A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mi kerüljön a mikulás csomagba? Van élet a csokoládén túl!

2018. november 30.

A legtöbb szülő igyekszik egészségesen táplálni csemetéjét, de hála december 6.-ának lényegében a gyerkőc egy teljes hónapra csoki és édesség diétába kezd.  Mit is kap a gyerek a hagyományos mikulás csomagba? Cukorbetegséget, elhízást, hiperaktivitást, lyukas fogakat, rossz szokásokat és kezdődő csokifüggőséget? Inkább válogass olyan finomságokat és apró ajándékokat, aminek úgy örülhet, hogy közben neked sem kell aggódni az egészsége miatt!

mikulas_csomag.jpg

Mikulás tájékán engedékenyebbek is vagyunk, ráadásul a szülőktől, nagyszülőktől, rokonoktól és ismerősöktől valamint az óvodától, iskolától és sokszor még a szülők munkahelyéről is tonnaszám érkezik a piros zacskóba csomagolt édesség dömping. A mindennap csak egyet ehetsz trükk sem az igazi, mert így tökéletesen rá lehet szoktatni a gyereket a mindennapi édesség bevitelre, a tetejébe mire végre kifogyna a csoki készlet otthonról és normalizálódhatna a helyzet, már jön is a karácsony.

Ropogtatnivalók

Attól, hogy a cukorkák, csoki szeletek és a nyalókák nem lepik el a mikulás csomagot, attól még kerülhetnek finomságok a meglepetések közé. Jöjjön egy lista az egészségesebb rágcsákról:

  • Friss gyümölcs: mandarin, narancs, banán, ha pedig valami ritkábban kínált finomságot szeretnél adni, akkor mangó, gránátalma vagy füge.
  • Gyümölcs és zöldség chips, almaszirom. Jó program lehet a gyerekekkel házilag elkészíteni, ezzel is fokozva az érdeklődésüket az egészséges nassolnivalók iránt.
  • Asztalt gyümölcsök vagy diák csemege. A gyerek többsége nagyon szereti, különösen, ha a szülőktől is azt látja, hogy ez egy kívánnivaló finomság. Aszalványokból a barack és szilva pároson kívül, adhatsz vörös áfonyát vagy datolyát is.
  • Csonthéjas magvak, diófélék: dió, földimogyoró, török mogyoró, pisztácia, mandula, kesudió stb. De egy zacskó tökmag vagy hántolt szotyi is jó ötlet. Próbáld ki!

egeszseges_mikulas_csomag.jpg

  • Sült gesztenye. Ezt leginkább egy meghívlak egy közös gesztenyesütésre kupon formájában tudom elképzelni a csomagba. Így az ebéd utáni desszert és a legértékesebb, az együtt töltött idő, is egyszerre megvalósulhat.
  • A puffasztott kölesgolyóért is sok gyerek rajong, érdemes tenni vele egy próbát.
  • Teljes kiőrlésű kekszek, esetleg zabkeksz. Akár házilag elkészítve pl. kókusz reszelékes változatban, akár a bolt polcáról lekapva, biztos, hogy egészségesebb mint a kakaós bevonómasszából készült olcsó mikulás formák.
  • A müzli szeletek is jobb választásnak bizonyulnak a szokásos kemény vagy töltött cukroknál, amit a mikulás csomagok szoktak rejteni. Ha még táplálóbb változatot szeretnél, akkor otthon is összeállíthatod saját kezűleg válogatott összetevőkből.

Márpedig kell a csoki, cukor és társai!

Ha szerinted csalódást érezne a kis mókusod, ha ilyesmit nem találna a mikulás csomagjában, akkor is van megoldás.

  • A cukormentes gyerekrágók is az elmegy kategóriát erősítik. A fentiek mellé nyugodt szívvel egy csomag simán bekerülhet a meglepetések közé.
  • Ha cukor nélkül nem tudod elképzelni a mikulás csomagot, akkor tegyél bele szőlőcukrot.
  • Ma mindenképp csoki, akkor legyen étcsokoládé! Már számos ízesítésben és apróságokkal dúsított változatot lehet venni pl. mandulás vagy gyümölcs darabos, de még mikulás alakú is kapható.
  • Ha szeretnél a gyereknek némi csokoládét is adni, akkor készíts csokiba mártott túrógolyókat. A kicsik megnyugszanak, hogy édességet esznek, te meg mosolyoghatsz az orrod alatt, hogy lényegében minimális az édesség tartama.

olcso_mikulas_csomag.jpg

Van élet a finomságokon túl is...

A mikulás csomag rejthet kisebb-nagyobb ajándékokat is, a sok nyalánkság között.

  • Buborékfújó. Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne lenne oda a buborékfújóért.
  • Kis plüssállatok. Ehhez nincs mit hozzáfűzni, nincs náluk cukibb és végtelen mennyiséget lehet belőle felhalmozni otthon.
  • Mesekönyv. Nálunk gyerekkorunkban az volt a szokás, hogy minden ünnepkor kaptunk valamilyen gyerekkönyvet. Volt, hogy zsebkönyv volt valami minket érdeklő tudományos vagy állatos témáról, volt hogy gyerek keresztrejtvény, vagy képregény, vagy a mesesorozat következő része. Imádtuk és rászoktatott minket az olvasásra.
  • Kisebb játékok: pakli kártya, gumi pókok (vagy dinók és kígyók). Gyöngyfűző készlet, gyurma vagy színező stb. Attól függően, hogy mennyi idős vagy mit szeret a kis mókusod.
  • Kislányoknak a hajbavaló apró kiegészítők is remek meglepetések.
  • Cuki figurás bögrék, poharak, evőeszközök. Ki tudna ellenállni egy egyszarvús vagy pókemberes ivópohárnak? Biztos több folyadékot is fogyasztana utána a kicsi, ami szuper hír.
  • Jön a hideg idő lehet a csomagban: kesztyű, sál, sapka vagy egy meleg zokni is. Persze szigorúan valami gyerekeknek szánt állat vagy mesehős mintájával.
  • A szülőkkel közös időtöltés is nagyszerű ajándék: vidd el pl. korcsolyázni. Ezt a meglepetés kupon vagy egy ráutaló jel segítségével rejtheted a többi csecsebecse közé.

mikulas_csokolade.jpg

Félreértés ne essék, szerintem sem kell ilyen hatalmas mennyiségű vagy értékű csomagot összeállítani a kis mókusoknak, mert ez a nap nem erről szól. De ebből a listából szerintem már mindenki ki tudja válogatni azokat az elemeket, aminek az ő mókuskái leginkább örülnénk.

Ha elég ügyes vagy, nemhogy nem fogják észrevenni a tonnányi csokoládé és cukor hiányát a kismókusaid, hanem még büszkén mesélni is fogja az óvodában vagy suliban, hogy ők bezzeg milyen fantasztikus meglepetéseket kaptak a sablonos sportszeletek helyett.

De persze ne csak az ünnepekkor óvjuk csemetéinket, a hétköznapokban is lehet finomat és egészségeset egyszerre! ;) 

 

gyerekek ajándék mikulás meglepetés egészséges

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr5914335911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túl sok felhasználó 2018.12.02. 00:20:52

Én azért elég csalódott lettem volna gyerekként, ha nincs a csomagban Sport szelet. Az ilyen egészséges alternatívák egyszerűen nem lettek volna igazi ajándékok, hiszen pl. mandarin az amúgy is volt télen mindig otthon, a datolyát sose szerettem, a sült gesztenyét sem, az étcsokoládét meg felbontatlanul ajándékozom ma is tovább. Az meg, hogy valami plüss izét kapjak, fel sem merült, az ilyen ajándékokkal egyértelműen megvártuk a karácsonyt.

Viszont kettőnél több csomagot sose kaptam, ez vagy tényleg így volt, vagy a szüleim sumákolták el a többit.

Benedith 2018.12.02. 07:46:41

@Túl sok felhasználó: Tökéletesen egyetértek, én is szörnyen csalódott lettem volna gyerekkoromban egy ilyen mikuláscsomagtól és még az étcsoki is stimmel, sosem ettem meg és a mai napig én is továbbajándékozom, ha kapok. :D Egyszer egy évben hadd kapjon már szegény gyerek egy valag csokit, aminek tényleg, szívből örülni fog. Az év maradék 364 napján meg lehet egészségesen táplálkozni.

midnight coder 2018.12.02. 08:18:28

Mázli, hogy én még abban a korban nőttem fel, amikor a táplálkozás "tudomány" mint ilyen még nem létezett.

rnz 2018.12.02. 08:43:41

Nem stimmel az elmélet.
Ennek valahogy úgy kellene kinéznie, hogy ilyenkor kapjanak csak csokit, meg mindenféle "káros" dolgot, az év többi napján meg egészségesen táplálkoznak. Nálunk legalábbis így van és működik. Nem telik el úgy nap, hogy ne ennének legalább egyféle gyümölcsöt, ellenben nem kapnak semmi nasit.
Csokifüggők egész biztos nem lesznek, a cukorbetegség ennyitől tuti nem fog kialakulni, a lyukas fog ellen meg ott a jól bevált fogmosás. A hiperaktivitásra meg vannak a módszereim, ahogy az elhízás sem fenyegeti a gyerekeimet, lévén hogy minden nap mozognak.
Egy kisebb összeget simán fel merek tenni, hogy a szerzőnek nincsenek gyerekei. :)

Gergely_it · http://gergo.me 2018.12.02. 09:35:45

A zöldség chipsnél egy jó minőségű csokoládé is sokkal egészségesebb. És osztom a többiek véleményét: évente egyszer nyugodtan teletömhetik magukat csokival, édességgel, nem attól fognak elhízni, vagy lesznek egészségi gondjaik.
Még a komolyan diétázók is hetente (!) egyszer ehetnek amit, amennyit akarnak minden dietológus szerint.

Janixyz 2018.12.02. 10:14:54

Gratulálok, te igen hülye vagy.

A müzliszeletek nagyrésze tele van cukorral.
Az aszalt gyümölcsök 30-45g cukrot tartalmaznak 100 grammonként, persze csak akkor ha nem cukrozzák még pluszban.
A dió, mogyoró, pisztácia több kalóriát tartalmaz mint a csoki.
A bubifújóval meg majd átküldöm a gyerekeket a Te lakásodba játszani.

Akkor inkább egyenek a gyerekek normális csokit. Nem étbevonó meg egyéb szarokat. Ha már kiskorban rászoktatod a gyereket az egyél kevesebbet, de jóminőségűt, sokkal jobban járnak mintha sóvárogva nézik, hogy a többi gyerek teliszájjal tolja be a mikulásokat.

Ménár Atya 2018.12.02. 11:16:21

Hát..........szerintem még nem késő egy fitness bérletet rakni a gyereked csomagjába, meg egy könyvet, hogy miért káros a só meg a cukor, meg a fehérjék túlzott bevitele a 21. sz.-ban.........
biztos boldog lesz, mert ő is tudja, hogy ennek most ,Mikulás váráskor van itt az ideje.
Szerintem agyadra ment a az egészséges élet.
Én úgy gondolom, egész évben lehet ezeket nyomni, de azért néha had bűnözzön az a gyerek ,nem ettől lesz beteg, ettől csalódott lesz inkább.

Rotoxis 2018.12.02. 12:49:21

Gyerekkoromban az édesség fogyasztása igen erősen korlátozott volt a családban. Ebből kifolyólag amikor hozzájutottam, két pofára zabáltam, amíg el nem fogyott. Fénykoromban egy Hedvig dekás Boci meg se kottyant.
Az én gyerekem már úgy nő fel, hogy édesség korlátozás nékül rendelkezésre áll, akár több kilónyi mennyiségben (pl. egy leárazás a Manner szaküzletben...). A gyerek (4,5 éves) feléri, bármikor vehet belőle tetszőleges mennyiséget. Ennek az az eredménye, hogy akár hetekig feléje sem néz.

midnight coder 2018.12.02. 15:27:24

@Valóság nevű unokahúgotok: Azokból valóban nem sok van már, de annak speciel semmi köze a táplálkozáshoz. Hogy mihez van köze azt a fogdokik sem tudták megmondani, valószínűleg genetika.

yuden 2018.12.02. 19:21:36

Szőlőcukor, mert az egészséges...rögtön mindjárt glukanon injekciót neki, nem? Omg..

midnight coder 2018.12.03. 06:54:26

@shamandalie: Tudod, az emberiség egész jól elvolt a táplálkozás "tudomány" feltalálása előtt is. És biztos vagyok benne, hogy kb 100 év múlva ha lesz még orvostudomány és nem kőbaltával veri egymást agyon az emberiség, kb. úgy fognak tekinteni erre az egész egészséges életmód mozgalomra és általában a mai orvostudományra, mint ma mi Jókai Kárpáthy Zoltánjában ábrázolt orvosalakokra.
süti beállítások módosítása