A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Szemkápráztató flitteres karácsonyi gömbök készítése házilag

2018. december 13.

Szeretnél egyedi és csodálatosan csillogó karácsonyfa dekorációt készíteni? Azt megígérhetem, hogy szép lesz, színes lesz és büszke is leszel rájuk, de az is tény, hogy ebbe időt és energiát kell fektetni. Megéri? A végeredmény szerintem magáért beszél.

flitteres_karacsonyi_gomb_diy_hazilag_sajat_keszitesu.jpg

Mindenki másképp készíti fel a lelkét a karácsonyi időszakra, én többek között minden évben készítek néhány karácsonyi gömböt saját kezűleg. Most ezeknek a csili-vili gömböknek hoztam el a leírását, hogy minél több mókusotthonba csempésszenek egy kis varázslatot.

Mint egy jó receptnél itt is kellenek hozzávalók, amikből majd összeáll a gömb, csak ebben az esetben nem a helyi abc-be kell leugrani, hanem a kreatív vagy hobbi boltba.

Hozzávalók

  • hungarocell gömbök (Nagyon sok méretben kaphatók, sőt különböző alakúak is léteznek válogass kedvedre.)
  • gombostűk ( Szerintem minimum 13 mm hosszúak legyenek, de ez a gömb méretétől is függ. Ne izgulj a méret rá lesz írva csomagolásra, nem neked kell lemérni. :) )
  • lyukas közepű flitterek (Annyiféle színű, amennyiből a gömböket szeretnéd készíteni, létezik zacskós és dobozos kivitel is.)
  • Ha nem asztalközépnek szánod, akkor kelleni fog még akasztó hozzá. Sajnos a hivatalos nevét elfelejtettem, de mindjárt megmutatom közelebbről is. Illetve valami cérna, szalag stb. amivel fel tudod majd lógatni. Én a karácsonyi kötözőt nagyon praktikusnak találom hozzá, tudod amit ilyen kis átlátszó csomagolású gombolyagban szoktak árulni. 

karaconyi_gomb_keszites_hazilag.jpg

Ahogy ígértem egy közelebbi kép a műanyag, beszúrós akasztóról. Az a fontos, hogy mini tüskék legyenek rajta, mert úgy nem fog kicsúszni a gömbökből, ahogy húzza majd a súlya.

A képek minőségéért elnézést kérek, egyszerűen a fényképezőgépem nem volt hajlandó a mai fotózáson készségesen közreműködni sem a nagyításoknál, sem a csillogó gömbök lencsevégre kapásánál.

karacsonyfa_disz_hazilag2.jpg

Most, hogy minden megvan hozzá, jöhet is az elkészítés.

Az elkészítés folyamata

Első lépésként keresd meg a gömbön található kerek foltot. Ez a hely tökéletes lesz arra, hogy oda szúrd bele az akasztót. Olyan mélyre, ameddig a karika alatti perem alja ér, és szépen ráül a hungarocell gömb felszínére.

karacsonyi_dekoracio_olcson_hazilag_otletek.jpg

Második lépés lesz lényegében a folyamat 95%-a a flitterek felhelyezése. Emlékszel a hozzávalóknál külön kiemeltem, hogy lyukas közepű flittere lesz szükséged. Ez azért nagyon fontos, mert azon a lyukon kell átvezetned a tűket, majd beleszúrnod a gömbbe. Hála a gombostűk fejének, nem fognak lecsúszni róla.

karacsonyi_dekoracio_diy.jpg

De ne szaladjunk ennyire előre, mert a flitterekkel kapcsolatban van még egy apróság, amit el szeretnék mondani. Különböző flitterek kaphatók, és itt most nem a színűkre a lyukas közepükre gondolok, hanem a kialakításukra. Vannak lapos (a képen a zöldek) és vannak enyhén domború (a kékek) változatok is. Én készítettem már gömböt mindkettőből, sőt vegyesből is, de szerintem a tisztán enyhén domború változatot használni a legszerencsésebb választás, azért mert szebben rásimul a gömb felszínére, ráadásul adja magát, hogy mindig pont egyformán fogod befedni a sorokat egymással. (Erről mindjárt írok részletesebben is, olvass tovább.)

A képen balra egy vegyes, és egy csak domború flitterekből készült gömb van. Nem tudom mennyire adja ki a kép, de szerintem a jobboldali a nyerő. Ha rákattintasz a képre, nagyobb méretben is meg tudod nézni.

karacsonyi_gomb_keszites.jpg

Azt le merjem írni, hogy sajnos a flittereket nagyon gyakran ne lyukasztják ki rendesen, illetve a zacskóban hagyják a teljesen felesleges pici kivágott közepeket? Sajnos így elég rendesen tud szemetelni és csillám darabkákkal borítani mindent, szóval teríts valamit a gömbök alá vagy könnyen lesöpörhető asztallapon dolgozz. A mókus őszinteséghez hozzá tartozott, hogy ezt sem hallgatom el. Bocsi, a rossz hírért.

Szóval ott hagyjuk abba, hogy benne van a gömbben az akasztó és felbökted az első flitteredet a tűre. Most kezd el az akasztót jó szorosan körbe rakni a flitterekkel úgy, hogy kicsit mindig ráfedjenek egymásra. Ha kész az első kör, akkor jöhet a következő kör és így tovább. Arra figyelj, hogy egy picikét elcsúszásban csináld a köröket, azaz a tűk ne tökéletesen egymás alatt legyenek a sorokban, hanem az első sorban lévő tűk közé kerüljön a második sor tű. Erre azért van szükség, mert két kör alakú flitter miatt, lesz egy nagyobb, félhold alakú beugrás, ahol csak a hungarocell látszik, és azt el kell takarni a következő sor flitterrel. Ez így bonyolultnak hangzik, de ha megnézed a fenti képet látni fogod, hogy mire gondolok.

karacsonyi_gomb_keszites_hazilag.jpg

A karácsonyi gömbnél mindig egymás alatti teljes köröket kell menni, mert így fognak szépen, egyenletesen eloszlani a flitterek a hungarocell gömbön. A teljesen egyszínű gömböknél lényegében addig kell folytatni a folyamatot, amíg teljesen nem fedi flitter a felszínét. Az alján a legutolsó flitter egymagában álljon a mini kör közepén, úgy lesz igazán mutatós.

Ha szeretnél valami mintát is alkotni, akkor azt még a bökdösés előtt rajzold fel ceruzával a gömb felszínére, és amikor, a körberakás közben eléred a ceruza vonalát, tudni fogod, hogy oda mást színt kell használod. Ha ennyire nem bonyolítanád túl, akkor egyszerűen minden sornál váltsál színt és szép csíkos lesz a végeredmény.

Hipp-hipp-hurrá. Kész is van az első gömböd! Nem volt nehéz igaz? Csak kicsit sokáig tartott.

A lenti képen az általam készített flitteres karácsonyi gömbök (és egy harang) egy része látható, mert ennél jóval több készült, és nem egyet ajándékba is készítettem már.

kesz_karacsonyi_gombok.jpg

Időben nézve egy-egy ilyen gömb elkészítése elég pepecselős, amit gondolom a rászurkált tűk mennyiségéből már te is kikövetkeztethettél. Mivel én legtöbbször nem egyhuzamban, hanem több napig, szabadidőmtől függően, szoktam csinálni, nehezen saccolom meg, de talán 2-3 óra a legkisebb gömb és 8 óra a legnagyobb képen szereplő.

Viszont óriási előnye, hogy nem igényel kézügyességet, és szerintem káprázatosan jól mutat.

Ha már minden másról meséltem, akkor illene az anyagiakról is ejtenem pár szót.

Költségvetés

  • Az utolsó képen szereplő (nálam) közepes hungarocell gömb 100 Ft/darab.
  • 50 gramm gombostű 500 Ft (Véleményem szerint ebből több zacskónyi is kellhet egy nagyobbacska gömbhöz, de én egyszerűbbnek láttam 500 grammos nagy dobozt venni 4000 Ft-ért még régebben.)
  • 6 db akasztó van egy csomagban, ami 300 Ft
  • Egy kis zacskós flitter 600 Ft, de árulnak gazdaságosabb dobozost is, ha még emlékszel a legelső képre. Szerintem ha csak 1 max 2 gömböt szeretnél (főleg ha több színűt) akkor a zacskós is teljesen jó.
  • A kötözőről se feledkezz meg, de azt azért nem számolom, mert a karácsonyi ajándék csomagoláshoz úgyis mindig van itthon, legalábbis nálam.

Még néhány tudnivaló a flitteres karácsonyi gömbökről

A karácsonyi gömböknek azért van súlya a gombostűknek köszönhetően, amit érdemes bekalkulálni mielőtt a fenyőfa legvékonyabb ágára próbálnád meg felakasztani.

A flitteres gömbök nem kimondottan sérülékenyek, de azért ne dobáld őket, mert a tűk kieshetnek/csúszhatnak belőle, és akkor néhány helyen foltos lesz és ki fog látszani a hungarocell a borítás alól. De mit láthatod a képen is, ha szépen bánsz velük hosszú évekig fognak hiba nélkül csillogni az ünnepek alatt.

+1 tipp

Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor tedd be hozzá a kedvenc karácsonyi filmed, mert egy idő után monotonná válik a tűszurkálás. Csak a kezedet teszi dolgossá ez a feladat, a fejedet nem, így tanulás közben is egész jól lehet vele bíbelődni. ;)

Nálam az ajtókra is szokott belőlük kerülni, de a karácsonyfára lógatva, vagy a dohányzóasztal közepére helyezve egy tálba is nagyon jól mutatnak. Elismerem, hogy nem egy gyorsan összedobható dekorációs elem, ez a flitteres karácsonyi gömb, de szerintem az elképesztően szép csillogásával, kárpótol minden megszúrt ujjáért, és rááldozott percért.

Ha pedig ez sem elég, készítsetek egyéb díszeket is, hiszen ötletekből kifogyhatatlanok vagyunk! ;) 

karácsony kreativitás dekoráció DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr1914436528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása