A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Mitől más egy barber shop, mint egy sima férfifodrász és kinek való?

2018. július 26.

Barber shop, ahol az ősemberekből sármos férfiak születnek. :) Országszerte gombamód szaporodnak a barber shopok. De mi is az a barber shop? Mit kell róla tudni? Kinek érdemes ilyen helyre járni? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre fogok választ adni a következő írásban, ami rendhagyó módon, egy interjú formájában készült (olyannal, aki már próbálta és rendszeresen jár).

barber_shop_1.jpg

A mai világban már nincs gyógy- és élményfürdő, csak wellness és spa, nincs kondicionáló (kondi) terem csak gym, nincs kocsma, csak drinkbar és pub. Hát ugyanígy éreztem, amikor először hallottam azt a szót, hogy barber shop. Úgy voltam vele, mondd szépen utánam: f-o-d-r-á-sz. De tévedtem, ez nem egy agyjátszó, trendi szó, hanem valóban értéket jelölő kifejezés.

A lenti interjút egy kedves férfi barátommal készítettem, aki már több ízben is járt hamisítatlan barber shopban.

Mitől másabb egy barber shop, mint egy közönséges fodrász?

A legtöbb fodrász több-kevesebb igazságtartalommal, de azt állítja, hogy ért a gyerek, a férfi és a nő hajfazonok elkészítéséhez is. Ezek a szalonok általában tele vannak női magazinokkal, hajformázó búrákkal, a hátsó sarokban gyakran találni műkörmös sarkot is. Az egészet átitatja a habos-babos töményen virágillatú hangulat. Egyszerűen nem érzem odavalónak magam, amikor betérek egy ilyen fodrászatba.

barber_shop.jpg

A barber shop inkább egy retró stílusban épült férfiklub szellemiségét idézi. Nálunk kizárólag férfi vendégekkel foglalkoznak, de azt a legnagyobb alapossággal teszik. A hajon kívül a szakáll, a bajusz és minden más arcszőrzet is az ő asztaluk.

Hogy kerültél te egy barber shopba?

Mindig is tetszett a szakáll gondolata és egy ideje én is belevágtam, helyesebben pont, hogy nem foglalkoztam vele eleget, inkább csak úgy nőtt, ahogy jólesett neki. Mindennap elmentem a munkába igyekezve egy barber shop előtt és egyszer hirtelen elhatározástól vezérelve bementem, hogy tudnak-e valamit kezdeni a hajammal de főleg a szakállammal. Azt csak később tudtam meg, hogy az ország talán legelső barber shopját szemeltem ki.

És tudtak segíteni?

Tudtak bizony. Az össze-vissza növő bozontomból egy pofás kis darab lett, ha érted mire gondolok. Ott ragadtam, azóta sem kerestem fel másik helyet. Engem meggyőztek.

Voltam olyan fodrásznál korábban, aki hajvágás közben kérdés nélkül keresztben kettévágta a haj-pajesz-szakáll kapcsolatot. Amikor megkérdeztem mégis mit művel, közölte, hogyha összefüggő szőrzetet szeretnék akkor azt előre tisztázni kellett volna. Nem értettünk egyet, szerintem ez pusztán szépérzék kérdése.

barber_shop_fazonok.jpg

A barber shop szolgáltatásai azonban nem mindenki számára igénybe vehetők. Amikor egyik alkalommal ott voltam, egy nő jött be és erőszakoskodott, hogy neki bizony vágják le a haját. Nem akarta elfogadni, hogy itt nem foglalkoznak hölgyekkel. Különben is, milyen lenne az a haj, amit ilyen durva követelőzés után kényszerűségből készítenek el. Én biztos nem kérném.

Milyen pluszt nyújt egy barber shop?

Már mint a profizmuson túl? Amikor először leültem a székbe meglepett, hogy kérdés nélkül cérnával kiigazították a szemöldököm, ahol elburjánzott.

De az is váratlanul ért, amikor szikrázva belepörkölt a fülembe a borbély. Gondolom a nem kívánt szőröket akarta eltávolítani, de mire feleszméltem már vége is volt. Náluk természetes, hogy ezeket az apróságokat kérés nélkül megcsinálják, mert odafigyelnek a részletekre.

Hogy zajlik egy borotválás? Nem zavar, hogy pengét fognak a torkodhoz?

Egyszerűen hihetetlen milyen szakértelemmel állnak neki, egy-egy kihívást jelentő szőrzetnek. Ha egy bizonyos fazont kérsz elkészítik, de tudnak tanácsot is adni a stílust illetőleg, hogy mi állna jól vagy mire alkalmas az én hozott anyagom. Nem foghat mellé, aki rájuk bízza magát.

barber_shop_borotvalas.jpg

Maga a borotválási folyamat hasonló mint otthon, így inkább csak az érdekes részeit emelném ki. Többek között igazi összecsukhatós borbély borotvát is használnak. És meleg törölközővel kényeztetik a meggyötört bőrt, ami nagyon kellemes. Én egy percig sem aggódtam az éles borotva miatt pedig láttam már hasonló horrorfilmbeli jelenetet.

Mennyit költesz barber shopra?

5000 Ft körül per alkalom. De ez csak egy viszonyítási alap lehet, mert az ár erősen függ attól:

  • hogy pontosan mit kérsz mert egészen különc, extravagáns műalkotások is készülnek ott
  • természetesen az sem elhanyagolható, hogy csak hajat vagy szakállat is igazíttatnál.
  • Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy milyen gyakran jársz hozzájuk.

Kinek ajánlanád a barber shop műfajt?

Alapjába véve bármelyik férfinak, aki szeretne magára adni és egy igényes helyre járni. Személy szerint azonban úgy gondolom, hogy inkább az arcszőrzet kedvelőinek javasolnám, vagy azoknak akiknek valamilyen oknál fogja kihívást jelent az arcszőrzetüket kifogástalan fazonra elkészíteni.

Nő létemre biztos rám csapnák az ajtót vagy udvariasan kitessékelnének egy barber shopból, pedig egy ilyen beszámoló után nagy kedvem támadt volna jobban is megnézni magamnak egy ilyen helyet. Hiába, van ami kizárólag a férfiak kiváltsága. De megérdemlik, hogy valami csak az övék legyen. ;)

Az otthoni hajápolás viszont közös, úgyhogy ha érdekelnek a házi megoldások, kattints! 

férfi divat kipróbáltuk frizura

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8313901942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.07.26. 19:51:24

Ezt Genderisztánban hívják így, az összes dolog benne az aktuális divattrend szerinti. Adott korosztály, adott réteg veszi igénybe, és kizárólag a napi trend szerinti egyesérót, egyenszőrzetet kapod meg.
És a lényeg: NE MAGYAR neve legyen!
A globalizált fogyassz! vonal újabb eredménye, egyenkockák külsejének elkészítésére hozták létre. A marketingesek.
Persze én fodrászhozés kocsmába járok és szarok olyanokra hogy streetfood és a többi.
Szóval hajrá!

szepipiktor 2018.07.26. 19:55:46

A posztoló meg óvatosabban bánjon a PR-el!
FODRÁSZHOZ hajat nyírni jártunk, BORBÉLYHOZ mg borotválkozni, hiszen az én időmben a bajusz, a szakáll alap volt és nem a lecsupaszított csigakülsőt váltotta fel a mai szakálldivat.
Nagyapáink ilyen helyekre jártak, a szíjjal fenték a beretvát, mi is pengét használtunk otthon és pamacsot.
Ha rátaláltok a múlt alpjaira, ne akarjátok azt kisajátítani!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.07.26. 21:54:59

1: Nem ártana megtanulni magyarul, mielőtt valami cikkfélét kezd írni valaki: a barber shop magyarul borbély, ennyi.

2: Némi szaktudás és szaktörténet ismeret sem ártana: a borbély régebben egyfajta mindenki sebésze, orvosa is volt. Sokkal több feledata volt ugyanis, mint a szőrzet eltávolítása.

3: A szakértelem és a szolgáltatások száma nem attól függ, hogy minek hívunk egy üzletet.
4: Az interjúalanynak ajánlom: léteznek ún. férfi fodrászatok is ám! Ahol nem női parfümökkel dolgoznak, mivel férfiakat nyírnak, borotválnak. Húúú, de érdekes, ugye!?

+1: Attól, hogy angolul nevezel meg valamit következetesen, és azt gondolod, hogy ez mindjárt értékesebb ezért, csak a butaságodat és a sznobizmusodat reklámozod.

Egyébként meg normális férfiember ezeket magának végzi el, ahogy magam is. Nem járok börber/birbor/berbör sopba.

padlogaz 2018.07.26. 23:04:39

Ez komoly? Hany eves a tisztelt posztolo? Mintha egy gyerek felfedezte volna a ferfi fodraszt / borbelyt...

Szarazinda 2018.07.27. 00:50:01

De szánalmas. Férfi fodrászatok ezek, az összes többi sznob hipszter bullshit. Odafigyelnek a részleekre, mert kérés nélkül igazítanak ezt-azt, amikor beülsz a székbe. A Ferenc körúti kutyaközönséges fodrászat ugyanzuet csinálta 1985-ben. Egy jó szolgáltató ezt megteszi, függetlenül attól, hogy Józsi a fodrász fehér köpenyben, vagy egy iulyen szánalmas lumberszexuális barber shop specialist csokornyakkendős, hózentrógeres, retro jelmezben. Tényleg tele velük a város, és mindegyik tökegyforma. Egy ír kocsmába öltött fodrászüzlet, lumberszexuális hipszterek fotóival.

UGYANMÁ'

Lesi_the_Globetrotter 2018.07.27. 06:58:32

A Barber shop az a hely, ahol csak testen hordott mintában különböző televarrt szakállas hülyén felnyírt haju egyenpalik vintage-nek mondott kőkorszaki eszközökkel rohadt drágán neked is olyan hülye felnyírt frizurát csinálnak.... :-D

midnightcoder2 2018.07.27. 07:32:12

Aha. Nem férfi fodrász, borbély, hanem barber shop.

A kukás pedig nyilván dustbin delivery manager.

totii 2018.07.27. 07:35:21

Dícséretes, hogy spórolok.blog.hu-n 5000 forintos szolgáltatást reklámoznak, miközben otthon is van fésű, borotva meg olló. De legalább megtudtuk, hogy milyen menő és új dolog ez, ami már öt éve sem volt friss.

Treff Bubi 2018.07.27. 08:38:44

Ötezer még tényleg nem vészes ár, én a sima férfi fodrászomnál a mosás-vágás után hagyok ott borravalóval együtt 3000 forintot. De érdekes, hogy ott sincsenek férfi magazinok kitéve, a 2015-ös NatGeo a legérdekesebb újság, ez ilyen általános fodrászbetegség lehet:)

Herbert Putzenschramm 2018.07.27. 09:32:51

engem múltkor már felkúrt hogy a borbélynál mióta árat emeltek otthagyok 4500-at egy hajvágásért, de aztán nőismerőseim megnyugtattak, hogy ők 5-10ezret hagynak ott a fodrásznál és cserébe tökugyanúgy néznek ki amikor kijönnek mint amikor bementek :D

Geronim0 2018.07.27. 09:40:27

Ez most eléggé mellé ment. A blog tematikájába nem illeszthető bele. A barber shop kifejezéstől meg szerintem a többségnek égnek áll a haja, miért nem lehet ezeket borbély üzletnek hívni?

A szolgáltatás minősége pedig nem az elnevezéstől függ.

Jól és normális áron dolgozó férfi fodrászt/borbélyt pedig tényleg elég nehéz találni.

szevabá 2018.07.27. 10:26:22

Érdekes dolog ez a borotvával....úgy tudom jó pár éve csak eldobható pengét szabad használni a fodrászatokban. (Lehet ezeket az AIDS se fertőzi?)
A berber név jópofa, sok országban pl.Albániában is, este kiteszi a fodrász a széket a járdára és ott dolgozik. Ő is berber csak olcsón.
Ez itt nálunk csak parasztvakítás de aki ki akarja fizetni az 50% felárat , fizesse.Jó az isten ha ad neki rá..

hidroponi 2018.07.27. 10:32:59

aki szerint a ferfi fodrasz egyenlo borbely, annak nincs szakalla.
jah es a borosta nem szakall.

Billy Hill 2018.07.27. 10:41:03

@szevabá: A fodrászatban, ahova jártam, egy darabig jöttek be borotváltatni is (főleg nyugdíjas férfiak), de egy idő után hirtelen eltűnt a jelenség. (még 2010 előtt, ha jól emlékszem.) Rá is kérdeztem az egyik fodrásznál, és az volt a válasz, hogy lehetne továbbra is csinálni, csak akkor kellene vegyen a kollektíva egy nem-tudom-milyen fertőtlenítő berendezést a szalonba (üzente a Köjál), aztán valahogy nem akartak ebbe befektetni 1-2-3 papa miatt, és inkább levették a műsorról a szolgáltatást magát...

CleanYourRoom 2018.07.27. 11:54:27

Ahh végre! Kis hazánkba is eljutott végre a numale-divat! Most már én is ezerrel tetováltathatom, piercingelhetem magam mindenféle nevetségesen túltolt arcszőrzettel, kimaxolva a szado-mazoba oltott homokos viking külsőt! Valódi férfiasság komikus paródiája? Check!
GET HYPED!
FUCK YEAH!
KEEP CALM AND BARBERSHOP!

Milyen menő lesz, amikor a vadiúj sérómmal és arcszőrzetemmel szürcsölöm majd a szójás lattémat a Starbucksban 20 másik tökugyanúgy kinéző hipszter társaságában...

Drago Brutic1 2018.07.27. 12:53:34

Fantasztikusan sokat tudtam meg ebből a hihetetlen alapossággal készült mélyinterjúból a barber shopok különleges, ismeretlen, meglepő világáról. Ja, várjunk....

_B_ 2018.07.27. 13:00:02

Magyarul BORBÉLY!

szevabá 2018.07.27. 13:18:46

@Billy Hill: van ilyen üzletünk. A rendes borotva tilos. A nyakszirtborotvába ketté tört pengét kell betenni, ezt vendégenként el kell dobni.Elméletileg veszélyes hulladék, stb..lehet hogy a Berberekre nem vonatkozik a szabályzás? Ki elenőrzi a sterilizálást?

Rézfánfütyülő fűzangyal 2018.07.27. 14:00:17

Az én személyes kedvencem az újlaki templomnál levő, Kojak berber shop!

DocBulywood 2018.07.27. 14:26:55

Egy fodrászatban sem tudnak pl nyakat borotválni - a tarkó alatti kiburjánzó szőrt.

Nem értem, miért szálirányban csinálják? 1 nap múlva visszanő. Párszor kértem száliránnyal szemben borotválni, az is egy kalap kutyagumit ért.

Inkább magamnak intézem, akkor 2-3 nappal tovább marad sima a bőrfelület.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2018.07.27. 15:16:38

nem járt még borbélynál a kedves blogoló, ugye?

Szarazinda 2018.07.27. 16:57:05

"Mitől másabb egy barber shop, mint egy közönséges fodrász?"

Mitől másABB, ááááááááááááááááá

Na, pont az ílyeneknek való a barber shop. No meg kézműves pale ale, meg a borszakértés, meg a vitorlázás. Csak a szokásos, a neofita polgár, aki megengedheti magának, oszt ezzel pótolja a valós polgári hátteret. Ha apád paraszt volt, te is az maradtál, ennyi. Ezekkel a baromságokkal nem lehet több generációnyi valódi ízlést és műveltsésget kiváltani.

Na ettől másABBak azok, akik ülnek benn a fodrászatba'. Meg vótak villányba' bort kóstolni
süti beállítások módosítása