A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából! +recept +fotó

2013. december 11.

szoda_karidisz.jpgLehet karácsonyfadísz a fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt vagy mécsestartót, esetleg kismókusoddal kéz- és talplenyomatot. Sokoldalúan felhasználható és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma. Hidd el, semmi köze hozzá!

A díszek elkészítése annak köszönhető, hogy nekünk pár éve hófehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR díszeket venni.

Márpedig ez tényleg hófehér lesz és gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!

csillogos.jpg

Ha Te is lázasan készülsz már a karácsonyra és érdekelnek a saját készítésű ajándékok, dekorációk, kipróbált tippek, receptek, stb. - kövess és sokat mutatok még a nagy napig! Nyomj egy lájkot facebookon és kérj értesítést, hogy semmiről ne maradj le! ;)

Mindent imádok, ami karácsony és tényleg nem lehet időben kezdeni, úgyhogy nem is kérdés, hogy ezzel a tippel kezdünk és majd még elő is kerül különböző változatokban a következő hetekben, úgyhogy figyelj! 

Elkészítése nem igényel semmilyen konyhamókus előképzettséget és az eredmény dicséretmágnesként működik. ;)

felkotozve.jpgHozzávalók:

  • 2 egység* szódabikarbóna
  • 1 egység (kukorica)keményítő**
  • 1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is :) - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. A vízet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek. Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet. Remélem, így tiszta és világos. ;)

**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.

(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt. Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első körben szerintem ezzel dolgozz Te is. Elég lesz kinyújtani meg kiszúrkálni. :D)

Mutatok gyorsan egy-két elkészült darabot, hogy kedvet kapj! Gyönyörű lesz a zöld fenyőfán, különlegessé tehetsz vele egy karácsonyi dekorációt vagy ajtódíszt, és tökéletes egy karácsonyi ajándékra is dísznek.

szodabikarbona_karacsonyfadisz.jpgHogyan készül?

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is. :)

Íme a kavargatás közbeni fázisok.

szodadisz_fazisok.jpgNehéz minden egyes lépést fotózni, miközben kavargatni kell (és mókust a barátnője is cseten kérdezgeti folyamatosan, hogy "Na, milyen?"). :D

De a lényeg, hogy ne ijedj meg, bármit is látsz közben, a végére csodaszépen összeáll.

Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra (ha akarsz, csinálj belőle te is egy szép gömböcöt, de erre egyébként semmi szükség :)) és takard le AZONNAL. Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.

Fontos! Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc - fotózás ideje - alatt simán képes)! Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni (mármint a cucc).

Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem :) -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, azonban precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.

Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked! Ugye milyen tökéletes?

kinyujt_szaggat.jpg

Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.

Önmagában is gyönyörű szép a hófehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el. Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd (de szerintem ez így szép, ahogy van :P).

Mókusok visszajelzései alapján csillámport is bátran keverhetsz a masszába, illetve illóolajat is rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek, de ezeket már a kihűlt masszába gyúrd, ne főzés közben, mert akkor megrepedezhet v. széteshet. ;)

hofeher_zold.jpg

Hosszú száradási idő

Fontos!!! Miután kiszaggattad a formákat, NE tedd radiátorra, ne tedd sütőbe, csak egyszerűen hagyd szobahőmérsékleten száradni. Ennek elég sok idő kell - minimum 24 óra, de a vastagabb, nagyobb díszek akár több napig is száradhatnak, úgyhogy légy türelmes! Megéri, hidd el! ;)

Ha nem használod fel az egészet, akkor a maradékot egy jól záródó zacsiban vagy dobozban még sokáig tárolhatod a hűtőben. Picit megkeményszik, de majd a kezed melegétől újból megpuhul.

Ha hasonló kipróbált, pénztárcabarát tippekre és használható ötletekre vágysz, maradj velünk itt a blogon és facebookon is!

Miért szerettek bele a mókusok?

- gyönyörűen festhető
- nincs benne semmi káros anyag
- olcsó
- gyors
- igazi porcelánra hasonlít
- könnyű vele dolgozni
- nem reped
- szódás :)

Ha kíváncsi vagy, más mókusoknak hogy sikerült, azt ITT, a facebook-posztnál megnézheted!  

Ugye milyen jó kis varázslat? Készítsd el, dicsekedj vele, add tovább! 
És mutasd meg, milyen lett a Tiéd és ha van hozzá ötleted, ki vele, bátran! Facebook-on várlak! ;)
 

karácsony szódabikarbóna csomagolás DIY szóda-szerda

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr85676174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakosné Strobl Kata 2016.11.20. 06:48:18

Imádom ezt a receptet! Szinte minden évben meg szoktuk csinálni a kislányunkkal!

Kovácsné Vida Ildikó 2016.12.01. 10:18:41

@Bakosné Strobl Kata: Szia!Segítséget szeretnék kérni.Egy egység 2dl,akk a szódabikarbónából 2 egység az 4dl kell bele?

slurfje 2018.12.19. 20:25:35

Kedves Mókus! Kipróbáltam, de nyújtáshoz sodrófát használtam, és annyira ragadt, hogy alig tudtam pár formát kiszúrni. Tettem a tészat alá egy kis zsódát, de így sem volt az igazi. Van valami tipped, hogyan tudnám megkönnyíteni a nyújtást, szábást?
Köszönöm előre is, Timi

mokuspanna 2019.01.09. 11:47:40

@slurfje: Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, magával szippantottak az ünnepek.
Remélem, útközben találtál megoldást és nem maradtak a díszek a nyujtófán. :)
Ha nagyon ragad, akkor vagy nem főzted elég ideig és túl sok víz maradt benne, vagy valahogy nem lettek jók az arányok. Ilyenkor plusz kukoricakeményítőt kell hozzárakni és alá is bőven és akkor már biztos, hogy nem ragad oda! Legközelebb így próbáld!

slurfje 2019.01.09. 20:32:15

@mokuspanna: Kedves Mókus!
Köszönöm, végül is tettem még hozzá keményítőt, és működött, nagyon szépek a díszek, idén is elkészítem őket. Üdv és BUÉK, Timi
süti beállítások módosítása