A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan számoljunk le az energiavámpírokkal? (fokhagyma nélkül)

2013. október 25.

Nagyapámnál vettem észre, hogy a tv-je mellett a set top box alatt egy VHS lejátszó figyel. Tudod, amik azokat az embernagyságú videokazettákat játsszák le.

energiavampir.jpg

Oké, nagyszüleinél nem készül arra az ember, hogy űrtechnikával fusson össze. Akkor viszont mi a bajom? Egyszerűen csak az, hogy ezek a elavult (kilencvenes évekbeli) berendezések alvó állapotban a mókusoktól eltérően fogyasztanak.

Honnan tudom, hogy az enyém alszik -e?

Egyszerű! Ilyenkor mutatja az órát. Rosszabb esetben órát sem, csak egy kis piros pöttyöt. Ennyi. Ugyan nem használtad az elmúlt 1 évben sem, de az időt, azt megtudhatjuk. Kell is, hiszen alig tudhatjuk meg máshonnan az időt. :) Azonban van sejtésed, hogy mennyi pénzért mutatja neked? Annyira kíváncsi lettem, hogy én kimértem a fogyasztását.

Mielőtt elmondom, szavazz:

Szerinted mennyibe kerül havonta az az óra a tv alatt nagyapámnak?

(Ha Indexen, layoutban olvasol minket, akkor nem látszik a szavazás, gyere tovább az oldalunkra és szavazz ott. Vagy kapcsold ki a layoutot - Indexen oldal legalja "Cikkek rétegben" pipát szedd ki!)

Szavaztál? Nem ér csalni!

Mennyit fogyaszt ez a videomagnó?

Felkészültél? Dobpergés: 8Wh. Ez havonta 5760 Wh, ami forintban kb: 260 Ft.

Megkérdeztem nagyapámat, hogy mikor használta utoljára. Sokat elárul, hogy még csak nem is tudja :D. Így, azért az egyszerű óráért a TV alatt évente 3 120 forintot fizet. Ráadásul kismókus korom óta, már vagy 15-20 éven keresztül.

"De hiszen én mindig kikapcsolom!"

Igen, de ezeknél a készülékeknél a kikapcsolt állapot csak annyiban különbözik a bekapcsolttól, hogy kevesebbet fogyaszt. DE fogyaszt. Ráadásul feleslegesen.

Nem tudtad? Jól jönnek az ilyen infók? Ha nyomsz egy "Tetszik"-et akkor ígérem, hogy a következő ilyen tipp is eljut hozzád. 

Na, ezeket hívjuk energiavámpíroknak.

Minden olyan kütyüt, ami csak 260 forintosával szívja az energiát. Ezek azok a berendezések, amiket ritkán használunk, de a stand-by állapotnak köszönhetően folyamatosan készenlétben állnak. És így fogyasztanak is.

Mit tehetek ellenük?

Nem bonyolult. Húzd ki. Így, ha szükséged van rá, ugyanúgy tudod használni, csak be kell dugni. Kényelmesebb lehet még a billenőkapcsolós elosztó és akkor csak egy kapcsoló az áramtalanítás. Azonban ha évente csak egy-kétszer használod, akkor simán elég csak kihúzni. Ha annyit sem használod, akkor érdemes megfontolni, hogy eladod, még addig, amíg adnak érte legalább egy marék rizst. :D

Itt segítek lépésről lépésre vaterázni >>>

Mik a tipikus energiavámpírok?

Most már tudjuk, hogy a VHS lejátszó az. De mik lehetnek még, amik titokban pörgetik a villanyóránkat?

  • DVD lejátszó
  • ritkán bekapcsolt TV
  • régi műholdas berendezések
  • csak filmeknél használt házimozi
  • hifi berendezés
  • számítógépnél ki sem kapcsolt hangfalak
  • scanner
  • ritkán használt nyomtató
  • digitális ébresztőórák (használd a telefonod)

(Kihagytam valamit?)

Mennyit lehet ezekkel spórolni?

El sem hinnéd mennyit. Egy átlagos háztartásban ez éves szinten 10 000 - 20 000 forintos tétel is lehet. Ami már egyáltalán nem egy elhanyagolható összeg.

Tehát: Húzd ki az energiavámpírokat és csak használatkor dugd be őket. Ezzel éves szinten már sokat lehet spórolni a villanyszámlán. Tessék most odamenni és kihúzni! Most!

spórolás villanyszámla fogyasztáscsökkentés energiavámpír standby

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr685599247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása