A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hatékony vízlepárló-öntöző rendszer kiskertekbe

2014. augusztus 26.

hazi_keszitesu_vizleparlo.jpg

Veteményeskerted van? Fontosnak tartod, hogy mindig friss, egészséges és vegyszermentes zöldség kerüljön mókuscsaládod asztalára? De nem tudsz naponta szaladgálni, hogy megöntözd a növényeket?

Az utóbbi évek aszályos időjárása miatt sok gondos mókusgazdának okozott rossz perceket, hogy kiszáradtak a nagy gonddal elültetett paprika-, paradicsompalánták, és a többi zöldség is hervatagon vészelte át a nyarat. A szárazságra a logikus reakció az öntözés. Ez azonban egyrészt azzal jár, hogy legalább minden másnap ki kell járni a telekre, másrészt az ivóvíz ára már az eget verdesi, így nem túl gazdaságos csapról kiszolgálni a növényeket.

De van megoldás!

Egyszerű, olcsó „öntöző”rendszer egész nyárra.

vizleparlas_napenergiaval.jpg

Ha vevő vagy a hasonló kipróbált, letesztelt ötletekre, kövesd mókust, aki naponta újat hoz! ;)  

Szükséges eszközök:

  • szalma vagy széna, fűnyesedék
  • műanyag flakon levágott alja, kb. 15 centi magasan
  • az előbbinél nagyobb, 5 literes műanyag flakon levágott felső kétharmada
  • esővíz
  • konyhasó

A módszer egyik felének alapja a már-már feledésbe merült népi eljárás, a „mulcsozás”, amelynek lényege, hogy a szabad természetet utánozzuk, ahol szinte sehol sincs fedetlen talaj.

Hintsük be a palánták tövének környékét és az egész ágyást a szalmával, szénával.

Ezzel megakadályozzuk, de legalábbis minimálisra csökkentjük a gyomok növekedését, hiszen elzárjuk előlük a napfényt, tisztán tartjuk a talajt, kedvező közeget teremtünk a talajművelő gilisztáknak és ami a legfontosabb, megőrizzük a talaj nedvességtartalmát, meggátoljuk kiszáradását.

Jöhetnek azonnal használható spórolós tippek e-mail-ben? Pár naponta újat küldünk, amikkel tízezreket spórolhatsz meg havonta. Ide gyere! --->

De egy igazi mókusgazda nem elégszik meg ennyivel. Rásegítünk kicsit.

A másfél literes szétvágott műanyag flakon aljába öntsük esővizet, amiben korábban konyhasót oldottunk fel. Nem, nem leves készül, figyelj! Minden palánta, növény tövétől kb. 15 centiméterre áss egy kis lyukat, ahová a kisebb flakont teszed, majd helyezd a nagyobb műanyag edényt a kicsire bura gyanánt és kész a mutatvány!

vizleparlo_keszitese.jpg

Kihasználjuk, hogy a sós víz forráspontja magasabb, így a párolgás is később indul meg, nagyobb hőmérsékletre hevíthető a folyadék, az állott esővízben lévő baktériumok jobban elpusztulnak. A bura tetején kicsapódik a pára, mely már tiszta, tökéletesen alkalmas a növény öntözésére. A víz lassan, fokozatosan végigcsorog a búra falán és beleszivárog a talajba.

Ilyen egyszerű!

Elég néhány naponta megnézned a veteményt és pótolnod a sós vizet, a többit a természet elvégzi. Könnyedén, nevetve meg tudod csinálni, a fennmaradó időben pedig rágcsálhatod a mogyorókat… 

Próbáld ki és jelezz vissza, hogy nálad hogy vált be! Facebook-on a saját fotóidnak is nagyon örülnénk! ;)

Ha pedig szívesen olvasnál igazi rezsicsökkentő megoldásokról, amiket szintén kipróbáltunk és használunk természetesen... akkor iratkozz fel a 150 napos cikksorozatunkra és most azonnal megkapod az első 75 pénzszerző tippet!

Itt megnézheted, mit kapsz, ha velünk tartasz! --->

 

spórolás növények zöldség kert víz kipróbáltuk öntöző házi megoldás vízlepárló

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr616638127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása