A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts tavaszi, csillogó vidám díszeket szódabikarbónából +recept +képek

2014. április 12.

szodabikarbonas_disz.jpg

Jövő hétvégén Húsvét, úgyhogy már akár arra is elkezdhetünk készülődni, de a tavaszt mindenképp megpróbálhatjuk magunkhoz láncolni, ha máshogy nem, legalább egy kis dekorációval. :)

Fusd át a cikket, elkészíteni is kb. ennyi idő és nagy örömet okozhatsz vele a családnak, látogatóknak és a lakáskádnak. Ha Te már rég kidíszítetted az egész odút tavaszi szépségekkel, akkor még ez is elfér, ha nem is gondoltál még rá, mert se időd, se pénzed rá, akkor azért, mert ez gyors és filléres.

Egy kis kedvcsináló

szodabikarbona_disz_ajandek.jpg

Akár használhatod ajándékkísérőnek, készíthetsz belőle hűtőmágnest, lelógathatod innen-onnan, lehet belőle ajtódísz és persze - akár húsvéti formákkal kiszúrva - tökéletes lehet az ünnepekre is.

Ha mindent szeretsz, ami dekoráció és még elkészíteni is szívesen készíted, akkor kövesd mókust és mutat még!  

Ha már decemberben is a mókusokkal voltál, akkor biztos emlékszel a hihetetlen sikerű hófehér, csillogó karácsonyfadíszekre. Több mint 66 ezren lájkoltátok, majdnem fél millióan látták és több ezren el is készítették.

Ezek a tavaszi díszek ugyanabból a receptből készültek, úgyhogy ha az neked már a kisujjadban van vagy még akár maradék lapul a hűtődben, keverd össze vagy vedd elő és irány a konyhapult!

Nagy különlegessége, hogy tényleg IGAZI HÓFEHÉR lesz és a szódabikarbónától gyönyörűen csillogó!

hofeher_csillogo_diszek.jpg

Recept

Nagyon egyszerű, de a sikerhez pontosan tartsd be a receptet és figyelj az arányokra!!! Az a lényeg! No, és az sem árt, ha gyógyszertári szódabikarbónát veszel, mert attól csillog ennyire szépen önmagában is. :)

Hozzávalók:

  • 2 egység* szódabikarbóna (400 ml)
  • 1 egység (kukorica)keményítő (200 ml)
  • 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység) (250 ml)

*Az egy egység az lehet akár egy bögre is, csak az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. A víz miatt azonban érdemes egy mérőpoharat használni. Így pl. ha a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek, akkkor a vízet 250 ml-ig öntjük. Így a tuti! ;)

Ha az 1 egységed 2 dl, abból kb. 50 kisebb méretű dísz jön ki, tehát rengeteg!

Fenti mennyiséget nyugodtan felezd vagy negyedeld, ugyanolyan jól fog működni és kisebb mennyiségben tényleg pillanatokon belül kész van.

Mutatom, mik azok, amiken nem is hinnéd, hogy lehet spórolni! Komolyan! katt >>>

Elkészítés

Mókusegyszerű:

1. Csak beledobálod egy lábasba a hozzávalókat és hagyod, hogy közepes lángon összemelegedjenek. Folyamatosan kavargasd, majd a képeken látható fázisokon keresztül eljutsz a tökéletes állagig (ez mindennel együtt is csak pár perc tényleg, ne aggódj!).

szodadisz_fazisok.jpg

Színezheted is kedvedre (én folyékony ételszínezéket használtam, de volt mókus, aki hobbifestéket vagy csillámport kevert bele - ezt belerakhatod akár már az elején is, de akár a kész masszába is gyúrhatod).

2. Ha összeállt, szedd ki és takard le egy nedves konyharuhával, vagy egyszerűen takard be egy fóliával, de akár egyből jól záródó dobozba is rakhatod. A lényeg, hogy ki kell hűlnie, de nem száradhat ki.

3. A kihűlés pár órát vesz igénybe. Fontos, hogy melegen ne kezdj el vele dolgozni, mert akkor megrepedhet. Ha egy kicsit vizes lett a párától, azt itasd fel egy papírtörlővel és kész. (A kihűlt masszát nyugodtan berakhatod a hűtőbe és később is - napok, hetek múlva is - bátran felhasználhatod, tökéletesen fog működni.)

4. Nyújtsd, szaggasd, luggasd, díszítsd, akaszd... ahogy egy bármilyen dísszel vagy sütivel tennéd. (Ez is ehető, de inkább ne! :) Viszont bátran készítheted a kismókusok segítségével is emiatt.)

szodadisz_szaggatas.jpg

5. Ezután jön a legrosszabb rész, amihez türelem kell: a száradás. Sütni nem kell, levegőn szárad. A díszek csillogása és igazi szépsége a teljes száradás és megkeményedés végére jön rendesen elő, ez azonban elég hosszú idő: kb. 10-12 óra is lehet. Sok mindentől függ (díszek vastagsága, mérete, szoba hőmérséklete, stb.), de mindenképp szánj rá minimum egy éjszakát.

szines_szodadiszek.jpg

Próbálkozhatsz 3D-s alakok készítésével is, de gyorsan kell dolgoznod és a száradási ideje még több, ráadásul muszáj forgatgatni, szóval azt hiszem, ez nem erre lett kitalálva. :) De lapos díszekhez tökéletes.

Mutatom, mik azok, amiken nem is hinnéd, hogy lehet spórolni! Komolyan! katt >>>

tavaszi_diszek_szodabikarbonabol.jpg

Húsvétra pedig értelemszerűen érdemes tojásformákat, nyuszikat, bárányokat, stb, készíteni, kis méretben, ami szintén szépen mutathat majd a barkán.

Készítsd el és oszd meg velünk és a mókusokkal, hogy egymástól is tanulhassunk és gyönyörködhessünk a szépségekben. És persze add tovább! 

szódabikarbóna egyszerű dekoráció saját készítésű DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr986012114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása