A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

6+1 tuti módszer a csigák ellen (kipróbáltam!)

2014. május 27.

csiga-stop.png

Ez az esős, viharos múlthét sok mindennek kedvezett: a növényeknek, a szúnyogoknak, a biztosítási csalóknak és persze a csigáknak is. Van ugye az éticsiga, melyet egyes francia mókusok megesznek, és vannak a hajléktalanok. Na, ezeket nem akarja senki megenni, és én már a látványuktól is rosszul leszek. 

Békés mókus vagyok: amíg a kertben élő állatok tiszteletben tartják az odúmat, és környékét, addig én is tiszteletben tartom az ő élőhelyüket. De amikor reggelre a teraszasztalon látom a nyálkás-csillogó nyomot, vagy amikor a teraszon szárított ruhákra is felmászik (hogyan??), na akkor kevésbé csigánus módszerek jutnak csak eszembe megoldásként. Itt valamit tenni kell!

Jól jön, amikor egy mókus segít pl. kerti témákban? Akkor maradj velünk! Katt!

Honnan tudhatjuk, hogy házatlan csigák garázdálkodnak nálunk?

Egyrészt csillogó, nyálkás nyomot hagynak maguk után, másrészt szinte minden növényt megrágnak. Salátát, retket, uborkát, epret, virágokat és valami miatt a politikai szórólapokat is. Mit tehetünk, hogy távol tartsuk őket, vagy hogyan irthatjuk ki ezeket a rusnya csúszómászókat? A végén mutatom, nekem mi vált be.

6+1 módszer a csigák ellen

1. A természetre bízzuk a dolgot. Vannak természetes ellenségeik, például a sün megeszik éjszakai portyája során párat, de tuti nem bírja mindet felfalni. Nagyobbacska futrinkabogarak, gyíkok, fácán, és a békák is előszeretettel fogyasztják a csigákat vagy a tojásaikat, de ez sem napok alatt oldja meg a csigainvázió problémáját. És a fácán viszonylag ritka a házikertekben. :)

2. Védekezhetünk vegyszerrel. Két-három fajta is van forgalomban, de ez egyrészt drága, másrészt pont azokhoz a növényekhez kellene kijuttatnunk, amiket mi is meg szeretnénk enni.

3. Kézi begyűjtés. Ha van gusztusod hozzá, este, sötétedés után egy zseblámpával rengeteg kövér példányt összeszedhetsz, elsősorban a kerted nyirkosabb, északi részén, vagy a veteményesedben a kedvenc növényeiknél. Vagy tegyél le pár deszkadarabot éjszakára, ezek alá utalj ki nekik pár karika nyers krumplit, mint ínyencfalatot, reggel tele lesz a deszkák alja csigával. Ezeket aztán lelkivilágod szerint vagy megsemmisíted (mondjuk forró vízbe dobva, vagy ecettel lespriccelve), vagy elköltözteted őket.

4. Ha oltott, szárított mészporral felszórod azt a környéket, ahol grasszálni szoktak, akkor ebbe belemászva kiszáradnak és elpusztulnak. Tudom, nem csigánus módszer, de rém hatékony.

5. Egyesével is irthatod. Kitűnő ellenük a közönséges konyhasó, két nagy csipet elég mindegyikre. Elég brutális módszer, mert szenvednek tőle, és gusztustalan maradéka lesz a csigának, de garantáltan elpusztul minden megsózott példány. (Látom magam előtt, ahogy a kertben mászkálsz két csipet sóval! :D) Viszont növények közelében ne alkalmazd, csak betonon, mert tönkreteszi a földet.

6. Sörcsapda. Nem, ez nem valami koleszos játék. Ha egy műanyagflakon alját levágod, beásod a földbe, hogy a szája a föld színénél legyen, és bármilyen olcsó sört töltesz bele éjszakára, reggelre hemzsegni fognak az edényben a csigák. Nem bírnak ellenállni ugyanis a sör illatának, belepottyannak és megfulladnak. És milyen szép halál sörbe fulladni, nem? :)

Ugyanez élesztős vízzel is működik, ugyanis nem a sör a lényeg, hanem az erjedt élesztő szaga. Ez a legtutibb csali nekik. Még a szomszédod is hálás lesz neked, mert tőle is átjönnek a te sörödbe a meztelen csigák. ;) Sőt, lehet még az osztrákoktól is. Én is ezt próbáltam ki, lent mutatom is az eredményt.

+1. Bérkacsa. Nem vicc :) Pár éve volt egy nagy csupaszcsiga-invázió a ritka ronda vörös spanyol fajtából, és akkor fedezték fel, hogy az indiai futókacsa mennyire profin találja meg a csigát, és meg is eszi töméntelen mennyiségben. Mostanra egy egész iparág van épülőfélben, lehet ugyanis futókacsát bérelni. Kibéreled éhesen pár napra, befalja az összes csigádat, és jóllakottan adod vissza. Mindenki jól jár. :)

És ahogy ígértem, mutatom hogyan kaptam én el:

csiga-es-a-sor.jpg

Tehát, ha hozzád is bekopogtak a csigák, ne szontyolodj el. Van megoldás! Maradj a mókusokkal és a következőről sem fogsz lemaradni. Katt!

Ha más módszered van, szólj hozzá, oszd meg velünk is. Mókuskiváncsian várjuk. :)

sör csiga kipróbáltuk kártevők kertes ház

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr696211215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Bajáról 2016.10.23. 17:03:39

Nálam rengeteg a hangya, az éticsiga, a ronda meztelencsiga, és még békám is van. A békát is üldöztem eleinte, de már nem. Azt hittem megeszi a ronda csigákat. De vagy nem ízlik neki, vagy sokan vannak!A koktél paradicsomot már megtalálta, és furkálja egy zöld hernyóféle, már 3-4-et elkaptam. De most nagyon dühös vagyok.Van pár tő földi eprem. Sajnos csak most teremne,szép szemeket. Jó fajta, bírja a hideget is. Sok virág, zöld eper van rajta, és pirosodnak is, bár már hideg van. Eddig nem bántotta semmi, most ahogy kezd pirosodni már megfúrja valami. Lehet ez a meztelencsiga. Azért nézem mivel lehet irtani. Köszönöm, a tanácsokat megpróbálom. Majd jelentkezem.
süti beállítások módosítása