A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

9 legokosabb költségcsökkentő tipp a karácsonyhoz, hogy januárban se csak a zsíros kenyér maradjon

2016. december 16.

pinterest-otletek.png

Idén körülbelül 30 ezer forintot költünk átlagosan ajándékokra és ebben még nincs benne semmi más. Ez majdnem 10 százalékkal több, mint tavaly. Persze ez szuper hír, pláne nekem, aki imád ajándékokat kapni.

Ha viszont itt-ott spórolunk ebből az év végi nagy kiadáscunamiból, akkor a végén még magunknak is marad. Márpedig gondolj bele, miből könnyebb (és látványosabb) lecsípni: a 15 forintos zsömléből vagy a 6000 forintos ajándékból?! Na, ugye!

Pedig az olcsóbb karácsony nem veszít a szépségéből, hanem pont hogy hozzáad. Ugyanis itt az ideje, hogy idén először te is kapj valamit magadtól.

Így spórolj a karácsonyon

1. Készíts saját kezű ajándékot!

Ez amellett, hogy nagyon személyessé teszi az ajándékodat, jellemzően olcsóbban is ki lehet hozni. Nincs ötleted, hogy mit lehetne csinálni. Keresgélj a pinterest-en (gyakran még lépésről-lépésre útmutató is van), vagy csak egyszerűen keress rá a google-ben a “handmade christmas gift”-re.

2. Húzzátok ki egymást, mint a suliban!

Egyáltalán nem olyan ritka szokás ez a családoknál, mint ahogy most elsőre gondolod. Több érvem is van mellette:

  1. Nagyobb családoknál (15+ fő) nem aprózza el az ajándékokat. Azaz, nem 15 darab gesztus értékű apróságot kapsz, hanem egy praktikus, használható nagyot.
  2. 20 embernek ezer forintért igazi kihívás az ajándékkeresés. Ha viszont húztok és mindenki csak egy főre koncentrál, akkor csak egy embernek kell ajándékot keresni. Mindjárt gyorsabb.
  3. Nagyobb ajándék keretből könnyebb spórolni, mint 1000 forintból.
  4. Van abban valami megmagyarázhatatlan izgalom, hogy nem tudod, hogy kitől fogsz ajándékot kapni. Próbáljátok ki!

3. Vegyél használtat!

Jó minőségű, szép állapotú, de használt termékkel nemcsak a költségeken lehet spórolni, hanem a környezeten is segítünk. Hiszen, ha Pistának nincs szüksége arra a csavarbehajtóra, akkor miért vegyünk a boltban egy újat Péternek?! Vegyük meg Pistáét! Csak annyi a dolgunk, hogy egy szépet találjunk.

Ne hidd, hogy lehetetlen olyat vásárolni, amiről senki meg nem mondaná, hogy használt. Irány a vatera, jófogás, ebay…

Ugye, megérdemel egy lájkot? ;) Maradj velünk, mert mókusnak lenni jó! 

4. Adj ajándék kártyát!

Ne idegenkedj tőle, pénzt egyáltalán nem ördögtől való ajándékozni. Persze nem úgy, hogy begyűröd egy fehér borítékba. -ez nem a kórház! Szerintem már nincs olyan nagy bolt vagy áruház, ahol ne lenne a pénztárnál. Tényleg, mindenkinek van. Tölts fel rá egy kigondolt összeget és tegyél a kártyára egy masnit! Hogy miért jó ez?

  1. Kordában tarthatóak a kiadások. Ha 5000 forint értékben terveztél Ildinek ajándékozni, akkor rátöltesz 5000-et és biztos nem fogod túllépni a kereted.
  2. A legnagyobb akciók karácsony után vannak. Komolyan! Karácsony után azonnal leáraznak a boltok, hogy megszabaduljanak a karácsonyi készletektől. Így, ha Ildinek kártyán adsz 5000 forintot a kedvenc ruhaboltjába, Feri bácsinak meg a barkácsáruházba, akkor mindketten többet fognak tudni vásárolni az 5000-ből, mit te karácsony előtt. Igazából ajándékkártyával többet adsz!

5. Nézz körbe a neten!

Bármit találj is, biztosan árulni fogja más is. Az interneten meg jellemzően minden olcsóbb. Így. ha el is mész egy bevásárlóközpontba és megtetszik az a játék a kis Bendének, akkor elő a telefont és írd ezt be a keresőbe: “termék neve + ár”.

Az első találatok között meg fogod találni, hogy árulja -e valamelyik webáruház olcsóbban. Nézd meg a szállítás költségét, vagy hogy hol lehet személyesen átvenni és ha még így is olcsóbb. akkor rendeld meg ott helyben.

6. Csinálj saját kezűleg díszeket!

Csinálj hófehér karácsonyfadíszeket szódabikarbónából. Fillérekből kijön és még csillog is. Igazán különleges látvány és csak sütikiszúrók kellenek hozzá. Bármilyenre festheted, tényleg igazán különlegeseket lehet alkotni a családdal.

pinterest-karacsonyfa.png

7. Készíts alternatív fát!

A fenyő egyáltalán nem olcsó tétel. Pedig csak pár hétig van velünk és egyébként is egy holttest, amit miattunk öltek meg. Csinálj alternatív fát és akkor a spóroláson felül még egy életet is megmentesz! Itt tudsz inspirálódni.

8. Ne csomagolj!

A csomagolás költség, ráadásul felesleges, hiszen csak percekig kell, aztán széttépik és kuka. Értem, hogy nem lehet csak úgy odaadni az ajándékot, de nem csak a díszcsomagolás létezik. Teli a szekrényed pólókkal, amit már nem használsz? Keress egy pirosat vagy zöldet és varrj belőlük zsákot, majd dobd bele az ajándékot és varrd le a száját is. Amellett, hogy mindenki álla le fog esni, sikeresen újrahasznosítottál egy felesleges ruhadarabot is.

9.Vegyél digitális könyvet!

Ha tudod, hogy a szerettednek van tabletje és azon is olvas, akkor ne vegyél könyvet. Az e-book olcsóbb (hiszen nem kell kinyomtatni) és egy fát is megmentesz vele. Ajándékozz XXI. századot!

Gondolj magadra is!

Karácsonykor az összes barátunkra és családtagunkra (még a távoliakra is) gondolunk, csak magunkra nem. Pedig megérdemeljük. Egész évben güriztünk, tényleg erőn felülteljesítettünk és még azt az idegesítő Zsuzsát is elviseltük a munkahelyen. Tudod, A Zsuzsát, A Hülye Bögréjével. Ha máskor nem, legalább karácsonykor jutalmazzuk meg magunkat.

A tippek segítségével megspórolt összeget igenis költsük magunkra! Viszont tarts be egyetlen mókusszabályt:

Csak olyanra költheted el, amitől a jövőben az életed lesz könnyebb! Egy olyan befektetés aminek a haszna nemcsak percek, hanem évek. Aminek köszönhetően időt, energiát vagy idegeskedést lehet megspórolni. Mire gondolok?

  • Költsd egy használt szárítógépre, hogy ne kelljen többet teregetned.
  • Vegyél egy olyan konyhagépet, amivel időt takaríthatsz meg.
  • Vegyél rajta vasalást nem igénylő inget a munkába járáshoz.
  • Szerezz be egy centrifugás felmosót vagy robotporszívót.
  • Nyiss egy megtakarítási számlát és ne költsd el!
  • Indíts el egy nyugdíjbiztosítást, hogy a nyugdíjas éveid garantáltan szebbek legyenek, mint ami az államiból kihozható. Nézz csak körül a mostani nyugdíjasok között!

Hiszen ki gondoskodhatna rólad jobban, mint te magad?

tipp karácsony spórolás saját készítésű

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr8812052477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása