A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Így készíts menő fakanálbábokat! +leírás lépésről-lépésre +fotók

2015. január 17.

fakanalbanok_hazilag.jpg

A mókusok jól tudják, hogy nem minden értékes, ami csillog. Így a kismókusoknak szánt foglalkoztató játékok közül sem jó mindegyik, hiába virít ránk a kirakatból és hiába is rajong érte életünk picinye. Irtó nehéz a nagy választékban nem elcsábulni, de mikor átlapozzuk és jobban megnézzük a fejlesztő játékok nagy részét, mókuseszünk figyelmeztető hangja szól és jelez, ez felesleges pénzkidobás, egyáltalán nem éri meg az árát. Ráadásul miért költenénk rá, ha mi magunk is elkészíthetjük!? ;)

Eszembe is jutott, mi lenne a megoldás, aminek tuti örülnének az apróságok és amivel a lefekvést is még vidámabbá tehetjük. Mosolygott a mókusanyalelkem: egy játék, amellyel nem csak jól érezzük magunkat, nem is drága, de még a kismókus is fejlődik a szerepjáték által. És nem utolsósorban nem vijjog hajnalok hajnalán a fejlesztő játék, vagy ha rálépek véletlen a sötétben nem fog fájni. :D 

Szívesen készítesz Te is házilag kreatív játékokat? Mutasd! És persze kövess, hogy én is mindig újat mutathassak! 

Ki is gondoltam, megszerkesztettem, sőt, el is készítettem... hát meg is mutatom Neked. A királyfira esett a választás, de a cikk alján megtalálod a többieket is. ;)

Mi kell hozzá?

fakanalbab_hozzavalok.jpg

- fakanál (én 79 Ft-ért vettem - 25cm)
filc- vagy poláranyag, vagy az otthon nem használatos ruhák, anyagdarabok. Bolti ára jó helyen a polárnak 490 Ft/m, amelynek a szélessége 140 cm, szóval igen kedvező. A keményebb filc (2 mm-es) pedig kreatív boltokból is beszerezhető (20x30 darab 225 Ft), ami több bábura is elég. Az otthoni anyagdarabok, pedig kvázi „ingyen” vannak. :)
- Technokol ragasztó, mely egyszeri beruházás, és igen sokáig elég
- akrilfesték, amelyet ha a későbbiekben víz ér, akkor sem jön le a fakanálról. Darabja 500 Ft körül van. Max. 3 színt kell venni belőle, ha nincs elfekvőben otthon, mert a színeket csodásan lehet keverni. A szemeket és a kisebb ábrákat temperával (12 db - 120 Ft) is rá lehet festeni a fakanálra.
- tömőanyag, amely lehet puha otthoni anyagdarabkákból, vagy ha nagyon tökéletes végeredményt akarunk, akkor vatta vagy a poliészter alapú tömőanyag, amelynek métere 450 Ft. Ha szeretnénk környezettudatosak lenni, akkor akár rizzsel vagy egyéb magvakkal is meg tudjuk tölteni a fakanálbábukat.
- tű, cérna + díszítő elemek. És mi magunk :)

Összesen került nekem a királyfi hadművelet: 199 Ft-ba.

Hogyan készül? Lépésről-lépésre

Festés, szemek felfestése, haj ragasztása

A hajjal érdemes egy picit pepecselni és tényleg kisebb tincscsomókként felragasztani, hogy élethűbb legyen, ne pedig valami mosórongyeffektusa legyen az eredménynek. 

fakanalbab_hajkeszites.jpg

A szemre van egy jó trükk, hogy élethű legyen: fess fel egy fehér kerek formát, majd ha megszáradt, mehet rá a belső szemszín, ami kisebb. Ezután jön egy nagyon apró fehér pötty, ami a szem csillogását fogja eredményezni. Igyekezzünk valós helyzetben elhelyezni a belső színes körformát, hogy ne legyen bandzsa a bábunk. Persze csak akkor ha nem akarunk szándékosan ütődött bábot készíteni :) fakanalbab_szem.jpg

Ruha kiszabása, megvarrása

Számolni kell a ruha elejével és hátuljával, illetve a kezekkel. A képen látható módon ezeket a darabokat vágjuk ki, majd varrjuk össze. Kezeknél figyeljünk arra, hogy a karrészt kicsit toljuk bele a testbe, hogy szép legyen a varrás, és legyen tartása a karnak.

Érdemes még most rávarrni a királyfi elejére a díszítést, mert később sokkal nehezebb rávarrni. Nem lehetetlen, mert nekem is sikerült, de egyszerűbb valószínűleg. :)

fakanalban_kez_szabasa.jpg

A darabok összevarrása

Előbb a karok, majd rá a kéz, utána pedig a felsőtest, úgy, hogy a kar becsússzon a felsőtest és az alsótest közé. Nem kell foglalkozni vele, hogy látszódik a varrás. (Ha filcet varrunk, nem igazán lehet befele fordítani, mint a többi anyagdarabnál, hogy ne látszódjon a varrás, így ezt így kell szeretnünk.) Ha ugyanolyan vagy hasonló színű cérnát használunk a varráshoz, egyáltalán nem tűnik fel a varrás, de ez látható (hogy nem látható :)) a képeken is.

fakanalkiralyfi_felsotest.jpg

Tömés, összeillesztés

Miután összevarrtuk a felsőtestét a királyfinak, mehet bele a tömőanyag, aztán jöhet a naci. Figyelj rá, hogy a királyfi lábközepét ne varrd össze, hogy a fakanál át tudjon férni. A lábnál már nem kell ragasztani, mert a felsőtest megfelelően rögzíti az alsótestet a fakanálhoz. Elég ha csak jól odavarrjuk az alsó részt a fakanálhoz, majd a lábat is tömjük ki, és varrjuk rá a cipőcskét, és persze az övet. Az övnél nyugodtan haladhatunk úgy, hogy átszúrjuk a bábút, így könnyebben tudunk haladni, és egyszerre varrjuk az övet elől és hátul.

fakanalkiralyfi.jpg

Köpeny és a korona

A köpeny egy egyszerű négyzet textilanyag, amelyet felvarrtam, hogy később ne foszolódjon az anyag, majd szépen a bábúra varrtam. A korona nálam kartonpapírból készült, melyet aranyszínű festékkel festettem le, majd korona formájúra vágtam a hengert, amit egy csík összeragasztásával készítettem. Majd az alját bevagdostam a koronának, és behajtottam. Így a korona alja egy összefüggő felület lett, amelyet a királyfi hajára tudtam ragasztani. 

fakanalkiralyfi_hazilag.jpg

Nekem leírnom, neked meg elolvasnod több idő volt, mint megcsinálni, de tényleg! :D Úgyhogy ne ijedj meg, fuss neki és gyönyörködj a kicsi mosolyában! 

Ötlet, kivitelezés, matek 

Első lépésként a saját mókuskáimat figyeltem meg, mik azok a képességek, amik fejlesztést igényelnének. Elolvastam pár szakkönyvet, bújtam pár gyermeknevelési tanácsot, és arra a következtetésre jutottam, hogy szituációs játékokat érdemes játszani a mókuskáimmal, hogy fejlődjenek, hogy fel tudják dolgozni a napi eseményeket, és hogy megismerjenek olyan dolgokat, amikről csak hallottak de nem tudják, pontosan mi is az. A tudományos hátterét itt olvashatod el, ha Te is kíváncsi szülő vagy és további fakanálbábokat is találsz! 

Egy kis számolás: az eddig elkészített 7 db bábum 1018 Ft-omba került. Ha neked nincsenek alapanyagaid, akkor ez az összeg körülbelül 3143 Ft. Azonban ne felejtsd, rengeteg alapanyagod marad meg, amelyből a továbbiakban igen sok szépséget lehet majd még varázsolni. 

fakanalbabok.jpg

Az interneten kapható fakanálbábok 790-3000 Ft között kaphatóak darabonként. Ha 7 darabbal számolok átlagáron, akkor 10500 Ft-ba került volna a 7 játék, tehát a tizedéből megcsináltam. Éljen! :)

A fakanalakkal mindenféle mese eljátszható, a lehetőségek tárháza igen nagy, úgyhogy hajrá! És persze örülnénk a fotóknak is.

Ha örülnél plusz ötleteknek, hogy mit is lehet mókázni ezekkel a fabábukkal, illetve a többieket is szívesen elkészítenéd, futás és ismerkedj meg a Minden-ami-nő szuper oldallal és ha kérdésed van, bátran tedd fel akár itt nálunk, akár ott, várnak Téged szeretettel! ;)

Hát ez jó móka volt! Ha szerinted is, nyomj egy lájkot és maradj velünk ezentúl is!   

Írta, készítette és fotózta a mókusoknak: Minden-ami-nő

játék ajándék olcsó báb filc házilag kipróbáltuk textil gyerekjáték fakanálbáb DIY

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr807046949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása