A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Készíts fantasztikus gyerekjátékokat a kertbe!

2019. június 19.

Szeretnéd, ha a kis mókusaid több időt töltenének a friss levegőn és kevesebbet a képernyők előtt? Tedd számukra vonzóvá a kertet és készíts nekik egyedi szabadtéri játékokat!

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_8_nyari_kerti_jatekok.jpg

Hoztam néhány igazán inspiráló játék ötletet, aminek az elkészítése nem jelenthet nagy kihívást egy talpraesett mókuspapának vagy elszánt mókusmamának, a lényeg, hogy a kicsi boldog legyen.

Vizes pacsálás

Ha megkérdeznék a gyerekeket, hogy melyik volt a kedvenc részük a napból szinte biztos, hogy egy fültövig maszatos kalandot fognak választani. A nyári melegben bizony nincs is jobb egy kis vizezésnél, de ne gondold, hogy ez csak egy bébimedencével valósítható meg!

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_4.jpg

Homokozó kicsit másképp

Nagyon sok gyerek szívesen játszik a homokban és engedi szabadjára a képzeltét és süt-főz vagy éppen kastélyokat épít a homokozóban. Ennél talán egy fokkal még szórakoztatóbb, ha nemcsak homok, hanem más textúrájú építőelemek is rendelkezésre állnak, vagy éppen dinóparkot lehet nap-nap után átrendezni benne. Egy a lényeg, hogy a több órányi móka után ne felejtsétek el letakarni, nehogy a cirmi is rátaláljon a homokos lehetőségre.

(A nagyobb méretért kattints a kép válogatásra!)

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg.jpg

Főzősarok a pocakorientáltaknak

A gasztronómiai alapismereteket már egészen fiatal korban össze tudják csipegetni a szülőktől a kis mókusok, aminek az egyik legjobb módja, hogy főzést imitálnak és találják a homok sütiket és sár főzelékeket. Ha játék közben mesélsz neki az ételekről, arról, hogy mi hogy készül, mit mivel szoktunk enni, akkor tudását is fejlesztheti a motorikus képességeken túl. Hova tovább ha gyakran rendelsz egészséges ételeket csemetédtől és mosolyogva "fogyasztod el" még ízlését és az étvágyát is tudod egy picit befolyásolni.

Szereld fel a főzősarok munkapultját leselejtezett konyhai eszközökkel, saját készítésű étlapokkal és nem utolsó sorban homokkal, vízzel  és egyéb hasznos alapanyagokkal! Meglátod szuper ajándék lesz!

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_3.jpg

Szőnyegváros helyett kültéri autóutak

A kisfiúk nagyon szeretik a négykerekűeket tologatni fel-le. Ha csinálsz neki egy elágazásokkal, alagutakkal, körforgalmmal és parkolókkal gazdagított autópályát biztos nem fogod tudni elcsábítani a közeléből.

Ha szeretnéd, hogy játék közben tanuljon is valamit, akkor tegyél ki mini táblákat az utak mellé és egy-egy versenyzést szakítsatok meg néhány városi rutin gurulással is.

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_2.jpg

Hinta az örök kedvenc

Tegye fel a kezét, aki gyerekkorában rajongott a hintáért és alig várta, hogy végre valaki lökje! Ez a játék megunhatatlan és ha megvan a tartóváz vagy egy szuper nagy fa, akkor már csak az ülőrészt kell összebarkácsolni. Bár lehet venni a boltban is, de mennyivel menőbb egy saját készítésű, egyedi darab az udvarban.

Légy kreatív és nézz körbe, hogy nálatok miből lehet gyártani egy vagány hintát! (Persze a gyerkőc korára, méreteire és ügyességére mindenképp gondolj, hogy kellően biztonságos legyen a végeredmény!)

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_5_hinta.jpg

Ügyességi játékok

A klasszikus játékokon kívül természetesen még rengetegféle lehetőség kínálkozik. Nézzétek meg a képeket és csináljátok meg a legszimpatikusabbat vagy kombináljátok őket!

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_6_labdajatek.jpg

Éljen a művészet!

A művészibb hajlammal megáldott kis mókusok számára is lehet izgalmas játékokat készíteni. Egy egyszerű, fém csövekből álló építmény pl. remek hangszerül szolgálhat, csak aztán bírjátok a vele járó hangzavart.

Ha azonban valami csendesebb lenne a tökéletes, akkor a hagyományos zsírkréta helyett keverjetek ki egy kis festék sprayt! Bár nekünk még nem állt módunkban letesztelni fent van a kívánság listánkon, állítólag csak meleg víz, mosogatószer, tempera (vagy ételfesték) és kukoricakeményítő kell hozzá. Egy próbát megér szerintem.

kerti_jatek_otletek_diy_sajat_kezuleg_7_nyari_kerti_jatekkok.jpg

Ne feledjétek a játékok meglepetésként is készülhetnek, de a gyerekeket is bevonhatjátok, hogy a közös alkotás öröme is tovább fokozza a lelkesedést. Töltsetek minél több időt a szabadban a gyerekekkel és még idén valósítsátok meg a kiszemelt darabot, mert hamarabb felnőnek mint gondolnád!

 A cikk megírását a Provident támogatta.

játék gyerekek nyár újrahasznosítás kert saját készítésű gyerekjáték DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr6914847198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása