A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Milyen teendőket végezzünk el télen? Egyáltalán mi jöhet szóba?

2019. január 21.

Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai, amik részben meghatározzák, hogy ilyenkor milyen teendők várnak ránk. De mi a helyzet a téllel? Hiszen kint sötét és hideg van, a négy fal közti hétvégék pedig képesek nagyon egyhangúvá tenni az életet, ha hagyjuk. És ez itt a kulcs, hogy mi mókusok nem alszunk téli álmot, csupán kicsit lassítunk, hogy szusszanjunk egyet. Így kanyarodjunk is vissza az eredeti kérdésre, hogy mit is lehet vagy épp kell ilyenkor csinálni? 

teli_teendok.jpg

A jó hír az, hogy a legnagyobb téli teendőn már túl vagyunk, mert bármennyire is imádjuk a karácsonyt és a szilvesztert, azért kár lenne tagadni, hogy bizony kemény munka azt a sok diós finomságot az asztalra varázsolni, és az odút is takarosra kell takarítani, dekorálni, valamint a mókusok kedvenc fája a fenyő is jelentős szerephez jutott, hála nekünk.

Szóval egy rövid pihenő után vessük bele magunkat a további téli teendőkbe!

Változtass magadon és újítsd meg a szokásaidat!

Az lenne a legjobb ha mindig mindenki elégedett lenne önmagával, de ezt az állapotot nagyon nehéz elérni. Többek között mert folyamatosan változunk, nem öregszünk csak beérünk, és tapasztaltabbak leszünk, másképp látunk dolgokat. Ehhez azonban igazítani kell a szokásainkat és a külsőnket is, különben nem leszünk kibékülve önmagunkkal.

Ha eddig a szakadt farmer és a tornacipő tette ki a ruhatárad java részét, de szeretnél csinosabb lenni, akkor vegyél néhány szoknyát és blúzt! Ha fejben már az egészséges életmód híve vagy, akkor kezd el mozogni, és változtass az étkezési szokásaidon! Ne halogasd! Nem nagy dolog, egy pici lépéssel kezdődik, és némi kitartás után, már észrevétlenül a szerves részeddé fog válni és egyszer csak arra kapod fel a fejed, hogy nahát megcsináltad!

teli_etelek_mit_fozzek.jpg

A hölgy mókusok biztos tudják, hogy milyen rizikós egy vadiúj frizurát kipróbálni, hiszen mi van akkor, ha mégsem tetszik? Hát a fejedbe húzod a sapkád, ami a téli időszakban szinte kötelező, így bátran próbálkozhatsz egy új hajviselettel! Mindig is vörös akartál lenni? Unod a gombafazont, és valami egészen rövidre gondoltál? Belevetnéd magad az olyan sose próbált trükkökbe mint a hajfelvarrás, hajleszívás, dauer vagy hajvasalás? Akkor hajrá!

Fogadd meg és gondold is komolyan, hogy eljársz orvoshoz és szűrésekre! Sokan szeretjük elsumákolni az éves szűréseket és inkább a bűntudattal birkózunk meg, mint azzal a minimális kellemetlenséggel, amivel a vizsgálatok járnak, pedig ezzel csak magunknak teszünk rosszat. Hívd fel és kérj időpontot a tüdőszűrésre, és a fogorvosodat is látogasd meg!  A régóta halogatott mammográfia és nőgyógyászati szűrésen vagy a prosztatavizsgálaton is ess át! De ha neked a derekad fáj rendszeresen, vagy emésztési panaszaid vannak, akkor ne tűrj tovább csendben, hanem tegyél érte, hogy jobb legyen a helyzet!

Ha fent vagy a közösségi oldalon, akkor a tél fantasztikus időszak arra, hogy átnézd a profilodat. Ha van olyan tartalom, amit szeretnél levenni esetleg újabb élményeket és gondolatokat osztanál meg az ismerőseiddel, akkor ne habozz tovább! Nézd át az új funkciókat és ha van kedved ismerkedj meg legújabb őrületekkel (kortól függetlenül) legyen az a snapchat, twitter, instagram stb. Az fiatalabb mókusok biztos eltátják majd a szájukat, ha rájönnek, hogy milyen belevaló szüleik vagy nagyszüleik vannak, ha kiderül, hogy te ezekhez is értesz. ;)

Vagy töltse le néhány új bolondságnak tűnő mobil applikációt, hátha valamelyikben a kedvedet fogod lelni, akkor is ha elsőre nem érezd, hogy ez jobbá tenné az életedet. A hecc kedvéért, hallgass eddig számodra ismeretlen zenei stílusokat és fedezz fel új előadókat és énekeseket! Kísérletezz, légy nyitott, hátha kisül belőle valami váratlan öröm!

Fogadd meg, hogy olyan párkapcsolatod lesz 2019-ben, amilyenről mindig is álmodtál és már most télen tenni fogsz érte! Leszólítod azt a helyes lányt vagy fiút a kávéházban, mert nincs vesztenivalód, csak nyerhetsz!

Ha van párod, akkor olyan minőségi időt fogsz vele tölteni a hétvégéken, ami mindkettőtöknek még több örömet fog okozni, mint amit eddig megszoktatok! Elmész vele oda, ahová mindig is vágyott, kipróbáljátok azt az új éttermet vagy főzöl neki valami különlegeset. Ezentúl rendszeresen, hangosan kimondva el fogod ismerni a munkáját, a külsejét, és az igyekezetét legyen az bármilyen apróság pl. takarítás, új körömlakk kipróbálása, vagy egy újabb túlórázás a munkahelyén!

teli_feladatok_mit_csinaljak.jpg

Hívj fel olyan ismerősöket, barátokat, rokonokat, akikkel eltávolodtatok egymástól és vegyétek fel újra a kapcsolatot, esetleg látogassátok meg egymást! Új év, új kezdet!

Ülj le végre és olvasd el azt a könyvet, amire két éve készülsz! Tudod, amit még a Gizike tanácsolt, és meg is vetted nagy lelkesen, majd megporosodott az éjjeliszekrényed tetején.

És emlékszel még arra a jó kis filmre, amiről Tamás áradozott? Hát nézd meg! Amúgy is szakad a hó (vagy az eső, már ebben sem lehet biztos az ember a mókus hiába van tél) szóval, amúgy sem terveztél hosszas kültéri elfoglaltságot.

Gondolj a jövődre!

A téli árukészletek már mindenhol akciósak és próbálják kisöpörni az üzletek a készleteket, így spórolós mókus lévén most szerezd be, amire jövő télen szükséged lehet! Gondolok itt pl. egy új hólapátra vagy egy új téli gumi szettre a kocsihoz, mert a régi bizony már elég kopott!

Télen tervezd meg, hogy milyen felújításokat szeretnél elvégezni tavasszal vagy nyáron! Ha eddig nem tetted, akkor kezdj el félretenni rá és szakit vadászni, mert ezekhez idő kell!

Nyáron kinek van kedve a négy fal között az asztal fölött görnyedni? Nem sok embernek az biztos. Éppen ezért, most vágj bele egy új nyelv elsajátításába, esetleg tanulj új szakmát, vagy keress továbbképzést a mostani területedhez!  Iratkozz be tanfolyamra legyen az tánc, vagy kerámia vagy kosárfonó. Amihez kedved van vagy amiből a későbbiekben tudnál profitálni!

tanfolyam_hobbi.jpg

Foglalkozz még többet a kutyáddal vagy macskáddal, játszatok együtt, taníts neki új trükköket és az engedelmességi szabályokat is mélyítsétek el még jobban! Meglátod később még örülni fogsz neki, ha megtanul szépen láb mellett sétálni vagy bejönni, vagy ha az unalmát nem a kanapé lábának kaparászásával tölti majd.

Nézz szét a házad táján, hogy minden oké-e!

Bár télen a kerti munkák java részétől megszabadulhatsz, de azért nem lehet egészen megfeledkezni a ház körüli teendőkről!

  • Vidd el cipészhez a leszakadt fülű válltáskádat, vagy kedvenc és kényelmes tavaszi cipődet, amit sarkaltatni kell!
  • Add be a tisztítóba a nagy szőnyegeket, különösen ha rájuk került a karácsonyi menü egy része!
  • Bár azt mondják ősszel kell elkezdeni etetni a madarakat, de szerintem most is örömmel vennének egy finomságokkal teletömött, szél-, és eső védett madáretetőt. ;) A mókusok tuti rajonganának az ötletért!
  • Nézz körbe a lakásban, a garázsban és a padlás eldugott sarkaiban is, és ami évek óta ott vesztegel, mert régi, nem működik, "majd jó lesz még valamire" stb. azt dobd ki végre!
  • Szabadulj meg attól a pirítós készítő géptől is, ami a kellemes ropogós állag helyett, már fél éve hamvasztja a kenyereket! Hasonló legyen a sorsa annak az elektromos borotvának is, ami már több szőrszálat hagy meg, mint amennyit eltávolít!
  • Jég-, és hómentesítsd az udvart és a házad előtti járdát, de a környezetre káros módszerek nélkül!
  • Ügyelj a párásodásra, különösen ha a lakásban teregetsz! Ha szükséges vegyél páramegkötő vagy épp párásító eszközöket!
  • Mikor olvasztottad le utoljára a hűtődet? Nem is emlékszel? Akkor tudod mit fog ide írni igaz? :) Olvaszd le a kicsikét, hadd szolgáljon még sok évig hűségesen!

tel_ujevi_fogadalom.jpg

Dokumentum rendszerezés, archiválás, elektronikus megújulás

Ha már túl ronda az idő, hogy kidugjuk az orrunkat, akkor keressünk hasznos elfoglaltságot a lakásban. Itt a remek évszak, hogy az egész évben felgyűlt számla kivonatokat, elektronikus fizetett de papír formában mégis megőrzött csekkeket átnézd és szelektált!

Könyveld le a kiadásaidat, amihez a blokkokat azóta is a pénztárcádban őrzöd, vagy kezd el a mai naptól, hiszen régen megfogadtad, hogy írni fogod, hogy mire mennyit költesz.

A számítógép asztalán és a mappákban csinálj rendet, tüntesd el a feleslegesen helyett foglaló dokumentumokat és rendszerezd átlátható könyvtárakba a megőrzésre méltó anyagokat!

Az ősi időkből félretett családi VHS videókat kezd el digitalizálni, mert ha még tovább halogatod a kazetták is felmondják a szolgálatot, ráadásul nem lesz mivel megnézned, mert a lejátszók már nem képezik a mai otthonok szerves részét. DVD helyett inkább egy külső meghajtóra mentsd ezeket a féltve őrzött kincseket! Ez nekem is nagy bűnöm, be kell vallanom, hogy ezer éve halogatom, de majd idén télen lehúzom a listámról. Csináljuk együtt, és akkor biztos nagyobb erőt veszek magamon én is, megegyeztünk? Szupi!

A fényképezőgépek már több ezer képet képesek memóriakártyán tárolni, így nincs meg a mókusokban az a kényszer, hogy minden alkalommal letöltsék a korábban készített képeket és eltegyék az emlékek közé. Sőt nehezebben ülünk le, hogy kiválasszuk a kedvenc pillanatainkat, előhívassuk és kiakasszuk a falra emlékbe. Pedig olyan szuper klassz és kreatív montázsos képkereteket és falmatricákat lehet kapni a családi képek köré, hogy az valami hihetetlen.

Nem mondom, hogy ez a lista rövid és secperc alatt elvégezhető, de ez a jó a téli időszakban, hogy nem kell kapkodni. Szép kényelmesen, mindenki a maga tempójához és ízléséhez igazítódva vegye át a fenti teendőket. Mert a jó mókusok télen is képesek hasznoskodni, spórolni, és meglepni a körülöttük élőket és önmagukat is!

Ja, és persze évszaktól függetlenül, időközönként ellenőrizzünk le a lakásban, amit csak lehet. Mert...

A cikk megírását a Provident támogatta.

tél spórolás praktikus otthon feladatok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014526700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2019.01.22. 13:11:02

Health officials in Los Angeles County announced yesterday that a squirrel found covered in fleas has tested positive for bubonic plague, the scourge that develops into the deadly pneumonic plague known as the Black Death and wiped out an estimated 200 million people in Europe during the 14th century. Last month, two pet dogs in New Mexico were also discovered with the disease, which is genetically very similar to the strain from the 1300s.

József Váradii 2019.01.23. 04:26:40

Telefonomon megjelenő ez a cikk. Félig elolvastam és előlvadtam így tél közepén, végén. Soha nem gondoltam, hogy 50 éves kopasz férfiként a valtozást ahogy cikk javasolja farmer nadrág lecserésével egy szoknyára - kezdjem. De mivel 25 éve norotválom fejem és valaha barna voltam, most férjek át, próbáljam ki a vörös hajat? Cikk elolvasása közben jöttem rá - férfiak ne kezdjenek új életet. Sőt férfiak nem is léteznek cikkíró szerint. Se télen se nyáron. Homlolomra csaptam ja igen tombol a feminizmus. Férfi az nem számít.
süti beállítások módosítása