Bármennyire is próbáljuk kiszámítani az ételek mennyiségét egy-egy bevásárlás, főzés alkalmával (hogy elég is legyen és el is fogyjon), gyakran előfordul, hogy rosszul lőttük be a mennyiséget, és megmaradt az étel. Egyes számítások szerint Magyarországon évente mindegy 40 kg ételt dobunk ki a kukába, fejenként. Ne tegyük!
A maradék étel kidobása duplán pazarlás, hiszen nemcsak maga az ennivaló (és a ráköltött pénz) landol a kukában ilyenkor, de elpazaroltuk a hazaszállításra, megfőzésre-sütésre fordított energia és idő egy részét is.
Nem akarok neked lelkiismeret-furdalást okozni, inkább csak arra biztatlak: gondolkozz másképp a konyhában is.
Maradékból újat
Ha egy kicsit (nagyon :)) elszálltál a mennyiséggel, akkor három lehetőséged van.
1. Addig eszitek, amíg el nem fogy. Ha még egy étkezésre pont elég, akkor nyert ügyed van. Ne hidd, hogy a család nem szívesen eszi újra ugyanazt az ételt, amivel már egyszer jóllaktak. Ha mégis finnyásak, akkor ez jó alkalom neked (nekik) egy kis szemléletformálásra.
2. Fagyaszd le a maradékot! Szinte mindent lehet: főtt tésztát, rizst, kenyeret, tortát, sült és főtt húsokat, leveseket. Legközelebb csak előkapod reggel, átteszed a normál hűtőbe, estére kiolvad, és aznap este nem kell nagy főzőcskét csapnod. A készételeket viszont ne tárold tovább a jégen egy hónapnál tovább.
3. Elő a kreativitással: csinálj a maradékból, a “régiből” valami újat! Szinte mindenből lehet valami egész mást készíteni, most csak egy ételt emelek ki. Nézzük meg, mit lehet például az echte magyarosch pörkölt maradékából kreálni.
Válassz!
1. Egy-másfél bögrényi rizst belepirítva-főzve készíthetsz rizses húst. Tarhonyával is isteni! ;)
2. Felöntve vízzel, pár szem krumplit, sárgarépát, petrezselymet belefőzve, újrafűszerezve gulyáslevesed lesz. Ugyanez zöldbabbal, kis tejfölös habarással palóclevessé változik (jó-jó, tudom, ahhoz igazából birkahús kellene... :))
3. Néhány palacsintával hortobágyi húsos palacsinta lehet belőle (hú, de szeretem!): a lecsepegtetett pörit vagdosd apróra, a szaftot keverd el tejföllel, felét a húshoz keverd, töltsd bele a palacsintába, a másik felét öntsd rájuk és pirítsd meg az egészet a sütőben.
4. Ugyanezt a keveréket rétestésztába is töltheted, ez már a vendégváró kategória. :)
5. Ha rizsed (fú de furán hangzik, brr :D) is maradt, és van zöldbabod vagy savanyúkáposztád, összezúzva csinálhatsz belőle rakott zöldbabot / káposztát, egy kis tejföllel rétegezve, összesütve.
6. Ugyanezekkel a kiegészítőkkel villámgyors hamis töltött káposztát vagy rizsgombócot varázsolhatsz.
7. Savanyúkáposztát belefőzve, kis tejfölös habarással összeforralva székelykáposztát csináltál.
8. Összedarálva v. turmixolva a saját zsírjával majd jégre hűtve isteni pástétom lesz belőle pirítóshoz (személyes kedvenc ;)).
9. Végy egy őzgerincformát, béleld ki baconnel, dobáld rá a husit, sajtos tejfölös besamelt neki, tetejére még sajt, esetleg főtt tojás még közé és máris szépséges (na jó, ez túlzás :D) rakottasod lesz!
10. Zúzva, kis majonézzel felturbózva toastkenyérbe rakva, kisütve a toastsütőben egy egészen különleges reggeli készülhet. Elborzadni ér, de próbáld ki!
11. Hortobágyihoz hasonlóan elkészíteni, de ne palacsintába töltsd, hanem kikapart burgonyába és be a sütőbe egy kis sajttal - kész is a töltött krumpli (hortobágyi krumpli? :)).
+1 Hústorta! Számomra már a szó is döbbenet, de millió változatát megtaláltam és vannak egész guszták is. Van, aki natúr csirke- vagy pulykamellből készíti, de sokan darálthúsból (így a maradék pörköltünk is pillanatokon belül áldozatává válhat a darálónak és máris megvan az alap).
Recept és fotó: Ízek és élmények
Nem is sorolom tovább, ennyiből is láthatod, hogy csak egyféle maradékból is hányfajta új ételt tudsz készíteni. Kevés plusz alapanyaggal, némi kreativitással a megunt maradék is felturbózható. És ha ma nincs kedved az újrahasznosításhoz, dugd a jégre a maradékot, és használd fel máskor.
Mit hagytam ki?
Komolyan, nagyon-nagyon érdekel, Te mit készítenél még belőle? Engedd el a fantáziádat és csak kutass kedvenc receptjeid között, hogy vajon melyik alkalmas a maradékok befogadására, vagy találj ki újat! ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Genius2 2017.01.09. 17:48:24