A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Tavasz végi teendők, amik kimaradhattak a tavaszi nagytakarításkor

2018. május 30.

Úgy tűnik a sok hónapon át tartó várakozás után végre beköszöntött a nyár, csiripelnek a madarak és itt a napsütéses jó idő. Tavasszal kibújtunk a kényelmes, téli vackunkból és beindult az élet. Ebben az időszakban rengeteg olyan feladat vár ránk, amiket nem jó tovább halogatni, szóval vessük bele magunkat közösen! Ha te már rég túl vagy a tavaszi nagytakarításon, csak csekkold, hogy ezeket is kipipálhatod-e!?

tavaszi_teendo_lista_122.jpg

Lakásfelújítás legyen vagy ne legyen?

Az idei évre tervezett apróbb vagy éppen hatalmas felújításokat már most tervezd meg! Döntsd el, hogy

  • mikor
  • mit
  • és főleg mennyiből szeretnél átalakítani

Az sem utolsó szempont, hogy időben kutass fel egy megbízható szakit, aki a rendelkezésedre áll a kívánt időpontban, különben esélyed sem lesz már a nyáron. Komolyan!

Tavaszi nagytakarítás

Mintha hallottam volna egy szívfájdítóan nagy sóhajt! Te voltál? Ne keseredj el, nem kell egy nap alatt végezni az egész lakással. Haladj szép apránként! Készíts takarítólistát, és mindennap húzz le belőle egy olyan mennyiséget, ami még nem túl fárasztó, de ha ránézel, érzed, hogy közelebb kerültél a célhoz. Ne feledd, ilyenkor olyan tételeken is illik túlesni, amik egyébként kissé háttérbe szorulnak, mint például a plüssök és díszpárnák kimosása, evőeszköztartó kipucolása vagy a szagelszívó teljes kitakarítása.

tavaszi_teendo_lista_2.jpg

Kezdődhet a ruhatárcsere!

Egyetlen nőnek sem férnek be a szekrényébe azok a ruhák, amikből aztán egyetlen göncöt sem tud felvenni. Nagy igazság. Amint a tavasz és nyár eldöntötte, hogy marad, azonnal állj neki átforgatni a ruhatáradat!

  • Zsebeld ki a téli ruhákat, mosd ki és tedd el őket a hátsó sorokba, vagy akár külön szekrénybe, vákumzsákba vagy dobozokra, a szekrény tetejére. Bárhová, ahol nincs útban pár évszakig.
  • A kabátokat, csizmákat is tisztítsd ki és rakd őket ruhatasakba, cipődobozba és zsákold el őket az ágy alá vagy a szekrény mélyére.
  • Nézd át a tavaszi/nyári ruhatáradat, tedd őket előre és írd fel, miből kell újat venned (ne csalj, nem írhatod, hogy mindenből)!

tavaszi_teendo_lista_13.jpg

Az erkély újbóli birtokbavétele

Télen kevésbé figyelünk oda az erkélyünk rendezettségére és tisztán tartására télen, vagy amíg még nincs igazán jó idő... de majd most! Ha nagyon elharapózott a helyzet, akkor a molotovkoktélt tudom javasolni 0. lépésként. Na jó, csak vicceltem! Az erkély ráncba szedéséhez a következő pontok a legfontosabbak:

  • rendrakás
  • kitakarítás: felsöprés/porszívózás, felmosás, portörlés
  • ha szükséges, akkor festés (hozok majd tök jó DIY-ötletet ;) )
  • teregetőkötél kifeszítése (ha használsz ilyet)
  • dekorációs elemek kihelyezése

Zöldüljünk együtt!

Nemcsak kint mutatnak igazán jól a zöld növények - ahogy éledezik a természetet - de bent is. Ha van legalább egy kis franciaerkélyed, akkor már te is tudsz palántákat és virágokat ültetni, legalább egy balkonládával.

Már rengeteg korlátra ültethető, falra akasztható, lógatható virágcserepet lehet kapni, ha nem szeretnél a hasznos alapterületből feláldozni.

tavaszi_teendo_lista_18.jpg

Bicikli és más kültéri sporteszközök előkészítése a használatra

A legtöbben, télre védett karámba teszik drótszamarukat, ami a tavasz érkezésig egy helyben porosodik a sorsára várva. Most jött el az ideje kiásni a tárolóból, a  karácsonyfa mögül és felkészíteni a újra használatbavételhez, hacsak nem már most is azzal jársz melóba.

  • le kell tisztogatni, különösen a fényvisszaverőket
  • alaposan átnézni
  • beolajozni a láncokat
  • felpumpálni a kereket
  • Ha valami rendellenességet észleltél, akkor ne halogasd tovább a szervizbe adását, mert még ilyenkor is sokan állnak sorba, és nem biztos, hogy néhány napon belül tudják vállalni.

A görkorcsolyák, gördeszkák és rollerek is elszaporodnak lassan a városban, ha neked vagy gyerkőcödnek nincs, de szeretne, akkor célszerű most venni egyet, hogy maximális ideig használhassa idén is.

tavaszi_teendo_lista_3.jpg

Szúnyogháló- és légkondivadászat indul!

Mert szeretjük mi a 27-30 fokot, csak a strandon és nem a nappaliban aszalódva. Nagyon sokan már csak a nyár közepén kezdik észrevenni a szúnyogháló és a légkondi égető hiányát és akkor kezdenek el keresgélni, válogatni és vásárolni. Ezzel a résszel talán még nem is lenne akkor baj, de hogy szerelőt nem fognak időben találni, aki üzembe helyezné néhány héten belül, az tuti. Legyél szemfüles és ha még nálad sincsenek meg ezek a praktikus kiegészítők, akkor már most állj neki pontot tenni az dolog végére.

Ha eljutottál az utolsó tételekig is, és ki is pipáltad mindet, akkor már te is készen állsz arra, hogy fejest ugorj a nyárba. Gratulálok! Most már hátradőlve élvezheted a jó időt és a kirándulásokat. Jövünk hamarosan a vizes, strandos elkészüléssel is, hiszen már az is aktuális! Éljen a meleg! ;)

tavasz nyár takarítás erkély

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4713824396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása