Na jó, icipicit csaltam a címben, mert az elkészítés valóban 10 perc, de össze is kell állnia és azt kivárni mindig egy örökkévalóság (pedig csak pár óra!). :D Nem kell hozzá sok minden és persze szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, csak most épp lila kedvem volt. ;)
Szederszezonban nem is kérdés, hogy millió finomság készülhet belőle, kezdjük ezzel a gyors, olcsó és finom sütivel.
Nemcsak mascarponeból vagy tejszínből lehet finom krémes sütiket készíteni. Nyugodtan helyettesítsd tejföllel vagy akár joghurttal (kevésbé édesszájúaknak :)). Ez a habos finomság is csak tejföllel készül. Mert az olcsó és így a desszert is spórolós.
Mi kell hozzá?
keksz helyett használhatsz (baba)piskótát is
Kever-kavar
Ennél egyszerűbb nincs is:
1. Keverd össze a tejfölt (400-500 g) a cukorral (3-4 ek) és a tojássárgájával (1 db), majd
2. keverd hozzá a gyümölcsöt.
Ha nem szeretitek a gyümölcsdarabokat egy krémben vagy süteményben, akkor nyugodtan dobáld össze az összes hozzávalót (kivéve a kekszet :D) egybe és úgy turmixold össze teljesen krémessé.
Ha nincs merülő mixered vagy megfelelő turmixgéped, akkor lazán összenyomkodhatod villával is, úgy is isteni finom lesz. Vagy megkérheted a legkisebbeket, nekik ez még jó móka. :D (Ebben az esetben dupla mennyiségű gyümit vegyél, nehogy elfogyjon, mire kellene.)
Rétegezés
Egyszerűen csak felépítjük a sütit:
1. Rakj le egy réteg kekszet (ne fedjék egymást, de szorosan legyenek egymás mellett), majd
2. önts rá egy réteg krémet (kétszer olyan vastagon, mint a keksz)
és ezt ismételgesd a mennyiségtől függően. Nekem most 4 szintes lett, így kb. 3 cm magas a süti.
Ha meg akarod gyorsítani a keksz puhulását, akkor legalulra, a keksz alá is rakj egy vékony réteg krémet. A kekszet úgy rakd le, hogy ne fedjék egymást, de szorosan legyenek egymás mellett és töltsék ki a teret. Ha nem pont keksz*keksz méretű a tálad, akkor vágd méretre, egy éles késsel simán vágható.
Az összeállításhoz használhatsz egy tepsit vagy tálat, de akár egy tálcát is, ha kevésbé vizes gyümölccsel készíted, mert akkor nem folyós a tejfölös cucc.
Akár egyből porciózva is készítheted, így abba a tálkába, tányérba rakosgasd a rétegeket, amiben fel is fogod szolgálni.
A kész sütit díszítheted friss gyümölccsel (nem kötelező azzal, amiből készült!), mentalevéllel vagy csurgathatsz rá forrócsokicsíkokat, de akár egy gombóc fagyit is mellérakhatsz, nem fognak összeveszni. ;)
A mű
Összeállítás után be a hűtőbe vele egy pár órára, azonnal nem ehető, mert nem. (Minél tovább áll, annál finomabb lesz, hisz összeérnek az ízek és a keksz is egyre jobban magába szívja a krémet. A legjobb, ha ott tölti az éjszakát.) De meglepinek, mire hazaér a család vagy megérkeznek a vendégek, vagy késő esti bűnözésnek - hihi :) - tökéletes!
A maradékból pohárkrémet készíthetsz, hogy ne vesszen kárba: tornyozd fel a krémet és szurkálj bele babapiskótát, vagy akár bele is tördelheted (ebben az esetben szintén hagyd állni).
A tetején hagyj helyet a tejszínhabnak!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.