A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A gyerek és a zsebpénz - mókuseszmecsere és vitainditó

2015. január 31.

gyerekzsebpenz.jpg

Az egészséges vitatkozással semmi gond nincs és hát ha valami, ez a téma tökéletes alap hozzá. Direkt nem (csak) szakember véleményét kértük ki, hogy egymás szemével is lássuk a világot. Adjunk a gyereknek zsebpénzt? Ne adjunk? Ha igen, mikortól és mennyit?

Egy kétgyerekes mókusunk határozott véleményét és tapasztalatát adjuk át, tekintve, hogy - bár véleményünk mindig van :D - nekünk nincsenek kismókusaink. Mellette viszont nagyon örülnénk, ha Te is részt vennél a dologban és hozzáfűznéd a saját gondolataidat, jó vagy épp rossz élményeidet a témával kapcsolatban. A cikk alján megtalálod a szakértő mókusunk véleményét is.

Velünk tartasz?

Ha szeretsz véleményt nyilvánítani... ha szereted mások tapasztalatait meghallgatni... ha kíváncsi vagy egy mókus álláspontjára, vagy ha csak tetszik a bojt a fülemen, gyere és kövess facebook-on is! ;)  

A gyerek és a pénz

Ha van gyermeked, előbb-utóbb szembe fogsz találkozni a zsebpénz kérdésével.

Sok szülő berzenkedik attól, hogy pénzt adjon a gyereknek, mondván: mindene megvan, a zsebpénzt meg úgyis haszontalanságokra költené. A másik véglet ezzel szemben az, amikor nyakló és kontroll nélkül “tömik” a szülők pénzzel a gyereket.

Mindkét vélemény képviselői egy nagyon fontos dolgot hagynak figyelmen kívül. Azt, hogy ez legkevésbé a pénzről szól. Sokkal inkább a nevelésről. A zsebpénz ugyanis, ha jól alkalmazzuk, rengeteg fontos dologra tanítja meg a gyereket. És ha nem kap rendszeresen pénzt a gyerek, kívánságai és vágyai akkor is lesznek. Ezeket pedig esetleg nem teljesen tisztességes módon próbálja majd kielégíteni.

Mikortól és mennyit?

A zsebpénz kapcsán mindig az a két leggyakoribb kérdés, hogy mennyi idős kortól, és mennyit adjunk.

Ha van már valamicske fogalma a számokról, akkor már el lehet játszani a zsebpénz gondolatával. Ez az idő kb. 6-7 éves kor körül jöhet el, tehát nagyjából akkor, amikor iskolába lép a gyerek.

A “mennyit” már érdekesebb kérdés. Ha túl keveset adunk, nincs értelme gyűjtögetni (beláthatatlanul sokára gyűlik össze egy nagyobbacska összeg). Ha túl sokat adunk, hozzászokik, hogy mindig bőségesen van, nem fogja megpróbálni beosztani. Az a legjobb egyébként, ha a szülők anyagi helyzete semmilyen irányból nem befolyásolja a zsebpénz mértékét.

Hogy mégis valami konkrétum legyen, kezdetnek a heti 2-300 forint arany középút lehet. Igen, heti. Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb, hogy hetente kapjon, vagy még gyakrabban (akár naponta 40-50 Ft-ot), mert így követhető, kiszámítható, tervezhető számára a pénzecskéje. Persze, a tervezés már egy fejlettségi szint, idáig el is kell jutni. :)

zsebpenz_gyerekeknek.jpg

8+1 aranyszabály

A zsebpénzzel kapcsolatban van pár nagyon lényeges dolog. Ezeket gondold végig a pároddal együtt, és csak ezután döntsetek a bevezetéséről.

1. A zsebpénz jár. Nem kiérdemelni kell, nem lehet elveszíteni a jogot rá. Épp ezért ne azzal büntesd a gyereket, hogy megvonod a zsebpénzt. Ha nem tud rá biztosan számítani minden héten/hónapban, sosem fogja igazán a sajátjának érezni, nem fogja a felelősségét megtanulni.

2. Ne jutalomként tekints rá. Ha ötösért, vagy rendrakásért kap pénzt, akkor ugyan jutalmazod a jó teljesítményért, később viszont bármilyen házimunkát csak pénzért lesz hajlandó megcsinálni. A tanulás pedig végső soron kötelessége, külön jutalom nem jár érte.

3. Ne keverd össze a gyerek számára adott különböző pénzeket a zsebpénzzel. A tízóraipénzt te azzal a szándékkal adod, hogy ételt vegyen rajta, tehát azzal a gyerek nem szabadon rendelkezik, az nem zsebpénz.

4. Ne akard helyette beosztani, ne te döntsd el, hogy amit venne, az fontos-e. Bizony fontos, neki az a legfontosabb. Ha a 88. kisautót szeretné megvenni, hadd vegye. Ne kelljen rajta pl. iskolaszert vennie. Te azt amúgy is megvennéd neki, ugye? :)

5. Ha elfogyott a pénze, mielőtt a következőt megkapná, ne adj neki. Hadd érezze, hogy a pénz nem végtelen mennyiségű.

6. Ha neked fogyott el a pénzed és rá vagy szorulva a gyerek pénzére, kölcsönt kérj, és ne csinálj einstandot. Iszonyatosan boldog lesz, hogy segíthet. A kölcsönt pedig mielőbb add vissza.

7. Hadd hozzon rossz döntést. Ne akard befolyásolni. Ha szerinted vacakot akar venni, hadd vegye. Előbb-utóbb rá fog jönni saját maga is, hogy “ez a vétel nem érte meg”. Esetleg arról beszélgessetek, hogy ha megveszi most ezt, akkor alig marad pénze arra, amit eredetileg szeretett volna.

Mert a zsebpénz igazi nevelő hatása abban áll, hogy lassan eljut oda a gyerek, hogy tervezni kezdjen, előre gondolkodjon, és megtanulja késleltetni a vágyait (<--- Feltételen olvasd el!). Egy idő után képes lesz arra, hogy ne költse el az egészet, hanem spóroljon. De ne legyen ez kötelező, ne a kényszer miatt takarékoskodjon. Hadd jöjjön rá saját maga, hogy ha nem vesz mondjuk édességet rajta egy darabig, akkor nemsokára egy játékot, biciklit, később akár laptopot is vehet. És az így, saját pénzből vett dolog sokkal értékesebb számára, jobban vigyáz majd rá, és sokáig emlékezetes lesz neki.

zsebpenz_es_bicikli.jpg

8. Nagyobb gyerekkel már (kamatos) kamatról, hozamról, hitelről, befektetésről is lehet beszélgetni. Lehet pl. házi bankot alapítani, ahol havonta kamatot adsz az el nem költött pénzére. Lehet különböző pénzkezelési, -beosztási módszereket tanítani a gyereknek. Például a három boríték módszerét, ahol az egyik a MOST, a másik a KÖZÉPTÁV, a harmadik a HOSSZÚTÁV stb... Vagy pl. meg lehet tanítani a 60%-os szabályra is.

Hogyan osszuk be a pénzünket? Egy egyszerű szabály, ami azonnal segít! --->

+1. Ha elkötelezted magad a zsebpénz mellett, tartsd magad a saját szabályaidhoz.

Az egész folyamat közben pedig rengeteg mód adódik a beszélgetésre, és akár arra is, hogy te magad tisztázd a saját viszonyodat a pénzhez. Ha korábban rossz döntéseket hoztál, a gyerekednek már tudsz segíteni elkerülni ezeket. Ha te nem, vagy későn tanultál meg spórolni, beosztani azt, ami van, akkor a zsebpénz segítségével a gyereked már kicsi korában, védőburokban, játszva megtanulja mindazt, amit te csak felnőttként.

A cikk megjelenésekor azonnal megkértem Himer Csilla pénzpedagógus mókusunkat is, hogy véleményezze és ő meg is tette. A kedvenc részem: "Őszintén? Akár én is írhattam volna a cikket.". ;) A kiegészítéseit és további segítségét itt olvashatod! --->

Most már Te beszélj! 

Te mit gondolsz erről?

Adsz zsebpénzt a gyerkőcöknek, vagy nem? Miért? Gondolkodjunk együtt! :) 

Minden mókusgondolatnyi véleményedre kíváncsiak vagyunk! Írj, lájkolj, kövess!  

fotók: 1, 2, 3 

vélemény gyerek szakértő spórolás gondolatébresztő zsebpénz megmondás vitaindító

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr917127597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cincúr M. 2017.08.04. 12:52:44

Üdv!
Én másik szemszögből írnám le a tapasztalataimat. (gyerek szemszög)
Nos nálunk bonyolult a zsebpénz kérdés (elvált szülő,egy fizetésből 3-an plusz a kisállataink). Régen kaptam havi 1000 FT zsebpénzt. Ennek nagyon örültem, elkezdtem megtanulni spórolni. Egy idő után el lett felejtve/nem kaptam. Ilyenkor, ha kaptam kajapénzt(500Ft) akkor inkább nem ettem azért, hogy tudjak összegyűjteni egy újabb könyvre (kb.5000Ft). A pénzér házimunka nem jó, erre én vagyok az élő példa. 50Ft/mosogatás. Ez később hanyagolva lett. Kaptam párszor szülinapomra 10000Ft-ot vagy nagyobb alkalmakra. Most a munkámért (raktárban címkézésért kb.20000Ft)+ Elötte kaptam Mindenféle miatt pénzt. Összesen 40000Ft-ot spóroltam meg. Nekem is vannak kívánságaim, de a hírtelen bőségzavar miatt, nem merem elkölteni a pénzem. Mindenre sajnálom. (Pedig volt 6000Ft-ért egy jó könyv ami az atombombáról szólt meg 3000Ft-ért egy Északi mítoszos könyv). Ha megvettem volna az már majdnem 10000Ft lenne. Most már bánom, hogy nem vettem meg. De már semmire nem merek költeni, mert attól félek ezután újra nem lesz pénzem. Ha lesz gyerekem tuti, hogy nemkövetem el ezeket a hibákat.
Remélem segítettem abban , hogy milyen egy gyerek nézőpontja. :)

mokuspanna 2017.08.04. 14:05:01

@Cincúr M.: Helló Cincúr! :) Abszolút segítettél és köszönjük, hogy megírtad! Én is hasonlókra emlékszem gyerekkoromból, csak még kisebb összegekkel. :D Könyvre/tudásra soha ne sajnáld a pénzt, viszont a könyvesbolt helyett válaszd a könyvtárat (igen, van még olyan :P) vagy a rukkolát - sporolok.blog.hu/2013/05/17/hogyan_szerezzunk_ingyen_nagyon_jo_konyveket_kiprobaltam_rukkolat -, vagy kérd kölcsön (és cserébe adj te is kölcsön egyet a sajátjaidból)! ;)

Cincúr M. 2017.08.06. 14:38:51

@mokuspanna: Üdv!
Régen napi rendszerességgel jártam könyvtárba. Egy idő után aki fiatalabb volt, mint 18 annak a könyvtárbérlet meghosszabbításához kellett a szülő. Az anyukám meg nem ért rá erre így nem tudtam menni. A rukkolát már próbáltam.
süti beállítások módosítása