A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

A pörkölt újjászületése - 11+1 új fogás a maradékból

2015. február 06.

maradek_porkolt.png

Bármennyire is próbáljuk kiszámítani az ételek mennyiségét egy-egy bevásárlás, főzés alkalmával (hogy elég is legyen és el is fogyjon), gyakran előfordul, hogy rosszul lőttük be a mennyiséget, és megmaradt az étel. Egyes számítások szerint Magyarországon évente mindegy 40 kg ételt dobunk ki a kukába, fejenként. Ne tegyük!

A maradék étel kidobása duplán pazarlás, hiszen nemcsak maga az ennivaló (és a ráköltött pénz) landol a kukában ilyenkor, de elpazaroltuk a hazaszállításra, megfőzésre-sütésre fordított energia és idő egy részét is.

Nem akarok neked lelkiismeret-furdalást okozni, inkább csak arra biztatlak: gondolkozz másképp a konyhában is.

Házi praktikák, spórolási tippek, DIY, olcsó receptek, stb. - bármi, ami segít egy kis pluszhoz jutnunk. És nem kilóban! ;) Kövesd mókust! 

Maradékból újat

Ha egy kicsit (nagyon :)) elszálltál a mennyiséggel, akkor három lehetőséged van.

1. Addig eszitek, amíg el nem fogy. Ha még egy étkezésre pont elég, akkor nyert ügyed van. Ne hidd, hogy a család nem szívesen eszi újra ugyanazt az ételt, amivel már egyszer jóllaktak. Ha mégis finnyásak, akkor ez jó alkalom neked (nekik) egy kis szemléletformálásra.

2. Fagyaszd le a maradékot! Szinte mindent lehet: főtt tésztát, rizst, kenyeret, tortát, sült és főtt húsokat, leveseket. Legközelebb csak előkapod reggel, átteszed a normál hűtőbe, estére kiolvad, és aznap este nem kell nagy főzőcskét csapnod. A készételeket viszont ne tárold tovább a jégen egy hónapnál tovább.

3. Elő a kreativitással: csinálj a maradékból, a “régiből” valami újat! Szinte mindenből lehet valami egész mást készíteni, most csak egy ételt emelek ki. Nézzük meg, mit lehet például az echte magyarosch pörkölt maradékából kreálni.

Ha megbízható tippekre, receptekre vágysz, kövess itt, ha pedig azonnali gyakorlati spórolós tippekre van szükséged, iratkozz fel mókus költségcsökkentő tréningjére is! --->  

Válassz! 

1. Egy-másfél bögrényi rizst belepirítva-főzve készíthetsz rizses húst. Tarhonyával is isteni! ;)

2. Felöntve vízzel, pár szem krumplit, sárgarépát, petrezselymet belefőzve, újrafűszerezve gulyáslevesed lesz. Ugyanez zöldbabbal, kis tejfölös habarással palóclevessé változik (jó-jó, tudom, ahhoz igazából birkahús kellene... :))

3. Néhány palacsintával hortobágyi húsos palacsinta lehet belőle (hú, de szeretem!): a lecsepegtetett pörit vagdosd apróra, a szaftot keverd el tejföllel, felét a húshoz keverd, töltsd bele a palacsintába, a másik felét öntsd rájuk és pirítsd meg az egészet a sütőben.

hortobagyi_palacsinta.jpg

4. Ugyanezt a keveréket rétestésztába is töltheted, ez már a vendégváró kategória. :)

5. Ha rizsed (fú de furán hangzik, brr :D) is maradt, és van zöldbabod vagy savanyúkáposztád, összezúzva csinálhatsz belőle rakott zöldbabot / káposztát, egy kis tejföllel rétegezve, összesütve.

6. Ugyanezekkel a kiegészítőkkel villámgyors hamis töltött káposztát vagy rizsgombócot varázsolhatsz.

7. Savanyúkáposztát belefőzve, kis tejfölös habarással összeforralva székelykáposztát csináltál.

szekelykaposzta.jpg

8. Összedarálva v. turmixolva a saját zsírjával majd jégre hűtve isteni pástétom lesz belőle pirítóshoz (személyes kedvenc ;)).

9. Végy egy őzgerincformát, béleld ki baconnel, dobáld rá a husit, sajtos tejfölös besamelt neki, tetejére még sajt, esetleg főtt tojás még közé és máris szépséges (na jó, ez túlzás :D) rakottasod lesz!

10. Zúzva, kis majonézzel felturbózva toastkenyérbe rakva, kisütve a toastsütőben egy egészen különleges reggeli készülhet. Elborzadni ér, de próbáld ki!

11. Hortobágyihoz hasonlóan elkészíteni, de ne palacsintába töltsd, hanem kikapart burgonyába és be a sütőbe egy kis sajttal - kész is a töltött krumpli (hortobágyi krumpli? :)).

+1 Hústorta! Számomra már a szó is döbbenet, de millió változatát megtaláltam és vannak egész guszták is. Van, aki natúr csirke- vagy pulykamellből készíti, de sokan darálthúsból (így a maradék pörköltünk is pillanatokon belül áldozatává válhat a darálónak és máris megvan az alap). 

hustorta_florakonyha.jpgRecept és fotó: Ízek és élmények

Nem is sorolom tovább, ennyiből is láthatod, hogy csak egyféle maradékból is hányfajta új ételt tudsz készíteni. Kevés plusz alapanyaggal, némi kreativitással a megunt maradék is felturbózható. És ha ma nincs kedved az újrahasznosításhoz, dugd a jégre a maradékot, és használd fel máskor.

Mit hagytam ki?

Komolyan, nagyon-nagyon érdekel, Te mit készítenél még belőle? Engedd el a fantáziádat és csak kutass kedvenc receptjeid között, hogy vajon melyik alkalmas a maradékok befogadására, vagy találj ki újat! ;)

Nyomj egy lájkot, ha előfordult már, hogy újrahasznosítottál ételmaradékot. Ha más ötleted van a pörkölt megmentésére, szólj hozzá :)  

Fotók: 1, 2, 3

konyha spórolás újrahasznosítás recept saját készítésű maradék

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr387143531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása