A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Nem is hinnéd, mennyit számít, milyen lámpát és hogyan használsz! Így spórolj a helyes lámpaelhelyezéssel!

2015. május 23.

nappali_lampa.jpg

Nem újdonság egy mókusnak sem, hogy az elektromos áramon spórolni az energiatakarékos égőkkel és LED-del lehet a legjobban. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, (talán Te sem), hogy mi az, amivel még ezen felül is lehet spórolni. Nem szokványos okosságokat fogok megosztani veled, ígérem! Jól nyisd ki a szemed, izgalmas dolgok következnek! :)

Persze most gondolhatnál arra is, hogy a lámpát mindig lekapcsolod, ha nem tartózkodsz a helységben, meg, hogy a standby üzemmódot is kikapcsolod és este alig van fogyasztás a házban, no meg a lakás elektromos hálózata is fel van újítva. De mi ennél sokkal izgalmasabb dolgokat gyűjtöttünk össze, ugyanis az előzőek már alapok, UGYE?! :) Nézzük, mi van még! 

A lámpák áramhasználata az izzók függvényében

Huhh, de tudományos! :P

Az izzók áramfelvétele határozza meg ténylegesen, hogy mennyi energiát (elektromos áramot) használ a lámpa. Ez körülbelül 90%-ban a lámpába belehelyezett égő befolyásolja, és a maradék a többi tényező. Hát, mókusok vagyunk, ha azt a 10%-ot veszendőbe hagyjuk? NEM! Szóval nehogy csak hátradőlj, hogy "Kérem szépen, én energiatakarékos izzót  vagy LED-et használok!". Ez nem elég, lehet ezt jobban is. Az 1001lámpaszalon elárulja hogyan. Izgulsz már?

Mókus felkeresi azokat a szakembereket, akik tényleg segíteni akarnak és olyan infókat hoz Neked, amit máshol nem adnak ingyen! Tetszik?  

Nem mindegy, milyen helyiségben használod az energiatakarékos izzót

Lehet, bele sem gondoltál még abba, hogy bizony az energiatakarékos izzó is lehet néha pazarló. (NA neeee! Pedig igen!) Mégpedig abban az esetben, ha egy hűvösebb helyiséget kell bevilágítania (kamra, WC, előszoba vagy garázs). Ugyanis az energiatakarékos izzóknak szükségük van egy bizonyos hőfokra ahhoz, hogy világítsanak.

sporolas_lampa.jpgNa mármost, ha egy hidegebb helyiségben kapcsoljuk fel az energiatakarékos izzót, több elektromos áramra van szüksége, hogy felmelegedjen és világítani tudjon. Így elveszíti az előnyét ebben a helyzetben az energiatakarékos izzó, mert ilyenkor több energiát fogyaszt, mint ami a dobozára rá van írva. És persze ekkor már nem is olyan energiatakarékos, és hamarabb is tönkremegy.

#TIPP: A hidegebb helyiségekben ne energiatakarékos izzókat használj, hanem LED-et, azokat ugyanis nem befolyásolja a környezet hőmérséklete.

Nem mindegy, milyen lámpát használsz

Egy szobában az igények mindig változnak. Ugye, néha egy kis romantikus hangulatú vacsit tartasz, néha pedig komoly, felelősségteljes oktatás folyik a nappalidban. Azonban ha a helyiség lámpáján nincs lehetőség az izzók számát befolyásolni a lámpán, akkor kénytelen vagy a maximális elektromos áram felhasználására, még ha nincs is szükséged akkora fényerőre. Márpedig ki akarja kiégetni a retináját, miközben épp a finom mogyoróscsoki olvad a szájában, miközben a kedvese... ohhhhmm...

TIPP: A SIGMA lámpagyártó ezt a problémát is megoldotta, és a többizzós lámpákban a függesztékekben az izzókat osztva kötötte be. Ennek következtében egy erre az igényre kialakított lámpakapcsolóval szabályozni lehet, hogy a lámpán, hány izzó működjön. Itt böngészhetsz kedvedre a SIGMA lámpák között. Imádni fogod! ;)

helyes_lampakapcsolas.jpg

Nem mindegy a fény útja

Ez annyira egyértelmű, hogy már triviális. :) Amennyiben a lakásban nagy a belmagasság, úgy az átlagos lámpák fénye már szórtabban jut el a szobába és nem világítja be úgy, amennyire kellene. (Bizony ez fizika... méghogy a suliban csak felesleges dolgokat tanul a mókus, cchhh...) Ilyenkor sokszor magasabb teljesítményű izzót raknak egyesek a lámpába. Na nem ééén, és persze te sem, ugye?! Ki akar pénzt kidobni az ablakon? Senki, de ha valaki mégis, szóljon, megyek a kosárkámmal az ablaka alá! :P

#TIPP: Igyekezz a lámpát a szoba belmagasságához igazítani, így a magasabb belmagasságú helyiségekhez olyan függőlámpát válassz, amely hosszan benyúlik a szobába, míg a kisebb belmagasságú szobákban használhatsz nem annyira függő lámpákat, azonban érdemes itt is olyan típusút használni, ami a mennyezet helyett inkább a szoba terét világítja be.
lampa_elhelyezese.jpg

Nem mindegy a lámpa kialakítása, designja

A fény útját nem csupán a szoba nagysága tudja befolyásolni, hanem a lámpa kialakítása, formája, és anyaga is. Így, ha szeretnél elektromos áramot spórolni, jó ha olyan lámpát választasz, amelynek kialakítása nem gátolja a fény útjának terjedését. Pl. én sosenem használtam lámpaburát, ami tele lett ragasztgatva egy halom csipkével és anyagdarabbal és még mit tudom én mivel. Igen, az én szívem is fáj, gyönyörű, na de mennyi energiát „zabál” már. Nem, a-a, nem kell!

ebedlo_csillar.jpg

#TIPP:

a) Válassz átlátszó üvegburás lámpát, amelynek a burája nem tartja vissza a fényt, sőt, inkább szórja, megsokszorozza azt.
b) Érdemes lehet olyan lámpát választani, amelynek mozgatható, irányítható a lámpafeje.
c) Olyan legyen a lámpa burája, ami lefelé legyen nyitott.

Így varázsold tágasabbá az otthonodat egy-két egyszerű trükkel! --->

Ugye milyen apró dolgokról van szó, mégis mekkora a hatásuk, és mennyit lehet spórolni velük. A spórolás bizony a tudatosságtól függ, amely minden mókus fegyvere a spórolási harcban! :)

Az 1001 Lámpaszalon személyes tapasztalata pedig az, hogy a takarékos izzó okosan használva a megfelelő lámpával mindenféleképpen pénzt takarít meg! Fogadd meg a jó tanácsaikat és látogasd meg őket, tényleg érdemes! Itt találod a webshopot, gyönyörűbbnél gyönyörűbb lámpákkal! --->

 Ha egy hasznos mondatot is találtál a cikkben, megérdemeljük a lájkodat, ugye? ;) Várunk nagyon!  

szakértő spórolás lámpa praktikus energia lakberendezés LED

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr37485822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása