A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Spórolj a tüzelőanyagon! Hallottál már a papírbrikettről?

2018. november 28.

Van egy nagyon jó kis megoldás az olcsó tüzelőanyag készítésére, amit ha eddig nem ismertél, érdemes kipróbálnod. Ez a papírbrikett.

olcso_futes.jpg

Te mivel fűtesz télen? Fát használsz vagy szenet? Rádobálsz mindent a tűzre, amit csak találsz?

A papírlapokat ne csak úgy rádobd a tűzre, mert hamar elég, kellő meleget pedig nem igazán fog adni. Inkább gyűjtsd össze és készíts belőle hatékonyabban melegítő papírbrikettet!

Nem akarjuk senkinek a motivációt firtatni, hogy miért fogna bele egy ilyen vállalkozásba, hogy papírbrikettet készítsen otthon, de tény, hogy a módszer működik és valóban alkalmas tüzelőanyagnak. Én panelből persze könnyen mondom, hogy fuss neki és nem is biztos, hogy én megtenném, de Te hátha. ;)

De mi is az a papírbrikett?

A papírbrikett lényegében nem más mint összepréselt papírforgács.

Szóval ugorjunk is a folyamatra.

Hogy lehet házilag elkészíteni?

Össze kell gyűjteni minél több papírt. Ezek lehetnek szórólapok, reklám újságok, levelek, betelt füzetek stb. Bármilyen papír, bár tény, hogy a folyamat akkor igazán olcsó, ha ingyen tudsz nagy mennyiségű papírhoz jutni.

A következő lépés, hogy a papírlapokat fel kell aprítani, minél apróbb cetlikre. Ezt lehet kézzel is végezni, ez esetben tekintélyes mennyiségű szabadidő feláldozására lesz szükség. De ha valaki unaloműzésre használná ezt a tevékenységet, arra kiváló. Persze gépek segítségét is lehet kérni, kérdés, hogy megéri-e anyagilag egy iratmegsemmisítő és vajon meddig bírja majd ezt a feszített munkatempót?! 

Ezután az áztatás következik. Kb. 30 kiló papírfecnihez 100 liter vízre van szükség. Itt szintén akkor nevezhetjük költséghatékonynak a módszert, ha van lehetőséged esővizet gyűjteni, mert különben a következő havi vízszámla végösszegét látva el fogsz szédülni. Az áztatás ideje nagy mértékben függ attól, hogy milyen fajta papírt sikerült összegyűjteni, de nagyjából egy teljes napra van hozzá szükség.

Az áztatás után le kell turmixolni vagy zúzni a félkész anyagot. Legegyszerűbben talán elektromos fúróval lehet megtenni, de biztos lesznek kreatívabb mókusok is.

Még mindig nem vagyunk kész, hiszen ha összenyomod csöpög a víz a trutymóból. Az összeállt papírt valamilyen sablon formába kell helyezni és préselni kell. Minél több víz kifolyik belőle annál jobb, szóval mindent bele. (Ha fel tudod fogni a kifolyt vizet egy edénybe, akkor a következő adaghoz megint lesz valamennyi vized.)

A préseléshez érdemes hasonló gépet használni, amit megvásárolhatsz vagy készíthetsz saját kezűleg is otthon. A nagyobb méretért kattintsd a képre!

papirbrikett_keszito.jpg

Engem egy békebeli krumplinyomóra emlékeztetnek. Vagy csak nekem erős a hasonlóság? Nem hiszem.

15142927655.jpg

Elérkeztünk az utolsó ponthoz, amikor a rögöket, kockákat, korongokat (kinek milyen alakú lett) meg kell szárítani. Értelemszerűen minél melegebb helyen tudod szárítani, annál gyorsabban fog elkészülni, de több napra mindenképp számíts. Kész is vagyunk!

A száradási idő letelte után, már használhatod is. Szuper nem?

Így fest egy kész papírbrikett:

papirbrikett.jpg

A fentiektől egy picit másabb eljárással, de hang nélkül is nagyon jól érthetően, bemutatja a papírbrikett készítés csínját-bínját ez a videó.

Összességében elmondhatjuk, hogy:

  • Rajtad is múlik, hogy mennyire lesz olcsó a papírbriketted végül, de alapvetően költséghatékony módszer.
  • Sok idő és munkaráfordítást igényel, de aki nem sajnálja a fáradtságot az alkothat egy nagyszerű tüzelőanyagot.
  • Környezetbarát, főleg ha az általad fel nem használt papírt nem a szelektív gyűjtőbe, hanem a kukába dobnák a szomszédok és ismerősök.

Nem mindenkinek jelent jó megoldást a papírbrikett készítés és elhiszem, hogy sokan semmi pénzért vagy spórolásért nem állnátok neki, de biztos vagy benne, hogy vannak olyanok, akiknek nagy segítség a papírbrikett a hideg telek átvészelésében.

olcsó papír fűtés DIY

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4814308633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bill Mocskos 2018.11.29. 20:14:46

A téma veterán harcosaként az alábbiakat mondhatom.
A pépesítés: Kell egy betonkeverő. Rakjuk tele papírral és vízzel. A papírt hagyjuk a vízben állni kb. 15 percet, majd kapcsoljuk be a keverőt. Miután előállt a papírpép (kb. 15 perc) jöhet a préselés, igény szerint.
Préselés: A leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, ha húzunk egy kesztyűt és hógolyót gyúrunk belőle. (sokat)
Szárítás: Miután kész vannak a papírgolyók, pakoljuk ki egy betonjárdára vagy a térkőre. Had süsse a nap és pirítsa a 35 fok, úgy egy hétig.
A fentiekből adódik, hogy célszerű nyáron csinálni.
Mindegy mennyi víz maradt benne ilyen körülmények mellett kiszárad.
Egyébként a papírbrikettel való fűtés előtt készüljünk fel arra, hogy irdatlan mennyiségű hamu keletkezik.

Bill Mocskos 2018.11.30. 08:43:39

Zsuzsa Verhas>
Sokan 15 - 17 MJ/Kg között mondják. Ez nagyban függ attól is, hogy mennyire sikerült kiszárítani. Az én tapasztalatom alapján is a keményfák fűtőértékével vetekszik. A hibája inkább az, hogy önállóan nem igazán állja meg a helyét a tűzön. 1-1 fahasáb azért kell mellé.

rgs 2018.11.30. 09:56:07

Egy éjszakát áztatom aprítva meleg vízben a papírt (nyáron nem nehéz :-) ), másnap keverőszárral viszonylag hamar szétfoszlatható, csak legyen rajta elegendő víz. Én keverés közben feljavítom pár lapát fűrészporral, aztán mehet a kéziprésbe. Sima tégla méretben melegtől függően 6-8 nap alatt kiszárad. A fűtőértéke pazar és sokáig tartja a parazsat (öntöttvas kandallóba kiváló) de valóban rengeteg hamu marad utána.

Emrik 2018.11.30. 20:59:51

Inkább szelektáljuk a papírt, ne pedig égessük!

Arcade Macho 2018.12.01. 01:04:16

akinek sok papirja van es ezzel "semlegesiti" az kornyezetakrositast kovet el
akinek meg keves papirja van az nyugodtan rateheti a rendes begyujtas soran azt a keveset

en mondjuk begyujtashoz azt a fenyes allagu papirt nem szeretem hasznalni mert az mar kornyezetszennyezo

Kopasz Szuzukis 2018.12.01. 13:07:51

Tapasztalat alapján írom: a sima karos prések vagy a kézi gyúrás nem elegendő. Laza marad a brikett szerkezete, így égés közben laza, szigetelő hamuréteg keletkezik rajta. Én egy régi, szovjet gyártmányú csavarorsós prést használok.
Ha csak tisztán papírpépet préselünk, akkor sok víz marad benne - lazább szerkezet. 20-25% fűrészpor, vagy faforgács csodákra képes. Sokkal tömörebbé sajtolható, és égése is jobb.
süti beállítások módosítása