A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

7 egyszerű trükk, hogy szagtalan legyen a mosógéped

2018. június 27.

Gyakran felmerülő probléma, hogy egy idő után elkezd kellemetlen szagokat árasztani a mosógép, amitől nagyon nehéz megszabadulni és még a ruhák is átvehetik a bűzt. 5+2 nagyon egyszerűen kivitelezhető apróságot fogok most bemutatni, amik segítenek kordában tartani a a mosógép ilyen irányú elfajzását.

budos_a_mosogepem.jpg

Mielőtt azonban rátérnénk mosógépünk gyógymódjára, azonosítunk kell a betegséget, ami megtámadta hű alkalmazottunkat. A mosógépek többségét a lerakódott mosószermaradványok, valamint a bent rekedt pangó víz és a kialakuló penész szagosítja. Ezeket a gondokat kell orvosolni.

1. Töröld szárazra!

Amikor végzel a mosással, akkor fogj egy jó nedvszívó képességekkel rendelkező ruhát és töröld át vele a dob belsejét. Amikor ez megvan a mosógép gumi részét is hajtsd szét is töröld ki alaposan. Ha sok a víz a gumi redői között, akkor - amíg teregetsz - hagyd bent a takarítóruhát a résben, és csak a teregetés végén vedd ki. Addig is levegőzik és hidd el, sokat számít! Nem túl jól szellőző fürdőknél ez állandó probléma, úgyhogy ne vedd félvállról!

mosogep_szagtalanitas_2.jpg

2. Tegyél páramegkötőt a mosógépbe!

Ez egy csoda! De tényleg! :) A mosás után a mosógép belseje nedves maradhat olyan helyeken is, amit nem lehet egy laza mozdulattal kitörölni. Erre jó a páramegkötő, ami magába szívja a nedvességet és az alsó tartályba összegyűjti a vizet.

Én már több fajtát kipróbáltam, de a képen látható a kedvencem. Itt már kicsit használt állapotban van, de tökéletesen működik. Többek között azért maradtam ennél, mert ez bizonyult a leghatékonyabbnak és mert több fajta illatosítóparfüm-rekesszel kiegészítve is árulják (a tabletta tetején az a két részből álló színes folyadék). Nekem zöld almás van jelenleg, de natúr is kapható. Ne hagyd véletlenül se a gépbe, amíg megy a mosás, különben annyi neki! :P Ha figyelsz rá, akkor nagyon megéri, pár ezer forint és tökéletesen működik! Minden mosás előtt vedd ki a gépből, majd öntsd ki az alsó részében összegyűlt vizet, és amikor végeztél a mosással, tedd vissza a dobrészbe! Ennyi az egész!

mosogep_szagtalanitas.jpg

Csak két dologra kell figyelned:

  • ha elfogy a tabletta, töltsd újra
  • ne felejtsd bent a gépben, amikor a gép megy

Gondolom, most jót mosolyogsz rajtam, de bizony amikor elkezdtem használni, néha kimostam a ruhákkal együtt, mert rutinból elkezdtem beszórni a ruhákat és nem néztem bele a dobba. Szerencsére, semmi baja nem lesz a ruháknak (emiatt ne aggódj), csak a tabletta oldódott fel a vízben (így vehettem újat).

3. Szellőztesd a mosógéped!

Evidensnek tűnik, pedig sokszor elfeledkezünk róla, hogy a mosógépet szellőztetni kell. Persze nem arra gondolok, hogy a teregetőkötélre csipeszeld fel a mosógépet a nyári napsütésben, mert nyilván ez nem megoldható. Inkább ügyelj rá, hogy amikor csak lehetséges, a gép ajtaja (és akár a fürdőszoba ajtaja is) legyen tárva-nyitva. Bár kerülgetni kell, és néha útban van, de így nem fog befülledni és büdösödni.

4. Mosd el a mosószeradagoló-tartályt!

Sok vegyszeres maradék található a mosószeradagoló-tartályban, ezért érdemes gyakran elmosni. A legtöbb mosógépből egy könnyed mozdulattal kiemelhető a felső rekeszrész és a csap alatt kényelmesen kimosható. Nem nagy ördöngösség, de sokat segít a szagok visszaszorításában és a gép tisztántartásában is.

bosch-8kg-front-loading-washing-machine-waw28460au-dispenser-high.jpeg

5. Mosd ki a mosógépet!

Időként szükség van egy alapos mosógép kimosásra is. Vannak olyan helyek - a dob mögött például - amiket manuálisan nem tudsz kitakarítani, hacsak nincs egy vállalkozó szellemű mosógépszerelő ismerősöd, aki havonta átugrik szétkapni és összeszerelni a géped. Ha neked sincs ilyen haverod, akkor olvass tovább!

Szerencsére már rengetegféle mosógéptisztító-folyadék kapható, így nem kell darabjaira szedni a gépet minden takarításkor. Kb. havonta egyszer mosd át a gépedet egy ilyen géptisztítóval, magas hőfokon! Imádni fogja! 

Én ilyenkor az öblítőrekeszbe mindig szoktam ecetet is tölteni, valaki pedig néhány csepp teafaolajat ad hozzá, de egyik sem kötelező.

mosogep_tisztitas.jpg

6. Találd meg a megfelelő mosószert!

Sajnos vannak forgalomban olyan mosószerek, amik nem oldódnak fel rendesen a mosás alatt, és nyálkás trutyit hagynak mosás után a gép belsejében. Belegondolni is undorító és a gépben maradt maradékok egy idő után büdösek is, nem kicsit.

Ez talán az egyik legnehezebben teljesíthető pont, mert mindenkinek más mosószer és öblítő válik be. De sok függ a szerek használatától is, nem szabad túladagolni vagy az előírt hőfok alatt használni, mert akkor bármilyen jó, tuti nem fog maradéktalanul eltűnni a mosás alatt.

7. Ne feledkezz meg a szűrőtisztításról sem!

Azt biztos, hogy álmaink netovábbja biztos nem a mosógép szűrőjének kiretvázásáról szól, de muszáj rajta időnként túlesni. A szűrő fontos része a mosógépnek és a gép élettartamának sem tesz jót, ha nincs megfelelően takarítva, szóval mély levegő és 10 perc alatt túl vagy rajta! :)

Nincs szükség csodamódszerekre, csak némi odafigyelésre és gondoskodásra. Ha a fenti tanácsokat mind megfogadod, akkor a te viszonyod is harmonikusabban fog alakulni a mosógépeddel és többet nem kell majd befogott orral elmenned mellette. Nyertél!

minőség háztartás mosógép fürdőszoba tisztítás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr3613676698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása