A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Tényleg az öngyilkosságba menekülnek a devizaadósok?

2014. március 10.

deviza-ongyilkossag-cover.png

(Mókusbocs a kép minőségéért, de ugra-bugromban fotóztam.)

Korábban már volt szó többször is ezen a blogon a devizahitelekről (igen, tudom, hogy deviza alapú hitel, de a köznyelvbe így került be). Mókus kapott is érte rendesen, pedig nem bántás itt a cél, de úgy gondolom, hogy a problémáink megoldásához az első lépcsőfok, hogy elismerjük a felelősségünket.

Mindaddig, amíg a felelősség átruházásával töltjük az időnket, annál később tudunk a valódi megoldáson agyalni.

Akár egyetértesz, akár nem, akár a devizások mellett állsz, akár nem, itt a helyed, hogy halld mások véleményét és mi is halljuk a Tiedet!  

A lépcsőházban jött velem szembe fenti részletet tartalmazó 2xA4-es iromány, egy jóakaró szomszéd hagyhatta hátra. A rajta szereplő állításokból első átfutásra is több, mint 10 merő butaság. Ám egy megfogta a tekintetem:

"Hetente véget vet valaki az életének a deviza alapú hitele miatt..."

Tényleg?

Eszerint a devizahiteles mizéria óta minden éveben 52 embertársunk lesz ettől öngyilkos? Gyorsan nyitottam is egy KSH-t, hogy megnézzem az öngyilkossági statisztikákat.

Deviza alapú hitel már 2000-től kapható. Mivel csak három pont van pontosítás nélkül a mondat végén, így nem tudom, hogy a devizahitel miatt már 2000-től volt aki öngyilkos lett, vagy csak a 2008-as ingatlanlufi pukkanása óta. Nem mindegy, mert ha 2000-től, akkor csak emiatt már 728-an vetettek véget az életüknek. Gondolom, a papír a 2008-as évektől számolja. Így "csak" 312 fő.

Csináltam az adatokból diagrammot, hogy látványosabbak legyenek a számok.

Nos, mi látszik a számokból?

deviza-ongyilkossag.png

  • 1999 óta esik az öngyilkosságok száma Magyarországon.
  • 2006-ban volt egy megtorpanás.
  • Ezután (2008-at is belevéve) stagnálás következet, majd szerencsére 2010 óta ismét esésnek indult.
  • Nincs semmilyen adat vagy kutatás ezzel kapcsolatban. A KSH sem gyűjt a "miért?"-tel kapcsolatban adatokat.

Mivel ez a heti egy devizás öngyilkosság minden alapot nélkülözve egy légből kapott kijelentés, így különösen elborzaszt.

Csak számomra visszataszító?

Olyan embereket használjanak fel kampányokokból, akik életük legkétségbeesett óráiban segítség nélkül maradtak egyedül és nem tudtak kimászni a gödörből. Úgy érezték, a megoldás egyedül a halál lehet. Az egyik legértelmetlenebb halál ez. Elszomorít, hogy bárki is ezeknek az embereknek a búcsúlevelébe beleírjon plusz egy sort, vagy hogy zászóra tűzzék a nevüket megmagyarázván, hogy mit miért tettek.

Az emberélet több, mint hogy akármilyen célból kampányra használjuk fel.

Ne menj el a hasonló üzenetek mellett csak úgy, hallasd Te is a hangodat és oszd meg velünk, ha megbeszélni valóval találkozol. 

Ez a blog nem titkon azért született, hogy a pénzügyeket is gatyába rázza. Ha javítani akarsz az anyagi helyzeteden, kezdetnek iratkozz fel mókus 150 napos kiadáscsökkentő tréningjére. Azt írom le benne, hogy én hogyan spóroltam meg évi 150 000 forintot. Ez máris két törlesztőrészlet. Minden évben.

öngyilkosság hitel devizahitel

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr975836410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása