A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Felelős szülőnek tartod magad? Mutass példát és csökkentsd a környezetterhelést!

2017. május 18.

Bizonyítanod magadnak (és gyermekednek) kell, viszont, ha velem maradsz egyetlenegy mondat erejéig, sokat segíthetsz nekem és még sok-sok szülőnek. Megteszed? Hátha máskor neked lesz szükséged egy hasonló mondatra! 

kolas_aluminiumdoboz.jpg

Idén is együtt kampányolunk (nem szép szó, tudom, bocsi) a Dobd be magad csapatával, hogy minél több olvasóhoz eljusson az üzenet: gyűjtsük szelektíven az alumíniumdobozokat! 

A magyarok az elfogyasztott sörök 60%-át aludobozokban vásárolják meg, ami jó hír, hiszen újrahasznosított és könnyű csomagolóanyagról van szó, amit logikusan preferálunk a nehéz üvegekkel szemben. A legtöbb üdítőt is szintén dobozoljuk, szerencsére.

Nagyon fontos, hogy mire a te gyermeked találkozni fog ezekkel a termékekkel és dobozokkal, neki már természetes legyen, hogy mindenképpen szelektíven gyűjtse! Hiszen tőled látja a példát, így ha te jó helyre dobod, ő is jó helyre fogja dobni!

Én pontosan emlékszem, amikor először láttam hogy Édesanyám a földre dobja a tejesüveget és elkezdi taposni. Azt hittem, valamilyen játék veszi kezdetét, és végül is, valóban, hiszen jó móka összezsugorítani valamit és látni, hogy (az újrahasznosítás mellett) mennyi helyet tudunk vele spórolni.

Ha számodra is fontos a környezetvédelem, közel áll hozzád az újrahasznosítás és még a jókedvet is szereted, a mókusok közt a helyed!

A kérdés, hogy az alumíniumdobozok hová kerülnek és ez miért baj?

Félek, hogy sokszor csak a kukába. Ez viszont gond.

  • Évente több mint 400 000 000 darab aludoboz a szemétlerakóban landol, újrahasznosítás nélkül.
  • Szegény bolygónkat romboljuk, hiszen a magas szén-dioxid kibocsátás miatt felmelegszik a levegő, emelkedik a tengerszint és szegény jegesmedvék, jaj... :(

És hová kellene, hogy kerüljenek?

Természetesen az alumíniumdoboz-automatákba vagy a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Miért? 

aludoboz_vilagitas.jpg

1 tonna alumínium újrahasznosítása 9 tonna CO2 kibocsátástól menthetné meg a bolygónkat, hiszen több mint 90%-kal kevesebb energiára van szükség egy alumíniumdoboz 100%-os újrahasznosításához, mint a nyersanyag kibányászásához és feldolgozásához.

Érdekesség! A legtöbb igazán könnyű és vékony notebook szintén újrahasznosított alumíniumból készül, hiszen ez a logikus döntés, ami mindenkinek (az aludoboznak is :)) jó! (Steve Jobs névjegykártyáján ez is szerepelhetett volna (sok egyéb szuper jelző mellett): "Az ember, aki szexivé tette az alumíniumot.")

Hogyan segíthetsz, hogy jobban aludj?

A kulcs: a szemléletformálás.

Látjuk, hogy még nem mindenkinek ösztönös, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot, mégis évről-évre növekszik a tudatos fogyasztók száma, ami egyértelműen mutatja, hogy van esélyünk! Nem tudjuk egy mókusvarázscsapásra megváltoztatni a világot. De hátha kettőre!

Lehet, hogy a szomszédod még nem tudja és a szüleid sem gyűjtötték külön a papírt, műanyagot és alumíniumot.

Viszont a következő és következő és következő generációnak legyen ez már természetes!

Ezért legfőbb célunk, hogy eljuttassuk a felnőtt fiatalokhoz ennek a szemléletnek a fontosságát. Tarts velünk és legyen számodra is ez egy küldetés!

Az aludobozautomaták már rengeteg helyen elérhetőek (főleg nagyáruházakban), ráadásul trendik, úgyhogy ha maga az infó eljut a fiatal felnőttekhez, biztos kedvet kapnak, hogy bedobják (félig környezetvédelmi, félig a nyeremény utáni vágyuk miatt :)).

Ha pedig ő az újrahasznosítás DIY módját választja, akkor ilyen csodákat is készíthet az alumíniumdobozokból (a linkre vagy a képekre kattintva további ötleteket is mutatok):

aluminiumdobozbol_allatok.jpg

taskak.jpg

Mivel vegyük rá a fiatalokat az újrahasznosításra?

Van egy-két ötletem és ezeket igyekszem is a magam egyszerű kis mókusmódján eljuttatni hozzájuk, azonban szükségem van a segítségedre, mert még az én mancsom sem ér el mindenkihez. 

Szavazz, hogy szerinted melyik módszer működhet jól a 18+-os fiatal felnőttek körében és kéééérlek, írd meg saját ötleteidet (saját gyerek nem feltétel, csak a kreatív gondolkodás :))!  

Tehát: szelektálj, dobd be, oszd meg és taníts! Ja, és ha egyetértesz, lájkolj! ;)

 A cikk megírását a Dobd be magad csapata támogatta.

kampány szülő környezetvédelem gondolatébresztő szelektív alumíniumdoboz újrhasznosítás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr7912435755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása