A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így válassz mosógépet, hogy tudd, a szennyes a legjobb helyre kerül!

2018. június 20.

A mosógépvásárlás egy nagy értékű beruházás és mindenki igyekszik a lehető legjobb terméket kiválasztani a széles kínálatból. Tanácsokat fogok adni, hogy mi szerint válaszd ki leendő Mosó Masádat, úgy, hogy az leginkább illeszkedjen az elképzeléseidhez. No, meg persze a fürdőszobádba! ;)

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_1.jpg

Sajnos én sem tudom neked azt mondani, hogy ezt és ezt a modellt vedd meg, mert csak vele leszel 20 évig boldog mosógéptulajdonos. Szóval, a választás továbbra is rajtad áll, én csak súgok, hogy mire figyelj!

A márkák útvesztőjében

Melyik márkát válasszam? A legtöbb ember ezt a kérdést teszi fel először, szóval essünk túl rajta. Ne ez legyen az elsődleges választási szempont, menj végig a cikk további pontjain, és aszerint szűkítsd a kínálatot, hogy melyik tudja azokat a tulajdonságokat nyújtani neked, amire szükséged van, majd a bent maradt márkák közül válassz.

Erre a kérdésre, szinte biztosan nem kapsz egyértelmű választ egyetlen bolti eladótól sem. De ha úgy teszed fel a kérdést, hogy "Mit gondol, a kettő közül melyik a jobb választás?" -, már több eséllyel fogsz határozott választ kapni. A teljesség igénye nélkül az alábbi márkák kínálnak mosógépet: Beko, Samsung, Whirlpool, AEG, Bosch, Indesit, Gorenje, Zanussi, Siemens, Candy, Miele, LG, Electrolux, Sharp.

De mégis hogy kellene közülük dönteni?

Nézz körbe az otthonodban és írd össze, melyik márkáktól vannak otthon elektronikai berendezéseid, és melyikekkel vagy elégedett. Bár semmi nem garantálja, hogy amelyik márka jó a TV-k esetében az szuper lesz a mosógépek világában is, de azért biztató.

Érdemes utána járni, hogy az egyes márkák szervizeinek milyen az országos lefedettsége, vajon te hová fogsz tartozni? A gyári garanciák és a plusz, általában feltételhez kötött garanciák időtartamát is fontos figyelembe venni.

Ezek után jöhet a kutatómunka. Kérdezd meg az ismerőseidet, nekik milyen van, mennyi ideje és mennyire elégedett vele. Olvass interneten teszteket, fórumokat, vásárlói értékeléseket, fogyasztóvédelmi blogokat. Azok a márkák vagy kereskedések, webáruházak, amik hetente szerepelnek ezeken a „panasz oldalakon” nem biztos, hogy a legjobb választások.

Hol lesz a helye a mosógépnek?

Mielőtt beszaladnál a boltba a gépek közül válogatni, határozd meg, hogy hol kap majd végleges helyet a mosógép a lakásodban. A fürdőszobában vagy esetleg a konyhában, vagy a háztartási helyiségben? Az elöltöltős gépek helyénél figyelembe kell venned, hogy az ajtót ki is kell tudnod nyitni, és odaférni a bepakoláshoz, a méret kalkulálásnál egy fontos tényező.

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_4.jpg

Ne feledkezz meg róla, hogy a mosógépnek áramra és vízfelvételre, és szennyvíz elvezetésre is szüksége van. Ezek rendelkezésre állnak már a kiszemelt helyen? A vízfelvétel történhet a hideg és meleg vízről is, mindkettőnek vannak a maga előnyei és hátrányai is.

Mosógép mérete

A lakásban kiválasztott hely behatárolhatja a lehetőségeidet, hiszen egy kisebb fürdőben csak egy keskenyebb kivitelezésű gép kaphat otthont. Öt féle típus áll a rendelkezésedre:

  •         régi típusú keverőtárcsás mosógép
  •         felültöltős mosógép
  •         elöltöltős keskeny mosógép
  •         elöltöltős mosógép
  •         (elöltöltős) mosógép és szárítógép

A gépek szélessége a 40 cm-től egészen 64 cm-ig terjedhet, míg a magasság 70-90 cm között mozoghat.

Honnan nyíljon a gép ajtaja?

Lehet felültöltős vagy elöltöltős a mosógép. A felültöltősöket azért szokták kedvelni, mert nem kell akkorát hajolni a ruhák be és kipakolásához, hiszen az ajtó felfelé nyílik. A szakemberek véleménye megoszlik arról, hogy a meghibásodás gyakoriságát tekintve melyik modell a kedvezőbb választás. Ennek a típusú mosógépnek van még egy előnye, ha kifelejtettél egy ruhadarabot a gépből, menet közben sokkal könnyebb megállítani a gépet, és gyorsan beledobni egy plusz nadrágot.

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_5.jpg

A felültöltősöknek azonban vagy egy olyan hátrányuk, hogy könnyen beesik a zokni a dob mellé és kipakoláskor, és azt gyakran csak a szerelő tudja kipiszkálni. Az elöltöltős gépek esetében hajolni kell, de a ruhákat gyűjtő kosárban le lehet tenni a földre, így nem kell folyamatosan tartani, emelni. Ha a konyhapult alá, vagy a szekrénybe szeretnéd beépíteni a mosógéped, akkor az elöltöltős változat lesz a jó döntés.

Mi mindent tudhatunk meg az energia címkéről?

Az energia címéket először 1995-ben láthattuk, majd 2011-ben egységesítették őket. Az Európai Unió szabályozása kimondja, hogy a forgalmazott összes háztartási és szórakoztató elektronikai gépen kötelezően fel kell tüntetni ezeket a címkéket, a gépek könnyebb összehasonlíthatósága érdekében.

Energiafogyasztás szempontjából jelenleg az A+++ a piacon kapható legjobb választás, és utána következik az A++, A+ majd az A, B, C stb. energia besorolás, minél zöldebb a címkén a szín annál jobb. Az éves, átlagos felhasználás melletti energia- és vízfogyasztás alapján kalkulálják ki a mosógép energia besorolását, és mindkét értéket feltüntetik az energia címkén számadatokkal is.

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_3.JPG

A mosógép töltő kapacitását kilógrammban adják meg, erről még lesz szó a későbbiekben.

A mosógép centrifuga hatékonyságát is betűkkel jelölik, és az A a skála kedvezőbb végét, az abc későbbi betűi a kevésbé jó hatékonyságot jelölik. A mosógépeken a centrifugázás erősségét, idejét lehet tetszőlegesen váltogatni. Általában a centrifugázás tiltását, valamint az intenzítást 400-800+-ig lehet választani. Minél kisebb számot választasz, annál kevésbé fogja kicentrizni a ruhát a gép, tehát annál vizesebb marad. A magasabb érték esetében szárazabb lesz a ruha, de jóval gyűröttebb is.

A következő érték az energiacímkén a zajszinttel foglalkozik. A mosási program alatti, valamint a centrifugás közben hallható zajszintet is jelzik. A zajszintet decibelben adják meg, és minél kisebb az érték, annál csendesebben működik a mosógép.

Mosási kapacitás kiváltása

A gép méretének kiválasztásánál nagyon fontos szempont, hogy mennyit és milyen gyakran szeretnél mosni. Ne feledkezz meg a jövőbeli családgyarapítási terveidről sem, vagy arról, hogy a gyerekek pont most fognak külön fészekbe költözni. Minden mosógépen feltüntetik, hogy mekkora ruhamennyiséget képes egyszerre befogadni. A mosás hatékonysága és a gép élettartama miatt ezt a maximumot be kell tartani.

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_6.jpg

A mosógépek átlagos kapacitása 5 kg és 8 kg között van meghatározva, de az előtöltős mosógépek között találkozhatsz akár 9-12 kilós kapacitással is.  Felmerülhet benned a kérdés, hogyha van bőven helyed a mosógép számára miért ne vehetnéd meg a lehető legnagyobb szennyes adagot befogadó gépet? Nem túl energia-, és költséghatékony, ha a gépet nem pakolod tele, és rendszeresen fél töltettel mosol, így érdemes jól felbecsülni, hogy mekkora gépre van szükséged. Persze össze is várhatod a szennyest, ami bizony idő után, nemcsak tárolást igényel, de nagyon kellemetlen szaga lesz. Nem szerencsés hetekig gyűjtögetni, arról nem is beszélve, hogy így jóval nagyobb ruhatárra lenne szükséged, hogy ne fogyj ki a tiszta darabokból se közben.

Viszont a nagyobb kapacitásnak van egy tagadhatatlan előnye, a nagyobb darabokat is bele tudod tenni, legyen szó takarókról, függönyről, esetleg mosható pl. rongyszőnyegről.

Milyen extra funkciókra tartasz igényt?

A mosógépek között válogatva számtalan extra funkcióra bukkanhatsz. Mérd fel reálisan, hogy neked ezek közül melyikre van valóban szükséged, és melyikek azok, amik nélkül könnycsepp nélkül is tudsz élni. Ne fizess olyan extra programokért vagy tulajdonságokért, amit sohasem fogsz használni.

  •         Szükséged van pl. 90 fokos mosási programra, egyáltalán tudod, hogy melyik ruhák bírják ezt a magas hőmérsékletet?
  •         Szeretnél légbuborékokkal dúsított vízben mosni?
  •         Szoktál vagy szeretnél a jövőben késleltetett időzítéssel mosni?

Külcsín és egyéb apróságok

Ha túl vagy a belbecs szerinti rangsoroláson, és továbbra is több mosógép közül vacillálsz, akkor jön a külcsín alapján történő válogatás. Mérlegeld, hogy:

  •         nyomógombos vagy inkább tekerős főprogram választó gombot szeretnél
  •         szeretnél digitális kijelzőt a mosógépre vagy inkább hanyagolnád ezt a lehetőséget
  •         fehér vagy inkább ezüst,fekete színű gépet szeretnél az otthonodba

mosogep_valasztasi_vasarlasi_szempontok_7.jpg

+1 elgondolkodtató kérdéskör

Egyre gyakrabban lehet találkozni a mosógép-szárítógép kombinációval egyetlen gépben. Jó választás ha:

  • nem tudsz hová teregetni,
  • vagy nem bírod elviselni a száradó ruha látványát
  • általában az utolsó percben mosol és rögtön kellene a gépből ruha
  • Az egyik ismerősöm szerint semmi nem szedi le jobban a ruhákról az állatok szőrét, mint egy szárítógép.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal:

  • hogy nem olcsó mulatság
  • többen arra panaszkodnak, hogy a ruhák élettartamának nem tesz jót a szárítógép használata

Egy gond nélkül üzemelő mosógép rengeteg terhet le tud venni a mosásért felelős háziasszony válláról. Válasz úgy, hogy sok évig hűséggel szolgálhasson téged, és minden igényedet kiszolgálja a készüléked. 

vásárlás mosógép

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6413841544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása