A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

17 klíma fogyasztáscsökkentő tipp

2013. június 20.

Hivatalosan is bejelentem, hogy eljött az a tikkasztó meleg, amikor már egy mókus is szögre akasztaná a bundáját. Ilyenkor jön jól a klíma. Viszont a villanyszámla látványa is fagyasztó lesz tőle.

csokkentsuk-a-klima-koltsegeit.jpg

Mit tegyünk, hogy hideg is legyen és a költségeinken is spóroljunk? Összegyűjtöttem Neked 17 tippet, fogadj meg belőle legalább egyet! Sőt, kettőt.

1. emeljük a hőmérsékletet

Ahogy télen, úgy nyáron is minél nagyobb a külső és belső hőmérséklet közötti különbség, annál drágább lesz a számla. Emeljünk a belső hőmérsékleten 1-2 fokot, hiszen már 1 fok is 3-4%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

2. telepítsünk mennyezetventilátort

A mozgó levegőt mindig hidegebbnek érezzük. Használjuk ki ezt a tulajdonságát. Ha a klimatizált lakásodba ventilátort is telepítesz a meleg ellen, akkor az első pontban részletezett spórolást áldozat nélkül viseled, hiszen a mozgó levegőt 2-8 fokkal hűvösebbnek érezzük, így a klímát bátrabban magasabbra állíthatjuk. Ráadásul a ventilátornál 20-50-szer többet fogyaszt, így ezzel a kombóval jelentős megtakarítást érhetünk el. Egy ilyen ventilátort már 10 000 forint környékén is beszerezhetünk.

3. vegyünk ágyventilátort

Éjszaka órákon keresztül egy helyben vagyunk. Ilyenkor felesleges kihűteni az egész lakást. Vegyünk ágyventilátort ami a takarónk alatt keringeti a levegőt, hűtve ezzel minket. Külföldön nagyon jó véleményeket olvastam róla, de Itthon még nem láttam sehol (Ha tudod hol lehet venni, kommentben add a tudtunkra. Köszönöm!). Addig is: amazonról rendelhető. Lényegesen kisebb ennek is a fogyasztása, mint a lakás kihűtése.

agy-ventilator.jpgágyventilátor rádiós kapcsolóval

Addig is tanuld meg, hogy lehet egyszerűen összehajtogatni a gumis lepedőt.

4. használjunk chillow párnát

Szintén külföldi tipp. Ez a párna vizet tartalmaz és simán bele kell húznunk a párnahuzatba. Viszont mivel a víz 25x gyorsabban vezeti a testről a hőt mint a levegő, így nem fog felmelegedni a párnánk. Nincs több forgatás, gyűrés vagy az utolsó hideg pont keresése. Ez a betét hőkiegyenlít, tehát nem kell fagyasztóba (vagy télen mikróba) tennünk. Egyszerűen csak aludjunk rajta. Komfortpárnát szintén nem találtam itthon, amazonról rendelhetünk. (Miért nem forgalmazza ezeket itthon senki?! Tessék, itt a szuper üzleti ötlet Neked. Keress vele pénzt.)

5. szaladgáljunk meztelenül

Jó, ha kivitelezhetetlen :) akkor törekedjünk a minél kevesebb és kisebb ruhához. Kevésbé kell hűteni a lakást, ha a testünk nagyobb felületen találkozik közvetlenül a klimatizált levegővel.

6. zuhanyozzunk többször

Egy villámgyors hűsítő zuhany után még jó ideig kellemes komfortérzetünk van. Ezt naponta akár többször is megtehetjük, hiszen a víz költsége triviális az áram árához képest.

De azért vigyázzunk minden cseppre!

7. lehet, hogy jobb, ha kikapcsolod, ha nem vagy otthon

Talán az is csak egy mítosz, hogy drágább délután lehűtenie a lakást, mint egész nap szinten tartani. Persze függ ez a távollét idejétől is, de miért is hinnél bárkinek? Kísérletezz két napot különbözőképpen és mérd meg! Aztán úgy használd, ahogy olcsóbb. ;)

8. tisztítsd ki a szűrőt

Minden hónapban szakíts rá időt, mert a telítődő szűrő nagyobb légellenállást eredményez. A nagyobb légellenállás pedig nagyobb energiát igényel. Nem kell megvárni, hogy jelentős legyen már a fennakadt por, csak pucoljuk ki rendszeresen.

klima-szuro-tisztitas.jpghavonta tisztítsuk ki a klíma szűrőjét

Talán nem is bonyolultabb, mint egy klaviatúra-tisztítás. :)

9. cseréljük le a klímát

Egy 10 évvel korábbi klíma egy maihoz képest 30%-kal is többet fogyaszthat. Adjuk el a régit és kiegészítve vegyünk egy hatékonyabb energiafelhasználásút. A különbözet a fogyasztáson keresztül bőven meg fog térülni.

10. zónásítsunk

Ne hűtsük ki a teljes lakást, a jelenlegi nagy kánikulát vészeljük át egyetlen szobában. Zárjuk az ajtókat és zónásítsuk a lakásunkat. Hozzunk létre egy óvóhelyet, gyűjtsük ide a családot. Olyan lesz ez az egy hét, mint karácsonykor a fa alatt alvás. :)

11. fessünk fehérre

Külső falakat fessük fehérre, hogy a hőt jobban visszaverje. Ha kevésbé melegednek a falak, akkor a benti hideg is kevésbé fog elmenni. Így ha festés előtt állunk, maradjunk a világos színeknél.

12. legyen fehér a tető is

Kiszámolták, hogy 10-20%-os hűtési költségmegtakarításunk lehet egy fehér tetővel. Mivel a nyári megtakarítás jelentősen nagyobb, mint amit télen a fűtésen "bukunk", így maradhatunk a fehérnél. Ha viszont nem akarjuk a téli hőnyereséget se elbukni akkor már nem sokat kell várnunk a színváltós tetőcserépere ami télen fekete, hogy a legtöbb energiát begyűjtse, míg nyáron hófehér, hogy mindezt visszaverje.

13. ültessünk árnyékadó növényeket

Jól elhelyezve, a hűtési költségeink akár 40%-kal is csökkenhet, míg a kertünk is barátságosabb lesz. Déli falainkat, ablakainkat akár ideiglenes (nagy cserepes) pálmákkal is leárnyékolhatjuk nyáron, míg télre elpakolászhatjuk. Ne feledjük a lakótelepi balkonokat, erkélyeket se.

dzsungel.jpg

Persze érdemes olyat, ami segít elűzni a kis vérszívókat.

14. szüntessük meg a huzatot

Ahogy télen a meleget, úgy nyáron a hideget viszi ki. Ne hagyjuk! Javítsuk meg az ajtók, ablakok tömítéseit, zárjuk el a kandalló kéményét és zárjuk a szellőztetőket.

15. sötétítsünk

Tartsuk kint a közvetlen napfényt, ugyanis pont ez melegíti fel jelentősen a szobát. Minél kevesebb fény jut be a lakásba, annál kevesebbet kell hűtenünk. Világítani olcsóbb, mint levegőt hűteni. A kánikulákat vészeljük át masszív drapériákkal.

16. hanyagoljuk a főzést

A főzés, sütés hulladékhője rengeteg energiát emészt fel. Ráadásul egyszer fizetünk a melegítésért, aztán meg a hűtésért. Ha nem akarunk elfogyni, használjunk mikrót, olcsóbb üzemeltetni, mint a gáz- vagy villanysütőt és a hulladékhő is kevesebb.

17. szigeteljük a padlást/mennyezetet

Energetikai fejlesztéseket nem csak télre csinálhatunk. A mennyezet szigetelése a fűtésszámlánkon is meghálálja magát. A lakásunk, házunk szigetelésével ne álljunk le tavasszal, mert ezek a költségek dupla gyorsasággal (téli fűtés, nyári hűtés) térülnek meg.

Sikerült legalább egy hasznos ötletet adnom?

Van neked is költségcsökkentő vagy alternatív hűtési tipped, amivel túlélhetőek ez ilyen sivatagi melegek?

kép innen, innen és innen.

hatékonyság spórolás klíma energia otthon légkondi A++ A+++

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr865369878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása