A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így lehet 8 szobád 39 négyzetméteren és lehetsz boldogabb kisebb helyen

2017. április 27.

Mutatok neked egy valódi lakást, ami tényleg kevesebb, mint 40 négyzetméter, mégis több helyisége van, mint a legtöbb 100 m2-es lakásnak. Nem árulok el nagy titkot, hogy egy multifunkcionális lakásról van szó, telis-tele multifunkcionális bútorokkal. És pont ettől nagyon izgi és neked is látnod kell! Aztán elmondom azt is, hogy a tervezője miért gondolja, hogy ez a helyes út mindenki számára és hogyan valósítható meg. 

graham_hill_kis_hely_keves_cucc.png

Még mielőtt azt hinnéd, ezt annak találták ki, akinek nincs pénze nagyobb lakásra... hát, nem egészen. Egyelőre nem. Egyre több gyártó ugrik rá erre a vonalra, de szerintem még most is gondolkoznak, hogy megéri-e ez nekik. Szerinted?

A cél az lenne, hogy minél kisebb helyen, minél több mindennek megfelelő bútorokkal megoldjuk a helyproblémát (igen, azt a nagy problémát, hogy nincs elég helyünk a Földön - kérdőjel). Mi el sem tudjuk képzelni, mekkora kincs lehet ez a magas népsűrűségű országoknak. Nekik muszáj minél hatékonyabban kihasználni a teret. Ez logikus, tehát akkor mi miért ne tennénk?

Mutatom a videót, amiben érdemes elmerülni és akár többször megnézni, hogy minél több szuper ötletet elleshessünk!

Tényleg szükségem van ennyi cuccra?

Nem a minimál dizájn a kedvencem, de egyre többször veszem észre, hogy jobban érzem magam olyan közegben, ahol tényleg csak a legszükségesebb dolgok vannak elöl. Nem feltétlen szeretek bele a környezetbe, nem érzem otthonosnak és nem is vágyom rá, mégis valahogy más érzés egy letisztult közegben létezni. Még őrlődöm, de elkezdtem utánanézni, mitől lehet ez és persze, hogy már kutatják és van rá magyarázat is.

Kis hely, nagyobb tér

De hogy is kapcsolódik a két téma? Úgy, hogy egy ilyen pici helyen ennyi funkcionalitást megvalósítani csak úgy lehet, hogy szinte semmid nincs. 

Nem fér bele, hogy 21 plüssöd legyen, nem lehet több száz könyved (de igazából egy tucat se nagyon), kis mütyürökről ne is álmodj és a dekorációval is csínján kell bánnod, mert így is van mit pakolásznod állandóan, hogy épp ebédlőt varázsolj a nappalidból például. 

Nincs elég hely a lakásodban? Ezeket a rendszerezési trükköket neked találták ki! >

Miért jó, ha kis helyen élsz?

Graham Hill határozottan állítja, hogy boldogabb lehetsz, ha kis helyen és kevés cuccal élsz! 

Szuper példaként azt hozza fel az egyik TED-videójában, hogy szabadabbnak érezzük magunkat egy-egy utazás alkalmával, amikor egy majdnem üres hotelszobában "élünk", vagy egy sátoros kirándulás alkalmával és egyszerűen több időnk van (és nem arra gondol, hogy épp szabin vagyunk). Van benne valami! 

Pontosabban azt tanácsolja, hogy vizsgáljuk meg, tényleg szükségünk van-e arra a tömérdek dologra, amit felhalmozunk. Szerinte nincs és kisebb helyen, kevesebb dologgal magunk körül jobb lehet az életminőségünk. Plusz adalék, hogy kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk és még spórolunk is.

Hogyan férj el negyedakkora helyen, mint amit elégnek gondolsz?

Biztos vagyok benne, hogy Graham Hillnek igaza van és működőképesnek is látom a dolgot, de ez egy új életstílus, amit meg kell tanulnunk, mielőtt megismernénk. Nem érzem még a késztetést, hogy ma minden felesleges dolgomat kidobjam, de van mit tanulnunk tőle!

Használjunk egymásba illeszthető dolgokat!

Válasszunk a boltban olyan formákat, amikkel úgy tudod kitölteni a teret, hogy a legkevesebb helyet foglalja el (amikor épp nem használjuk). Ebben szerencsére már sok gyártó segítségére számíthatunk, valami miatt ez az ötlet nekik is tetszik. Nekem is. Főleg a kis konyhámban. :)

egymasba_helyezheto_dolgok.png

Vegyünk vagy készíttessünk multifunkcionális bútorokat!

Nem olcsó mulatság, de ha azt nézzük, hogy egy bútor egyszerre több funkciót is ellát és -tegyük fel- strapabíróak és sokáig kiszolgálnak minket, akkor ez a leglogikusabb, legokosabb mókusdöntés.

Nagy kedvencem a falba fordítható ágy, ami ha épp a "helyén van", akkor vagy egy sima falat látsz és mintha ott sem lett volna soha, vagy -mint ezen a fotón is láthatod- olyankor épp kanapéként üzemel.

multifunkcionalis_butor_kanape_agy.jpgForrás: houseplans blog - multifunkcionális bútor - kanapé-ágy a falban

Szintén szenzációs, amikor egy dohányzóasztalból egyszer csak egy komplett miniebédlő lesz, asztallal, székekkel. Imádom! 

multifunkcionalis_butor_dobozbol_asztal.jpg

A lebegő bútor -ami tényleg a plafonból jön elő- már egy kicsit sok nekem, de tény, hogy láthatatlanná tudod varázsolni az ebédlőasztalt és az ülőalkalmatosságként szolgáló lógó padokat. Mindenképpen vicces és érdekes.

plafonbol_leereszkedo_asztal_padokkal.jpglebegő asztal - plafonba rejtett bútor

Gondolkozz el a fentieken, biztos vagyok benne, hogy hasznodra válik (és tuti, hogy meg is mozgatott benned is valamit, ha idáig eljutottál az olvasásban)! Én is gyakorlom még, majd jelentkezem, hogy haladok! :)

Tehát: kisebb helyen, kevesebb cucc! Ha egyetértesz ezzel az elvvel, azért lájkolj, ha nagyon nem, akkor meg azért és mondd el, mi a te véleményed! Én tényleg kíváncsi vagyok. Mókuspussz

 

innováció praktikus gondolatébresztő bútor otthon multifunkcionalitás helykihasználás

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr845472551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.27. 22:47:53

Érdekes, hogy gyermektelen fiatalok vannak a képeken, de a gyerekbútorok tipikus helytakarékos képviselője az emeletes ágy...

hdnctrl 2017.04.28. 10:57:55

350 négyzetláb az 32,5 négyzetméter.

onlame 2017.04.28. 10:58:39

Az a vicces egyébként, hogy ezekről a multifunkciós bútorokról rohadt sok cikk meg poszt születik Magyarországon, de kapni kb. sehol nem lehet őket. Esetleg valami dizájner bútorboltban majdnem olyan drágán, mintha nagyobb lakást vennék helyettük.

Az IKEA elvileg ki fog jönni ilyen bútorrendszerekkel valamikor. Kiváncsi leszek.

_B_ 2017.04.28. 11:06:32

Szarvashiba, amit sok ujságíró elkövet.
Az élelmezési és a hely problémát rossz oldaláról közelíted!
Nem a hely kevés, hanem az ember sok!
F*szom vergődne egy ekkora lyukban, mint halak hálóban. Sokoban-t kell játszani a saját bútoraiddal naponta többször. Ehhez már nagyon agymosottnak és szolgalelkűnek kell lenni.

komolytalan samu 2017.04.28. 11:54:21

A multifunkcionális, hajtogatható bútorok egyetlen értelmes oka az anyagi lehetőségek korláta. Ha nincs pénzed nagyobb lakásra és 50m2-en kell két háló, íróasztal, akkor van értelme. Itt van, ill lenne értelme a multifunkcionális bútoroknak, csak egyelőre

Az összes többi maszlag, marketing rizsába csomagolt lekezelő hülyítés és külön kiemelném az ökológiai lábnyomot. Eltekintve a városi fiataloktól, akik karrierjük elején ezzel a hülyeséggel vigasztalják magukat a 25m2-es albérletükben, kivételesen aljas dolog azokat zsarolni ezzel, akik +10-20m2 lakást sem engedhetnek meg maguknak.

Az ember biológiai lény, elképesztően jól viseli a szűk életeret minden más főemlőshöz képest, de nem egy kibaszott hangya, szüksége van térre. A sátorozásnak ehhez semmi köze, és aki hotelezett már a munkájából kifolyólag, az pontosan tudja, hogy nem a szabadság jut eszedbe róla, hanem az otthon, a biztos pont hiánya, ami természetes sőt elemi emberi igény. Ezek miatt vesszük magunkat körül személyes tárgyakkal, emlékekkel alapvetően funkciótlan, mégis szükséges szarokkal. Minden tiszteletem a bauhausé, de elképesztően primitív és ostoba felfogás az ember szükségleteit kizárólag funkciókra redukálni. Építsünk egy ágybaépítettasztalbaintegrált wc funkciós hűtőt 6m2-en mert micsoda pazarlás egész lakásokat fentartani, ugyebár.

Gecire megnézném mekkora és milyen pecóban lakik a TED talkos okoska. Biztosan van neki pár multifunkciós bútora a 200m2-es loftjában, ezt elhiszem.

tompus 2017.04.28. 12:40:43

Túl sok helyet használ. Ha már van lehajtható szék a budiban, akkor lehetne az a dolgozószobája.

zizi77 2017.04.28. 13:39:14

Szerintem ötletes 1 embernek. Gyerekes családoknak nem pótolja a 100m2-t. Ettől függetlenül van benne pár ötlet, ami bárhol alkalmazható.

GranTorino 2017.04.28. 15:02:41

Azt hiszem Ti keveritek itt a dolgokat, nem arról szól a dolog, hogy éljünk kis helyen, mert hurrá, meg lábnyom. Inkább ha már pici a lakásunk, hozzuk ki belőle a maximumot, és azért vannak itt jó ötletek, lehet mazsolázni.

tabajdi 2017.04.28. 15:08:53

@scuynat: Honnan találtad ki azt a négyzetlábat?

crln 2017.04.29. 07:20:46

Talán egy nem kihasznált de mindenre jó vendégszobában lehet elképzelni...a mindennapi életben reklám maszlag.

Beer Monster 2017.04.29. 14:52:04

"Mi el sem tudjuk képzelni, mekkora kincs lehet ez a magas népsűrűségű országoknak. "

Hol van Európánál magasabb népsűrűség a Földön?

agent007 2017.04.30. 06:13:39

Tovabbra is csak egy lyukat latni ahol nincs hely.

maximan 2017.08.07. 19:59:31

Vajon mennyi volt ennek a megvalósítása?
Könnyen lehet, hogy az árából már egy nagyobb lakásra is futotta volna.
süti beállítások módosítása