A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A tökéletes rizskoch elkészítése 3 aranyszabállyal

2013. június 17.

Rizsko(c)h, rizsfelfújt, sült rizs, tojásos édes rizs, vagy csak simán rizskó? :D Akármilyen néven is ismered, ha szereted, ne hanyagold és készítsd el saját magad.

isteni_rizskoch.jpg

Vannak éttermek, ahol egészen finoman csinálják, de nem is kérdés, hogy otthon az ár töredékéért megsütheted a családnak. Hogyan ne rontsd el?

A cikk születésének két oka van. 

  1. Az elmúlt héten kétszer is sütöttem és mint mindig, pikk-pakk felfaltuk, így gondoltam, ajánlom Neked is.
  2. Eszembe jutott, hogy réges-rég jó párszor az enyém is száraz lett, úgy éreztem eleve, hogy túl sok a macera, stb., így megspórolom Neked a próbálkozásokat és blogon nyújtom a tutit. ;)

Gyorsan a 3 aranyszabály és utána a folyamat maga (hátha az is kell ;)).

  • Ne csak tejet használj! Sőt! Pont elég, ha felezed, és a folyadék másik fele sima, mezei víz. Előbb vízben főzzük meg, majd a tejet is beszippantatjuk a rizzsel. Így nem fog odaégni sem és ragacsos sem lesz. Ne félj, picit sem lesz vízízű és egyáltalán nem lesz kevésbé tejes sem, hidd el! 
  • A tojássárgáját tök felesleges egyesével hozzáütögetni az alapcucchoz, tökéletesen működik egyben összekeverve a vajjal és cukorral. És még szép is. :)
  • A tepsit mindenképp szórd be zsemlemorzsával (ne sajnáld!), egyrészt mert biztos nem ázik el az alja (persze alá is vajazzuk, hogy ne is tapadjon le), másrészt az adja meg azt a finom "morzsás" ízt a szélének (én azt annnnyira szeretem :)).

rizskoch_alapanyagok.jpg

Hozzávalók (2 adag)

Ha hatan vagytok, csak szorozd hárommal. Ennél simán megteheted. :)

110 g rizs (a kis duci a tökéletes ehhez)
150 ml víz 
só - mókuscsipetnyi :-) 
150 ml tej 
1 tojás
30 g vaj
40 g cukor (ha nagyon édesszájúak vagytok, rakhatsz bele többet)
fél cs vaníliáscukor
fél citrom reszelt héja (de mi ezt nagyon szeretjük, úgyhogy felezheted is, ha te nem annyira)
fahéjszórás (ízlés szerint)
pici vaj + pár evőkanál zsemlemorzsa

És mit kezdjek a hozzávalókkal?

 → a rizst mosd át többször, jó alaposan, hideg vízben, addig amíg átlátszó lesz a víz (én csináltam már rizottórizsből is, mert csak az volt épp itthon :), de ebben az esetben azt is megmostam!),

→ öntsd fel a vízzel,

→ főzd addig, amíg a vizet magába nem szívja a rizs (ha nincs megfelelő edényed, akkor nézz rá néha, nehogy  hamarabb elfőljön a víz és odaégjen az alja),

→ öntsd hozzá a tejet és főzd még addig, amíg a tejet is megissza a rizs (itt is edényfüggő, hogy kell -e kavargatni vagy sem),

→ tedd félre a rizst, muszáj kicsit hűlnie - de nem kell hidegnek lennie sem (ennél a mennyiségnél pl. elég neki 10 perc)

→ közben válaszd szét a tojásokat (mármint a sárgájukat és fehérjüket :)),

→ verd fel a fehérjét kemény habbá,

→ add a sárgákhoz a vajat és a cukrokat, majd verd azt is habosra (nem kell fehéredésig, elég csak éppen hogy!),

→ a rizshez keverd hozzá a sárgás cuccot, majd óvatosan a fehérjét is,

→ (jah, közben vajazd és morzsázd ki a tudod mit ;)),

→ ééééés öntsd bele az egészet a tepsibe.

Bónusz: szórj a tetejére fahéjat vagy maradék tojásfehérjéből lekváros habot (mi azt kihagyjuk, nagyon ragad, vááá :D).

Ja, és azért nem árt megsütni sem. Én 150 fokon szoktam (a 6 fős adag - kb. 50 perc), majd grillen vagy 200 fokon felső sütéssel még 10 perc (csak hogy megpiruljon és még szép is legyen :)).

Ha két főre csinálod, egy kisebb kőtálban vagy jénaiban is tökéletes, vagy akár kis muffinformákban vagy egyéb kis süthető formákban.

rizskoch_csipkebogyolekvar.jpg

Egy főre egy nagy adag is 200 forint alatt kijön, úgyhogy mindenképp spórolós finomságnak számít, hiszen laktató is egyben, nemcsak felesleges kalória. Ugye meggyőző vagyok? ;)

Szerintem isteni finom önmagában is (és mi hidegen is imádjuk, ha még nem ettél, próbáld ki!), de azért lehet rá rakni ezt-azt, ha kisült.

Ehetitek citrommártással, vagy leöntheted bodzaszörppel, de tökéletes fahéjas tejföllel vagy házi csipkebogyó lekvárral is. Kisgyerkőcöknél és mókusoknál pedig verhetetlen lehet a nutellás. Én már csak tudom! :D

rizskoch_nutellaval.jpg

Kipp-kopp! És ne felejts el rendet rakni magad után!

Ha van hasonló finomságos recepted, küldd el és lájkolj, ha Te is szereted! ;)  

édesség recept citrom otthon étkezés saját készítésű

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr425356358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katica2 2017.03.23. 23:32:43

Nagyon jó recept!Érdemes még bónusznak mazsolát is belerakni.