A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Legyen a te húsvéti tojásod idén a legmenőbb!

2019. április 19.

A húsvéti szokások sajnos kezdenek kikopni az ünnepi elfoglaltságok közül, de a tojásfestés mindig is a gyerekek egyik kedvence volt és reméljük még az is marad jó sokáig. Nem mintha felnőttként ellen tudnánk állni, néhány dekorációnak sem utolsó húsvéti tojásnak. Nem igaz kreatív mókuskáim?! ;)

dekorativ_husveti_tojasfestes.jpg

Ha sokáig szeretnéd élvezni a színpompás tojások látványát, akkor nem árt kifújni őket festés előtt, na persze csak ha az erős záptojás szag zavarna az étkezőasztal közepén.

Ha abban a mázlista helyzetben vagy, hogy az ismerőseid között van egy trombitán vagy egyéb fúvós hangszeren játszó személy, akkor szemérmetlenül kérd fel a feladatra, különben nézegetheted ahogy apu feje vörösödik az erőlködéstől, ahogy tucatszám fújja a tojás belsejét a reggeli rántottába. Számomra ez a látvány egyébként a gyerekkori húsvéti készülődés egyik kötelező elem volt, gondolom nem vagyok egyedül vele.

Na de ne ragadjunk le rögtön az előkészületeknél, hiszen a tojás vásárláskor sem fogom majd a kezed, inkább haladjunk az izgalmasabb részek felé és folytassuk rögtön az egyes dekorálási ötletekkel.

Ripsz-ropsz húsvéti tojás

Ez a tojásfestés nagyon látványos, ugyanakkor könnyen elkészíthető. Egy picikét valóban több időt kell rá száni, mint a hagyományos húsvéti piros tojásra, de szerintem az elképesztő látvány megéri.

Elkészítési útmutató: Két kifújt tojásra lesz hozzá szükség, amiből az egyiket tetszőleges színűre, míg a másik tojást eltérő színnel kell befesteni, vagy akár natúr változatban is lehet hagyni. Attól függően, hogy a bal vagy a jobb oldali változat tetszik jobban, a világosabb vagy a sötétebb készre festett tojást ripityára kell törni, miután megszáradt rajta a festék. Az így kapott darabokat pedig ragasztóval egyesével fel kell ragasztani az egyben maradt tojás külsejére.

kulonleges_husveti_tojasfestes.jpg

Egy tenyérnyi galaxis

Őszintén kinek ne maradva tátva a szája, ha egy rövid versike elszavalásáért cserébe egy ilyen menő tojást nyomnának a kezébe?! Dagadnék a büszkeségtől, ha idén ilyen csodálatos tojásfestéssel lepném meg a locsoló fiúkat.

Elkészítési útmutató: Először fekete festékkel kell a húsvéti tojást befesteni. Miután megszáradt további festékrétegeket kell felhordani rá eklektikus stílusban, szivacs vagy papírtörlő segítségével. Legjobb ha a kék, a lila és az arany árnyalatait használod. Amikor ezzel is megvagy, akkor fogj egy kis méretű ecsetet és mártsd bele fehér festékbe, majd az ecset sörtéit felborzolva fröcsköld le a húsvéti tojásokat.

galaxis_tojasfestes.jpg

És ha már a fröcskölésnél tartunk...

Fröcskölt tojás

Olyan egyszerű elkészíteni ezeket a húsvéti tojásfestéseket, hogy hamarabb megleszel vele, mint ahogy én legépelem a leírását. Az előbb leírt eljárással mártsd bele az ecset a festékbe és az ujjaddal hátrahúzva az ecset sörtéit fröcsköld le a tojás külsejét. 

Ha ecset nincs kéznél, akkor spray flakonba (utazós felszerelésnek szoktak árulni fél decis változatokat a drogériákban) tölts a festékből és abból permetezd le a húsvéti tojásokat. Ennyi az egész!

Persze ha tovább mennél, akkor készíthetsz hozzá és ráragaszthatsz a képen látható cuki füleket és bajszot a nyuszis fazonért.

husveti_tojasfestesi_technikak.jpg

Körömlakkos varázslat

A megunt körömlakkok tökéletes felhasználási formája ez a szuper klassz megjelenéssel kecsegető húsvéti tojásfestés, így az újrahasznosítás érdekében is teszel egy tyúklépést előre.

Elkészítési útmutató: Egy tál vízbe önts egy szimpatikus színű körömlakkot és óvatosan forgasd bele a tojást. De a víz hőfokára jól vigyázz, mert ha lesüllyed a körömlakk az aljára, akkor bizony nem fog sikerülni!

koromlakos_husveti_tojas.jpg

Pofás kis tojások

Ha szeretnél mosolygós tojás cimborákat, akkor az alábbi képeket használd nyugodtan inspiráció gyanánt. A legtöbb festékkel és/vagy ceruzával készült, nem beszélve a hatalmas adag kreativitásról.

(A képeket a jól megszokott módon, kattintás után nagyobb méretben is meg tudod csodálni.)

otletes_husveti_tojas_festes.jpg

Színrobbanás a húsvéti tojáson

Ha valami igazán különleges textúrájú és szín tojásfestési ötletet kerestél, akkor neked tuti ez lesz a kedvenced!

Elkészítési útmutató: Háztartási törlőpapírba csomagold be egyesével a tojásokat úgy, hogy tökéletesen beburkolják őket. Érdemes befőttes gumival vagy cérnával meg is kötni a tojás tetején a felesleges papírtörlő részt, hogy még szebben rásimuljon. Ezután ételfestéket kell csepegtetni a papírra úgy, hogy szorosan, szinte egymást érjék a foltok. (Minél színesebb tojást szeretnél természetesen annál többféle színből). Amikor eddig eljutsz ne felejtsd el gondosan, bő vízzel lepermetezni a törlőpapír borítást. Legjobb ha valamilyen flakonos vízpermetezőt, sprayt használsz erre a célra. Utolsó lépésként óvatosan nyomkodd rá a papírt a tojás héjára és tedd félre, amíg meg nem száradt és csak ezt követően bontsd ki a tojásokat a papírborításból. 

husveti_tojas_festesi_otletek_mintak.jpg

Picasso kedvence

Bár nem fekete bárány, azért elég rendesen kilóg a sorból ez a ritka tojásfestési ötlet. Fekete táblafestékkel van borítva a tojás és arra fehér krétával, hibajavítóval vagy fehér festékkel rajzolták fel a húsvéti mintákat. Ezt a fajta festéket hobbi boltokban esetleg barkácsáruházakban érdemes keresni, de én legutóbb egy festékboltokban futottam bele vagy 5 különböző színben. Legtöbbször az angol nevén (chalkboard paint) árulják és az eladók is így ismerik, szóval ha nem találod ezen a néven kérd.

tojasra_rajzolas_otletek_mintak_husvet.jpg

Cuki-muki tojglik

A gyerekek valószínűleg ezekre a tojásfestésekre szavaznának, szóval érdemes áttanulmányozni a lenti képeket is. Ha jobban szemügyre veszed őket egymás után biztos neked is feltűnik, hogy amilyen aranyosak, olyan egyszerű őket megfesteni.

tojasfestes_gyerekeknek_gyerekekkel.jpg

A tojásfestés álomszép dekorációkat és kedves locsolós ajándékokat eredményez. Ráadásul szuper időtöltés akár gyerekkel csinálja az ember, akár a saját örömére. Kár lenne hagyni, hogy kikopjon a mai rohanós világból, szóval tojásra fel és hajrá húsvétváró mókusok!

A legjobban sikerült vagy a szívedhez különösen közelálló tojásokról örömmel várunk fényképeket a facebook oldalunkon is!

A cikk megírását a Provident támogatta.

húsvét tojás kreativitás gyerekjáték tojásfestés DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr7414684478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2019.04.20. 14:55:21

és miért a nyuszi tojja a madártojást?
Itt van az eredete leírva:
vilagnezet.blog.hu/2013/03/31/husveti_variete
süti beállítások módosítása