A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

"nincs miből spórolni" -tényleg?

2013. április 09.

Az economist friss publikációjából kiderül, hogy (külön kiemelve) a magyarok újabb valamiben világelsők. Mi fordítjuk a fizetésünk legnagyobb százalékát cigire és alkoholra. Juhú!

magyar-fizetes-10-szazaleka-alkoholra-cigire.png

Ám itt én most nem is mennék bele a közhelyek puffogtatásába, hogy ez jó, vagy sem, mert nem tisztem eldönteni és mert nem is ez a lényeg. Véleményem szerint minden felnőtt, cselekvőképes ember képes ezt maga és egyedül eldönteni. Hiszen egy teljesen legális dologról beszélünk.

Én ezt a hírt inkább arról az oldalról közelíteném meg, hogy a magyar családok sokkal több, mint fele hónapról hónapra él. Értsd: 0 forint megtakarítással. Ha elveszíti a munkáját akkor éhes marad.

És még csak itt sem az a kérdés, hogy ez szörnyű-e vagy sem. Ahogyan az is egy vakvágány, hogy ekézzük a politikát/multit/bankokat, vagy akiket épp utálunk. Hiszen a döntéseket végső soron egyetlen személy hozza meg:

TE.

A fizetésedet te költöd el, vagy ha úgy döntesz, akkor te terheled le bankhitellel. Így a költségvetésed felelőse is te vagy. Egyszerűen nem lehet a szomszéd, hiszen nem ő dönt róla.

Ez most miért lényeges?

Azért, mert nagyon sokszor hallom azt a kifogást, hogy "hát nincs miből spórolni". Ez pedig nyilvánvalóan nem igaz, hiszen alkoholra és cigire is van 10% (és most direkt nem is összegről beszélek). A magyar átlagfizetés 142 500 forint volt tavaly év végén. Ennek a 10%-a 14 250 Ft. Ha ezt a pénzt minden hónapban beteszed egy havi lekötésű megtakarítási számlára, akkor jelenlegi kamatok mellett ez 5 év után már:

1 000 844 Ft.

Mondom még egyszer, mind felnőttek vagyunk. Azt teszünk a fizetésünkkel, amit csak akarunk. Így te is szabadon priorizálhatod a kiadásaidat a megtakarításod elé. Ám ha nem akarunk spórolni, akkor ne keressük a kifogásokat, időpazarlás. Csak mondjuk ki egyszerűen: nem akarok spórolni.

fotó

vélemény vásárlás alkohol cigi fogyasztás pénz spórolás gondolatébresztő megmondás megtakarítás havi pár száz forint

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr345178638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása