Nem mindenki rajong a Valentin-napi felhajtásért, de ettől függetlenül egy finom nassolnivalóval bármikor kényeztetheted a kedvesedet, akár ezen a napon is. ;) Most az epres chia puding lesz terítéken.

Az epres chia puding egy olyan finomság, ami különleges, egyszerűen elkészíthető és vagy ezerféleképp variálható. Jól hangzik? Meghiszem azt!
Miért szuper finomság a chia puding?
A chia magnak és a belőle készült pudingnak számos előnye van, már mint azon kívül, hogy finom és jólesik megenni.
- a chia mag alapvetően semleges ízű, így rengeteg mindennel lehet párosítani
 - sok benne a vitamin és az antioxidáns
 - gazdag ásványi anyagokban
 - nagy mennyiségben tartalmaz omega 3 zsírsavakat
 - jótékony hatással van a koleszterin szintre és a vérnyomásra
 
Ráadásul diétázóknak is bátran ajánlható, mert lassan felszívódó étel, könnyen eltelít hosszú időre, így reggeliként is tálalhatod. A barátnőd (vagy barátod), ha éppen az alakján dolgozik vagy fogyókúrába kezdett, akkor biztos hálás lesz azért a figyelmességért, hogy nem elég, hogy készültél valami finomsággal, ráadásul az olyan desszert lett, amit ő is bátran fogyaszthat.

Az epres chia puding hozzávalói
- chia mag
 - tej
 - eper
 
Egy emberre kb. 3 dl tejet kell venni. Minden dl-hez 1,5 evőkanál chia magot kell számolni. (Szerintem a 2 evőkanál jobb, mert sűrűbb lesz a végeredmény, de én úgy szeretem, ha megáll benne a kanál, de vannak olyan receptek a neten, ahol az 1 evőkanál/ dl aránnyal is megelégszenek.)
Elkészítés
Kiöntöd a tejet egy pohárba és beleszórod a fenti arányok alapján a chia magot.

A magok a folyadék hatására megduzzadnak majd és pudingszerű kocsonyás masszává fog összeállni. Éppen ezért bármilyen poharat is választottál a 3/4-nél semmiképp ne tölts jobban tele! Amikor megvan felkevered és legalább 4-5 órára, de inkább egy éjszakára állni hagyod a hűtőben. Időnként érdemes átkevergetni, hogy egyenletesen szívja be a folyadékot az összes mag.

Amikor késznek ítéled (nálam ez az a szint, amikor megáll benne a kanál) akkor meg is vagy a puding részével és már csak a tálalás előtti utolsó szak van hátra. Bár megpróbálkoznak a boltok Valentin-nap alkalmából friss epret kínálni én ezeket még túl íztelennek érzem, ezért inkább fagyasztott epret szoktam kiolvasztani és azt darabolom fel.
A pudingot helyes tálkákba kanalazom és a tetejére teszem az eper darabkás réteget.

Tipp: Ha van otthon friss menta növénykéd, akkor egy-egy levéllel feldobhatod az összképet.
Ha kicsit csavarnál a recepten
Ez az alap recept, semmi bonyolult nincs benne, és így is isteni finom, de ha neked túl egyszerűnek tűnik, akkor kedved szerint felturbózhatod. Pl.
- édes keksz darabokkal
 - cukor vagy méz hozzáadásával
 - tejet helyettesítheted részben vagy egészben vízzel, kókusztejjel, szörppel, vagy gyümölcslével is
 - mogyoró vagy mandula szemekkel
 - csoki forgáccsal a tetejére
 
Nem kell a csillagokat is lehozni (vagy az áruházból az óriás plüssmacit) ahhoz, hogy a kedvesed lássa, hogy szereted. Hétköznapi, apró figyelmességek a kulcs a szívekhez, amihez egy ilyen pofon egyszerű desszert is elegendő. Vagy egy jó program!
Boldog Valentin-napot!
A cikk megírását a Provident támogatta.

A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.