ZÖLD. Hajlandó vagyok kompromisszumot kötni, de szeretnék megújuló energiaforrásra átállni, hogy maradjon valami a Földből a gyerekeknek is.
 • 10 évig ne kelljen vele törődni, korszerűsíteni.
 • Több, mint 1 év (csak szemkiszúrós) garancia legyen rá.
 • Ne kelljen zsíros kenyéren élnem a beruházás miatt. Legyen ár-érték arányban megfizethető.
 • Zónásítható legyen, azaz minden szobában annyi fok lehessen, amennyit csak akarok, függetlenül a többi szobától.

Először vettem egy szexi gázkandallót - nem kellett volna

De nem azt a kamu konvektoros fajtát, hanem azt az igazi gránitpárkányos beépíthető, angol kandallót. Szerelem volt első látásra. Szemeim előtt már lógtak a párkányon a karácsonyi zoknik. Valahogy így:

gazkandallo.jpgMókus szexy kandallója

Használtan jutottam hozzá, jó áron. Földgázzal megy. Tökéletes az állapota, olyan mintha új lenne. Elegendő a teljesítménye is egy 30 m2-es szobához és már a dollárjelek is megjelentek a szemeimen (mint, tudjuk kinek), hogy tuti befektetés, mert a lakás értékébe azonnal beépül, hiszen mégiscsak egy élő lángos kandalló van a nappaliban. A belvárosban. Az elsőn. Tényleg elég menő. Lett volna!

Aztán jött a jaj.

A kéményes a kéményt akarta bélelni (ezért is lett elvárás, hogy ne kelljen), ill. vakolni a padlástérben, a gázos meg rémisztgetett, hogy ez nem csak egy "bummcsináljuk". Mivel a gázcsövet vissza kell hozzá vágni és kicsit alakítani, így ez így nézett volna ki:

 • gázterv
 • gázóra le
 • munka
 • nyomásteszt (persze ez is pénz)
 • gázóra vissza

Aztán még kell hozzá gipszkartonból a megálmodott álfal is. Szóval pörögtek a szummázandó tételek. Amellett, hogy tényleg nagyon jó lett volna, sajnos nekem túl nagy befektetés és főleg a szörnyű állapotban lévő kémény vitte fel az árát. Hihetetlenül drága és én az elsőn lakom, a kéményt meg tetőn felül kell bélelni. Egyszerűen túl sok méter van köztem és a kémény tetején ülő galamb között.

Így gyötrődve, de mondtam a kandallónak: "Beszélnünk kell!". Szakítottunk. Mondtam minden klisét, hogy nem az ő hibája, stb., de szerintem nem hitte el.

De akkor milyen új fűtés legyen?

A drága kémény eléggé leszűkítette a lehetőségeimet...

 • Gázkazán
  Radiátorokat nem nagyon akartam kiépíteni. Hatalmas befektetés, ráadásul a kábeleket is évek óta vésetem be szobáról szobára a falakba, azt nem akartam, hogy a csövek falon kívül menjenek, de azt sem, hogy most az összes szoba egyszerre szét legyen vésve. (Elég nekem, hogy a konyha romokban. :)) Több, mint 1 millió lenne és mellesleg a kondenzációs gázkazánnak is kell kémény, meg gázterv. Hamvában holt.
 • Villanyradiátor
  Olcsó kiépítés miatt elkezdtem vele sakkozni. Adax, meg az ilyen fűtőtestek jól néznek ki, de nálam 3,8 a belmagasság, úgyhogy a szobába nem lett volna elég egy, a legnagyobb teljesítményűből sem. Kettőt nem akartam, úgy már mindjárt nem olyan olcsó és ki kell vele pakolnom a falat. Inkább képekkel rakom ki, mint fűtőtestekkel. Lépjünk!
 • Padlófűtés
  Vannak ezek a fűtőfilmek, laminált padló alá, ami komfortos, egyszerű és kényelmes. Tetszett, hogy szobánként tudom majd vezérelni, ráadásul ugyanezt lehet álmennyezetbe is tenni. Viszont még nincs meg a végleges koncepció erre a két szobára, így nem akartam ennyire kötni az ebet. Konkrétan még falakat is akarok mozgatni, így nem jó ötlet a jelenlegi állapotokhoz mennyezetet csinálni. Szóval nem.
 • Infrapanel
  Már egy ideje szemezgetek vele. Tetszik a leírás, hogy sugárzó hőt ad, mint a nap. Terveztem, hogy majd elmegyek valami bemutatóterembe, hogy megnézzem/érezzem, hogy milyen. Ám, ha tényleg olyan, mint a nap, ami felé odafordulva melegít, akkor mi lesz a hátammal?! Mindig csak egy irányból sugárzik a meleg?! Hm... Na, ne!

Ráadásul, ezek az árammal menő fűtések ennyi négyzetméteren (30+20) már durva számlát csinálnak. Cuki, hogy a marketinges leírja, hogy 100%-os a hatékonyságú, azaz 1kWh energiából nem pazarol, de lássuk be, ez nem nagy tehetség egy fűtőszál esetében. Akárhogy számoltam, ez bizony gatyaletolós teleket jelentene. Kösz, nem!

Érdekel milyen módszerekkel tudsz még pluszban spórolni a fűtésen?
Olvasd el ezt a cikket is!

A ligetben futás közben egy sün rám fújt és beugrott: HŐSZIVATTYÚ

A sünnek nem tudom mi volt a baja, bőven volt hely kettőnknek is, de a hőszivattyú az nagyon bevésődött.

Mi az a hőszivattyú?

Nagyon új technológiának hangzik, pedig nem az. Annyira régi, hogy mindenki lakásában van, a tiedben is. Hőszivattyús technológiával megy például a hűtőszekrényed. A hőszivattyúból többféle is van, lehet levegős, talajszondás, vizes, tényleg sokféle létezik. Ha a működése érdekel és tudsz fizikaiul, akkor itt elolvashatod, hogyan csinálja.

Ha leegyszerűsítve érdekel csak, akkor az a lényeg, hogy a levegős hőszivattyú nem a külső levegőt szívja be, hanem a hőmérséklet-különbségből nyer energiát. Van egy beltéri, meg egy kültéri egysége és a kettő között flangál a hő.

Hiszen a klíma is ezt csinálja

Pont innen jött a felismerés, mert az fixen tervben volt, hogy jövő nyáron már klímát is szereltetek fel, mert a déli lakás szuper világosságának hátránya az a rengeteg hő, amit nyáron bekapok, ha akarok, ha nem.

Minek költsek most fűtésre, nyáron meg hűtésre?!

Minek építsek ki két gépészeti rendszert, inkább legyen két légy egy csapásra és oldjuk meg ezt egy készülékben. Reményeim szerint spórolva!

futeskorszerusites_klima.jpg

Ma már minden klíma hűtő-fűtő

Komolyan, mindegyik az, ugyanis az, hogy kint adja le a meleget és bent a hideget, vagy fordítva, nem egy nagy technológiai kihívás, egyszerűen megfordítja a klíma a kört és rögtön bent fogja leadni a meleget és kint a hideget.

"Klímával fűteni nagyon drága"

Mindenkinek ez volt az első gondolata, akinek meséltem a legújabb ötletemről, így persze először nekem is. Fontos tudni, hogy klíma és klíma között hatalmas különbségek vannak. Ma már szinte csak inverterest árulnak. Ez fontos, hogy mindenképpen alap legyen.

Minden klímának van az uniós matricáján egy SEER és egy SCOP érték. Ez a két érték a szezonális energiahatékonysági arányszám.

Ami persze így szörnyen hangzik, de magyarul annyit jelent, hogy egy szezon alatt átlag milyen hatékonysággal működik a klíma. A SEER a hűtés és a SCOP a fűtés arányszáma.

Azaz, ha a SEER érték 6.9 akkor az durván lebutítva azt jelenti, hogy egész nyárra vetítve 1 egység villamosenergia felhasználás mellett 6,9 egység energia leadására képes. Azaz 5,9 egységet a környezetből szed majd össze és nem a konnektorból. Ez azért menő, ugye?

SCOP pedig a téli szezonra vonatkozik. Ez a legtöbb klímánál már 3 feletti. Van 6-7 is, ami "le a kalappal" kategória.

Villanyradiátor
1 egység energia a konnektorból = 1 egység energia a szobában
Hőszivattyú
1 egység energia a konnektorból + 2 egység energia a levegőből = 3 egység energia a szobában

Valójában a hőszivattyú a felvett energiát nem fűtésre használja, hanem a rendszer keringetésére, de ez itt most lényegtelen.

Miért fontos, hogy a SCOP érték 3 felett legyen?

Szintén leegyszerűsítve, de ökölszabály, hogy ha például egy szoba kifűtése 30 forint áramba kerül, akkor gázzal ezt kifűtöm 10 forintból is. Tehát a gázzal való fűtés a villannyal való fűtéshez képest, annak harmada.

Viszont. ha egy egység áramhoz elvonok még a környezetből két egységet, akkor a példában szereplő szoba kifűtésének áramfelhasználása harmada lesz annak, mintha sima villanyradiátorral tenném.

És itt van a kutya elásva! Ugyanis. ma már eljutottak a klímák oda, hogy nem csak fűteni tudnak, de a 3 feletti SCOP értéknek köszönhetően ezt már annyiért teszik, mint a legmodernebb kondenzációs gázkazánok. Vagy még annál is jobban.

Oké, eldőlt: átállítom a fűtésemet hőszivattyús rendszerre.

Hőszivattyús rendszerből is van több. Például a talajszondás. ahol lefúrnak 200 métert, mert ott fix 17 fok van, de én az elsőn lakom, ráadásul társasházban, így nekem hőszivattyús rendszerből csak a levegős jöhetett szóba. Azaz, ami a levegőből szivattyúzza el a hőt.

Lássuk, milyen félelmek merültek fel bennem.. aztán meg is válaszolom mindet egyesével.

A legnagyobb aggodalmaim a hőszivattyús fűtéssel szemben

 1. X fok alatt nem tud fűteni.
  Míg a gáznak nem számít, hogy kint milyen a hőmérséklet, addig a hőszivattyúnak nagyon is. Ez az infó egyébként rajta van az uniós matricáján is a klímának. Átlagosan elmondható, hogy -10 fokig tudnak fűteni. A jobbak már -15 fokon is, de a legjobbaknak a -25 fok sem kottyan meg. No, de mi van, ha beüt egy durva nap és nagyon leesik a hőmérséklet?
 2. Komfortos érzés?
  A radiátor, kályha vagy bármi, úgy fűti a levegőt, hogy lassan cirkuláltatja a szobában. Meleg levegő fel, helyére pedig a hideg be. Egy klímánál ez úgy néz ki, hogy a ventilátor fújja. Hűtésnél, amikor be van durrantva, akkor ez érezhetően keringeti a levegőt. Fűtésnél is ez lesz?
 3. Zajos?
  Tiszta sor, hogy egy radiátornak nincs hangja. A konvektornál már van egy pici, meg nagy a pattogáskor, és ha abból indulok ki, hogy a klímának hűtéskor bizony van hangja, akkor bizonyára fűtéskor is lesz.
 4. Tartós?
  Semmi kedvem állandóan javíttatni vagy pár év múlva újat venni. Azt akarom, hogy kifizetem, és utána egyszerűen ne legyen vele baj.

Kell Magyarországra a -25 fokban is működő hőszivattyús fűtés?

Felmentem az Országos Meteorológia Szolgálat weblapjára, hátha van valami statisztikájuk erről. Persze, hogy volt, így azt már láttam, hogy Magyarországon 29 évnyi megfigyelés alapján a leghidegebb hónap a január.

abra2a_1.pngJanuár a leghidegebb hónap a maga átlag -2 fokával.

Majdnem 30 évnyi átlag alapján a januári átlag -2 fok, de mi van. ha pár napot jóval hidegebb van?

Rákerestem erre is, hogy lássam, mi volt a leghidegebb érték az évek során. Nos, találtam hozzá adatot, lehet mazsolázni. Az OMSZ nem tette elérhetővé a 2010 utáni értékeket, biztos mert irigyek, közpénzből. :P Úgyhogy a legfrissebb 20 évről csináltam grafikont. Bejelöltem egy piros vonallal viszonyításnak a -15 és a -25 fokot is, hogy lássuk az arányokat.

Budapest leghidegebb napjainak hőmérséklete 1990-től 2010-ig.

*UPDATE: Közben ráleltem a 2012 - 2016 között mért budapesti leghidegebb hőmérsékletre is. Ez 2012 februárjában volt: -13,1 fok.

Ugyan abból, hogy tavaly milyen idő volt, nem következik, hogy jövőre is annyi lesz, de kiindulási pontnak tökéletes. És azt is jó látni, hogy ebben a 20 évben telente egyszer sem volt hidegebb -10 foknál.

Ezen adatok alapján úgy döntöttem, hogy nem lesz szükségem olyan hőszivattyúra, ami -25 foknál is üzemel (drágább a gép), ezeket a kütyüket meghagyom a skandinávoknak és kiválasztottam egy olyat, ami -15 fokig még képes hatékonyan fűteni. Még ez is túltervezettnek tűnik.

Ki fog vinni a szél a szobából, ha klímával fűtök?

Én azt akartam, hogy egyáltalán ne érezzem, hogy megy a fűtés. Kiokosítottak, hogy ha a szobába szükséges teljesítménnyel azonos klímát veszek, akkor, ha a teljes teljesítményre van szükség, ezek a gépek 100-120%-on pörögnek. Na, ilyenkor fújja le az ember fejét. Ez viszont kiküszöbölhető azzal, ha teljesítményben nagyobbat vesz az ember mókus. Így a szükséges teljesítmény leadásához nem kell maxra felpörögnie, a ventinek sem kell nagy fokozaton hajtania.

Mekkora teljesítmény kell egy szoba fűtéséhez?

Szintén lebutított ökölszabály, de egy teljesen átlagos szigetelésű lakásba, kb. 35W légköbméterenként. Nálam az ablakok már mind passzív jellegű 3 rétegűek, így csak 30-cal számoltam. Gyanítom, az is sok.

szoba 30 (m²) x 3,7 (belmagasság) x 30 (szükséges W) = 3330 W

Azaz, a szoba kifűtésére elég lenne egy 3,3 kW-os klíma. Ilyen nincs, úgyhogy 3,6-ost kéne választanom, de akkor még mindig nagyon dolgozna, úgyhogy 6 kW-osat választottam. Ez már bőven túlméretezett. Persze, úgy tűnik, mintha Rotschild lennék, de az igazság az, hogy a teljesítmények között nem olyan eget verő az árkülönbség. És míg egy kazános rendszernél a túltervezettség meglátszik a számlán, addig hőszivattyúnál ez csak kihasználatlan kapacitás. Nem drágább a túltervezett rendszer üzemeltetése.

Mennyire lesz zajos?

Na, ez központi problémám. Ugyanis, míg nyáron a rekkenő hőségben arra a pár napra bekapcsolni a klímát nem nagy áldozat -hallgatni a hangját cserébe a hüviért-, de télen, amikor 4-5 hónapot folyamatosan megy, na az már más tészta.

Persze nem vagyok álszent: a belvárosban lakom. Messze nem egy semmi közepi tanya. De azzal már bőven kiegyeznék, ha nem lenne hangosabb, mint a beszűrődő város.

Meg is határoztam, hogy max. 20-27 dB, ami még jöhet. Amúgy, itt is számít a túltervezettség, hiszen, ha kisebb fokozaton le tudja adni a szükséges teljesítményt, akkor halkabb is, mert nem maxon pörög.

Ugyan egyik klímás cég sem fizetett nekem (pedig megérdemelném), de ki fogom írni a márkákat. Ha téged zavar, hogy a titkos háttérhatalom gépel most is helyettem és igazából ez csak egy nemzetközi ármány és/vagy bújtatott reklám, akkor ugord át a következő részt. Ha érdekel, hogy én mire jutottam és milyen szempontok alapján, kiknek a gépei a jók, akkor csak egyszerűen olvass tovább! :D

A nekem tetsző leghalkabb hőszivattyús klímák

Prémium kategóriában már majdnem mind hozza, hogy halk legyen, de ott az árak is borsosak, úgyhogy továbbkeresgéltem. A DAIKIN egy nagyon jó kis gép, csendes is, de valami miatt Magyarországon irreálisan drága. Elsőként esett ki.

Ami csendes, az még pár Samsung típus, illetve a Fujitsu gépek. Jó hír, hogy Fujitsunál már a középkategóriás típus is csendes.

A kiszemelt (és nagyon jó árú) Samsung típus, kiderült, azért olyan jó árú, mert fűtésre alkalmatlan. Azaz, lehet vele ilyen besegítő átmeneti fűtést végezni, de egymaga nem fűti ki nekem a telet, ráadásul ebben az esetben garit sem vállalnak rá (lol). Kiesett.

Maradt a Fujitsu. Ugyan nem csak ez az egyetlen szempont hozta ki győztesnek, de arról később. El is mentem egy bemutatóterembe fülelni. A marketing rizsán túl, tényleg nagyon csendes. A többi géphez képest meg ég és föld.

Na, most tartsunk egy kis szünetet, addig menj ki pisilni. Együnk egy Túró Rudit (persze, hogy pöttyöst). Megvárlak, addig nem is írok. Érdemes lesz elolvasni a maradékot. Lassan rátérünk az összegekre is.

Visszajöttél? Ok, folytassuk!

Érdemes odafigyelni a szomszédokra

Ez a Fujitsu típus azért is jó nekem, mert lakás lévén a külső egységek a belső udvarra kerülnek. Itt tilos kitenni utcafrontra úgy, hogy az közterületről látszódjon. Ennek ellenére, csak az utcámban, saroktól-sarokig 17 kültéri egységet számoltam. Mindegy, a szabályokkal lehet egyetérteni, vagy vitatni,ám akkor is köteles vagyok betartani. Függetlenül attól, hogy más leszarja. Attól nem lesz jobb a világ, ha beállok a sorba és én is leszarom. Sőt!

A belső udvaron viszont a szomszédaimnak is vannak ablakaik, így szerintem én voltam az első ember, aki a bemutatóteremben nemcsak a beltérit fülelte, hanem négykézláb a kültéri egységet is. Mondhatnám, hogy nem érdekelnek a szomszédaim, de egyrészt ez nem igaz, másrészt anyukám mindig azt mondta, hogy ilyen esetben egyetlen kérdést kell csak feltennem magamnak:

Én mit szólnék, ha velem csinálnák meg?

Úgyhogy nem volt kérdés. Fontos, hogy a kültéri egység is csendes legyen. A Fujitsu ugyan egyáltalán nem a filléres kategória, de övé a leghalkabb kültéri egység. És tényleg! Meghallgattam. Remélem, így nem borítom majd ki a szomszédaimat és nem fognak télen fáklyával és vasvillával az udvaron gyülekezni.

Bírni fogja a kemény igénybevételt?

Ugye, itt vérzett el a kiszemelt Samsung. Fontos, hogy ha teljes értékű fűtésre is akarjuk használni a klímát, akkor olyat válasszunk, amiket kifejezetten erre is ajánlanak. Nekem ezeket ajánlották:

 • Fujitsu
 • DAIKIN
 • Panasonic
 • Mitsubishi

Úgy tűnik, ez a hőszivattyús mizéria a japánok asztala. Sok szempontból a Fujitsu lett a befutó, pl. azért, mert ezekkel a tulajdonságokkal is rendelkezik:

 • 10 év garancia
  A gari általában 3-5 év ezeknél a klímáknál, míg a A Fujitsu azonnal 10 évet ad. Ehhez két dolgot kell vállalni. Egyrészt be kell regisztrálni a készüléket a weblapjukon. Ez kb. 1 perc. Túléltem.
  Másrészt pedig évente egyszer karban kell tartatni. Konvektorosként ez nekem nem újdonság, hiszen minden szezon előtt hívtam gázost, karbantartáshoz Most is fogok, csak klímásat. Ilyenkor nemcsak átnézik, bemérik, de tisztítják és még a szűrőt is cserélik. Úgyhogy tényleg semmi dolog. Az ára pedig klímánként kb. 10 000 forint. Több készülék esetén olcsóbb. Pont, mint a konvektorosnál.
 • A Fujitsu rendelkezik a legkisebb meghibásodással
  Konkrétan 0,1 %. Azaz 1000 készülékből csak 1 szorul javításra. Egyik márka sem tud ilyen jó számot felmutatni.

Mielőtt nekiállnál a meglévő klímáddal fűteni, erre figyelj!

 • Kérd ki szakember segítségét, hogy a klímád alkalmas-e az egész télen való fűtésre. Gondolom, nem célod egy tél alatt elhasználni.
 • Nézd meg a papírjai között a SCOP értéket. Ha ez nem több, mint 3, akkor nem érdemes ezzel fűtened a gáz helyett. Ha viszont elektromos fűtésed van nappali áramról, akkor már 1 feletti értéknél is megéri.

A legfontosabb viszont, hogy a fűtésre használt klímákat téliesíteni kell.

Úgyhogy. ne állj csak úgy neki, mert nem kell, hogy kint fagypont alatt legyen az idő, mert a kültéri egységed jóval hamarabb egy hatalmas jégkocka lesz és tönkremegy.

Miért jegesedik el a kültéri egység?

Amikor nyáron hűtöd a szobát, akkor bent, a hideg hűtőrácson lecsapódik a pára. Ez a kondenzvíz, ezt vezetik el a beltéri egységtől jobb esetben a csatornába, rosszabb esetben csak úgy ki a szabadba (egyébként ez is szabályozva van és teljesen szabálytalan, csak úgy kicsöpögtetni az utcára...).

Télen, mivel bent nem hűt, hanem fűt, így ez is fordítva van és a kondenzvíz a kültéri egységen keletkezik. Csakhogy, kint, ha hideg van, akkor ez rögtön meg is fagy. Elkezd egyre nagyobb lenni, aminek a vége az, hogy a jég megakasztja a mozgó alkatrészt (külső egységben lévő ventilátor) és eltöri.

A modern klímák ezt már érzékelik és ilyenkor időközönként leolvasztják magukról a jeget. Csakhogy, amíg ezt csinálja óránként 15 percet, addig bent nem fűt.

Mit lehet tenni a jegesedés ellen?

Téliesíteni kell a külső egységet. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a klímások beleszerelnek egy fűtőszálat, egy termosztáttal. Ha a kinti levegő 4 fok alá csökken, akkor ez bekapcsol és nem engedi a jegesedést. Probléma megoldva.

Hőszivattyús klímával olcsóbb fűteni?

Nos, minden számítás szerint igen. Ám puding próbája az evés, ezért én felszereltettem 50m²-en, és várom a telet. (Már vele fűtünk egy hete. ;)) Elvileg, nappali áramon kijön az üzemeltetése annyiból, mintha gázzal fűtenék.

 • Nekem 100 éves kályhám, meg konvektorom volt, így annak a kaki hatásfokával számolva, látványos megtakarításra számítok.
 • Se a konvektor, se a kályha nem volt programozható. A klíma igen, így még ezen keresztül is várok megtakarítást. Mennyit? Bármilyen fűtésnél csak a programozhatósággal 20-30%-ot lehet megtakarítani.

Sőt, még olcsóbb is tud lenni!

A hőszivattyús fűtés megújuló energiaforrás. És mivel ZÖLD fűtés, így igényelhető rá a H tarifa, ami azt jelenti, hogy ezeket a készülékeknek az üzemeltetésére olcsóbb áramot kapunk a szolgáltatótól. 

htarifa.jpgA szolgáltató olcsóbban adja rá az áramot.

Tehát, hőszivattyúval fűteni nemcsak, hogy annyiba kerül, mint a legmodernebb kondenzációs gázkazánnal, de mivel az áramot is jelentősen olcsóbban kapjuk hozzá, így veri a gázt is. Ez van, ha megújuló energiára vált az ember.

Nyáron is olcsóbb vele hűteni?

Nem. A H tarifa úgy van kitalálva, hogy ősztől-tavaszig olcsó áramon van a számlázás, tavasztól-őszig pedig a normális áron. Azaz, amikor nyáron használjuk a klímát, akkor nem kapom meg rá a kedvezményt. 

Erről az egész H-tarifáról fogok írni egy külön cikket, mert sehol sincs normálisan összeszedve, én meg már kiálltam a sorokat. Tudok mindent, úgyhogy lájkold mókust, hogy értesülj a cikkről!

Mennyibe került kiépíteni a hőszivattyús fűtést?

Na,ez többtényezős, mondom is, hogy miért, de előtte csoportosítsunk. A két legnagyobb tétel:

 • maga a készülék ára és
 • a szerelés ára.

Ahogyan korábban részleteztem, nekem extra elvárásaim is voltak a klímával való fűtéssel szemben. Ilyen például, hogy mennyire zajos, vagy mennyire megbízható. Ezek az elvárások persze a készülék árában is megjelennek, de elmondható, hogy ha kevésbé számít neked a zaj, vagy megelégszel 3-5 év garanciával is, akkor már százezres tétel is megfogható a készülékek beszerzési árán.

Ha kinézted a gépet, akkor érdemes megkeresni a legolcsóbb forgalmazót és onnan rendelni, mert tapasztalat, hogy nem mindig a klímaszerelőknél kapjuk meg a legjobb árat. Vagy alkudj! :)

A másik tétel a beszerelés költsége. Ez főleg csak attól függ, hogy a beltéri és a kültéri között mekkora a táv. Én az utcai szobámba levő klíma kültéri egységét sem raktam ki az utcafrontra, így azt a belső udvarról vezettettem be. Ez több, mint 10 méter távolság. Esetemben, csak ez a döntés, 63 000 forint plusz költség volt.

Én a klíma csöveit bevésettem a falba, mert nem akartam látni. Ha téged nem zavar, akkor ezen szintén megfogható egy jelentős összeg és akkor ilyen falon kívüli kábelcsatornába vezetik. Nálam, csak a vésés egy munkanapjuk volt a fiúknak.

Jöjjenek a számok:

Ez abban az esetben ugyanez az összeg nálad is, ha ugyanezek az elvárásaid. Meg akarsz felelni a jogszabályoknak és nem akarod, hogy látszódjanak a csövek + a fenti sok-sok. Így elmondhatom, hogy készülékkel, szereléssel, mindennel együtt egy teljesen új fűtés, olcsóbb üzemeltetéssel:

50m² lakrész = 900e

Mennyibe került volna, ha nem burzsoázom?

Ugyanez a készülék, de nem vésve és csak kicseszve az utcára a kültéri, kijött volna már 700 környékén. Ha pedig a gépeken sem hisztizek és komolyan, totál fapadosan akarom megoldani a fűtést, akkor 500-600 ezer lett volna a számla.

Ezeket mindenki döntse el maga!

Hogy lett fűtésem végül a címben szereplő 175 000 forintból?

Úgy, hogy ennyivel került többe az, hogy fűtésre is jó legyen a klíma. Ugyanis, míg a többi fűtés nyáron csak úgy van, addig a levegős hőszivattyúval nyáron hűtöm a lakást. Télen fűt, nyáron hűt. Két légy.

Én jövő nyáron mindenképpen klimatizáltattam volna, mert nem akartam már több ilyen nyarat. Az elvárásaim alapján pedig csak ennyivel került többe az, hogy egyúttal a fűtést is megoldjam. Így, nekem a fűtésem tényleg csak ennyi ráfordítás. Ez így áll össze:

 • kültéri egységek téliesítése
 • kültéri egységek kondenzvizének is elvezetése a csatornába
 • csendesebb és tartósabb/strapabíróbb készülék választása

Nekem ezek a gépek úgyis ott lettek volna a falon, így legalább télen is kihasználom.

Levegő hőszivattyús fűtés kockázatai

Ugyan beleszerettem, de ettől még van. Azt vettem észre, hogy itthon ez még egyáltalán nem elterjedt fűtési mód, annak ellenére, hogy nemcsak a kiépítése olcsóbb, de az üzemeltetése is jelentősen. Így nagyon véleményt sem tudtam róla itthon összeszedni. 

 • Félek, hogy nagyon hideg lesz.
  Ugyan a pesszimizmust hírből sem ismerem, azért még racionális vagyok. Ha pedig 15 fok alá esik a hőmérséklet, akkor bizony itt vacogás lesz. Ezért csak a fél lakásban oldottam meg elsőre. A maradék két szobában idén még maradt a konvektor. Ha a tapasztalatok jók lesznek, akkor még a nagy nyári meleg előtt ott is felszereltetem. Egyébként, van tartalékban egy kis olajradiátorom, ha esetleg szükség lenne rá. Nem lesz.
 • Kíváncsi vagyok a megtakarítás mértékére.
  A jobb hatásfok és az olcsóbb áramnak köszönhetően nagy elvárásokkal vágtam bele, ami elvileg teljesülni fog, de biztosat csak májusban lehet levonni. Jövök majd a pontos adatokkal.
 • Félek, hogy nem lesz komfortos.
  Az, hogy villámgyorsan fűt fel egy radiátoros rendszerrel szemben, az szuper, de még aggódom, hogy elég halk lesz-e. Nem fogom-e érezni a légmozgást...

Meglátjuk! Májusban megírom a tapasztalataimat. Addig is, készítsd a vendégágyat, mert ha mégis hidegebb lesz, mint -15 fok, akkor be kell fogadnod.

Ez a cikk így is brutálisan hosszúra sikerült, pedig még tudnék rengeteget írni. Remélem, így más is hozzájut azokhoz a válaszokhoz, amiket nekem hónapokon keresztül kellett felkutatnom.

Érdemes velünk maradni, mert ezzel kapcsolatban még meg akarom írni, hogy

 • pontosan hogyan is néz ki ez a H tarifás úri huncutság
 • kivel érdemes csináltatni és kivel semmi esetre sem

Meg, ami még eszembe jut! :)

Addig is, a mókus legyen veled.

UPDATE! Elkészült a következő rész: eddigi tapasztalatok, mérések, költségek! Kattints a folytatáshoz! --->

Gyere facebook-ra is és ne felejts el értesítést kérni, hogy ne maradj le a folytatásról!  

A natív cikk megírását a Provident támogatta.

UPDATE2! Újabb cikk a témában: kérdések és válaszok --->

teszt újdonság tél spórolás kipróbáltuk fűtés villanyszámla fűtéskorszerűsítés hőszivattyú szemléletváltás

195 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr5311728043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soha se tankoljatok Agipnál! 2016.10.15. 08:00:05

  Soha se tankoljatok Agipnál, vagy más néven Eni-nél! Mert egy érdekcsoport az a Tigázzal. Egyre többen vagyunk, akik éve óta nem állnak meg a kútjaiknál. Jómagam még pisilni sem. Bővebben itt.  

Trackback: Tigáz rablóbanda 2016.10.15. 07:59:41

Sajnos az egyéni önfelmorzsolódó tüntető véleménye igaz. Ideje lenne a szervezetet, nem csak erkölcsileg, de büntetőügyileg is elmarasztalni. Bővebben: TiGáz csalás és garázdálkodás

Trackback: TiGÁZ mentalistákkal köti ki a gázt? 2016.10.15. 07:58:07

  A Tigáz-Eni gázszolgáltató körül egyre több "para"- és "maffia" jelenség figyelhető meg mostanában. A sima kis  többletszámlázási csalás, meg előre több hónap számlázása,  meg más egyéb trükkök már nem hoznak nekik elég jövedelmet. Ezért szerintük g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2016.10.14. 16:24:14

"telente egyszer sem volt hidegebb -10 foknál"

Ez helyesen úgy szólna, hogy telente egyszer sem volt hidegebb a napi átlaghőmérséklet -10 foknál.

Ez azért fontos, mert ha nap felében 0 fok van, és éjjel meg -20, akkor azért lesz 12 órád fűtés nélkül.
De az is tény, hogy évente -10 alatti éjszakai hőmérséklet sincs túl sok napon. És még ilyenkor is a belső udvarodnak egy falán van a beltéri.

Nagyon kíváncsi leszek majd tavasszal a teszt végeredményére.
Az biztos, hogy én személy szerint nem bíznám csak erre a fűtést, mert pl. így nincs fűtve a retyó, a fürdő, a konyha... Vagy teszel mindenhova egy 170.000 Ft-os beltérit? Mert akkor már azért olcsóbb lenne a radiátor + csövezés + gázterv + műanyaggal bélelni egyetlen egy kéményt + egy olcsóbb cirkó.
Nálam (igaz saját kézzel szereltem fel az összes radiátort egy haverommal, és a hozzájuk kimenű csövezést (műanyag, ötrétegű, kézzel szerelhető)) (jó)pár éve egy 130nm-es lakásra misi alatt jött ki a teljes szerelés, mindennel együtt.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2016.10.14. 16:25:04

"És még ilyenkor is a belső udvarodnak egy falán van a beltéri."

Nyilván a "kültérire" gondoltam, elírtam. Bocs.

mokuspanna 2016.10.14. 16:39:03

@Meister: Köszi a konstruktív hozzászólást és véleményt. :) A -10 fok az nem átlaghőmérséklet, hanem tényleg a leghidegebb, a statisztika alapján. (Azóta találtunk új adatokat az elmúlt évekre, ott is 13,1 a leghidegebb.)

Idétlen fornájú belvárosi lakásának köszönhetően Mókuspetinek a WC és fürdő is körbe van fűtve, télen-nyáron 21-24 fok van ott is (tanúsíthatom :)), az előteret, folyosót meg bőven kifűti a klíma a szobából (elmúlt pár hét tapasztalata alapján)... és náluk a konyhában is van (most már).

Ti nagyon ügyik vagytok és irigylésre méltó, hogy saját melóval ennyit tudtok spórolni! Gyertek hozzánk is! ;)

dddoni 2016.10.14. 19:50:24

Nagyon jól összeszedett cikk, a legközelebbi felújításnál biztosan visszatérek az itteni ötletekhez.

Nálam a felújításkor csak egy látványkonvektor került be a régi helyett, mert a kondenzációs kazánra kaptam több 3 millió feletti ajánlatot is a teljes kiépítésre. A 40 nm-es lakásomba ez horror összeg, soha nem jön vissza az ára. Hőtárolós elektromos kályha és infra jött még szóba, de végül elvetettem őket is.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.10.14. 21:40:20

Azért a japánok gyártanak fűtésre alkalmas klímát, mert Japánban a nagyvárosi házak többségében nincs fűtés.

Nekünk a szomszédunk rakott fel egy hűtő-fűtő klímát néhány éve, a kültéri egység az ablakunktól pár méterre zörgött iszonyat hangosan. Szerencsére a következő évben már valami normális gépre cserélte :)

mokuspanna 2016.10.14. 21:49:44

@dddoni: Hát ez az! Törvénybe kellene foglalni, hogy árajánlat bemondása előtt ültessék le az embert. :) Köszönjük a dicséretet és visszavárunk nagy mókusszeretettel! <3

orient 2016.10.14. 21:57:53

"Klímával fűteni nagyon drága"

Nem draga, hanem nagyon egeszsegtelen. HA hotelben az megy par napig valahol akkor elmegy. De egy egesz telen keresztul fujja be a meleg levegot azert nem valami jo sem a tudonek, allergianak meg altalaban semminek. Futotest hot ad le de nem meleg levegot fuj. Ha valahol ilyet latnek mint vegleges megoldas mar fordulnek is ki azonnal.

mokuspanna 2016.10.14. 22:00:43

@Étteremkritikus: Elmondhatjuk, hogy akkor igazán jófej szomszédod van (ha legalább részben miattad cserélte le). ;) Valóban nehezebb volt régebben olyat választani, ami ennyire halk, de most már ez nem kihívás, tényleg!

Amineknevetadokelveszik 2016.10.14. 22:09:37

nekem a kondenzációs kazán kémény béleléssel (földszintről cca 20m), padlófűtés + radiátor kombóval alig lépte túl az 1 millát. (kb 80nm a lakás, ebből 20nm a fűtött padló)
Igaz nekem így nincs klímám, de fűtött az egész lakás, és nem fagy oda a talpam a fürdőszoba padlójához.
Ha nem akartam volna gázt, akkor is inkább vizet melegítenék egy víz-levegőskültéri egységben a padlófűtésnek. Kell a halálnak, hogy egész évben fújja az arcom valami szemét.

mokuspanna 2016.10.14. 22:11:33

@orient: Eddigi tapasztalat alapján a szintentartásért alig érezhetően keringeti csak a levegőt és ezekben a klímákban már baci- meg vírusszűrő is van ám! Ami azonnal feltűnt, hogy sokkal jobb minőségű a levegő és alig van por. Ahol eddig egy hét után már látszódott a por, most alig. Ráadásul az egész család pollenallergiás, úgyhogy az is érv volt emellett, hogy a pollent is szűri, így legalább mindenki jól fog aludni éjjelente. Úgyhogy mi jó szívvel ajánljuk! :)

dddoni 2016.10.14. 22:29:44

@mokuspanna: Az elműnél hogy tudtad elintézni a H díjszabást? Ezért külön körre kellett rakni és külön villanyórát szereltetni? Az mennyibe került?

orient 2016.10.14. 22:30:46

@mokuspanna: nyilvan normalis ember tisztitja es nem is a bakteriumokra gondoltam. Szimplan meleg levego, nem tudom, komolyan porallergiasoknak jo? A regi gazrezso a legrosszabb persze mert az bent egeti a gazt akkor is ha egestermek utcara megy, en ki nem allhatom. De engem zavart amikor a meleg levegot keringette a legkondi valahol. Par napig elment vagy egy hetig. Na megfigyelem legkozelebb.

mokuspanna 2016.10.14. 22:38:25

@dddoni: Kis (nagy) papírmunka és volt egy kis ping-pongozás (fejetlenség), de a végén meglett. Jól látod, külön körre kell rakni és külön villanyóra. Az, hogy mennyi, az sok mindentől függ (amperek és fázisok számától, ill, hogy jelenleg szabványos-e (Mókuspetiéknél nem volt és minden órát le kellett cserélni) és Elmű-regisztrált villanyszerelő kell hozzá (azt is vadászni kell és nincsenek sokan). Mókuspetinek 100 ezer körül volt, de ha minden körülmény aktuális, akkor akár 30-ból is kijöhet. Szóval nem egyszerű és nem is ingyen van, de megéri. Reméljük! ;) Egyébként külön - ugyanilyen átfogó - cikk lesz a H tarifáról is, úgyhogy maradj velünk!

mokuspanna 2016.10.14. 22:41:12

@orient: Bizony, a porallergiásoknak kifejezetten jó, mert konkrétan szűri a port. És ez érezhető és látványos is. :)

2016.10.14. 22:43:15

Látom írta más is, de amiket néztél januári átlaghőket, azok NAPI átlagok. Simán vannak -10-15 fokok éjszakánként. És minden télen minimum egyszer-kétszer egy hosszabb k@rva hideg szakasz, akár két hétig is, amikor éjjel lemegy -15 alá. Hát nem tudom, de ha pont egy ilyen héten krepálna be a fűtésem, akkor az arcomra fagyna a mosolyom. Fagyna..érted :)

mokuspanna 2016.10.14. 22:47:51

@Amineknevetadokelveszik: Ó, ha tehette volna, Mókuspeti is padlófűtést... sőt, falfűtést építtet ki (nálunk az nagy szerelem), de az egyszerűen megfizethetetlen egy ekkora területen. :( Szóval csak irigykedünk. Egyébként viszont nem fújja rád egyáltalán, mert úgy van beépítve (ráadásul nagy belmagasság), szóval nem zavarna! ;)

mokuspanna 2016.10.14. 22:49:55

@Hortenz: Csak, ha pont a klíma alá állsz és épp hűt! :P :D Nem, nem... ezek nem napi átlagok (de tuti, nem egyértelműen írtuk le, úgyhogy mindjárt megpróbálom pontosítani :)). A legdurvább -13 fok volt az elmúlt sok-sok évben és ez igen ritka és soha nem napokig tartó. Ráadásul van olyan klíma is (és nem sokkal drágább), ami -25 fokig bírja, ha valaki tényleg csak ettől fél. De nem kell.

versatile 2016.10.14. 22:52:19

Nagyszerű cikk, remélem sok embernek felnyitja majd a szemét. Én 4 éve építkeztem, alacsony energiaigényű a ház. Egy darab klíma fűti, 30-35.000.- forint az éves költsége állandó 23 fok mellett.
A levegő tiszta, port nem is kell törölni szinte. A ház egész területén majdnem azonos a hőmérséklet, a légáramlást nem érezni. A hangja összemérhető egy hűtőszekrénnyel (egy modernnel).
A teljes beruházás kb 250.000.- forintba került, és az elmúlt 4 évben egyetlen éjszaka volt amikor -16 fokig süllyedt a kinti hőmérséklet és lekapcsolt.
Egy fórumon is megosztottam a méréseimet és tapasztalataimat, ha valakit érdekel itt elolvashatja:
klima.forum.hu/viewtopic.php?f=6&t=7&start=20
Versatile névvel irtam.

Én a blogger 2016.10.14. 22:52:54

@mokuspanna: 5. éve fűtök klímával, nagy házat ;)

Nállunk is kevesebb por van fűtési szezonban, nagyon finom szűrő van a klímán. Cserében, igen fontos hogy hetente(!) érdemes tisztítani, különben jelentősen leesik a légszállítás és a hatásfok is. Egy sima átporszivózás vagy mosás elég, nem kell szaki hozzá ;)

Én inkább a szigetelésre költöttem sokat, cserében az egész beruházás kb a fele volt a tiédnek.

Nekem Fuji LTCA van, az a csúgy. Brutál erős és hallk is egyszerre(kint).

Téliesítés nem kell hozzá, remekül megoldja maga is a leolvasztásokkal, evvel megvezettek. Ugyancsak az elektromos fűtése jelentősen rontja a COP-ot, plána ha úgy kötötték be ahogy írtad. Azt is lehet normálisan, de differenciál termisztoros rendszer kell hozzá, az csak akkor melegíti a tálcát, ha a klíma amúgy is olvaszt.

Egyébként gratula mert szerintem maximálisan megérdemli ez a fűtési mód a népszerűsítést!

Ja, mégegy ha csak fűteni akarsz klímával, akkor van lehetőség huzatmentes szerelésre és semmit nem fogsz belőle érezni. De akkro nem lehet vele hűteni. Nekem arra egy olcsó normál klíma van.

Nand 2016.10.14. 22:55:07

Sok helyes, de jó pár hibás dolog van a leírásban.
2éve nagyon is volt -15 , -18 fok Mo-on, igaz lehet nem a belvárosban.
- közkeletű tévedés, hogy szondás hsz a föld hőjét használja ki. Az csak azt használja ki, hogy az elpár oldalnál melegebb közegtől hőt tud elvonni. Nyilván jó hha az meleg, de nem perdöntő.
Téliesítés: semmi baj nincs azzal hogy lefagy a kültéri hőcserélő,sőt, ugye az is hőt ad le (a gőz hogy égeti a kezed, ugye!) akkor van baj, ha leolvasztáskor nem tud elfolyni. Magyarán az elvezető csövet kell fűteni, nem hőcserélőtés nem állandóan, mert oda*asz a COP-nek
Fujinál nincs 10 évre gari fűtésre!!. Csak hűtésre! ÉS évente 2X kell átnézetni.
-Klímát attól veszünk, aki szerel. Egyébként megy az egymásra mutogatás egy esetleges garis esetnél. (eladó és a szerelő között)
Egyébként mind a Daikin, mind a Fuji kb áfásan elérhető bárkinél a neten hirdetett nettó árért.
-A programozhatósággal soha nem fogsz 20-30%-ot megtakarítani, (ellent mond a fizikának) ha napi szinten az ingatlanban élsz. Egyébként az ilyen csúcsrajáratott 18 fokból most azonnal 23-at akarok magatartás rontja le a COP-t drasztikusan. Az inverteres klímának az a jó, ha állandóan megy, mert akkor tudja részterhelésen magas COP-t (értsd: a névleges COP felett).

Az a méretezés elvi hibás: nem vetted figyelembe: -10 fokon a 6kW-os klíma lead 3,5 kW-ot, ordító beltéri mellett. Nem vetted figyelembe, hogy a halk beltéri mellett a névleges teljesítmény töredékét tudja csak. Nem számoltad ki, h mennyi a tényleges hőveszteséged,(hogy ezt utálja mindenki kiszámolni !), mert valószínű h jóval kevesebb. etc.

Benézhettél volna az index klímás topicjába, vagyunk ott hardcore klímás fűtők

Alick 2016.10.14. 22:55:49

Van, ahol a kültéri egység városképileg nem járható út, de léteznek klímák ilyen nélkül is, viszonylag drágán.

Nand 2016.10.14. 22:57:48

@dddoni: A szolgáltató részéről az egész ingyen van. Két dolgot vár: H tarifa képes klímát, nem mindegyik az, és szabványos mérőhelyet. NA, ez kerülhet akár 100ezer forintba. Amit egy akreditált szerelőnek fizetsz ki.

kpf8Gk 2016.10.14. 23:08:28

@mokuspanna:

"A -10 fok az nem átlaghőmérséklet, hanem tényleg a leghidegebb, a statisztika alapján."

És hol? Mert ugye nem mindenhol egyforma a hőmérséklet, a legalacsonyabbnak ez nagyon kevés. Saját emlékeim szerint is volt hidegebb, nem is egyszer. De hirtelen guglizva találtam ilyet, hogy pl az ország leghidegebb településén (Zabar) 2003 januárjában mértek -31 fokot is. De mondom, én is emlékszem Pécsen -20 körüli éjszakai hőmérsékletre. (azért maradt meg, mert az időjárás előrejelzésekben is benne volt és féltem, hogy vajon a tesco-s -30-as szélvédőmosó befagy-e reggelre).

"Hogy lett fűtésem végül a címben szereplő 175 000 forintból? Úgy, hogy ennyivel került többe az, hogy fűtésre is jó legyen a klíma."

Ezt egy elég durva csúsztatásnak tartottam az amúgy érdekes írásban. Az itt a kérdés, hogy ha csak hűtésre vettél volna klímát, akkor is 700e Ft-os modellt választasz? Nem hiszem. Mert ott eleve más a mérce. Több mint 10 éve van klímám, 2 féle is volt (költöztem), és egyik sem került többe szereléssel 150e Ft-nál. És mindegyik elég csendes. Az eslőnek 8 év kemény tetőtéri nyári használat alatt semmi baja nem volt. Azért ehhez képest a mondjuk 500e Ft felár -hogy fűteni is tudjon az általad megcélzott hatékonysággal- elég borsos.

fordulo_bogyo 2016.10.14. 23:09:30

@orient: Akkor amerikat keruld, itt a legtobb hazat igy futik. ;-)

halaloszto 2016.10.14. 23:09:32

miből lesz/van a melegvized?

dhrbikes 2016.10.14. 23:10:34

Anyukám harmadik éve ugyanígy fűt, kicsit olcsóbb havonta egy 4x szorzójú Whirlpool klímával mint a gázzal, de neki 1 milliós kémény+készülék felújítás szerepelt 350ezres klímás rendszerrel szemben. 5 kW készülék kifűt 90 m2-t (jól szigetelt A kategóriás ház)

ProsTata 2016.10.14. 23:14:12

Tisztelt Posztoló!
Először is gratulálok az új inverteres klímához! Másodszor -bár nem szeretném- kicsit talán a lelkesedését is lohasztani fogom.
Először is több száz hasonló berendezést üzemeltetek, a saját (egyik) lakásomban is természetesen ilyen van.
Tapasztalataim tehát egyrészt szakmaiak, másrészt empirikusak amiket leírok.
Én is hosszú leszek, tehát a kávé itt is indokolt olvasóimnak... :-)
1. Ár
A költségek vonatkozásában csak annyival egészíteném ki, hogy azok általában arányban vannak a berendezés szolgáltatásaival. Nálam egy 3 kW-os Daikin dolgozik a nappaliban.
Ez nem a legolcsóbb kategória. Mindenkit elriasztanék attól, hogy noname berendezést vegyen!
2. Zaj
A drágább és jobb készülékek 40 dB körüli zajkibocsátással dolgoznak, ez a szomszédnak nem fog gondot okozni. A noname ennél zajosabb, ami a idővel nőni fog!
3. Hatékonyság
Itt egyrészt helyeslek, másrészt vitatkozom a posztolóval!
A levegő-levegő hőszivattyúk hátránya, hogy a hatásfokuk fűtési üzemmódban a külső hőmérsékletkülönbségének növekedésével csökken és ez a csökkenés nem egyenesen arányos! A talajszondás hőszivattyúk előnye, hogy nagyjából állandó 12-15 fokos közegből nyerik ki a hőt.
Olvastam a posztban azt, hogy meddig képesek ezek a berendezések fűteni, akár -15 fokig. Ez igaz, de az itthoni energiaárak mellett számításom és tapasztalatom szerint 5 fok alatt már rohamosan drágul a működtetésük! Például az én egyik 3 kW-os névleges teljesítményű klímám fullhajtással a külső 5-8 foknál kb. 800 W-ot fogyaszt. Ezzel képes 22-23 fokon kifűteni kb 80-90 lm3-t egy átlagos hőveszteségű falazatú és korszerű pl 1.0 műanyag nyílászáróval szerelt lakásban. Természetesen a berendezésnek ez a csúcs teljesítménye, ha már szabályzási tartományba kerül a belső hőmérséklet, akkor a fogyasztás átlagban a már említett külső hőmérséklet mellett úgy 400W-ra csökken.
Tekintettel a napi hőmérséklet ingadozásra ez inkább 600W körül adódik, mivel télen éjszaka inkább jellemző a 0 fok körüli hőmérséklet. Ha ennél is hidegebb van az tovább emeli az átlagot. Egész napra a teljes energiafogyasztás legyen 14-15 kWh, aminek az ára napi 600-650 Ft körül alakul. nagyjából 6-6,5 m3 gáz ára. Ennyi gázból nem fogyna el...
A külső hőmérséklet télen azért nem szokatlan ha mínuszokba megy át. Ilyenkor látni kell, hogy a berendezés működtetése drasztikusan drágul. Hogy az olvasók értsék miről beszélek, ilyenkor a kültéri egység hőt próbál elvonni a mondjuk -5 fokos levegőből, amit azzal ér el, hogy ez alatti hőmérsékletre hűl le. Egyre több energiával nyilván, mert alacsonyabbnak kell lennie mint a külső hőmérséklet. Elkezd lejegesedni. A lejegesedés ahogy a hűtőszekrénynél is, a hatásfok további romlását eredményezi. A gyártók, pontosabban a beszerelők ezért ha ilyen körülményekre is fel akarják készíteni, akkor beépítenek egy néhány 10W-os fűtést a kültéri egységbe...
Én azt javasolnám tehát utólagos telepítésnél, hogy kiegészítő más típusú fűtéssel érdemes rendelkezni, ami ezt az időszakot áthidalja. Magyarországon évi kb 30-40 napról beszélünk, amikor rá kell segíteni.
4. Ár-érték-megtérülés
Én úgy gondolom, hogy kizárólag levegő-levegő hőcserélős berendezést kiegészítő fűtés nélkül magyarországi éghajlat mellett csak olyan épületbe lehet telepíteni, aminek már a tervezésénél, az építésénél, vagy utólagos átépítésénél, szigetelésénél ezt figyelembe vették.
A megtérülés nagyon érdekes kérdés. Sok ismeretlenes egyenlet.
Rengeteg beruházási költséget meg lehet takarítani, ha csak ilyen berendezés van és a vészesebb napokon esetleg villany fűtőtestekkel segítünk rá a fűtésre. Egy 300 ezer forintos beruházási költséggel áll szemben mondjuk egy 1 millió forintos gázos központi fűtés (kis lakásról beszélünk).
Lehet számolgatni, hogy a 700 ezer forint megtakarítás meddig elég az áramszámla többletének fedezésére.
Természetesen azt is látjuk, hogy az inverteres klíma nevéhez hűen nyáron tud hűteni is, ami a lakás komfortja szempontjából értéknövelő tényező. Viszont nem állít elő használati meleg vizet, mint amit pl. egy kombi cirkó megtesz.

kridli 2016.10.14. 23:16:05

Jól értem, hogy a H tarifát is megcsináltattad, de arról külön post lesz? A mostani költségekbe már beleszámoltad annak a kiépítését?
Én egyébként ősszel és tavasszal pár hétig szoktam klímával fűteni, mert két szintes a lakásunk, és a földszinti rész hidegebb, így van pár hét, amikor lentre már elkelne a fűtés, de fentre fölösleges. Ilyenkor nem kapcsolom be a kazánt, hanem a klímával fűtöm a lenti részt (4-es scop-jú klímám van). A fújás egyáltalán nem zavar. Lefele kell itányítani, így csak közvetlen a klíma alatt érzi az ember a fújást, de mégis megfelelően elterül a meleg (nálam 50 m2 nagyságrend egybe légtér van lent). Viszont azt tapasztaltam idén, hogy fűtéskor bár alapból nem hangos, de időnként elég idegesítő kerregő hangot ad ki. (lehet korábban is volt, csak nem tűnt fel) Ezt viszont állandó megoldásnak nem tudnám elviselni, és elég lutri, hogy ilyen panaszra mennyire érvényes a garancia.

szocske_ 2016.10.14. 23:16:07

nem biztos, hogy jó ötlet 3kW hőigényre 6kW-os gépet venni, mert bár az igaz, hogy kemény hidegben is képes lesz alacsony fordulaton fűteni, cserébe ősszel és tavasszal gyakorlatilag nem tud inverteresként üzemelni, ugyanis a nagyobb teljesítményhez nagyobb minimális teljesítmény is társul, azaz az inverter nem képes olyan kis teljesítményre leszabályozni, amennyi melegre szükség van, amikor kint még 15 fok van, tehát a csuda inverteres klíma valójában retro on-off klímaként fog működni, mivel be-ki kapcsolgat majd 0 és a minimum teljesítmény között.
(egy 6kW klíma felvett teljesítménye valahol 300W-3000W között mozog, míg egy 3,5 kW-os már 150W-ra is le tud szabályozni, így mikor alig kell fűteni, a kicsi megy 150W-on, a nagy pedig be-ki kapcsolgat 0 és 300W között, hogy kijöjjön a 150W átlag. Ez meg nem biztos, hogy jót tesz a készüléknek)

bonebear · http://cinca.blog.hu 2016.10.14. 23:21:36

Megjelent előttem egy kép, amiben minden Bp-i lakás hőszívattyúval megy, és télen befagy a kinti városi levegő, nyáron meg "felforr". Egy másik képen meg a távhő áll át hőszivattyúra, és télen befagyasztja a Dunát (vagy más természetes vizet), nyáron meg megfőzi a halakat benne. Epic. Én azért inkább preferálnám a jó hőszigeteléseket és a passzív házakat hőcserélős légcserélőkkel. Ja meg nem kéne túlnépesíteni a Földet, az a legolcsóbb és a leginkább környezetbarát megoldás egy rakás problémára.

nowy 2016.10.14. 23:59:57

Az alábbi linken lehet hőmérsékleteket nézegetni havi bontásban, egészen 1996-tól. Megjegyzés: ez Ferhegy, ahol hideg időben általában 2-3 fokkal hidegebb van, mint a belvárosban: www.wunderground.com/history/airport/LHBP/2009/2/14/MonthlyHistory.html?req_city=Budapest&req_state=&req_statename=Hungary&reqdb.zip=00000&reqdb.magic=6&reqdb.wmo=12838

M/n8rK*frS 2016.10.15. 00:26:35

Szakmában dolgozva úgy 15 éve s rengeteg nagy és kicsi projektet végighúzva..sajnos így ez a cikk félrevezető, elég egyoldalú! A leírt rendszer tényleg nagyon-nagyon jó, sok mindenre alkalmas s évek óta használják (használjuk mi is) de nagyon tagolt terekbe (mint egy lakás) nem való, arra sem gazdaságosság, sem ergonómiai okokból nem alkalmas! ha tényleg minden helyiségbe akarsz fűtést (azaz ilyen hőleadót) akkor a rendszert kb. 5x drágább kiépíteni, mint egy korszerű gázkazános, padló- vagy radiátoros rendszert, vagy jöhetnek a kisebb terekbe az elektromos fűtőpanelek helyette. Amúgy a kéménybélelést, mint közös tulajdon, a társasháznak kellene fizetnie. Ahol a hűtő-fűtő (pld.fain-col) rendszerek elterjedtek, azok a nagyobb cellás, vagy egyterű, nem egész napos tartózkodásra szánt terek (irodaház, középület).
Aztán még ott van az a szubjektív szempont, hogy én elviselem az irodámban, de otthon nagyon utálnám az örökös befúvást (még ha kicsi is), frankón kavarja a port, meg hallgatni a ventilátorokat, s hát végül ott van az a fránya sugárzó hőleadás, amiről le kell mondani...aki nem ismeri ezeket a rendszereket, előbb próbálja ki, szar érzés "kamrahideg" budiba ülni, csak mert egy 100.e forintos beltéri egységet megspórolunk...vagy mehet a 700 kW panel egész nap..

M/n8rK*frS 2016.10.15. 00:35:39

bocs,kicsit fáradt vagyok már... 700W az a 700 kW.. :-)

Chayenne 2016.10.15. 04:42:14

@orient: Hát ez tévedés! Szűri a port, bacikat, vírusokat és a POLLENT is!

Sokkal tisztább a szoba levegője így!

11110000 2016.10.15. 04:46:32

Hát nem akarok ünneprontó lenni, de a tél végére attól tartok, nem lesz ennyire vidám a cikk szerzője.

A tisztán klímával fűtés ugyanis talán a legdrágább megoldás a lehetségesek közül.

A klímás fűtés Magyarország éghajlatán kiegészítő fűtésnek jó a melegebb napokra, a fő fűtés (gáz, villany stb.) MELLÉ, és nem HELYETT.

Ráadásul egy 50 négyzetméteres lakás az kb. 130-150 légköbméter (belmagasságtól függően), ahhoz még 2 berendezés is édeskevésnek tűnik, hogy felfűtse nem túl hideg kinti levegő esetén is.

És akkor már akkora szelet nyom, ami ventilátornak is elmegy. Nem tudom, ki szeret állandóan huzatban lenni a lakásában.

A budit, fürdőszobát, konyhát meg leginkább nem is fűti. Ami annyira azért nem jó.

Lehet, hogy nem ártott volna fizikaórán jobban figyelni az iskolában. Legalább akkor, amikor azt magyarázták, hogy örökmozgót miért nem lehet építeni.

Lucifer Morningstar 2016.10.15. 06:11:53

"Gondolom, nem célod egy tél alatt elhasználni."

Kedves jó mamád csuklásának elkerülése érdekében ezt is jó lenne kifejteni, mielőtt valaki beleugrik, oszt jön a feketeleves.

Amúgy a megszokotthoz képest egész jól összeszedett reklámtopik, de mint mindig, a sorok között, a hozzászólók sorai között kell keresni a valóságot.

Lucifer Morningstar 2016.10.15. 06:16:44

@11110000:

" Legalább akkor, amikor azt magyarázták, hogy örökmozgót miért nem lehet építeni. "

Ha jól rémlik, ezt elméleti alapon pár éve borították komoly fizikusok. Valami időmérő szerkezetet találtak ki ami kvantumfizikai alapon addig tud futni amíg van világegyetem. Nem keresem meg, lehet akár áprilisi is, kugli a barátod...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.15. 07:35:10

Tigáz és más gázos cégek által megkárosítottak jogaiért zárt facebokk csoportban egyre többen szakadunk le véglegesen a gázvezetékekről.

Jómagam a sajátosságaink miatt napkollektor + kapcsolt 3 fázisú fűtőszállal melegítem nemsokára a vizet a padlófűtési köreinkben.

Viszont vannak sokan köztünk, akik nem kertes családi házban laknak, hanem hasonlóan a posztíróhoz társasházi lakásban. Ismertem ezt a rendszert is, de ha hűtésre nincs szükség, akkor a sima hőtárolós villanykályhák, éjszakai árammal üzemeltetve szintén lehet jó megoldás.

Feltenném a csoportba ezt az írást, de nem tudom, mert jogtalanul tiltva vagyok még 1-2 hétig az egész facebookról. Aki tudja kérem tegye fel, mert ott veszik igazi hasznát.

www.facebook.com/groups/353937381365486/?ref=bookmarks

2016.10.15. 08:04:00

sziasztok,

olyan kérdésem lenne, hogy mi van akkor, ha a kültéri egységet a családi házammal egybe épített kazánházba rakom, ahol nem megy lejjebb a hőmérséklet +5 fok alá. mennyit nyerek vele illetev okozhat-e ez vmi problémát. (természetesen a kondenzvizet kivezetem)

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 08:06:16

@KUNTYI:
Zárt helyiségbe nem javaslom, ha csak nincs nyitható ablak, vagy szellőző rács. Ok egyszerű. Olyan mint egy nagy hőszigetelő doboz. Nincs hova leadni a felesleges meleget/hideget és elszívni sem.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 08:22:03

F I GY E L E M !!!
F O N T O S !!!

A GÁZCÉGEK ELMAFFIÁSODTAK!!!

ez 540-1 millió forintba is kerülhet neked.

"Nemcsak a gázórákat saját maguk mágnesezik, hanem maguk lopják a gázt is? Aztán azt ártatlan fogyasztókkal fizettetik ki."

vilagnezet.blog.hu/2012/12/07/tigaz_mentalistakkal_koti_ki_a_gazt

2016.10.15. 08:27:01

Ez a fajta téliesítés ...hülyeség.

Nincs is rá szükség, hogy COP=1 cekasszal melegítsd, ahelyett, hogy a klíma COP=~3-al olvasztaná le magát!!!

Az, hogy ilyenkor bent épp nem fűt pár percig totál érdektelen, a lakás hőtehetetlensége okán.

----

Attól, hogy a gépkönyv szerint -15 fokban is tud egy garantált teljesítménnyel fűteni, fog fűteni -30 fokban is, csak gyengébben, de mindig COP>1 módon azaz a cekasznál mindenképpen hasznosabban.

Ha netán nem lenen elég eg ytöb bnapig tartó -15-20 fokos időben, akkor egy villanyradiátor ráseígtése már elég lesz.
De ilyen időre kishazánkban nem igazán kell számítani, csak igen ritkán esik meg.

Ha mégis, akkor viszont nálad eleve 6 kW van beépítve a szükséges 3,3 kW helyett :-)
Azaz van bőven tartalék az esetleges nagyon hideg napokra... max egy kicsit hangosabb lesz addig.

2016.10.15. 08:30:03

@KUNTYI:

ha a kültéri egységet a családi házammal egybe épített kazánházba rakom, ahol nem megy lejjebb a hőmérséklet +5 fok alá.

-----

Akkor az van hogy:
-nem figyeltél oda fizika órán
- nem is gondolkodtál el dolgon most sem

Szerinted meddig marad +5 fok abban a helyiségben, amikor elkezdi a klíma kihűteni ?!

Hát nem sokáig...

2016.10.15. 08:30:53

@vilagnezet.blog.hu: van két ablak is, amit nyitva hagyhatok amíg nem hűl le nagyon a levegő.

2016.10.15. 08:32:36

@nonolet:hány fokos levegőt nyom ki? ablakot nyitva tudom hagyni...

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 08:36:23

@KUNTYI: Ha van ablak, meg nem túl kicsi a helyiség, akkor ez egy jó megoldás lehet. Viszont számolgatni ebben a helyzetben nagyon nehéz. Ki kell tapasztalni. Figyeld eleinte és avatkozz be, ha szükséges, ablak nyitással, vagy bezárással.

2016.10.15. 08:49:27

@KUNTYI:

Nade mitől is meleg az a helyiség?
Ha a házfalaktól, akkor nem mésszerű kihűteni, mert a közös falon át a lakóteret is hűtöd éppen...

R.T. Flakfizer 2016.10.15. 08:51:02

annak idején a gázra azért állt át a fél ország, mert jött az olcsó orosz gáz. most van vele némi szívás. ez a H díjkategória, meg a támogatás, ez vajon meddig él? a beszerelés költségeinek meg kéne térülnie.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 08:55:01

@R.T. Flakfizer:
Ebben teljesen igazad van és aki teheti az inkább u csöves napkollektorokat is vessen be a fűtés és meleg víz előállításba. Magam is ezt teszem. Persze az áramba is be lehet pótolni napelemek felszerelésével.

2016.10.15. 09:01:34

@nonolet: oké.

amíg nem megy +5 fok alá a hőmérséklet, addig kinyitom az ablakot, tehát olyan mintha kültéren lenne. amint lemegy +5 fok alá, akkor bezárom az ablakot. így mennyire hűti le a levegőt vajon a kazánházban?

2016.10.15. 09:03:18

@vilagnezet.blog.hu:

A napkollektor ideje immár lejárt kishazánk időjárásában.

Helyette a napelem sokkal ésszerűbb beruházás! Mivel az áram mindenre használható :-)

Pláne jobb ötlet a napelem a napkollektornál, ha éppenséggel klímával/hőszivattyúval fűtesz a napáramból.

Ez esetben a meleg csak ~5Ft/kWh önköltségbe kerül!

Ami csak ~1/3-a gáznak/fának.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 09:09:38

@nonolet:
Amit írsz, az max Németországra igaz, de nem hazánkra. Nálunk nem segítik, hanem akadályozzák a napelemek ésszerű használatát. A napkollektor, pláne a harmadik generációs, amit én írtam, az télen is működőképes és független mindenféle szolgáltatótól.

Megvásároltam a fő összetevő elemeket és addig kb 750 eFt-nál tartok. A bekerülési költségen nekem is kb 1-1,2 mill Ft lesz, de egy 185 (+50 garázs tároló) nm-es családi házat fogok vele fűtés rásegíteni. Illetve a teljes évben lesz meleg vízünk is.

2016.10.15. 09:10:09

na mindegy is, mert valószínűleg egy levegő-víz hőszivattyú lesz a megoldás napelemmel rafinálva. tudom drága, de hosszú távon megtérül és engem inkább a gáz zavar. még ha többe is kerül a fűtésem, de független akarok lenni a gázszolgáltatótól. most van egy bosch gázkazánom, amit nem hagyattunk jóvá a kögázzal, mert hirtelen lett kicserélve a 40 éves gázkazán és olyan kéménybe lett bekötve, ami nincs bélelve. mivel a kéményt nem fogom 300 ezerért béleltetni, ezért a hivatalos márka szervíz nem hajlandó kijönni és beüzemelni meg javítani sem, ezt leszögezték. persze más forrásból tudom, hogy össze játszanak a kéményesekkel. szóval tele a faszom a gázzal.

2016.10.15. 09:28:16

@KUNTYI:

1 m3 levegőből fokonként 0,00036 kWh energia vehető ki csak.

Ha éppen 3 kW-al fűtesz bent akkor COP=3 esetén 2 kW jön a kazánházból.

Ha a kazánházad mondjuk 25 m3 légterű, akkor abból fokonként 25x0,00036=0,009 kWh vehető ki.

A 2 kWh-hoz tehát 2/0,009=222 fokot kéne hűlni egy óra alatt !
Reménytelen...

----

Nézzük fordítva.
Ésszerűen a légteret max 5 fokkal hűtöd.
(már ez is túlzás, mert romlik a hatásfok)

Akkor 5x0,00036=0,0018 kWh vehető ki 1 m3 levegőből.

Neked kell 2 kW azaz 2/0,0018=1111 m+ levegő óránként.

Ha a kazánház 25 légköbméter akkor 1111/25=~45X kell a levegőt kicserélni benne !!! hogy ne váljon jégveremmé.

Hát ehhez bizony ésszerű egy méretesebb ablak.

Főleg, hogy az 5 fok hűtés helyett is minél kisebb a célszerű.

Hát ezért rakják a kültérit >> kültérre!
Mivel az az ésszerű megoldás.

-----

Persze, előnyös, ha a levegőt előmelegíti valami ingyen meleg, mielőtt a kültérihez eljut.

De ez nem egy kazánház/pince/padlástér/télikert meg még mittudomén milyen más vad ötletek szoktak születni.

Persze rakhatod a kazánházba és egy méretes nyitott ablakon át érkezhet a levegő hozzá.

Csak számolj azzal, hogy: amikor fűtesz a kazánházban IS a KINTI hőmérséklet lesz gyakorlatilag!

Max az első percekben nem...

Gour 2016.10.15. 09:30:59

Több tipus is rendelkezik önleolvasztó funkcióval és ezeket téliesíteni sem kell. A klímás fűtésnek két hátránya van: amelyik térben nincsen beltéri ott fűtés sem lesz( ez mindegyik fűtésre igaz), illetve van egy halk befúvási hangja ahogyan keringteti a levegőt. A 6 kw-os klímát túlzásnak tartom, egyrészt ez már méretben is nagy batár másrészt sokkal praktikusabb két kisebb beltéri jobban elosztva a lakásban. A Fujitsu jó fűtésben, csak japán klímát szabad megvenni, teljesen más minőség és megbízhatóság mint a koreai v kínai gépek, a Samsung kifezetetten hajlamos a vacakolásra, sok cég már nem is szereli fel a sok garanciális javítás miatt. Ebben az időszakban én is klímával fűtök, napelem a tetőn és ez a legolcsóbb, a jövő héten pedig felteszek egy 8kw-os hőszivattyút a padlófűtésre is, azért ez mégis komfortosabb lesz. Ha bármi kérdésetek van szívesen segítek.

2016.10.15. 09:35:05

@KUNTYI:

Hány kW-t kér a házad -15 fokban?

Ettől függ, hogy érdemes-e a hőszivattyúba beruházni.

Ha úgy 4-5 kW is elég akkor már kérdéses a hőszivattyú gazdaságossága.

Az ilyen kis hőigényű (azaz erősen hőszigetelt!) házban már ésszerű lehet
a napelem mellé csak cekasz alapú fűtést rakni.

Azaz villany "kazán" pár tízezerből a kazán helyére, ha a vizes fűtési rendszer már egyébként megvan.

R2D2 & C3PO 2016.10.15. 09:35:38

Hahhh! A meglévő légkondit sem engedélyezte a helyi főépítész... Biztos nem tetszik neki a Pompidou központ...
A lakszöv nem járul hozzá a villanyhoz...

Ha szétesnek a konvektorok, nem tudom, mi lesz. Bár nyilván nem várom meg!

zuhanorepulesss 2016.10.15. 09:48:00

Hú, sok pro, még több kontra vélemény.
Nekem is van hűtő/fűtő klímám, s igaz az elmúlt két évre, mióta megvan, hogy fűteni gyakrabban kapcsoltam be, mint hűteni.
A kiccalád elég rosszul tűri a hideget, így a (sajnos) távfűtés mellé (ami nem kiváltható, nincs a házban gáz) ruháztunk be a klímába. Majd a nappaliba infrapanel, arra a területre, ahol a gyerek játszik. Majd tavaly a gyerekszobába padlófűtés.
A klíma kiegészítő fűtésnek kiváló, én nem járatom folyamatosan, hanem megküldöm meleg levegővel a lakást, kiváló a hőérzetnek, bár a rövid járatás miatt viszonylag gyorsan vissza is hűl.
Persze fűtési időszakon kívül, hétköznap pár órát töltünk itthon.
Tudom, túl vagyok biztosítva.
Amit nem értek, és bennem van a hiba..Mitől "zöld" ez a fűtési mód?
Az, hogy a klíma milyen elven működik, tisztában vagyok, de szimplán elektromos meghajtással működik, nulla megújuló energiavisszatáplálás van a rendszerben.
Lehet, hogy Nálad nincs füst, de Visontán annál nagyobb.
Örülök a fűtéskorszerűsítésednek, jó dolog a meleg, hidd el, tőlem senki sem szereti jobban, de sem Te, sem én nem teszünk jót a környezetünknek.
Annyi a különbség kettőnk között, hogy én nem hangoztatom az ellenkezőjét és nem vagyok büszke rá.

Skywatcher 2016.10.15. 10:02:06

Namost ez egy nagyon érdekes és aktuális téma nálam, köszi mókuskák a részletes és hasznos cikket, és a hozzászólóknak a kiegészítéseket.
Leírom mi a szitu, aztán kérek tanácsokat!

Egy kb 80 nm-es, '60as évek végén épült házban lakom, vidéken, a gáz nincs bevezetve. Az utcán megy a vezeték. A ház falazata nagyméretű téglás, kb 50 cm külső vastagság, födém betontálca salakkal, + tettem rá 25 cm kőzetgyapotot tavaly, ez dobott pár fokot télen. Nyílászárók régi fa ablakok, 1 rétegű üveggel, de dupla ablakok.
Mikor megvettem pár éve, leggyorsabb és költséghatékony megoldásnak a vízteres kandallós + radiátoros megoldás tűnt (korábban cserépkályhával fűtöttek, de szétbombázták mire eladásra került a ház). Vettem egy ilyen kandallót, plusz kiépítettem egy kis vízigényű, de minden helységre kiterjedő radiátor rendszert. Ez működik, tavaly a padlás hőszigeteléssel együtt elértem, hogy mikor napközben nem vagyunk otthon (7-17 között) sem esik le a leghidegebb téli napon sem 19-20 fok alá a belső hőmérséklet. 17 fele begyújtunk, tüzelünk kb éjfélig, aztán éjszaka hagyjuk leégni, reggel még van kis parázs.

A gáz behozatala 150 + áfa a Tigáz DSO szerint, + udvari földmunkálatok + 40+áfa a tervezés, + 300-500 között van egy normális kazán, ami ráadásul nemmindegy milyen, mert kéményem csak kandallós tüzelésre van, tehát vagy bélelem, vagy turbós, kifele szellőzős kazánt veszek. Ez igy cuzammen, sok ember szerint is közel 1 milla lesz (úgy, hogy a radiátor és keringető rendszer már megvan)

Alternatív megoldásnak tehát egy mókusokhoz hasonló hűtő-fűtő klímás rendszert képzeltem el. Ez is meglenne 500 körül (2 beltéri egységgel számolva, de nekem elég kisebb, hisz kb 20 nm-es a két szoba, és 2,7 a belmagasság). És akkor elég lenne a kandallóba begyújtani akkor, mikor romantikából kedvünk tartja, vagy kint tényleg -10 alá esik a hőmérséklet.

Mit gondoltok?

Medgar 2016.10.15. 10:04:50

@KUNTYI: lesz egy hűtőkamrád a kazánház helyén, nyáron pedig egy szaunád

Csák Morritz AKA Alibiman · http://alibiman.blog.hu 2016.10.15. 10:22:44

@zuhanorepulesss: Attól zöld, hogy legalább 3x jobb a hatásfoka a sima villanyfűtéstól, így az erőműnél is kevesebb co keletkezik.

Nagyon fontos a megtérülés. Én most kb. 220 m2es házban fűtés +HMV kb. évi 250e Ft gázzal megoldom. Egy ekora házhoz kb. 3 milla lenne a fűtés átállítása jó SCOPos cuccra. Tévedek, ha legalább 10 éves megtérüléssel számolok? Jelenleg is van klíma, kb. 3.5 SCOP a hatásfoka, nagyjából 0 fokig jó, mert nem fiatal cucc. Kiegészítő fűtésnek jó csak.

Nand 2016.10.15. 10:54:24

@11110000:
"A tisztán klímával fűtés ugyanis talán a legdrágább megoldás a lehetségesek közül."

Vitatnám: 100nm-es 8cm EPS-sel szigetelt kádárkocka H tarifával 80e forint /szezon a klímás fűtés + elfogy 15q fa. Szerintem ez nem drága!

Nand 2016.10.15. 10:57:57

@R.T. Flakfizer: HA jobban kiszámolod 2-3 év alatt megtérül a H tarifa kiépítése egy normál/hőszigetelt háznál.

Szzzz 2016.10.15. 11:00:16

@KUNTYI: neked az a bajod, hogy amellett, hogy alapvetően nem érted a világ legegyszerűbb dolgainak a működését sem, egyszerűen még téveszméid is vannak.
A bosch azért nem foglalkozik a szabálytalanul bekötött kéményeddel, mert nem akarnak felelőssé válni a te szabálytalan hülyeségedért. Ha tök véletlenül felfordulsz egy szénmonoxidmérgezéstől, akkor övék lesz a felelősség. Ezt egy szabályosan működő komoy cég nem fogja felvállalni, mert nem hülye, és nem azért mert összejátszik bárkivel.
Ha nem lennél végtelenül együgyű, akkor feltűnne az a pici önellentmondás az ostoba összeesküvéselméletedben, hogy a kazános cégnek az az érdeke, hogy minél több kazánt eladjon, és neki komoly érdekellentéte van a kéményesekkel, akik ezt neki megnehezítik.
Nem összeesküvés van itt, egyszerűen csak annyira sok a tanulatlan ostoba bunkó paraszt az országban, hogy meg lehet velük etetni bármilyen szart, és senkit nem zavar, a leghüléybbek még tapsikolnak is hozá vezényszóra, így lehet, hogy hogy az állami monopóliumok is szarul működnek, és nem a zemberek érdekeit szolgálják elsősorban. A kéményseprő cég sem végez különösebben semmi hasznos feladatot, csak munkát és fizetést ad rengeteg semmi másra nem alkalmas csicskának, akik aktát tologatnk, és szabályokat találgatnak ki, hogy szaros kis létüket igazolják, és feladatot csináljanak maguknak. Hogy ez mennyi járulékos kárral jár, őket ez nem érdekli, de az átlag csicska kisembert is csak addig, amíg méltatlankodni meg duzzogni lehet rajta. Amikor dönteni kell, akkor már inkább aszerint választ, hogy ki ígér több ingyen sört, illetve hogy ki ígéri meg neki, hogy majd belerúghat valami nála is szerencsétlenebb kis csicskába.
Hívjál ki egy fusi szerelőt, aki számla és név vélkül megcsinálja.
Amúgy meg hogyan gondoltál hőszivattyút venni, ha kéménybélelésre is sajnálsz szaros 300ezret?
Majd amikor egy piti hőszivattyúmeghibásodás megjavítására kapsz egy olyan árajánlatot, amennyiből egy olcsóbb cirkót kompletten meg lehet venni akkor majd milyen összeesküvéselméletet fogsz gyártani?
JA, és a kazánházba telepített kültéri egyégről. Gratulálok, elemi iskolába sem jártál gondolom. El sem gondolkodtál egy pillanatra sem, hogy a kültéri egység mire való, mit csinál, legalább úgy nagyjából, igaz?

Nand 2016.10.15. 11:01:03

@vilagnezet.blog.hu: Mo-on azzal segítik hogy a napelemet, hogy van kötelező átvétel. Kb 10 év alatt megtérül mit akarunk még?
1 millából fűtésrásegítés? Nem tűnik jó üzletnek!!

Nand 2016.10.15. 11:05:13

@zuhanorepulesss: Annyival zöldebb, hogy az erőművek kéményén sokkla komolyabb szűrés van mint amilyen egy családi ház kéményén. Egy szenes erőmű kb 30% hatásfokkal működik, a klíma meg kb 300%-ossal ergo kb ugyanannyi szenet kell elégetni. egységnyi kWh hőhöz

Nand 2016.10.15. 11:11:55

@Skywatcher: Azt hogy gazdasági megfontolásból tök fölösleges még egy rendszert kiépíteni. Persze ha unod már a pepecselést a fával, akkor az más tészta.
HA jól értem nincs a falon szigetelés, akkor inkább arra kéne fordítani, esetleg puffert rakni afűtéskörbe, hogy elég legyen 2 naponta begyújtani.
HA megcsinálod a hőszigetelést, akkor lehet hogy 1 db 200e forintos klíma több hónappal csökkenti vizteres kandallós pepecselést

2016.10.15. 11:28:51

@Skywatcher:

1.
Kezdésnek...

Hőszigeteld le a falakat is !!!
10-12 cm grafitos hab jó lesz rá :-)
A költsége 5500 Ft/fal_m2 körül alakul.

És a lábazatot is, 8-10 cm XPS habbal.
A költsége 8500 Ft/lábazat_m2 körül alakul.

Ezzel a fűtési igényed közel a felére fog csökkenni.

2.
Aztán gondolkozz el újra a fűtési megoldáson...

Én a meglévő radiátoros rendszerbe küldenék meleg vizet továbbra is.

De a hőszigetelés után már korántsem biztos, hogy hőszivattyúval!

Hanem csak egy cekászalapú "villany kazánnal", ami a meglévő kandalló mellé kerülne kiépítésre pár tízezerből.

A hőszigetelés miatt nyáron is elég lesz egy kisebb klíma is.
Ami pont elég arra is, hogy az átmeneti időszakban elég fűtést adjon, télen pedig rásegítsen a villanykazánra.

---------

Erős hőszigetelés >> kis fűtés igény.

Kis fűtés igény a meglévő vízrendszerrel >> nem túl durva áramszámla.

Ami tovább csökkenthető a nyár miatt úgyis szükséges klímával IS fűtve.

Bonusz: az áram jöhet napelemből is :-)
Akkor csak ~ 15 Ft/kWh lesz az önköltsége, mint a gázé/fáé !

Szóval, elsőnek a komoly hőszigetelésre költenék gáz és méretes hőszivattyú helyett.

Olvasmánynak: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9077860

2-3 évet fuss át belőle pár este alatt, megéri! meglátod.

ekat 2016.10.15. 11:45:43

Nálunk ilyen fűtés nem jöhetne szóba, mert minimum a konyhában / fürdőben / vécében / spájzban megfagynánk.
Viszont az inverteres Fujitsu-val nagyon egyetértek, ilyet rakattunk a hálóba, nekünk is a csendessége volt az egyik szempont, mivel ugye aludni szerettünk volna mellette. De a - külön még halkítható - kültérié is, mivel nagyon közel van a szomszéd ablaka, teljesen evidens, hogy egy normális ember erre is gondol.

Nand 2016.10.15. 12:02:39

@nonolet: azért van arra példa, hogy vki 25 centi grafitost tett fel, az egyéb szigetlések is pariban vannak ezzel az értékkel és a COP1-ről mégis váltott levegő/levegő hsz-ra... mert sokallta villanyszámlát

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 12:10:46

@Skywatcher:

Nagyon jó a fűtési rendszered, ne rontsd el szerintem se gázzal. Meg a gázos cégek .... maffia a köbön. Nem éri meg.

Amit én tennék még a helyedben:

1. Puffer tartály meleg víz tárolására a fűtéshez. (ehhez akár napkollektort is köthetsz)

2. Az ilyen ablakok külső szárnyában ki lehet cseréltetni az üveget két rétegű, argon gázasra. Ha a keret gyenge lehet a sarkaira fémpánt erősítést rakni.

3. A falaid nagyon jók lehetnek hőraktározás szempontjából. Nem érdemes az egészet hőszigetelni, csak mondjuk a legkevesebb ablakkal rendelkező észak felé eső egy oldalt. Arra viszont legalább 8-10 cm kőzetgyapotot, vagy grafitos polisztirolt rakj.

Ez utolsó a legegyszerűbb és legolcsóbb mód a még jobb megoldáshoz. Ha a többit is megteszed, szinte alig lesz fűtési számlád, meg gondod.

Sunder 2016.10.15. 12:11:26

De ha már ennyit pénzt rááldozol, akkor van még egy alternatíva, nulla dB zajterheléssel... Nálam 117 négyzetméteres belvárosi lakásba kellett olcsón üzemeltethető, hatékony és zajmentes hűtés/fűtés, illetve a kerámiás helyiségekbe padlófűtés temperálni (langyos padló).
Szóval a vége az lett, hogy folyadékhűtő (kvázi egy csak hűtő hőszivattyú), gázkazán, és mennyezet hűtés/fűtés rendszer.
Voltak rossz álmaim amíg nem láttam működés közben, a barátaim is bombáztak a kétségekkel, de nekem nagyon bevált. Olyan szinten semmi az üzemeltetési költsége a légköbméterhez képest, hogy el sem hiszem. Tény, hogy drágább a kezdeti beruházás, de cserébe passzív, nincs légbefújás, tehát huzat és zaj sem. Ha már...

Két problémám van a rendszerrel, amivel meg kellett barátkoznom:
- Fűtés esetén a hőtágulás hajlamos pattogó hangot kihozni az álmennyezet tartókonzoljából. Nem extrém zavaró, halkabb, mint egy kandalló pattogása de azért jelen van.
- Hűtés esetén nincs meg az a luxus, hogy 1 óra alatt hideg lesz, ennek a rendszernek kell 24-36 óra az indítástól. Szóval sokat utazóknak kétesélyes, bár nekem nonstop üzemben sem csinált magas számlát.

2016.10.15. 12:16:15

@vilagnezet.blog.hu:

-----------
3. A falaid nagyon jók lehetnek hőraktározás szempontjából. Nem érdemes az egészet hőszigetelni, csak mondjuk a legkevesebb ablakkal rendelkező észak felé eső egy oldalt. Arra viszont legalább 8-10 cm kőzetgyapotot, vagy grafitos polisztirolt rakj.
---------------

Ez az ajánlat tömören fogalmazva: oltári nagy baromság!!!!

Senki ne vegye komolyan...

Skywatcher 2016.10.15. 12:19:14

@nonolet: Köszi a tanácsokat! A hőszigetelés valóban sokat dobott máris, úgyhogy tervezem a falakat is, nyilván. Rákerestem erre a grafitos habra, találtam is pár céget, a 10 cm-es grafitos lapok 1700 ft/ nm körül vannak. Hogy jött ki neked 5500? Ennyibe kerül az "egyéb" (ragasztó, szerelvény, stb) ? Vagy nem jól néztem valamit?

Ez a villanykazán érdekel, főleg ha éjszakai áramra kötöm... Hogy működik ez? Párhuzamosan be kell szerelni valahova a keringető szivattyú környékére? Nem fogyaszt túl sokat?

Skywatcher 2016.10.15. 12:23:38

@Sunder: Valamit nem értek. Hogy működik ez a rendszer? Mi keringet a plafonban és mit? Mitől fűt?

@nonolet: Pedig pont felcsillant a szemem, hogy elég lenne az északi falat leszigetelni egyelőre. Ugyanis az tényleg a leghidegebb (ráadásul hálószobai fal), és párásodik is a lecsapódó nedvességtől -> penészgomba. Nem szabad csak 1 falat leszigetelni (ideiglenesen, mondjuk 1 évre?)

Nancsibacsi 2016.10.15. 12:23:59

@Meister: Olcsóbbnak biztos nem olcsóbb, mert a haverom családi házban csak gázkazánt cserél, 300 eFt a készülék, a végösszeg meg 1 millió fölött van. Ott is kell kéményt bélelni, az ugye 2 szintnyi (emeletes ház), valami 170eFt. A maradék fél mila meg munkadíj és egyéb apró-cseprő dolgok.
Ja, és ez a legolcsóbb ajánlat, mert kapott 1.5 milásat is. Ha nem kezdett volna bele ő is venne inkább még 2-3 klímát (1 már van), és fűtene azzal.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 12:27:26

@Nand:

Nem nagyon értesz a dologhoz és főként nagyon nem ismered a családi házunkat.

Ismerőseim 3,5 millió forintért szereltek napkollektoros rendszert és más ismerőseim 2,5 millókért napelemeseket. Nagyon nem éri meg ennyit bele fektetni. Nekem miért jön ki ez fele, vagy harmada árból?

1. Viszonylag új építésű a családi házunk passzív ház ablakokkal és nagyon jó hőszigetelő és hőtároló képességekkel. Igen figyeltem a hőtárolásra is. Körben 44 cm tégla fal középen 25 cm-es tégla falak és csak a maradék közfal 10 cm válaszfal tégla. Fődém is tégla béléstestes rajta 20 cm-es kőzetgyapot.

2. Nagyon drága kondenzációs gázkazán fűtési rendszert építettem ki, amit a Tigáz maffia amiatt 4 éve felmondtam és azóta 4 db olajradiátorral fűtjük ki az egész házat. (185 +50 nm) Ezek össz. maximális energia felhasználása ugyebár adott, csak össze kell adnom a maximális teljesítményüket. Ami 8-9 KW/h. de ezek is ritkán dolgoztak teljes "gőzzel"

Tehát az északnyugati falamra rakok 8 cm kőzetgyapotot és kb 5-6 Kw/h max fűtés teljesítménnyel elvagyok. Nem kellenek nagy vízes puffertartályok sem, mert a falak tárolják a hőt.(meg a hideget is, tehát klíma sem kell, bent van a bekötési vezetéke.) Ezeket vettem meg jelenleg és ebből rakom össze a rendszeremet:

1. 2 db 15 csöves (U vákum) napkollektor komplett szerelő kerettel, hőtükörrel
2. RESOL Deltasol BX PLUS vezérlőegység 8 hőmérés 5 relé (bővíthető 21/15-re)
3. dupla solár állomás GPS PWM áramlás vezérlővel
4. Hajdú STA 300C2 szigetelt 2 hőcserélős indirekt tároló
5. Hajdú STA 300 alsó elektromos fűtőegység 3X1,6kW (+ 3 kw felső ha kell)
6. 2 x 25 méter 16-os hőszigetelt inox cső

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 12:29:25

@Skywatcher:

Jól csillant a szemed, amit én írtam az a jó. + esetleg kétrétegű üvegcsere. A többi fal a nap melegétől melegít, kár lenne ezt a naphatást elrontani.

2016.10.15. 12:34:19

a plafon elulról való leszigeteléséről 10 cm nikecel+gipszkarton kombóval mi a véleményetek?
nem fog penészedni a fal meg a szigetelés között??
(a padlás már le van szigetelve 20 cm üveggyapottal)

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 12:41:07

@KUNTYI:

Itt van egy hőszigetelés kalkulátor, ami azt fogja kiadni , hogy a plafonodra már nem nagyon érdemes több szigetelő anyag, inkább a falakat, ablakokat kellene szigetelned.

www.pannonmuhely.hu/energetika/hoszigeteles-kalkulator.php

Horvathtam 2016.10.15. 12:47:34

Hasonló méretű lakásba készül nekem is hőszivattyús rendszer, padlófűtéssel, és fan coilokkal a hűtés végett.
Meglepődve olvastam, hogy a Samsung hőszivattyút nem ajánlod. A ae090jxydeh típust néztem ki magamnak, mivel azt tudom jobb áron beszerezni.
Mik a tapasztalatok a Samsungokkal kapcsolatban? Mér nem ajánlott?

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 12:49:20

@nonolet:

Amit te írtál az a badarság és téged nem kell komolyan venni. Tanulj még inkább, van mit.

2016.10.15. 13:14:09

@Skywatcher: @Nand:

Van az a nagy ház/lakás...
Aminél már érdemes, sőt kell.

A határ valahol a -15 fokban 4-5 kW fűtési teljesítmény igénynél van.
Ez erős hőszigetelésnél úgy 150 m2 vagy e fölötti lakóteret jelent.

A 4-5 kW fölött már megéri a cekasz helyett a hőszivattyú.

A 4 kW csúcs az szezon átlagban ~ 2 kW-t jelent.

Az erősen hőszigetelt házban napi max 12-14 óra fűtés kell és ~ 160 nap a fűtési szezon hossza.

Azaz 2x14x160=4500-5000 kWh egy tél a szellőzéssel együtt.
Ami kedvezményes tarifával áramból ~120 eFt/év.

Szabad, de nem kimondottan ésszerű eljárás a szakaszolgatás.
(sarkokban hőhídak, a többi hideg fal miatt továbbra is jócskán túl kell fűteni, többszöri felfordulás stb.)

Ésszerűbb egyben letudni és kész.
Így hatás is azonnali, már az első télen maxon spórol :-)

---

Hőszigetelés költsége
falra hab+egyéb anyag 2500-2800-3000 Ft/m2 és a munkadíj is 2500-3000-3500 Ft/m2 (családiház, egy szint esetén)
Vagyis ~ 5500 Ft/m2-rel saccolható látatlanban (és nem budapesten) a fali hőszigetelés standard színezéssel.

A lábazati hab ára és a lábazati vakolat drágább és extra munkák is szoktak adódni, ezért az drágább.

Nand 2016.10.15. 13:18:24

@vilagnezet.blog.hu: Te biztos érted amit leírsz, meg úgy *aszod el a pénzed, ahogy akarod. Csak arra próbáltam célozni, hogy ma már 1 millából, ha nem is legkomfortosabb, de komplett fűtést lehet kiépíteni egy új építésű hőszigetelt házban, sőt a feléből is.
De azért ezen felszaladt a szemöldököm:
"Nem nagyon értesz a dologhoz.." és következőkben Kw/h mértékegységről beszélsz, ami kb a kocsmai beszélgetések szintjén van. Köszi, így már világos minden.

Skywatcher 2016.10.15. 13:18:27

@nonolet: Ja, így már értem. Mondjuk felrakni szerintem fel tudom én is, jóapám építész, ilyesmiket megoldunk magunk, ha nem kell hozzá spéci gép/technológia. Ez ragasztandó vagy elég tiplizni?

2016.10.15. 13:24:01

@vilagnezet.blog.hu:

Menjémá ezzel a butasággal megint...

Halottál már a hőátbocsátási tényezőről és tudod mi az?! miként kell vele szezon energia igényt számolni?

Saccold már meg mennyi lehet annak a falnak az U értéke?
Aztán röhögd magad szemközt.

Aki egy 50-es régi tégla falra csak 8 cm habot javasol manapság az biztosan nem jár jó úton.

Pláne nem, ha a többi oldalra meg semmit se, mert azt néha süti a nap.
Az már az energetikai hülyeség csúcsa lássuk be!

Javaslom, frissítsd a tudásod és ne terjessz ekkora baromságokat, féltudással, okoskodva.

GiaMarie 2016.10.15. 13:26:25

Pont ezt tervezem az üzlethelységembe és a nyaralóba. Azonban egy nagy problémával szembesülünk, ez pedig az áramhálózat...10-16 amperes biztosítékokkal szerelve :/ Nem egyszerű (és főleg nem olcsó) az ELMÜ-től olyan konstrukciót kérni, hogy legyen 40-64 ampered, hogy még a lakás is elműködjön...

2016.10.15. 13:29:52

@Nand: @vilagnezet.blog.hu:

"a maximális teljesítményüket. Ami 8-9 KW/h"
----

Hahhh szakmaiságról beszélni...

Miközben a teljesítmény és az energia fogalmak sem tiszták még.

Vicces vagy.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 13:30:00

@nonolet:

8 cm vastag hőszigetelő anyagok bruttó körülbelüli ára:

Grafitos polisztirol: 1400 Ft/nm
Kasírozott kőzetgyapot: 3100 Ft/nm

A felrakás + behálózás + simító kétszeri átkenés az kb +1200-1500Ft/nm-re.

Kézi saját festés homlokzati festékkel minimális összeg. Egy hátsó fal esetén elegendő.

Nemes vakolattal való vakolás anyag + munkbér díja az valóban még plussz 1500-2000Ft/nm

Ami azt jelenti, hogy meg lehet ezt azért úszni 2900Ft/nm költséggel is és csak egy falfelület szigetelésével.

Amennyiben minden falfelületet leszigetelsz és a legdrágább nemesvakolatos módszerrel, akkor valóban 5,500Ft/nm körüli és magas árak és magas végösszeg lesz. Az én javaslatom egy 12X3 m-es falfelület esetén = 104.400 Ft + némi festék és némi falfestés.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 13:33:55

@nonolet:

Javaslom oda, meg visszanézni a következő kifejezés körüli dolgokat:

áramfelvétel kiszámítása teljesítményből

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 13:46:10

@Nand:

Nekünk a Shidell kétkéményes rendszerünk volt csak kb annyi, pedig egyszintes családi ház. Mai ésszel nem is építenék kéményt és gázt sem vezettetnék be. Akkor is agyaltam rajta, csak akkor nem ismertem még annyira a házunk adottságait. Mostanra ez már tapasztalati tény.

2016.10.15. 13:51:10

@vilagnezet.blog.hu:

Csakhát a csak 8 cm-t felrakni pont annyi egyéb költség és munkadíj, mint a 12 cm-t.

A +4 cm hab ugyan növeli beruházási költséget, ~800 Ft/m2-el.

cserébe minden évben kisebb lesz a fűtésszámla.

Azt gondolom, hogy érdemes befektetni a +hab többlet költségét, ha van rá keret.

Mert utána jobban esik a kisebb fűtés számla, sok-sok éven át :-)

Ha számszerűen nézzük a megtérülést, akkor pedig alighanem még javul is helyzet a vastagabb habbal.

Amellett, hogy a kevesebb fűtés >> zöldebb világ is!

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 13:54:27

@nonolet:

45 cm-es B30-as falazat
1,5 mészhomok belső falazat
2 cm-es külső mészhomok falazat

~ U érték: 1,10 W/m2K

Erre ráteszünk 8 cm grafitos polisztirolt=

~ U érték: 0,31 W/m2K

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 13:57:34

@nonolet: Ugyanarra a falra 12 cm esetén=

U érték: 0,23 W/m2K ami valóban megéri még

bár hozzáteszem, nem sok értelme van, ha a többi fal, meg ablak nagy mértékben sokkal rosszabb. Mindent meg jó értékre felhozni hatalmas költség. kevés költséggel is lehet elfogadható értéket teremteni.

2016.10.15. 14:02:18

@vilagnezet.blog.hu:

Akkor sem jó, mert az meg Amper lenne :-)

De ezen nem veszünk össze...

-----

Amire te gondolsz az az energia fogyasztás és az valóban kWh.

De ilyesmi nincs hogy: "kb 5-6 Kw/h max fűtés teljesítménnyel elvagyok."

A teljesítmény az csak kW dimenziójú.

A kWh viszont energia igény.
Ami kijöhet pl. 6 kWh esetén
- egy 6 kW-os cuccból 1 óra alatt
- vagy egy 12 kW-osból 0,5 óra alatt
- vagy egy 2 kW-osból 3 óra alatt

A kettőt nem illik kutyulni, mert az már általánosban is 1-est jelent.

Egy ilyen blogon viszont (ha nem csak elírás) ciki, eléggé.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:08:20

@nonolet:

Nem kutyultam, (illetve igen) hanem ez egy kifejezés mód, mert mindenki kutyulja, akkor én is, hogy megértsék. Mert ilyenkor már mindenki agya az áramszámlákon jár. Egyébként, ha nem emelsz ki részleteket, akkor aki akarja érti. Nekik írtam és nem azoknak, akik nem akarják érteni.

2016.10.15. 14:12:12

@vilagnezet.blog.hu:

Megéri az, mert mint írtam minden más költség gyakorlatilag azonos marad.

Egy átlagos (100-120 m2) ház cirka 120 m2 habot kér a falra, a felár tehát nem vészes, 100 eFt körül van az egészre.

Avagy nincs 15% a beruházási többlet. Amiért cserébe évtizedekig kisebb lesz a számla és zöldebb a világ.

...és ki tudja mit hoz a jövő !
Most meg adott a lehetőség kivédeni, előre.

----

"nem sok értelme van, ha a többi fal, meg ablak nagy mértékben sokkal rosszabb"

Pont ezért fakadtam ki az elején... oly sarkosan.

Mert, ha lehetőség van rá, akkor
-egyszerre és
- minél erősebb hőszigetelést
ésszerű felrakni.

A gazdasági határeset (szerintem)
- utólagos felrakásnál az U=0,20-0,22
- új építésnél U=0,15 körül van falazat esetén.

Mégpedig új építésnél úgy, hogy
- belül a vékony-nehéz-hőtároló fal
- kívül a vastag hőszigetelés

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:16:37

@nonolet:

Valóban megéri, igazad van. Eleinte én még csak saccoltam, de amikor rávettek a számításra is, akkor kiderült, hogy több kell. Hozzáteszem , ha jól rémlik én is eleve csak azt javasoltam, hogy legalább 8 cm-t és ne vékonyabbat. Tehát ebbe a 12 cm-es vastagság is belefér. Egy idő után viszont, biztosan tudod a vastagsággal a költségek nagyon növekedni kezdenek és a hőszigetelő képesség meg már csak minimálisan lesz jobb.

2016.10.15. 14:18:21

@vilagnezet.blog.hu:

Rendben, értelek

Viszont nem tartom jó ötletnek, hogy a hibás módot terjeszted tovább ...

Hisz az olvasottság okán a jó értelmezés sokakat érint és nem baj, ha inkább azt látják a "téves közszokás" helyett, hátha lassan kikopik a hibás.

Szerintem legalábbis.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:23:04

@nonolet:

Azon viszont vitáznék veled, hogy érdemes-e minden oldalt szigetelni polisztirollal egy házon. Még újonan építetten is. Miért? Ugyan azért mint lássunk-e el hűtűkörrel déli ablakokat, vagy sem?

Ha van hőtükör, akkor nyáron kevesebben kell klimázni, de télen többet kell fűteni. A fal is ilyen. Ha kívül szigeteled, akkor az a nap melegét sem fogja fel és nem melegíti vele a lakást, házat. Összhangot kell ebben teremteni és nem csak ész nélkül szigetelni.

zsírvezér 2016.10.15. 14:25:13

a cikk címe nettó hazugság és kattintás-vadász.
A többi szubjektív dologban ezután ,hogyan bízzon az olvasó. Szerintem az történt ,hogy azt gondoltad, hogy na majd te leszel aki több évtizedes tapasztalatot megcáfol nem így lett. Most meg leírod önigazolásképpen...

2016.10.15. 14:27:12

@vilagnezet.blog.hu:

Épp az imént írtam le a véleményem arról, hogy mostanság milyen hőszigetelés éri meg általánosságban.

Ez alá menni az már másról, szól mint az ésszerűségről, úgy gondolom.

"A gazdasági határeset (szerintem)
- utólagos felrakásnál az U=0,20-0,22
- új építésnél U=0,15 körül van falazat esetén."

----

Szoktam mondani, ha kérdeznek, hogy:
ne gondolkodj sokat !

Hanem rakj fel 12-14 cm grafitot vagy 18-20 cm fehéret bármire és kész.

Ha nagyon szűk a keret, akkor 10-12 cm grafitot vagy 14-15 cm fehéret.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:36:04

@nonolet:

A saccolásom amiatt volt pontatlan, mert az én falazatom szigetelés nélkül, a vakolatokkal ~0,29-0,3 körüli lehet. A hatvanas évek lyukacsos téglafalát B30 jellegűt túlbecsültem és abban a vastagságban 0,8 -as u értékűre gondoltam. Mint kiderült ez sokkal rosszabb 1,1 -es érték.

Amit írtál a gazdaságosságról, arany középútról a vastagság terén, abban egyetértünk, nekem is hasonló eredmény jött ki.

Sunder 2016.10.15. 14:40:13

@Skywatcher: vizet. Úgy képzeld el, mint egy padlófűtést, csak sokkal sűrűbb a csövezés, illetve az egész fémlapokba van integrálva (eloszlás) és ugyanarra a szerkezetre függeszkedik amire az alatta levő speckó gipszkarton álmennyezet.
A működési elve pedig felület hűtés-fűtés, tehát mindent felmelegít ami alatta van, és azt adja vissza a levegőnek. Pont ez az egyik nagyon tetszetős tulajdonsága, mert ha azt mondod neki, hogy 24 fok legyen, akkor mindenhol 24 fok lesz, nem pedig alul 22 felül 26 mint a cirkónál.

2016.10.15. 14:46:13

@vilagnezet.blog.hu:

Sajnos az így befogott napmeleg sokkal-sokkal kevesebb, mint amennyi kiszökő meleget a hőszigetelés meg fog.

Gondolj bele....

Bár ragyogóan süt a gyengécske téli nap mégis csak pár fokkal tudja melegíteni a fal hőmérsékletét és azt is csak pár órán át.

A nap nagyobb részében még így is hidegebb a fal kívül, mint bent a lakásban!

Ergo az energia bentről kifelé tart!

Még a napos téli napokon is délutántól másnap reggelig biztosan :-(
Amikor nem süt a nap akkor meg pláne.
Amikor a szél is fúj akkor meg pláne-pláne...

Ez a kifelé tartó hőáram sajnos egy fűtési szezon alatt sokkal több energiát lop, mint amennyit a nap néha-néha betol.

Az így potyára kijutó energia áramot csökkenti le a hőszigetelés.
Ezért hőszigeteljük a falakat, minél jobban.

Mert a megfogott veszteség sokkal több, mint a veszteség a napos napokon :-)

Annyival, hogy még 5-8 eFt/m2 áron is épülettől függően 6-10-15 év alatt megtérül a hőszigetelés pénzügyileg is.

Azaz a netto-tiszta kamata a hőszigetelésben "lekötött" pénznek 5-10-15% esettől függően.

Mégpedig: minél gagyibb a fal eredetileg annál nagyobb ez a kamat % !!!

...és hol talál az átlagember ekkora netto-tiszta kamatot a pénzére ?!

Persze, hátrány, hogy ebből a pénz "lekötésből" nem lehet hipp-hopp kiszállni, csak a ház eladásával...

--------

Az balak eset kicsit más, mert ott a napmeleg HA VAN éppen sokkal nagyobb része hasznosul egy déli/délies ablak esetén a falhoz képest.
(mivel sugárzással jut be és nem csak hővezetéssel!)

De még ablak esetén is az Uw=0,8-1,0 üveg a teljes szezonra optimum környéke, kishazánkban.

Azaz a hőszigetelőnek mondott üvegezés...

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:48:32

@nonolet:

Még egy dolog. Ismerni kellene pontosan a tégla falazat típusát és a vastagságát. Amennyiben B30-as téglánál nagyobb téglatestekből rakták, akkor a kevesebb habarcs miatt jobb a hőszigetelése és lehet még is elég a 8 cm. Mert már arra is kijönne az egyetértésünk általi U= 0,22-es érték. Minden esetre, ha a falazat típusa nem ismert, akkor a 12-es a jobb választás. Vagy max egy köztes 10 cm-es érték.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 14:58:27

@nonolet: Persze, amit írtál az világos nekem is, de ne csak telet hasonlíts össze nyárral, hanem vegyük csak figyelembe a tavaszt és az őszt is. Akkor az jön ki, hogy egy agyonszigetelt házba hamarabb kell elkezdeni a fűtést és tovább kell fűteni. Még akkor is, ha esetleg összességében kevesebbe kerül a fűtőanyag. Mivel én a napenergiát is hasznosítom és egyre többen vagyunk, nagyon is fontos tényező, amit írok. Nálunk rövidebb a fűtési idény és nem kell klíma sem. Mert a ház hőtároló képességét is figyelembe vettük. Sőt a ház déli falát lehet sötétebb színre is festeni, mert télen, ősszel és tavasszal melegíti a nap. Nyáron meg az 1 méteres túllógó tetőzet védi a naptól.

jerry82 2016.10.15. 15:05:05

Remélem a főfalak lettek végigvésve, azért statikai szempontból ezt nem lehet mindenhol elsütni...

11110000 2016.10.15. 15:30:37

@Nand:
A "tisztán klímával" kifejezésből melyik részt nem értetted meg?

Segítek: ha 15 q fa is játszik, akkor az már NEM tisztán klímával.

2016.10.15. 15:48:28

Akkor az jön ki, hogy egy agyonszigetelt házba hamarabb kell elkezdeni a fűtést és tovább kell fűteni.

-----

Francokat!!!

Erre a saját házam és még sok-sokezer másik erősen hőszigetelt az ellenpélda.

Cirka 2 héttel kezdek később fűteni mint az utcában a többség.

Pedig ezek 1990-1995 közti, azaz nem túl gagyi házak, de csak nálam van erős hőszigetelés (immár 4 éve) és néhányon közepesnek mondható.

Az elmúlt hetek hideg esős időjárásában nálam még 23 fok volt bent, miközben a szomszédok már 1 hete fűtöttek.

Az erősen hőszigetelt ház LASSAN is hűl ki!!! ugyanis.

Mivel a falakban tárolt hő a vastag hőszigetelésen át csak lassan tud kijutni.

Azaz a ház

- lassan hűl ki, ha kint hideg van.

- lassan melegszik át, ha kint meleg van

Ezért nyáron a klíma sem hiányzik.
Mert nem megy a napi középhőmérséklet fölé bent, ha ésszerűen van szellőztetve.

(nappal a meleg levegő nincs beengedve, csak éjjel a hűvös)

-----

Szóval, nem találgatni kéne a ház működését, hanem elgondolkodni írás.
előtt és/vagy kérdezni.

Nand 2016.10.15. 15:54:04

@11110000: Azt írtad, hogy tisztán klímával fűteni a legdrágább megoldás.
Én meg erre azt mondom, hogy a 70e villany és 40e forintnyi fa talán nem olyan "ledrágább" megoldás. Azt a 40e forintnyi fát is simán ki lehetne váltani villannyal, kb ugyanannyi lenne számla. Szóval rohadtul nem a legdrágább megoldás, hiába van benne fa is. -15 fokon is 2 felett van a COP, H tarifával, még mindig 12Ft/kWh, ami valahol a gáz árának felel meg. Érted már?

csentecsa 2016.10.15. 16:02:32

@Étteremkritikus: A japcsiknál fűthető szőnyeg is van..

Phteven 2016.10.15. 16:04:29

Edes istenem, tenyleg van olyan hulye, aki laikuskent kepes ilyen projektbe belekezdeni?! Decibelekkel dobalozunk? Azt se tudja, hogy eszik-e, vagy isszak! H tarifa? Alkalmas merohely es kulon vezetekeles szukseges. Egyaltalan latta elektromos szakember a lakas elektromos halozatat? Lehet 1.5mm- es alu vezetekek vannak. A kotodobozban meg sodorva, kimelegedve.... Azt meg mar nem is emlitem, hogy a futoszal hatasfoka nem 100%. Meg csak a kozeleben sincs...

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 16:39:48

@nonolet:

Amit írsz nem logikus és nem is lehet igaz. Miért? Az energia megmaradás törvénye miatt. (szellőztetéssel ne keverjük, mert azzal lehet csak csalni a kérdéskörben. Meg esetleg az ablakokkal. Meg esetleg a fűtő elektromos berendezésekkel.)

Ősszel amikor az átlag hőmérséklet erősen és sokkal nagyobb arányban van alatta a kellemes szoba hőmérsékletnek, tehát több hidegebb, mint a melegebb időszak és kevés a napsütés, akkor ezt az állapot a kintről rövid idő alatt bejutó meleg tudja csak egyensúlyban tartani. Ami falon és ablakokon át jut be. (te szerintem túldimenzionálod az ablakok szerepét és alul a falakét)

Amit te írsz, az csak akkor lehet igaz, ha a ház tele van hagyományos villanyégőkkel és régi nagy fogyasztású televízióval, hűtőgéppel, amelyek rengeteg hőt termelnek. Nálunk ilyenek nincsenek. Mindenütt A vagy A +++ gépek és mindenütt led égők. Nem fűtjük itthon főzéssel sem nagyon a házat és saját testhőnk sem teszi azt aránytalanul nagy arányban.

Tehát csak trükkölsz, "csalsz", csúsztatsz valahol és azt a falakra kened.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 16:55:12

@nonolet:

A termoszba is kihűl a forró tea idővel, ha kint -1 fok van, csak lassabban. A termoszban is elolvad a fagyi, ha kint +30 fok van, csak lassabban.

Tehát a hőszigetelés nem elégséges egy hőegyensúly fenntartására.

2016.10.15. 17:40:16

@vilagnezet.blog.hu:

Valóban nem ezért kell fűteni télen és időnként akár hűteni is nyáron mifelénk.

2016.10.15. 17:44:14

Megint a korábbi tanácsom érvéynes!

Járj utána a dolgoknak mielőtt olyan eget verő butaságokat írsz le saját kútfőből...

Mert az hogy: a jobban hőszigetelt házban hosszzab a fűtési szezon.

Az bizony konkrétan ismét egy orbitális a marhaság lett a részedről.

Járj/számolj csak utána ennek is...
Akkor majd belátod magad is.

11110000 2016.10.15. 17:48:31

@Nand:
Még mindig nem érted.
A tisztán klímával azt jelenti, hogy csak klíma, semmi egyéb. Se fa, se gáz, se villany.
És nem jönne ki annyiból, mert a klímának pont az a lényege, hogy amikor kint nagyon hideg van, akkor nagyon megugrik a fogyasztása, mondhatni exponenciálisan, ha mond ez neked valamit.

És akkor még nincs mivel főznöd, és nincs egy stampedli meleg vized sem.
Annak az árát is számold bele.

Nálam ez távfűtéssel, ami egyébként szintén kurva drága (mivel a ház elrendezése miatt nagyon bonyolult és drága lenne külön mérőzni - elbaszták a tervezéskor, de akkor még senki nem gondolt ilyesmire) a fűtési szezon vízmelegítéssel együtt jön ki 65 négyzetméteren (190 légköbméter) 100 ezer körül.

Parajpuding 2016.10.15. 17:52:46

A tartalmát tekintve egész jó írás, még ha a stílusa kevésbé bejövős. Igaz ugyan, hogy számomra nem tartalmazott semmi újdonságot, korábban már alaposan körbejártam a témát és egyértelmű, hogy akár felújítok, akár építek (családi házat, mert lakásba be nem költözöm), csakis H tarifás klímás fűtés-hűtés lesz (ha addig nem találnak fel jobb ár/érték arányú technikát). Plusz egy kandalló csak úgy a ropogó tűz feeling kedvéért, meg áramszünetes vész esetére.
Gázt, és hasonlókat többé látni nem akarok az ingatlanban. Rövidem: egyetértek a szerzővel, pillanatnyilag nincs ennél jobb fűtés értékben, szolgáltatásban, árban és kiépíthetőségben.

Mr. Heisenberg 2016.10.15. 18:07:27

1) Engem meglepett, hogy a kültéri, beltéri zaját "fülelve" állapítottad meg.

A teljesítmény függvényében felrajzolt diagram decibel-ben nem jobb erre a célra (tekintettel a hallgatózáskor meglévő háttérzajra is).

edguy 2016.10.15. 18:08:25

Nagyon sok okos ember jött ám itt össze!

Skacok a negyedik fűtési szezonomat kezdem klímával, és mindezt "H" tarifával. Elmondhatom, és meg is leshetitek nálam, hiszen külön mérője van a Fujitsu klímáimnak, ha nem hiszitek, hogy baromira megéri ezzel fűteni. Mennyire, nos egy 48 négyzetméteres lakótelepi lakást fűtök 2 db Fujitsu klímával H tarifával, ami természetesen, csak október 15-től jár aprilis 15-ig. A hűtésre április 15-okt 15-ig nem adnak kedvezményt logikusan.
Nos eddig a radiátorokkal havi 15-18 ezer volt havonta, most a hat hónap alatt, még összesen sem használtam el ennyit....igen összesen 15000Ft-ot sem értem el 6 hó alatt!!! Ugyanúgy használom a klímáimat is, mint a radiátorokat anno(távfűtéses lakás) vagyis ha nem vagyunk otthon akkor nem megy, ha hazaérek akkor megy, ez ált. du 3....,és éjszaka sosem fűtök, mert nem bírnék aludni. Így sem kelek 19 foknál hidegebb reggelre. Hétvégeken reggeltől megy este 10-ig kb.Az a pláne ebben, hogy most vágattam le a radiátoraimat a tarjánhős szakikkal, mert a költségmegosztókon állandó fogyasztást mutattak ki nekem, pedig sosem használtam a drága távfűtést, mióta beszereltem a klímákat, és csak ez a megoldás létezik ara, hogy kamu fogyasztásokat ne hozzanak ki nekem. Még így is havi 8 ezret fizetek a tarján hőnek kb, azért mert a 30% át az elhasznált hőmennyiségnek szét osztják a társasházban. A vicc az egészben, hogy a tavalyi évemet(6 hót összesen) 12 ezer forintból kifűtöttem, a már említett szokásokkal. No most okoskodjanak azok, akik nem hiszik el, hogy ez nagyon megéri. Ja, és nálam 25 fok van, nem 20-21 mint a szomszédaimnál, akik hozzám járnak melegedni.

Parajpuding 2016.10.15. 18:35:15

@Parajpuding: nyilván egy normális emberi léptékű házról és lakásról beszélek, nem egy eszetlenül széttagolt, nagy hodály, több szintes vagy tetőteres, akárhány szobás-fürdőszobás-nappalis-közlekedős-kamrás-mozitermes ingatlanról.

fda 2016.10.15. 18:48:46

A lakás távolabbi pontján, pl. a wc-ben, konyhában vagy fürdőben mitől lesz meleg? Vagy olyan bazi erősen fújja a meleget a légkondi, hogy oda is jut belőle?

Ha így van, akkor a nappaliban trópusi vihar lesz, jó nagy meleggel. Soha az életben nem lesz kiegyensúlyozott, egyenletes hőmérséklet a lakásban, és mindig lesz egy kis gépi hőmozgás, ami nagyon idegesítő tud lenni.

A cikkben emlegetett cop érték mellé pedig érdemes tudni, hogy milyen külső hőmérsékletre vonatkozik: ha kint hideg van, ez az érték jelentősen romlik. Azaz, a fűtésrásegítésre alkalmas inverteres klíma elkezd nagyon drága lenni. Mert ha kint hideg van, akkor abból a legszuperebb klíma se csinál ingyen meleget.

fda 2016.10.15. 18:52:28

@edguy: A panelben mások a viszonyok, mert a külön tulajdonú lakások között gyakorlatilag nincs hőszigetelés. Ezért lehet, hogy neked nem tűnik fel, hogy milyen drága a fűtési rendszered - ugyanebben a lakásban (próbád csak ki!) lehet, hogy fűtés nélkül is megvolna pl. 19 fok télen, hiszen a szomszédok akaratuk ellenére téged is fűtenek.

Tehát aki panelban baromira olcsón fűt, az maradjon nagyon csendben, és legyen hálás a szomszédoknak.

Próbálnád ki ugyanezt egy panelhez képest klasszisokkal jobb szigetelésű családi házban. Nem lennél boldog a klímáddal

Punetti kapitány 2016.10.15. 19:02:53

Szívesen olvastam volna a parapetes kazánról is. A konvektor helyére fel lehet szerelni, így nem kell kéményt bélelni.

Harmatpont 2016.10.15. 19:06:10

Jó cikk. Bizonyára többeknek ad majd eligazítást az ügyben.
Néhány kiegészítés azonban szükséges.

1.
Amikor a hagyományos fűtés a rosszul záródó nyílászáróknál beszívja azt a levegőmennyiséget, amit a kályha kienged a kéménybe, a kinti (télen) párás levegő a lakásban felmelegedve szárazzá válik. Így a kályhának és a kéménynek köszönhetően folyamatos a légcsere, a lakásban nem dúsul fel a vízpára. (Ennek a jelenségnek a fordítottja az, amikor kivesszük a hideg sört a hűtőből, a felületén lehűl a levegő, ezáltal párával telítődik, és végül kicsapódik a felületen. Lásd harmatpont!)

Jelen esetben megszűnt a cserépkályha, és új, jól záródó ablakok lettek beépítve. Tehát megszűnt a lakás eddigi természetes légcseréje. Ebből az következik, hogy bent marad és feldúsul a kilégzésből, ruhaszárításból, főzésből, virágoktól stb. származó vízpára. És ha vannak hideg sarkok vagy felületek a lakásban (hagyományos, nem jól szigetelt lakásokban miért ne lennének), ott azokon kicsapódik a pára (lásd harmatpont), és megindul a penészedés.

Ez a probléma kezelhető.
Egyrészt mesterséges légcserét kell a lakásnak biztosítani. Vannak olyan mesterséges szellőző berendezések, amelyeket a benti páranyomás vezérel. Azonban ekkor is szükséges a lakásnak a frisslevegő utánpótlás.
Másrészt meg kell tanulni együtt élni a problémával. Pl. nem szabad a kültérrel határos hidegebb falra zárt, lábak nélküli szekrénysort telepíteni, mert a fal hideg marad, és nem lesz mögötte levegőkeringés. Stb.

Véleményem szerint amikor így bezárnak egy lakást, és nincs légcseréje, akkor egy olyan mesterséges állapotot hoznak létre, amely az ember számára nem természetes és nem optimális.

2.
Ez a cikk példát mutat egy fűtésmegoldásra, amely alapján mások is kedvet kaphatnak ehhez. Ha azonban egy társasházban sokan átállnának erre a megoldásra, bár lehet, hogy egy-egy lakás tulajdonosa a lakása belső villamos hálózatát felújítja, a ház fővezetékei nem biztos, hogy bírnák ezt a belépő, nagy egyidejűséggel fellépő, többlet villamos terhelést.

edguy 2016.10.15. 19:09:48

A klíma fűtési értékét(COP) +5 fok-ra adják meg, itt pl az én klímám 4-es COP tud. Ami nagyon leegyszerűsítve annyit tesz, hogy 1 Kw-ot 4 óra alatt fogyaszt el, ezt anno még először mikor újdonság volt mentem is meglesni az órán, hogy valóban annyi e, és igen annyi! Azért gondoljatok bele, hogy pl a ma egy sör árát sem használom el este 10-ig, ameddig menni fog a klíma. Nos amikor kinn hidegebbre fordul az idő, valóban csökken a jósági érték(COP), de ez sem vészesen, hiszen még mínusz 5 foknál is 3 körüli COP tud, majd mínusz 10-15 nél lesz 2 körüli...ezt én évek óta vezetem egy excel táblában, igaz ma már leszokóban vagyok róla, mert már teljesen meggyőzött a jóságáról ez a fűtési módszer. Mikor van nálunk minusz 10 nappal????, mert nem nagyon volt még az elmúl 3 évben mióta használom, de a cik is kitért erre.
A másik dolog a téliesítés......semmi szükség nincs rá, erre nehogy költsetek egy fillért sem, az enyémek sincsenek téliesítve, és nyomják mint állat azóta is. A gépek alapból fagytalanítanak, ilyenkor valóban nem fűt, de kit érdekel az a még nem mértem, de 5-10 perc kb, amíg nem fűt, észre sem veszed, hogy éppen fagytalanít.
Ami még nagyon pozitív a japán klímáknál, hogy nincs csilivili világításokkal, mindenféle ledekkel a beltéri telerakva, és így éjszaka nem fényárban úszik a szoba, ez nagyon fontos higgyétek el, mert a noname gépeken ezekkel hülyítik a népet. A hangja észre sem vehető, nagyon fülelned kell ahoz, hogy észrevedd, főleg, ha ECO üzemmódban használod. A céges klímáink noname- kütyük, hát skacok azok szörnyűek, bevittem egyszer fogyasztásmérőt hozzájuk, és 3 óra alatt megették azt, amit az én Fujitsum egész nap sem eszik meg, úgyhogy ha valaki vesz mostanában, csak japán klímát vegyen, ők már az 50-es évektől gyártanak ilyeneket.

edguy 2016.10.15. 19:16:51

@fda:

A tetőn lakom közvetlen a lapostető alatt, a szomszédaim inkább tőlem nyernek hőt, mint én tőlük, főként úgy, hogy az egyik mellettem lévő lakásban sincs senki, és az alattam lévőben sem lekik senki sem.. A bratyómék 120 négyzetméteres kégliben élnek, és azóta ők is cseréltek klímára, mióta látják, hogy nálam mennyire jó a dolog. Nos ők is az első évben spóroltak kb 150 ezret a fűtésen, de nekem senkit nem kell győzködnöm, és még hinnetek sem kell nekem. Azzal fűt mindenki, amivel akar, csak, ha valaki valamihez nem ért, az legalább kussoljon, ne dumáljon olyanoknak, akik már évek óta ezt használják.

L von Richthoven 2016.10.15. 19:46:49

Ugyan valaki mondja már meg, hogy miért kerül a kéménybélelés százezrekbe?
A hozzávaló Panoflex, vagy akármilyen más márkanevű flexibilis rozsdamentes cső ára tíz euró alatt van méterenként.. Egy sapka és egy kazán csatlakozó idom sincs több hatvannál, két embernek pedig legrosszabb esetben is nem több mint két óra munka....

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.10.15. 20:06:10

@mokuspanna: A szomszéd azért cserélte le, mert 2000 forint/négyzetméter felett volt a fűtési költsége. Vett egy kétszer olyan drágát, ami kevesebbet fogyaszt és halkabb is. Két legyet egy csapásra :)

@csentecsa: A japcsiknál fűthető wc-ülőke is van :)

bellarand 2016.10.15. 20:14:47

Zseniális találmány, legjobban a 0 hőkapacitása tetszik, azaz azonnal fűt. De azért vannak hibái.
1) Nagy a légáram, még ha csendes is, így huzatérzet van, izületeket tönkreteszi, port lebegteti, stb.
2) A COP elég csalóka, hiszen azt egy adott hőfokon számolják. Ahogy hűl az idő, rohamosan csökken a hatásfoka (COP-je). Ráadásul az aktív üzemidejének a nagyobbik része esik a hidegebb időjárás idejére, hiszen akkor nagyobb a hőigénye a lakásnak, tehát többet üzemel.
3) Nem környezetbarát, hiszen még a szuperzöld németeknél is az áram 40 %-át szénből állítják elő, ami iszonyatosan környezetszennyező. Ez az áram meg jó, ha 25%ban eljut a fogyasztóig. A többi veszteség (Joule-hő)
4) Csendes, de azért hosszútávon megfájdul a fejünk a ventilátor zajától.

Kono 2016.10.15. 20:15:07

Én családi házra kértem ilyen kivitelezési ajánlatot és 2 misi fölött volt... Elhiszem, hogy keveset fogyaszt, de akkor az évi 100 ezer Ft-os gázhoz képest ez mikorra is térül meg??
Segítek: 50 év? 80 év? És a szerviz ebben nincs benne. Ezt is érdemes volna átgondolni.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 20:32:42

@nonolet:

Neked kell belátnod, hogy ha nem viszel be plusz hőt kivülről, vagy belülről egy zárt rendszerbe, az csak hűlhet külső 7-8 c fok körüli átlag hőmérsékletek mellett. Egyszerű fizika. Te pedig azt állítottad mások fűtenek, te még nem. Az állítod, nálad 23 fok van. Nos ez lehetetlen. A külső házszigetelés ugyan is nem csak a kihülést, de a beáramló meleget is leszigeteli. Mivel tovább van hideg, mint meleg a hidegnek kell nyernie és ha lassabban is de ki kell hülnie a háznak.

Valószínű, hogy a belül viszel be plussz hőt a rendszerbe, amit nem veszel figyelembe. El kellene utaznatok egy hétre és lekapcsolni minden elektromos fogyasztót. Biztos, hogy nem lenne 23 fok. Tuti.

bellarand 2016.10.15. 20:34:38

@zuhanorepulesss: Ott a pont! Annyit hozzátennék, hogy nem csak villanymotorral lehet hajtani a kompresszort! A fullos megoldás a gázmotoros levegő-levegő klíma.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.15. 20:43:40

Hőtárolós elektromos kályha ugyanilyen jó megoldás lehet kapcsolt éjszakai árammal felfűtve. Kicsit lehet, hogy drágább az üzemeltetése, de olcsóbb a kiépítése. Nem kell kültéri egység, nincs kondenzvíz, nincs akkora ventilátor zaj. Nekünk gyerek korunkban az volt a családi házunkban és alig kellett néha fúvatni. Igazából cserépkályha effektus érvényesült inkább hősugárzással. Imádtuk a hátunkkal ráfeküdni és melegíteni magunkat. A fennmaradó kiépítési költséget családi házaknál napelemek kirakására lehet felhasználni és azzal is olcsóbbá tenni.

bellarand 2016.10.15. 20:44:30

@Sunder: Igen, ez a jövő. Hihetetlen, de sugárzással adja le a hő 90 %-át. A padlőt melegíti, az meg a levegőt. Így a padló olyan, mint egy hatalmas radiátor. Ezért csekély dT is elegendő, tehát ideális a hőszivattyúkhot és kondikazánokhoz. A legnagyobb előnye, hogy negy belmagasságnál is ideális, nincs légmozgás és pincehideget ad. Ez a jövő!!!

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 20:45:28

@bellarand:

Lehet hőlégmotorral is, aminek meg igazából nincs is üzemeli költsége.

Vajdy 2016.10.15. 20:49:18

Kedves Peti!

Végigolvastam a cikket, de a végére némi ellentmondásba ütköztem (lehet a szombati munkanap végére túlságosan elfáradt az agyam :) )

Az érdekelne, hogy akkor végül mennyi lett a teljes költsége (eszközök+anyag+munkadíj) ennek az átalakításnak?

bellarand 2016.10.15. 20:51:15

@csentecsa: Sőt!!! Amikor rálépsz, gyorsan és lokálisan (a talpad alatt) felmelegszik. Komolyan! Zseniális!

Papp Sanyi 2016.10.15. 20:52:40

@Punetti kapitány: Mi olyat raktunk be. Kiépítése a rendszernek egy központi fűtésnek felel meg. Gondolok itt a radiátorokra, csövekre (ez lehet 5 rétegű, réz, szénacél vagy akár horganyzott is)tágulási tartály stb... Egy miniatűr gázkazánként gondolj rá, úgy is működik. Előnye, hogy nem igényel külön engedélyeztetést sem a gázművektől (egyszerűsített készülékcserével megoldható, hisz a régi konvektor helyére rakják fel), sem a kéményseprő cégtől, hisz a parapet adott. Vannak szabályok, amiket erősen ajánlott betartani a problémamentes működés érdekében, de érdemes elgondolkodni rajta.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.10.15. 20:53:30

@mokuspanna: @Hortenz: Utoljára 1987-ben volt mínusz 25 foknál hidegebb Budapesten, azóta a mínusz 15-öt is csak nagyon ritkán érte el.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.15. 20:55:05

@Vajdy: Leírta világosan, hogy 900.000 Ft, de ő ezt csak 175.000 Ft-nak számítja, mert a klímára amúgy is elment volna a többi pénz.

Igen, ez valóban trükk, csúsztatás, de hát ilyesmivel nap mint nap találkozunk és amit akart elérte vele. Eddig éppen 57.251 kattintásszámon áll az írás, ami igen kiemelkedő. Foglalkozunk a témával.

bellarand 2016.10.15. 20:59:26

@vilagnezet.blog.hu: Akár. És nincs kopó alakatrész, hosszú az élettartam. A hatásfoka meg az elméleti max (Carnot-ciklus)

Nand 2016.10.15. 21:15:48

"Mondhatni exponenciálisan" Most akkor exponenciálisan, vagy nem?
Elárulom a titkot: linárisan csökken a COP. Ahogy leírtam, -15 fok körül egyik sincs 2 alatt, tehát 12Ft/kWh körül fűt. Ha nem hiszed el egy felhasználónak, akkor nézd meg az euroventen, ami egy független tanúsító cég. www.eurovent-certification.com/
grafikusan példa: www.scanoffice.fi/fi/tuotteet/tuoteryhmat/ilmalampopumput/raportit-ja-sertifikaatit/vttn-testiraportit

A HMV nem tudom, hogy jön ide.

A fa az meg egy trükkös dolog, ha valaki vizesen vesz de kivárja az 1-2 évet még ekkor is elég nagy bukó, mivel hiába javul az energiatartalma a duplájára, egy csomó súlyt veszít a fa a száradással. Mindezt bedobva egy nem elgázosító kazánba, ami ritkán tud 60% felett teljesíteni, "vicces" dolgok szoktak kijönni a Ft/kWh-ra. Szomszédom konkrétan eltüzel 100q fát évente, tripláját kifizetve, mint én villanyra

fda 2016.10.15. 21:26:05

@edguy: "ha valaki valamihez nem ért, az legalább kussoljon"

Persze ilyen bunkó hozzászólásra valójában válaszolni sem érdemes, de azt hittem, ez a szakmám, bocs.

Távolról persze lehet mindenféle hülyeséggel dobálózni, és a saját megoldásait néha optimistán jónak látja az ember. Bratyód 120 négyzetméteren spórolt 150 ezret? Mégis, mivel fűtött korábban? Ötszázasokkal? Az kemény, én ennél nagyobb területet fűtök, de nem a spórolás, hanem az éves össz fűtési költségem nincs ekkora...

Aztán hogy is van a bratyódnál: a wc-be és a bejárati szélfogóba külön klímaberendezés fújja a meleget? Vagy azokon a helyeken mitől van egyenletes, kellemes meleg?

Ha pedig esetleg olyan fajta ember vagy, aki a paneljába este hazaér, benyomja a légkondit, döglik kicsit a tévé előtt majd aludni megy, reggel pedig elindul, akkor azt a pár órát lehet hogy jól kibírja a légkondi melege alatt ülve, de ezt a megoldást ne hasonlítsuk már össze egy ház fűtésével, ami egész nap kényelmes meleget szolgáltat a használt helyiségekben.

Mert a hűtőszekrényt sem helyettesíti, hogy autóval beállok a garázsba, és nem állítom le a motort, hogy hűtse a sört a légkondi.

Vajdy 2016.10.15. 21:55:32

"Gázkazán
Radiátorokat nem nagyon akartam kiépíteni. Hatalmas befektetés, ráadásul a kábeleket is évek óta vésetem be szobáról szobára a falakba, azt nem akartam, hogy a csövek falon kívül menjenek, de azt sem, hogy most az összes szoba egyszerre szét legyen vésve. (Elég nekem, hogy a konyha romokban. :)) Több, mint 1 millió lenne és mellesleg a kondenzációs gázkazánnak is kell kémény, meg gázterv. Hamvában holt."

Lehet rosszul számolok, deee:
- Mika 6 gázkazán (konvektor helyére, kémény sem kell neki)
- minden szobába 1-2 radiátor (fürdőbe +1 törölközőszárító, + konyhába + folyosóra)
- rézcsövek (fessed falszínűre, vagy vésesd be, ahogy tetszik)
- gázterv, óra le, áthegeszt, órafel
- meg még a munkadíj
- és egy klímát is tegyünk mellé, hogy nyáron ne süljünk meg
-------------------------------------
= ~600.000HUF 50nm-es lakásba. (Tavaly csináltam).

Én nem értem ezt az egész cikket... :)

11110000 2016.10.15. 22:06:50

@edguy:
Bocs, ezeket hadd ne higgyem el, bármilyen agresszív stílusban nyomod is.
Kamu.

Sunder 2016.10.15. 22:13:48

@bellarand: Én is nagyon elégedett vagyok vele. Kedves haverjaim hitetlenkedtek még a szezon előtt, hogy "a szárítás / páratartalom csökkentése nélkül" hogyan lesz ebből effektív hidegérzet. Hát kéremszépen, jobb bármilyen klímánál. Pincehideg, vagy -mivel nekem az dohszaggal párosul és pejoratív- amolyan vályogház effektus, ráadásul huzat, légmozgás és zaj nélkül. Ráadásul körösen zónázható, mint a fűtés. Nekem igazából ezért érte meg még jobban. Ha zónázható klasszikus hűtést tetettem volna be, az alsóhangon 5 darab beltéri egységet jelentett volna, ami mondjuk Daikin-nál vagy Fujitsu-nál majdnem hasonló költség. És még akkor sem tudná ezt a homogén hőeloszlást. Szóval kezdem érteni, miért ezt pakolják a modern felsőkategóriás lakásokba és irodaházakba, tényleg messze ennek a legmagasabb a komfortérzete az összes általam ismert technológia közül.
Csak abban reménykedem, hogy itt is elkezd piaci verseny kialakulni, ami lenyomja az árakat, mert az a pár cég aki érdemben ezzel foglalkozik nem igazán kell versenyezzen.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.10.15. 22:17:53

Pusztán az hogy valami elektromos, még nem feltétlen jelenti azt hogy környezetbarát, csak nem ott szennyez, ahol használják. Jelenleg az elektromos áram nagyon kis része származik megújuló erőforrásokból. Az viszont vagány lenne ha a házi szél/naperőműből származna az áram is.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.10.15. 22:22:19

@L von Richthoven: Nálam méterenként 25 ezer forintos ajánlatot adtak a kémény bélelésére, és kb. 15 métert kellett volna.

Gour 2016.10.15. 22:23:22

Még annyit, hogy ha klímát szereltettek fel akkor ne a képen látható módon tegyétek. Az előcsövezést rakja bele a falba mester, a beltérit viszont csak a kész, vakolt, glettelt és festett falra szabad felrakatni mivel sokkal szebb lesz a végeredmény és nem lesz összebarmolva a klíma beltérije sem. Igaz ez 5-10e többletet jelent a két kiszállás miatt de a végeredmény miatt megéri!

bandigyerek 2016.10.15. 22:59:00

@vilagnezet.blog.hu: Te magadtól beszélsz ilyen hülyeségeket, vagy segít valaki?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.15. 23:36:13

@KUNTYI:

"mi van akkor, ha a kültéri egységet a családi házammal egybe épített kazánházba rakom, ahol nem megy lejjebb a hőmérséklet +5 fok alá. mennyit nyerek vele illetev okozhat-e ez vmi problémát. (természetesen a kondenzvizet kivezetem)"

Csak annyit, kuntyika drága, hogy a kazánod termelte hővel fűti a házadat, kva nagy megtakarítás lesz.

Vagy ha nem megy a kazán, akkor nem sokáig - pár percig - lesz igaz, hogy +5 fok alá nem megy a hőmérséklet a kazánházadban.

Fizikaórán te ugye kártyáztál a padtársaddal?

csentecsa 2016.10.16. 00:01:51

@Étteremkritikus: Én fűthető vibriről is hallottam, de ez lehet hogy csak legenda..( Bár ezek mindenre képesek):)

csentecsa 2016.10.16. 00:04:29

@bellarand: Nem vicc, bedugod a konnektorba a szőnyeg csatlakozóját. Takarós változata is létezik..Ezek a japó szupermarketekben alapvető dolgok.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.16. 09:37:29

@bandigyerek:

Előrébb szoktam járni a gondolkozásban nem csak az átlagembernél, de az agyasabb embereknél is. Sokáig fejlesztő mérnökként dolgoztam és több találmányom is van, amit senki sem gondolt, hogy még is úgy a jó, de úgy jók és úgy működnek.

Úgy hogy véged magadon egy kis önelemzést.

csentecsa 2016.10.16. 10:47:38

@vilagnezet.blog.hu: És ez szted elég lesz -10 fokban?

bellarand 2016.10.16. 10:52:13

@csentecsa: Tudom, hogy nem vicc. De én nem a konnektoros változatról beszélek. Olyan is van, amiben zselészerű nag van és nyomásra lokálisan felmelegszik. A síelők is ezt használják, hogy a combjukat melegen tartsa a hidegben. Semmi elektronika, csak kémia!

bellarand 2016.10.16. 10:56:51

@Sunder: Segítenél, hogy ki foglalkozik ezzel? Nagyon érdekelne a téma. hapci2@hotmail.com

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.16. 12:14:20

@vilagnezet.blog.hu:

"Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép"

A fúziós erőmű is az lesz, ha valamikor elkészül. Na és? Ismersz jobb hatásfokú és működő eljárást az atomenergia villamos árammá alakításához?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.16. 12:53:16

@csentecsa: Most is az. Annyi lesz a változás csak, hogy még kevesebb fával kell tűzelni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.16. 15:58:01

@TanNé:

Jó, akkor tegyél napelemet az atomreaktor mellé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.16. 16:09:57

@TanNé:

Mellesleg a napelemek milyen hatásfokkal működnek? Ja, hogy a piacon kaphatók a 20%-ot sem érik el? Ennél még Paks 35%-a is jobb.

Ez volt a kérdésem: "Ismersz jobb hatásfokú és működő eljárást az atomenergia villamos árammá alakításához?"

csentecsa 2016.10.16. 20:03:40

@TanNé: Ennyi erővel minden atomenergia..

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.16. 22:02:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: paks ingyen energiát alakít árammá 35%al? :O

szombi 2016.10.17. 06:34:09

Bocs, de én nem lennék így elszállva magamtól. Az egész "175000Ft" egy hatalmas csúsztatás, ha a végeredményt nézzük. Meg amúgy is. Pozitív hogy azért leírtad mennyi volt ténylegesen. Én azért hozzátennék pár apróságot.
Először is, egy ilyen kicsi lakás (50m2) klimatizálására nem szokás több százezres cuccot kiépíteni, főleg olyan bizonytalan jogi környezetben ahol egyik oldalon utcafront van, másikon pedig belső udvar és a szomszédok. A mobil klíma otromba és a leghitványabb/legolcsópp típusok SEER/SCOP értékei sem épp ideálisak, de egy jobb fajta már 100k-ból megvan. Ez azért elég messze van a 900k-hoz!
A másik hogy a SEER/SCOP érték nagyon-nagyon függ a kinti hőmérséklettől, vagyis jobban inkább a hőmérsékletkülönbségtől. Nagyon szép hogy a fűtési szezon kezdete után 2-3 héttel itt arcoskodsz, majd megnézzük mi lesz amikor napokig 0°C alatt lesz. Hacsak nem veszed vissza a termosztátot 15°C-ra (amiben egy dühösmókus behúzza a sálat az odúba), leolvad a biztosíték és hívhatsz villanyszerelőt. Ja és gatya nélkül 15 fokban rohadt hideg lesz...

Nand 2016.10.17. 08:22:56

@szombi: -15 fok környékén közelíti meg alulról a gázfűtés költségét H tarifával, szóval nem lesz biztosíték melt down... 8-9 A-nél többet nem vesz egy 6kW-os klíma. Amúgy a H tarifa miatt új kábel köti össze a biztosítékot a klímával.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.17. 10:17:47

@Nand: Nemcsak hogy új kábel, hanem külön új biztosíték is lesz. Mivel a H tarifához külön mérő kell, külön biztosíték is lesz, alapból 32A-es, ami bőven elég.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.17. 10:24:49

@szombi:

"A másik hogy a SEER/SCOP érték nagyon-nagyon függ a kinti hőmérséklettől, vagyis jobban inkább a hőmérsékletkülönbségtől. Nagyon szép hogy a fűtési szezon kezdete után 2-3 héttel itt arcoskodsz, majd megnézzük mi lesz amikor napokig 0°C alatt lesz."

Amiről te beszélsz, az a COP, nem az SCOP. Az SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) az adott terület éghajlatára jellemző TELJES fűtési szezon súlyozott COP-je, vagyis már tartalmazza a hidegebb napokat is.

Persze van a dologban egy durva csalás is. Magyarország az ún. "hidegebb" éghajlati sávba tartozik, azonban a gyártók rendszerint csak az átlagos hőmérsékletű sávra adják meg az SCOP-t. Vagyis ha a boltban látsz egy klímát, aminek az SCOP-je 4.0, akkor esélyes, hogy nálunk csak 3.4-et fog teljesíteni - vagy még annyit sem.

Nand 2016.10.17. 10:39:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az SCOP kb semmire se használható mivel: a gyártók önkényesen állapítják meg, hogy mi az a P amire ők a klímát adják, nem sok köze van a névleges P-hez, és ez alapján számolnak SCOP-t. 100%-ig nem vagyok biztos ebben, de nagy a kavar a téma körül.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.17. 19:41:13

@Nand:

Nem egészen, egy EU-s rendelet pontosan előírja, hogyan kell meghatározni az SCOP-t. Itt a link, olvasd át, ha érdekel:

eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R0626&qid=1474110443474&from=EN

Az más kérdés, mennyit csalnak a gyártók, mert kétlem, hogy az EU ellenőrzi a gyártói méréseket.

Nand 2016.10.18. 09:13:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ritkán de ellenőrzik. És a bünti és a presztizsveszteség is van akkora, hogy magára valamit is adó gyártó odafigyel a katalógusbeli adatokra. Főleg a VW botrány után.
Tapasztalat.

lac1 2016.10.23. 11:54:49

Egy valamit én hozzátennék, hogy szerintem a teljes igazságot látni lehessen.
Ez a "gázzal fűtéshez" véleményhez tartozik. Való igaz, hogy jobb hatásfokkal olcsóbban lehet fűteni, mert kisarkítva az írás eredendő mondanivalóját, hogy egységnyi beletáplált forintért (fűtésre fordított pénz) hogyan lehet kifűteni a másik egységnyi alapterületű lakást. Nekem pl. full padlófűtésem van, és akinek az van, az nagyon is jól tudja, hogy ha a talpam nem fázik, akkor a lakás hője a normál - radiátoros pl. - lakásokéhoz képest akár 2-3 fokkal is hidegebb lehet és mégsem fázom. Plusz a kecó hőszigetelése. Én egy saját újítást alkalmaztam építéskor, két sor futóra rakott B30-as tégla közé rakott hungarocell lapokkal oldottam meg, elmaradt a ragasztás, dűbelezés, háló, stb. Tehát utólagos fűtésnek a fentebb vázolt megoldás jó lehet, sőt, de szerintem teljes felújítás vagy új építésénél meggondolandó, már csak azért is, csak a rettenet bátrak alapozzák az egész házukat csak elektromos áramra, HMV, konyha, fűtés, stb. hogyha az utcában rendelkezésre áll a gázvételi lehetőség. Most új házról beszélek természetesen.
Én egy majdnem 100 m2-es házban lakom, 3 felnőtt gyerekkel, a havi díjam (mindig annyi) 11500 HUF. És minden gázzal megy, ráadásul az a tapasztalatom, hogy a villany többször "elment" mint a gáz az utolsó 26 év alatt. Persze, az átmeneti időszak a rossz a padlófűtéses ingatlanokban kissé, és akkor elkelne egy ilyen klíma, de ahhoz meg drága. És beszélni kellene egyrészt arról, ha a relatíve régi, vagy valóban régi a kecó, hogy a elektromos hálózat felújítása, de legalább a készülék áramköre, mennyibe kerül, nem beszélve az igényelt plusz teljesítmény miatti esetleges csatlakozócseréről, illetve a külön mért energiának a mérőjének a kialakításáról. Nem olvastam végig mindent, ezért bocsi, ha már volt róla szó, de akinek régi a mérőszekrénye, az bazi sok pénzért fogja a helyileg illetékes áramszolgáltatóval, illetve a megbízott szerelővel szabványosra átalakíttatni, szerintem ez a két elektromos probléma megoldása összemérhető lesz a készülékkel. Mondom ez mint egy nem túl gyakorló, de azért mint villanyszerelő.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.24. 13:55:10

@lac1:

" Én egy saját újítást alkalmaztam építéskor, két sor futóra rakott B30-as tégla közé rakott hungarocell lapokkal oldottam meg, elmaradt a ragasztás, dűbelezés, háló, stb."

Jó módszer én Görögországban láttam először jó 30 éve. Tehát annyira nem a te ötleted. Másrészt már nagyon régen árulnak ilyen téglát, amelyben benne a hőszigetelés. A gázt csak addig fogod dicsérni, ameddig a GÁZ MAFFIA meg nem büntet 540.000 Ft-ra.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.24. 13:56:21

@fidesz maszop dk egykutya:

Ezt azért magyarázd meg az uránbányászoknak is. Kiröhögnek.

lac1 2016.10.24. 17:47:55

@TanNé:

Én is majdnem 30 éve építkeztem... :-) A téglába rakott meg csak nyomokban, mert a két tégla találkozásánál a hungarocell folyamatossága ugye megtörik.
..
Miért büntet meg? Nekem kicsi a fogyasztásom, ráadásul amikor a helyi szolgáltató megszűnt és a főgáz vagy mi a tökömk átvette a fogyasztókat, megküldték az utolsó kb. 10-12 év fogyasztási adatait, és ott látszik, hogy +/- 10%-nál nincs nagyobb eltérés vagy annyi sem, és ilyen kicsi fogyasztásnál nem éri meg lopni a gázt.
Amúgy leírok egy áramszolgáltatós dolgozó DIY megoldását a fűtésre, amikor ők még a normális ár tizedét fizették. Úgy oldotta meg a villannyal fűtést, hogy söröshordóba (mert az nem korrodált) belerakott 4 boyler fűtőbetétet és a hideg függvényében kapcsolgatta be őket, Vagyis októberben egyet vezérelt a termosztát, januárban meg mind a négyet. És persze ott volt egy ráhegesztett csonkon a keringető is, de ez már tényleg csak érdekesség.
:-)

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.24. 18:59:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem, ahogy az atomerőmű sem. De a napenergia ingyen van, az urán meg nem, meg az üzemeltetés sem...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.10.24. 19:51:37

@fidesz maszop dk egykutya:

OK, nem fogom veled végigzongorázni egy atom vs. napenergia vita minden tételét, amelyeket már tízezerszer leírtak. Gondolj, amit akarsz, én is azt gondolok, amit akarok.

fidesz maszop dk egykutya 2016.10.24. 20:34:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem is tudnád, hiszen fingod sincs az egészről :)

csz_329 2016.11.03. 14:41:22

Azért illene utánajárni (és beleírni a cikkbe), hogy a H tarifát milyen SCOP értékre adja meg az ELMÜ (a vonatkozó KHEM rendelet alapján).
Nekem az ügyfélszolgálat azt mondta, hogy 4.1-es SCOP érték a limit, a 2-6 KW-s klimák esetében.
A miénk bár nem a legkorszerűbb, de azért nem is rossz, 3.8-as SCOP-ű Panasonic. Idén vettem, nem egy régi szar. Megnéztem az újabb Daikin R410a hűtőközeges klímák se mind tudják a 4.1-et...
Ez íg bukó.
Új villanyóra, új kábelezés amúgy is kellene, az még százezer pénz lenne. Így egy kisebb lakásban már a H tarifa igénylése sem éri meg, illetve csak 15+ év alatt térül esetleg.
Főleg ha nem csak klímával fűtök. Amit nem mernék bevállalni amúgy sem az ilyen olcsóbb klímák esetében, amik minusz 10 fokban tuti nem lennének elégségesek.

edguy 2016.11.12. 10:32:37

@csz_329:

Bőven elég az mínusz 10 foknál is! Én csak azzal fűtök, de még egyszer nem mesélem el a történetet, de már uncsi, hogy mindig olyanok mondanak véleményt
"...mínusz 10 fokban tuti nem lennének elégségesek..." akiknek fogalmuk sincs az egészről. Arról már ne is beszéljünk, hogy a H tarifával kapcsolatosan teljesen félrevezettek az ÜSZ-on! Már COP 3 felett jár a "H" tarifa, ne hagyd magad becsapni!
Családi házban lakók valóban szívnak a H tarifa kiépítéssel, amennyiben nem a szabványnak megfelelő szekrényük van, mert ilyenkor teljes átépítést kell a tarifa miatt kialakítani saját költségükön(elég sok a macera vele, de a társasházban ez nem számottevő gond. Ott, csak a közös képviselő aláírása kell, a többi az áramszolgáltató feladata. Nálam konkrétan az egész szekrényt átalakították a lépcsőházban (ami ugye nem az enyém, ellentétben a családi házban lakókkal, akiknek a sajátjuk), ide értve a szomszédaimét is, csak az én kiépítésem miatt, mivel nem zárhatnak ki a szolgáltatásból.
A legjobb beruházás, amit eddig a lakásomban végrehajtottam. Aki nem hiszi az nyugodtan eljöhet hozzám, szívesen megmutatom neki, és még az órát is leolvashatja, ha nagyon akarja.
Ott van a két külön tarifa, hűtés/fűtés gyönyörűen elkülönítve.

csz_329 2016.12.14. 11:24:37

@edguy: Tök jó, de az általam kérdezett villanyszerelők nem voltak túl készségesek.
Tudnál ajánlani egy jó villanyszerelőt, akár privátban is?
A címem: csz329 kukac gmail pont com.
Köszi!

dddoni 2017.01.18. 14:16:08

Ez a régen nem látott januári hideg változtatott a véleményeden? Még így is megérte? Milyen a komfortérzet?

dejódiópótló 2017.01.23. 08:41:21

Keverik a Geo tarifával ami Elmü-ÉMÁSZ TERÜLETEN ADHATÓ A h PEDIG ORSZÁGOS(geo 24 ÓRA EGÉSZ ÉV CSAK A HŐSZIOVATTYÚ-KLÍMA MEHET RÁ SEGÉDBERENDEZÉS NEM NAPI 2X2 ÓRA SZÜNET. h OKT15-ÁPR 15V FOLYAMATOS 24 ÓRÁS NYÁRON NORMÁL TARIFA UGYANAZZAL A MÉRŐVEL. gEO ESETÉN cop 4,1 h ESETÉN cop3 DE A PARAMÉTEREK NEM AZONOSAK A KÉTFÉLE KÉRT ÉRTÉKNÉL. Bocs a nagybetűért már nem írom újra

balintus · http://napoleon.blog.hu 2017.01.23. 10:20:27

Budakeszi, 85nm családi ház, régi építésű, az ablakok régiek, a falak többségén még nincs szigetelés. 4 Panasonic klímával fűtjük az egészet, a hó eleji -20-nál sem éreztem, hogy fogyna az ereje (a teljes áramfelvétel a 4 klímára 6kW, a -20 alatti éjszakán ettek 2,7kw-ot óránként, négyen összesen). Korábban hőtárolós kályhákkal fűtötték a házat az elődeink, egy szezon simán volt félmiliió, ez most kb 200.000Ft H tarifa nélkül. Jön majd a H tarifa, aztán a szigetelés, aztán a nyílászárócsere, a végén a szezon fűtése nem fogja elérni a 100.000-et, ami egy különálló, régi epítésű háznál annyira nem rossz. Szerintem. A szomszéd egyébként a földszinti 65nm-ét 1db 5kW-os Panasonickal fűti, és nem fázik a klímától távolabb lévő helyiségekben sem.
A 2.5 kW-os klímáink darabja volt kb 300.000Ft beszereléssel együtt. Nem mondanám csöndesnek őket, de valamiért nem zavarnak, pedig ki nem állhatom a zajokat.

lucakovacs 2019.05.30. 16:15:12

Nálunk infrapanel van és napelem. Olyat szerettünk volna ami környezetbarát és kényelmes. Elég sok céget megnéztünk és amellett döntöttünk, aki a legsegítőkészebb volt. Ha valakinek segít az infó, akkor mi náluk vásároltunk:
www.elektromosfutotestek.hu/

Terdik János 2019.10.11. 21:00:37

@edguy: Megkérdezhetem hogy 2db klímával hogy lehet befűteni az egész lakást? elosztás? én 54 m2 ben lakom, és 4db klímával csinálom ezt, 2 szoba, konyha fürdő, ha én is 2 darabbal csinálnám valahova nem menne át a meleg.
süti beállítások módosítása