Eljött az igazi fagyievő időszak (nem mintha én pl. nem nyalogatnék el egyet bármikor, mondom, bármikor! :D).
Hamarosan jövünk fagyireceptekkel, addig is egy apróságnak tűnő szösszenet arról, hogy mire figyelj, ha fagyizni mész!
Tényleg csak egy villámposzt, mert összefutottam valahol a nebih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ezen infójával és gondoltam, megosztom Veled is.
Minden fagyizónak szigorú szabályoknak kell megfelelnie és ezeket betartania. Egy-kettő egyértelmű és "Nehogy már ne így csinálja!" kategória, de van néhány, amire eddig nem is gondoltam, de szerencsére könnyen meg tudjuk figyelni és talán tudatosabban választunk fagyizót. ;)
Íme:
"Milyen az ideális fagylaltárusító hely?
-
A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
-
A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
-
Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
-
A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
-
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
-
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
-
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
-
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
-
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
-
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
-
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
-
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
-
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
-
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
-
Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
-
..."
forrás: nebih
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.