A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Száguldjunk pitypangokon

2013. szeptember 04.

Na nem Nils Holgersson módjára (legalábbis arra még nem találtam módot :-)), de mégiscsak rajta. Történik ugyanis a nagyvilágban, hogy pitypangokból terveznek gumiabroncsokat gyártani.

gumiabroncs_pitypangból.jpg

Legalábbis a nedvéből. Pitypang-autókázásra fel! 

Bármennyire is ciki, ezt az innovációt nem a környezetvédelem és nem is a négykerekűek iránti szeretetem miatt találtam. Pitypangőrült vagyok kicsi lány korom óta. :-) Így, ha nekem valamit el akarsz adni, csak sződd bele a pitypangot a hirdetés szövegébe, és tuti megnézem. Egyszerű egy mókus vagyok. ;-) Így futottam bele ebbe a fejlesztésbe is.

Ha szívesen olvasol zöld innovációkról, kövess és együtt olvasgathatunk! ;)  

Az indiai-holland Apollo cég gyáraiból már múlt évben kigördültek az első prototípusok és ha minden jól megy, két éven belül megkezdődhetnek a kereskedelmi gyártások.

pitypang_autogumi.jpg

Egy pitypanggumi előállításához 1500 pitypangra van szükség.

A pitypang egyik nagy előnye, hogy nem kellene élelmiszertermesztésre használ(ha)t(ó) termőföldeket beáldozni hozzá, hiszen ők aztán tényleg az út mentén és bármely parlagon hagyott területen is képesek sárgállni.

A pitypang gyökerei elasztikusak, a bennük található gumitejnek köszönhetően, amely a természetes gumik forrása.

gumitej.jpg

Az Apollóval közreműködő holland biotechnológiai KeyGene cég a pitypangok egy fejlettebb (genetikailag továbbfejlesztett, de nem génmódosított) típusának előállításán dolgozik, amely még több latexet tartalmazna, így kevesebb pitypangból több anyag kinyerhető lenne.

Az egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó, a Continental is kifejezetten azon az úton halad, hogy minél nagyobb százalékban természetes összetevőkből állíthassák elő fő terméküket. Ez jelenleg is napról napra látszik megvalósulni, azonban a végső cél az, hogy 100%-ban ilyen anyagokat használhassanak a gumiabroncsok előállításához

Fentiek megvalósítása, mostani számítások alapján még pár évet igénybe fog venni, de legalább látjuk, mit lehet elérni. Mi, mókusok, drukkolunk! ;)

Neked is tetszik? Kövess és szólunk, ha hasonló jóságot látunk. Te is láttál? Ne hallgasd el! ;)  

Kapcsolódó cikkeink:

Kerti tó autógumiból >>>

Gyerekjáték használt gumiból >>>

forrás és fotó: edition.cnn

zöld innováció autógumi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr595494551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása