A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Milyen igénytelen zöldségeket termeszthetünk otthon?

2013. október 17.

Próbáltam ugyan, de elismerem, hogy teljesen alkalmatlan vagyok a növényekről való gondoskodásra. Az egyik még a kerítésen is átnőtt. Meggyőződésem, hogy csak azért, hogy előlem meneküljön. Így viszont tökéletes forrás vagyok a legigénytelenebb élelmiszerek termesztésének kiválasztására.

ablakzoldseg.jpg

Nehogy hatalmas mezőgazdaságra gondolj, ezek csak egy kis plusz élelmiszerforrást biztosítanak.

Termessz saját élelmiszert

Lakásban és kertes házban (és persze a kertben) is lehet élelmiszert termelni. És érdemes is! Egyrészt garantáltan vegyszermentes lesz, másrészt lehet vele spórolni is.

Te is vevő vagy a házi zöldségekre? Kövess és hozok! ;)  

Ez olyan igazi nyárbúcsúztató bejegyzésre sikeredett. :D Télen esélytelen a kertészkedés, de gondoljunk rá egész szezonban, hogy tavasszal természetes legyen, hogy kapát fogunk. 

Addig pedig felkutatjuk, kipróbáljuk, leteszteljük, hogy mi mindent lehet lakáson belül, télen is előállítani frissen a konyhaasztalra. 

De először egy kis nosztalgia:

Hogyan termesztettem?

Mi a kertben 1x1 méteres részt feltúrtunk (lekaptuk róla a füvet) és azt bevetettük. Ilyen négyzetünkből volt 4. Úgy csináltuk, hogy köztük füves sáv maradjon. Egyrészt, hogy az ember ne nyakig a sárban gázoljon, másrészt a fűnyírónyi szélességnek köszönhetően könnyen szépen tartható.

zold-repak.jpgigen, bessunyogtak a gazok is

Mit termeljünk, ha nem akarunk belerokkanni?

  • Én tavasszal borsót ültettem a kerítés tövébe. Az elején kell irányt mutatni nekik, aztán már semmi gond nincs vele. Nő, mint a bab. :) Mi nagyon szeretjük a friss, zsenge borsót, ám azért maradt levesbe, főzelékbe is. Ráadásul remekül fagyasztható ám (nem maradt).

zoldborsocskak.jpglakáson belül is megélne?

  • Lakásban is termelhető még az újhagyma (télen is). Nagyon finom reggelihez lelegelni.
  • A vörös, illetve a lilahagymáim is túlélték, pedig tényleg nem foglalkoztam velük. Az egyik ilyen 1x1 méteres ágyáson osztoztak. És egészségesek is maradtak.
  • Paradicsom zsákutca volt, talán lakáson belül újra megpróbálom. Neked van vele tapasztalatod? Félek, gyenge a hozama ahhoz képest, hogy más versenyzők elöl foglalja az ablakot.
  • Nagyon jó ötlet viszont gyökeret lakáson belül ültetni. Ha nem telhetetlenül aratjuk le a petrezselymet, akkor sokáig ellát minket frissel.
  • Sárgarépáim szintén több figyelmet igényeltek volna. Tőlem nem fogják megkapni, így búcsút is intettem nekik.
  • A epreimet viszont a csigák kajálták le, azóta is próbálom a traumát feldolgozni. :(

zold-eper.jpgazért egy fél tányérnyit megmentettem még nyáron

Évente 50 000 forint élelmiszert dobsz ki! 5+1 tipp ennek elkerülésére >>>

Nálunk csak egy évad volt. Így keresgélem még azokat a növényeket, ahol egyikünk sem szorul a másik segítségére. Fő az önellátás! :D

zold-collage.jpg

Izgalmas volna még lakásban egy fej salátával próbálkozni, egy jó kis tojásos nokedlihez. Valaki csinált már?

A kertben idén már kevésbé van esélyünk, de lakásban is lehet ezt-azt. Neked mi zöldell otthon? Segíts és szedjük össze a beltérben is könnyen termeszthető zöldségeket! ;)

Tehát: Érdemes a lakáson belül kísérletezgetni. Nem csak a szobanövény él meg mellettünk, vegyítsük a szépet a praktikussal. Magok bármelyik szupermarketben kaphatóak már, nem is költség. Ha pedig kertesben laksz, akkor készülj, mert tavasszal érdemes egyetlen hétvégi napot erre áldozni. Tényleg nagyon jó érzés is ;).

Te mit termelsz, ami garantáltan igénytelen és egymaga is elvan, köszöni... ? Oszd meg velünk itt, kommentben:

zöld lakás spórolás tapasztalat egészséges kertes ház zöldség termesztés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr245578851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása