Egy újabb házilag is elkészíthető, egyúttal a boltinál sokkal egészségesebb és finomabb dolgot hoztam. Természetesen elkészítve, letesztelve.
Kell hozzá egy-két dolog, hogy az igazi legyen, de megtaláltam a tökéletes arányt és évek óta ezt használom.
Ha pedig Te magad készítesz valamit, az már legyen egészséges. ;-)
Elolvastad már egy ételízesítős zacskón az összetevők listáját? Én igen. A zöldségszárítmányok mellett nagy arányban tartalmaz például sót, és egy érdekes anyagot is, pl. nátrium-glutamátot.
Ritkán találkozni ennyire megosztó anyaggal, mint ez. Egyes források úgy vélik, semmi mellékhatása nincs, sőt egyenesen az ötödik alapízzel, az “umami”-val azonosítják. Más tanulmányok szerint ez az anyag tehető felelőssé a fejlett társadalmak elhízásáért, mert falási rohamot okoz. Ebben mondjuk, lehet valami, mert pl. én a chips (ami naná hogy tartalmaz glutamátot), rágcsálását nem bírom abbahagyni... Ezért inkább nem is veszek . :P
Viszont ételízesítőt használok.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Ha régóta olvasod a blogot, akkor már tudod a választ: saját ételízesítőt készítek.
Nem annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.
Kell hozzá egy nagy adag zöldség, só, nagy tálak, és egy erős daráló. Na meg pár segítő kéz, mert úgy sokkal gyorsabban megy, és szórakoztatóbb is :)
Most azt a keveréket írom le Neked, amit én már két éve használok. Nekem teljesen jó így elkészítve, olyasmi ízt ad az ételeknek, mint az ételízesítő porok. Persze, glutamát nélkül. :)
Hozzávalók:
Fontos: ezek mind a tisztított, hámozott, csuma nélküli, stb. zöldségek súlyai!
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér
- 1 kg vegyes színes paprika
- 40 dkg zeller
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 2 fej fokhagyma
- 1-1 nagy csokor petrezselyem- és zellerzöld
Mutatok pár képet, amit a készítéskor lőttem:
Nem elrettentésül, de a két képen látható zöldségmennyiség lesz a fenti listából. :)
Ha az összes zöldséget megtisztítottad, megmostad, lemérted, akkor darabold fel mindet a saját darálódhoz igazítva. Nekem az az igazi békebeli húsdarálóm van. Azon kb. 20 perc alatt toltuk át az egész adagot, tehát nem a darálás a sok idő, hanem az előkészítés. De Mókusmamival kettőnknek az se tartott tovább egy óránál. Szóval összesen 1,5 óra alatt simán megvan és rengeteg lesz belőle!
Mutatom, milyen lett:
Brutál jól néz ki a sok sárga, piros, fehér, zöld így vegyesen! :)
Ha megvagy, akkor szórj rá fél kg durva sót. Vigyázz, a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós.
Keverd el benne a sót, és pihenj 15-20 percet, amíg levet enged a sótól a cucc. Időnként keverd még meg. Ha már van lé, akkor jöhetnek az üvegek. Kisebbekbe töltsd, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottad. Ne feledd, ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodd le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.
Ez kicsit kevesebb, mint 5 kg alapanyag sóval együtt, és nekem egész évben elég ennyi.
Ennyi lett belőle. Napfénytől védve tárold, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Árat nem tudok neked mondani-írni, két okból. Egyrészt én mindent megtermelek magamnak, tehát nem kellett vásárolnom hozzá semmit. Na jó, a sót vettem. :P az kb 70 Ft.
Másrészt én ezt a cikket tavasszal írom, de készíteni majd nyár végén, vagy ősszel érdemes, amikor minden hozzávalónak szezonja van. Tehát ha a mostani árakat írnám, azok primőr árak lennének, és nem jönne meg a kedved, sőőőt. :)
De persze akkor, amikor készítettem, számoltam is. És arra jutottam, hogy a kb. 5 kg házi ételízesítő nagyjából annyiba került, mint egy kg jónevű zacskós.
Nekem megérte. Te mit gondolsz? :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.