A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Kezdjünk el időben felkészülni a karácsonyra!

2013. november 26.

Hamarosan karácsony! Hiába menekülsz, Ő egyre közelebb jön. Nem kell tőle félni, csak időben készülni a fogadására. Elkezdheted például Most! ;) Vannak dolgok, amikre ennyire "távol" még nem is gondolunk, pedig a végén fejet a falba csapkodva fogjuk mondani, hogy "Pedig ez csak 2 perc lett volna december elején!".

karacsonyi_keszulodes.jpg

Soha nem késő belejönni valamibe. Például a rendszerezett felkészülésbe. Ne csak fejben tudd, hogy mi mindent kell megcsinálnod, írd le és kövesd a határidőket!

Kezdem egy beismerő vallomással, aztán már csak okosakat mondok. :) Nekem még soha nem sikerült tényleg időben elkezdenem... illetve elkezdenem igen, de aztán mégis az lett a vége, hogy utolsó pillanatban is rohangálás és "Jaj, még ez sincs kész.", stb. De hátha most máshogy lesz.

Ha találsz hasznos infót a cikkben, kövess, hogy legközelebb is mutathassak újat... ha van még tipped, mi maradt le, kövess és írd meg! Kösziiii! ;) 

Mindenekelőtt

Minden feladathoz rendelj határidőket és ha nem is tudod pont akkor megcsinálni, azonnal adj neki újat (közelit), akárcsak a szundival a reggeli ébredésnek. Lehet, hogy idegesítő, de működik!

Írd fel, hogy mi mindent kell megcsinálnod még addig és állítsd őket fontossági időrendbe! Ez az egyik legfontosabb. Amit utolsó pillanatban is megcsinálhatsz (pl. csomagolás), azzal ne most foglalkozz, ha van olyan dolog, amihez hetek kellenek (kézműves ajándékok elkészítése, alapanyagok megvásárlása).

A takarításról, főzésről, adventi programokról később... most nézzük a karácsonyi ajándékozás mikéntjét.

7 pont,

hogy idén minden meglegyen időben és semmi ne maradjon le!

1. Nyomozás

Most még van időd nyomozni okosan, hogy kinek mi a vágya. anélkül, hogy rákérdeznél v. kívánságlistát kérnél. Csak kérdd meg az illető anyukáját, gyerekét, szomszédját, bárkit, aki többet találkozik vele, mint te, hogy figyeljen, v. trükkös módokon tudd meg (pl. ha pizsit akarsz valakinek, mert tudod, hogy szeretne, de nem tudod, milyet hord szívesen, cselesen mondja el a lakótárs neki, hogy neked szeretne venni pizsit és szerinte milyen lenne jó neked, de persze közben simán rá tud kérdezni, hogy "Mert te pl. inkább a gombosat szereted?" vagy "Te is veszel fel alá bugyit? Nahát!", stb. Tudtál követni? :D

2. Ajándéklista

Triviális. Egyértelmű. Mindenki tudja. Kézenfekvő. Mégis, sokan nem vezetnek, pedig óriási segítség. Én egész évben vezetem - Neked is ezt javaslom, hogy jövőre már így készülj! ;) -, hiszen sokszor egy-egy elejtett mondattal árulja el szerettünk a vágyát, amit lehet, hogy már el is felejtenék eddigre. Én egy telefonos appban vezetem (majd mutatom), de van egy csodaszép karácsonyi füzetem is, sok-sok éven át azt használtam.

ajandeklista.jpg

Fontos: legyen költségvetés is hozzárendelve, hogy kire mennyit tudsz szánni, mit vettél már meg neki és az mennyibe került, hogy a végén ne az legyen, hogy valakivel elúszol (pl. mert neki könnyű ajándékokat csinálni/venni, mert olyan típus :)), a másiknak meg az utolsó fillérjeidből próbálsz valamit találni.

3. Egyedi ajándékok

Ha készíttetni szeretnél valamit valakinek, időben vedd fel a kapcsolatot az ezüstművessel, szabóval, szakemberrel... ne két héttel karácsony előtt kelljen szomorúan elkullognod a tökéletes ajándékötlettel a tarsolyodban.

4. DIY

Ha kézműveskedni akarsz, írd össze, hogy kinek mit és legyen meg a tábliban, hogy melyik mennyi idő és mi kell hozzá. kezdd el beszerezni a hozzávalókat (már azt sem a decemberi pénzből kell elvenned ;) és most még biztos kapsz alapanyagokat, december közepén már rengeteg helyen kifogytak (pl. a piros festékre esélyed sincs)).

Ha házi, saját készítésű lekvárt, likőrt, befőttet, csokit, stb. szeretnél készíteni, azt is foglald egy táblázatba határidőkkel, hogy melyikre mennyi idő kell, mikor kell nekikezdeni, mi kell hozzá, azokat beszerezni (kivéve a romlandót persze :)), stb. Tehát, ha pl. házi baleyst készítesz, állj neki most!

5. Messzi, messzi...

Vidéki, külföldi ismerősöknek képeslapot, levelet, apró csomagot stb. előkészíteni - ne december közepén kelljen vele foglalkozni, akkor elég lesz feladni. :)

Az ajándékról is gondoskodj időben és tervezd be a postai v. futárszolgálatos feladást, nehogy lecsússz! Ünnepek után már ciki tud lenni, főleg, ha az ő ajándéka időben ideért (szomorú mókustapasztalat :().

karacsonyi_csomagolas.jpg

6. Csapj le!

Figyeld naponta a kuponos oldalakat, mert elkezdődött az év végi hajrá, amikor a kiskereskedők nagy kedvezményekkel dobálják fel a termékeiket. És ezek most igazi akciók, hiszen tudják, hogy milyen nagy mennyiségben ki tudják most szórni. Érdemes lecsapni rájuk.

7. Centizés

Ha valakinek ruhát tervezel vásárolni, de nem vagy biztos a méretében (és nem is tudod te magad megnézni az éj leple v. egy zuhanyzás alatt ;)), kérj segítséget a vele együtt élőktől, derítsék ki neked.

Mit hagytam ki? Segíts és szedjük össze, mi van még!?
 

Tehát: rendszerezzük a feladatokat, kössük őket határidőkhöz és tartsuk is be, mintha csak munkahelyi feladat lenne. De ezt most őszinte lelkesedéssel! ;) 

Utóirat: Nemcsak időt, de pénzt is spórolhatsz, ha időben kezdesz neki a készülődésnek, hiszen karácsony előtt sok minden jóval drágább. Hisz úgyis megvesszük. Persze, rengeteg akció van, de ha megfigyeled, sokszor soha nem volt annyi az "eredeti" ára, mint amennyit ilyenkor behazudnak. Tisztelet a kivételnek. Ez van. Ne hagyd magad! Ha igazán számít az ár, kövesd őket még a szezon előtt, hogy képben legyél.

karácsony ajándék költségvetés rendszerezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr725544975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása