A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Az első zéró energiás üzlet

2013. április 03.

Az USA-ban működő Walgreens (drogéria üzletlánc) azt ígéri, hogy megépíti a világ első zéró energia felhasználású kiskereskedelmi áruházát, amit egy facebook-os oldalon mi magunk nyomon is követhetünk.

zero-energia-felhasznalasu-uzlet.pngépülő 0 energiafelhasználású üzlet látványterve

Kétségtelen, hogy mi mókusok mindent imádunk ami pazarlásmentes, nos ilyen ez a bolt is. Így nem titok, hogy egyszerűen imádjuk!

Ez a bolt egyszerre több technológiára is támaszkodik, ám elsősorban spórol. Nem mindegy, hogy az energiaszükségletét önerőből kell fedeznie, vagy sem, így inkább előállítja azt. Az energiaszükséglet csökkentésével pedig előállítani is kevesebbet kell. Így az energiafelhasználását kapásból 40%-kal csökkenti. Például kizárólag LED fényforrásokkal.

A maradék 60%-ot már a tetőn lévő 800 napelemmel és a parkolóban elhelyezett 2 szélturbinával látja el. A bolt téli fűtését és nyári hűtését pedig a föld hőjét felhasználva, az 550 láb mélyre fúrt kútból nyert geotermikus energiával fedezi. Külön érdekesség, hogy még a hűtő- és fagyasztópultokat is ezzel a technikával hűti.

Így a bolt évi 200 000 kWh szükségletét 256 000 kWh termeléssel biztosítja. (a Te otthonod évente átlag 2 700 kWh-t fogyaszt) Azaz még közel 21 háztartás éves energiaszükségletét is fedezi.

Hogy mi a tanulság? Először minimalizáld a fogyasztásod, majd váltsd ki (LED). Így mindjárt nem lesz olyan drága a napelem és a megtérülése is csak feleannyi időbe fog telni. A spórolást pedig még ma kezd el!

Evantson, Illinois

kép

vélemény üzlet hatékonyság zöld innováció spórolás érdekesség megtakarítás 100%-os felhasználás zéró energia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr495189964
süti beállítások módosítása