A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így szabadulj meg a poratkáktól, hogy a légzésed is tisztább legyen!

2018. március 21.

Egyre többen szenvednek a házipor-allergiától, ami olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint például a szem-, és bőrviszketés, orrfolyás, köhögés, nehéz légzés, stb. A házipor-allergiáért a poratka hibáztatható. Az ő hátramaradt ürülékében található fehérje minden baj forrása. Bár nagyon kitartó apróság ő, van néhány trükk, amivel drasztikusan csökkenteni lehet a számukat és a piszkuk is eltüntethető.

poratka_ellen_2.jpg

A legfontosabb, hogy a háborúban ismerjük meg az ellenséget, szóval lássuk, mit érdemes tudnunk ellenségünkről, a poratkáról. Fegyverbe, mókusok!

A poratka profillapja

  • fizikai paraméterei: mikroszkopikus méretű lény
  • kedvenc étele: az ember lehullt és már elhalt hámsejtjei
  • hobbija: A naplementi sétákat átugorva, egyből a lényegre tér. Kedvenc időtöltése a rettentően gyors szaporodás, talán pont azért mert csak 3-4 hónapig él és kihasználja az időt! :)
  • különleges képessége: a levegőben szálló megszáradt és feltöredezett ürülékével irritálja légzőrendszerünket
  • törzshelye: Rossz hírem van: az ágyad és a kanapéd. Nem tudom, te hogy vagy velük, de nekem nem tetszik ez az édes tízmilliós+én felállás a hálószobában.

A legjobb védekezés a támadás, szóval két oldalról fogunk nekiállni a poratkaproblémának. Első lépésben magukat a poratkákat és a végtermékük nagy részét tizedeljük meg, a második fázisban pedig a megmaradt kakijukat fogjuk eltávolítani a lakásból. Hajrá!

A poratkaritkító hadjárat

Kilakoltatás indul

A legegyszerűbb de mégis igazán szívet tépő lépés, hogy meg kell szüntetni a poratkák legkedvesebb tartózkodási helyeit. Aki allergiás, valószínűleg már rég kidobta a padlószőnyeget, de ha eddig nem került rá sor, akkor sajnos most kell mennie. A sok porfogó is kerüljön vitrinbe, vagy pusztán az emlékeidbe kapjanak új otthont, mert mert... 

poratka_ellen_3.jpg

Főzni nem csak levest lehet

Ha a házi poratkától is meg akarsz szabadulni, akkor nem elég hetente mosni  a lepedőt és a párnahuzatokat, mert az csak a kakiját távolítja el. Havonta legalább egyszer, egy min. 55 Celsius fokos főzőmosásra van szüksége a párnádnak és a takaródnak is, hogy a kis dögök is jobblétre szenderüljenek. 

Alapjában véve nagy állatbarátok vagyunk, szóval egyébként jöhet mindenféle kisállat (én még az ágyamba is beengedem őket)! :)

A gőz erejével

A padló- és bútorgőzölők igazi csodafegyverek ebben a küzdelemben. Gyakran gőzöld át a függönyöket, matracot, kárpitokat és a padlót is. Nem állítom, hogy két fillér egy ilyen gép, de már nem kell rááldozni az egész téli mogyorótartalékot, ha szeretnél otthonra egyet. 

Mint vámpírnak a fokhagyma

A poratkák pont úgy bírják az erős, tűző napfényt, mint vámpír a szentelt vizet vagy a fokhagymát. Semennyire! Nyáron rendszeresen tedd ki a párnákat, takarókat a szabadba szellőzni! 

A plüssök találkozása a mirelit zöldborsóval

Sok plüssállatka igencsak felborzolja a szőrét arra a gondolatra, hogy forró fürdőt vegyen a mosógépben, így számukra marad a másik véglet, a fagyasztó. -20 celsius  fokon a poratka nem bírja a strapát, így a plüssök kerüljenek a fagyasztóba 24-48 órára a megtisztulás érdekében. Nyáron kifejezetten jól fog nekik esni! :)

poratka_trukkok.jpg

A poratkák piszkának felszámolása

Eljött a második lépés ideje, a hátramaradt ürülékük eltakarítása, ennél a fázisnál jó esetben a kis dögök, már döglöttek. Ha nagyon-nagyon kitartó voltál és állatbarát, akkor a fenti pontok helyett megpróbáltad őket szobatisztaságra szoktatni, mert az is egy megoldás. Ha nem akarod megosztani a lakásod legkisebb zeg-zugát sem velük vagy a nyomaikkal, akkor a fenti pontokon kívül jöhet a mókusosabb megoldás második lépése is.

Porszívó vagy poratkaszóró?

Hát nem mindegy, igaz? Ha nem HEPA-szűrős a porszívód otthon, akkor lényegében nem marad benne a sok kaki, hanem a gép segítségével szépen beteríted vele a lakást, mint egy golyószóróval. Fúj!

Koalák kedvence

Portörlésnél használj eukaliptuszcseppeket vagy teafaolajat a ruhán, és sokkal hatékonyabb lesz a takarításod, ráadásul még a kellemes illatról is gondoskodtál egy lépésben.

A neten árulnak különböző poratkairtó sprayket, de ezeknek az ára igencsak borsos, és néhány havonta újra kell őket venni. Először a fenti lépéseket tartsd be és meglátod, sokat fog javulni a helyzet! Pá-pá, poratkák!

Az egészségvédő cikk megírását a Provident támogatta.

egészség allergia praktikus takarítás poratka

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr4613727060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.03.23. 21:38:29

Nyáron a tűző napon szárítás jól jön a ruháknak is, ha nem fakulnak ki a napfénytől, sokkal frissebb illatuk lesz.
süti beállítások módosítása