A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

3 kicsi és egy hatalmas hiba, amit költözés előtt elkövetnek az emberek

2017. március 07.

Költözni nem a legjobb szórakozás. Ezek lesznek életünk legidegőrlőbb napjai, amiknek a végén még csak nem is mehetünk haza a szép lakásunkba kipihenni mindent, mert ott még csak dobozhegyek várnak ránk.

koltozes.jpg

A költözésedben ugyan nem tudok segíteni, mert túl pici a bicepszem, de -mint életében már gólyákat megszégyenítő mennyiségben költöző mókus- megosztok veled néhány jó tanácsot, amiket, jó ha elraktározol (még ha nem is most aktuális), mert tényleg csak akkor jut eszébe az embernek, amikor már belefut. Nekem már mind megvolt!

1. hiba - Dobozokat vásárolunk.

Az egyértelmű. hogy dobozra szükség van, de nem olyan olcsó móka ez. Komoly vagyon, pláne ha annyi cuccal rendelkezel, mint én. Első költözésnél még én is elamatőrködtem, mára viszont már tudom, hogy ezért egy fillért sem éri meg adni, hiszen egyébként is csak pár napig használjuk.

Honnan szerezz dobozt, ami pénzbe sem kerül?

Irány a bolt! De ne pénzért vegyél (úgy bárki tud), hanem kérj! A legtöbb áruházban, de kis boltokban is rengeteg göngyöleg halmozódik fel. Vedd elő a legsegítőkészebb és egyben segítségre szoruló nézésedet és mondd, hogy pont az ő dobozaik menthetik meg a költözésed!

shrek_macskanezes.jpg

Van, ahol azonnal visszautasítást fogsz kapni (Ne is kérdezd, miért. Felesleges.), és van, ahol örülni fognak, hogy megszabadítod őket az elszállítást igénylő dobozoktól. Ha pedig olyan jó fejek, hogy még válogathatsz is, akkor ezt a 2 szempontot vedd figyelembe:

  • lehetőleg egységes dobozok legyenek, ez pakolásnál hatalmas előny
  • ne legyen túl nagy, mert megpakolva megemelhetetlen lesz és ne legyen túl kicsi se, mert sokszor kell majd fordulni, ráadásul a legtöbb kicsi alig bír valamit

Nekem a banánosdoboz vált be a leginkább. Tényleg így hívják (nem véletlen, mert a legtöbb esetben banánt szállítanak benne), úgyhogy bátran így hivatkozz rá és kérj határozottan ezt, hátha van nekik. 

bananosdoboz.jpgA látszat ellenére erős és remekül kézre esik (mindnek alapból lukak vannak az oldalán, hogy kényelmesen megemelhesd), illetve jól tornyozható.

Arra figyelj, hogy ne pakold túl, tehát csak annyi cucc legyen benne, hogy a következő dobozt rárakhasd! Simán elbírják egymást nagy mennyiségben is (nekem a raktárban legalább 6-8 egymáson fekszik). Hátrányuk, hogy a banánosdobozoknak alul lukasak, ezért a doboz közepére nem ildomos nagyon nagy súlyt rakni, szóval a márvány mókusszobrot oldalra pakold! Ha olyat kapsz a boltból, aminek az alján nincs védőlap a lukon, akkor egy (számodra másra úgysem használható) kartondobozból vágj ki egy oda illeszkedő lapot és azt rakd alulra, pakolás előtt.

Persze, ha nagyon nincs időd ennyi egységes banánosdobozt felkutatnod és kikönyörögnöd, akkor még mindig

  • kérhetsz kölcsön a barátoktól (de kizárt, hogy azok egyenméretek lesznek, úgyhogy kevésbé ajánlom),
  • vehetsz innen-onnan (könnyű elcsábulni, mert már mintásak is vannak és az áruk 1 db-ra van kiírva, amitől nem ijedsz meg, pedig kellene), vagy akár már
  • bérelhetsz is (éljen a XXI. század).

Ha gyakorlatias tanácsokra vágysz, itt a helyed, úgyhogy gyere facebookra és légy a mókuscsapat tagja! Vagy csak lájkolj! ;)

2. hiba - Nem számolunk a parkolással.

Amikor olyan helyre költöztem, ahol volt parkolóautomata, akkor a gatyámat is be kellett dobni. Most trivinek tűnik, de én egyáltalán nem gondoltam rá! Ráadásul mindezt 4 óránként. Egy ilyen parkolóautomata meg szépen meg tudja vámolni az embert, persze autónként.  

Ma már odafigyelek, hogy olyan esetben, ha fizetős a parkolás, akkor megpróbálok olyan időben költözni, amikor ingyenes. Például hétvégén. Ha pedig nem tudom máshogy megoldani, szigorúan felírom a “költözés költségei”-hez!

3. hiba - Nem mérjük le a liftet, lépcsőt!

Jó esetben van lift, és akkor az évszázadokkal lerövidíti a költözést. Rossz esetben lift nélkül kell megoldani. Ám nincs is annál rosszabb, ha az ember lifttel számol, de a helyszínen derül ki, hogy nem férsz be. Az egyik lakásunkhoz tartozó liftbe pl. már a fotelt sem tudtuk betuszkolni. Ekkor jön -gyors anyázás és fejet falba verés után- a lépcső!

Nálam a szekrények voltak az örök kérdés, amik ugyan szétszedhetőek, de ha beférnek a liftbe, akkor minek?! Hát nem fértek be és ez persze a butaságomnak köszönhetően csak ott, a lépcsőházban derült ki. A szűk folyosó meg nem a legvarázslatosabb hely az imbuszkulcsos szenvedéshez. És huzat is van!

Ma már tudom, hogy liftet, liftajtót és még lépcsőfordulót is centizni kell, hogy ne érjen meglepetés!

+1 Nem kérünk több költöztetői árajánlatot, csak kiszúrunk egyet!

Ezzel most adunk egy pofont az első 3 hibának, úgyhogy ha ezt nem követjük el, tuti, hogy a másik hármat sem! :) Nem véletlen. Lehet, hogy csak nálam, de a költözéseimnek csodás evolúciója figyelhető meg (vagy csak öregszem)! Mindenesetre, míg tiniként ez egy “gyerünkcsináljuk és a hátamon viszem a zongorát” dolog, addigra ez később már nem így néz ki.

Mára már nekem egyértelműen bebizonyosodott, hogy vannak dolgok, amikben nem érdemes magunk hősködni. Vannak melók, amiket kötelező kiszervezni. Az egyik ilyen a költöztetés. Persze, ennek is megvan az előnye és hátránya, de engem már rég átbillentettek az előny oldalra, én soha többé nem akarok cipekedni.

Inkább dolgozom pár órával többet és azt a pénzt a költöztetőknek adom. Mindenkinek megéri!

Mi van, ha költöztetőt hívok?

Szóval, az már nálam alap, hogy költöztetőket hívok, de itt is felmerülnek ám kérdések:

  • Kit hívjak?
  • Mennyiért? (Mennyit ér meg?)
  • Mennyire vigyáznak a cuccomra?
  • Mennyire szimpik? (Számít-e?)
  • stb. (Írd meg, neked mi a legfontosabb, hátha nem figyelek még valamire!)

Nos, ilyenkor az ember felmegy a netre és beírja a Google-be, hogy “költöztetés”. Később, miután rájött, hogy persze, hogy a karcagi költöztetők is beesnek, hozzáadja a keresősávhoz, hogy “Budapest”.

Elkezdi végigkattintani az oldalakat, ahol elolvashatja, hogy “1998-ban alakultunk”, meg hogy “számunkra fontos az ügyfél megelégedettsége”. Miután átverekedi magát a bullshitgenerálta blablán az ember, végre kontaktot is talál (amiért egyébként jött) és telefonálhat.

Telefonban megadja, hogy mikortól, honnan és hova és mit. Majd jegyzetel.

Ezt még megteszi két alkalommal, amikorra már belefárad és inkább dönt (általában nem jól). Ha már nem rögtön az elsőt választotta. Ez óriási hiba!

Én is így csináltam sokáig.

Ezzel a módszerrel futottam bele olyan költöztetőkbe, hogy az egyik leszakította a szekrényajtómat, mert ott emelte meg. Ajtónál a szekrényt! No comment. Persze sunyin, hogy én csak másnap vettem észre. Gusztustalan. A másik csak szimplán suttyó volt az egész költözés ideje alatt és persze, hogy nem voltam még annyira vagány, hogy a két lakás között ott hagyjam (ő meg engem, a csomagjaimmal) és új költöztetőt hívjak.

Hogyan szerezzünk több költöztetőtől ajánlatot egyszerre?

Na, ilyen tapasztalatok után jutottam el oda, hogy csakis olyan jöhet hozzám, akinek van értékelése (nem csak a saját oldalán).

A Jószaki rendszerét próbáltam ki, mert ott van a költöztetőkről ügyfélértékelés, így talán nem lesz több hoppá sem. Van, akiről több száz ! értékelés van, de van, akiről csak pár db (gondolom, újak). A legjobb benne, hogy nemcsak pozitív értékelések vannak (tuti, hogy nem kapnak cserébe semmit), hanem az emberek elpüffögik a problémáikat is és bizony 1 csillagok is hullanak. A profi költöztető válaszol is rá, hogy én (aki még csak most keresem őt) lássam, hogyan reagál és hogy mindkét oldalt megismerjem (sokszor úgy egészen más a helyzet).

Jószakinak plusz pont, hogy település beírása nélkül nem is adja ki a költöztetőket - ha a rutintalan ajánlatkérő (ezek lennénk mi) nem tudná, hogy ez mennyire fontos.

Leadtam az ajánlatkérőt, 3 perc és vártam. Majd jöttek az ajánlatok, míg én pakoltam. Ilyen tapasztalatokat szedtem össze:

  • összesen 7 ajánlatot kaptam
  • a legolcsóbb és legdrágább között jelentős árkülönbség volt
  • 7-ből 6-nak volt már ügyfélértékelése, 1 még teljesen szűz volt

Elolvastam az ajánlásokat és kiválasztottam a győztest, a többi már történelem.

Fontos, hogy ilyenkor mi is értékeljük a költöztetőket, hogy mások is lássák, milyenek, hiszen ez nekünk is fontos volt. Sőt, én konkrétan emiatt használok szaki-gyűjtőoldalt.

Bónusz pedig, hogy még spóroltam is! ;)

Te milyen hibákat követtél már el költözéskor, amiért utólag a fejedet csapkodtad? Dobd be ide kommentbe, hadd tanuljunk!

A natív cikk megírását a Jószaki támogatta.

költözés szakértő lakás spórolás otthon pakolás költöztetés lakásvásárlás időmegtakarítás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr10012320705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azanyadpicsaja · http://anyadpicsaja.hu 2017.03.08. 00:39:36

Mi egy megbízható céget találtunk a Q-far Transot, és a családban valószínűleg minden költöztetéshez ők fognak majd jönni. Megbízhatók, gyorsan és szépen dolgoznak és egyébként erősek is :) Ugyanis szánalmas nézni amikor a nyeszlett kényszerköltöztetők majd becsinálnak egy-egy húzósabb doboz alatt, a Q-faros cég viszont vigyorogva cipeli a legnagyobb dobozokat is, elmondásuk szerint szabadidejükben testépítéssel foglalkoznak.
Ja igen és Budapesten ingyen szállítják a cuccot, nem kell benzinpént és km-díjat fizetni ami ugye nem utolsó szempont: koltoztetes0-24.hu

ViG0 2017.03.08. 12:28:28

Ha nyitva acsomagtartó és látják h pakolásztok, nem kell parkolójegyet venni.
süti beállítások módosítása