A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így spórold meg a PET-palackozással járó gondokat

2014. február 07.

tiszta_viz.jpgHa Te is nagy ásványvízfogyasztó vagy, de unod a vele járó macerát és nem is akarsz (egészséges?) vízre ennyit költeni, akkor nézz körül a témában, hátha van megoldás.

Ismered az RO vízszűrőket? Ez egy olyan kütyü, ami a csapvizet teszi tisztává, ezzel segítve, hogy azt fogyaszthasd félelem nélkül. Egy mókusolvasónk írta nekünk ezt a cikket és ő emelett tette le a voksát. Mindenképp spórolós, így meggondolandó, viszont sok ellentmondást találtunk a neten a témával kapcsolatban.

Van, aki azt mondja, hogy márpedig a magyarországi csapvíz úgy iható és egészséges, ahogy van... míg mások a klórtartalmára és egyéb vele kapcsolatos problémákra hivatkozva csakis az ásványvizek fogyasztását javasolják. Azonban nagy tábora van az ásványvízellenzőknek is, hiszen azok meg túl sok ásványi anyagot tartalmaznak és "csak a gyártók akarnak lehúzni".

Te mit gondolsz és mit iszol?

Mi kíváncsiak vagyunk az összes tábor véleményére és talán így meg is lesz a tökéletes végeredmény.

Mókusunk elmeséli, náluk hogyan teljesít a vízszűrű és elmonda azt is, miért fontos, hogy tiszta vizet igyunk.

Ha szívesen jársz utána az egészségünket is érintő dolgoknak és a pénztárcádnak is a barátja akarsz lenni, kövesd Mót, hogy képben legyél! ;) 

Miért is kell nekünk tiszta vizet innunk?


Jártál már úgy, hogy akármennyi ásványvizet iszol, mégis szomjas maradsz?

Ha a vízrészecske nem jut be a sejtjeidbe, akkor csak átmegy rajtad. Nem csökken a szomjúságod és csak csodálkozol, hogy kenegetned kell a bőrödet, hogy megőrizze fiatalságát.

Azonban ha tiszta vizet iszol, az belülről hidratál. Csökkenti a „kövek” és „szűkületek” kialakulását, tehát egészségesebb leszel!

De miért is van ez így?

A magas szárazanyag tartalmú vizek csak lerakják a „hordalékot”, fel már nem tudnak venni, mivel a sejtjeidtől sűrűbb a víz. Így bent marad a sejtfalad másik oldalán a salakanyag.

Ha viszont alacsony szárazanyag tartalmú vizet iszol (150mg alatt!), akkor felveszi a salakot és a víz is bejut a sejtekbe.

Aki palackos folyadékot fogyaszt, az súlyos terheket cipel hetente. Így persze nem kell edzőterembe járni. Ha a palackokat környezettudatosan elviszi a gyűjtőhelyre, akkor van vele még egy kör. Ha gyalog teszi, akkor legalább sétál naponta (kocsival nem ér :)).

De mibe kerül neki ezen felül?

Számoljunk!

Ha egy olcsó vizet veszünk, az 120,- Ft/1.5L palack

Ha csak kettő fogy el naponta (3L folyadék egy embernek is kevés), akkor 240,- Ft 365 nappal szorozva az 87 600,- jó magyar forint minden évben.

Ettől te többet vagy kevesebbet költesz vízre?

Egy 4 tagú családnál 2,5L fejadaggal számolva ez 292 000,- Ft !!!

A vezetékes víz, mire keresztülmegy a 100-150 éves vízvezetékhálózaton, szintén nem fogyasztható minőségű.  De tisztítva alkalmas!!

Csak a vízcső végén megtisztítva tudod azt garantálni magadnak, hogy semmi oda nem illő dolog ne legyen benne!

Az RO technológiát az amerikai hadsereg fejlesztette ki a katonái számára, hogy a terepen akármilyen fertőzött vízből is fogyaszthassanak, és ne kelljen félni a betegségektől vagy a mérgezéstől. Ennek a háztartásbeli változata már jó régen kapható hazánkban is.

40-80 ezer Ft-ért válogatni is tudsz! Vesd össze a fenti számokkal!

Ha lenne egy bank, aki 100% feletti kamatot ad egy évre, mennyi pénzt vinnél oda? ;)

Extraként, némi járulékos haszon:

- Ezt a vizet adhatod az állataidnak (nekik is jobb)

- Ezzel öntözheted a növényeidet

- Ebből főzhetsz teát, kávét (nem kell vízkőteleníteni a készülékeidet)

- Vasalódat is megkímélheted a vízkőtől

- Főzésre és minden élelmiszer mosására használhatod

- Hígíthatod az üdítőket, ha úgy jobban szereted (ja, és a fröccsbe is oké)

- Másnaposságra kiválló!! Dehidratáció! Próbáltam. :-D

Ezeket is számíts be valamilyen értéken a „kamat” számításába! Hol járunk most?

Közel lakó rokonokkal és ismerősökkel, szomszédokkal (pl. ikerház) lehet közösködni is, csökkentve a kezdeti beruházást. És új értelmet nyer a „régi” palackok léte! Újrahasznosítás!

Külön csapod lesz pl. a konyhában, amiből a tiszta víz jön, a készülék többi része fixen telepítve van pl. a csap alatt (de nem okoz gondot az átszerelése költözéskor). Viszont új hely kell a szemetesnek!

RO_vizszuro_csap.jpg

Mi a helyzet a második évtől?

Egy kis hozamszámítás:

fogyasztási mennyiségtől függően 1-1.5 évente javasolt cserélni a szűrőket (mi 14-15 hónaponta szoktunk, 6 fő, kb. 8-10m3 víz mehet rajta keresztül). A szűrő(k) cseréje 20-30e Ft és házilag is elvégezhető. Viszont a nyereség az itt is pont akkora, ami fentebb kijött.

Végül 5-10 Ft-ért van jobb vized 1,5 literenként!

Hol állunk most? 30e Ft befektetéssel megtakarítani 80-100-200 ezret. Az hány százalék?! Hagyjuk a számokat! 1, max. 2 éven belül biztos megnyerted a készülék árát, a többi ajándék és még járulékos nyereséged is van.

A föld és a testünk nagy része víz! Utóbbi, ha 3-4%-ot is csökken akár, már fejfájás és levertség gyötörhet.

Nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk. Vizet kell inni akkor is, ha más jobban esne.

Ne dőlj be! A több száz ezres cuccok vakításának! Vízre van szükségünk, nem másra!

Tehát! Keressük a vízfogyasztás tökéletes mikéntjét!  Ha Te tudod a tutit, oszd meg a mókusokkal!

fotó és szöveg: egy mókustól

konyha spórolás víz egészséges lecserélem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr405803924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása