A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Miért nem életed befektetése az otthonod? Tanulj Detroit pusztulásából +megdöbbentő fotók

2013. július 04.

Itthon van egy fura fétis az ingatlanok körül. Amivel nincs gond, mi mókusok teljesen nyitottak vagyunk a másságra. Sőt, mi is azok vagyunk. Kalandozzunk hát el Detroitba.

detroit_mini.jpg

Rengeteg filmből biztosan ismerős. Jellegzetes felhőkarcolói védjegyként magasodnak az ég felé. Itt székel egyébként a GM, a világ második legnagyobb autógyára, olyan márkákkal, mint az Opel vagy a Chevrolet. (képen jobbra)

Ez sem mentette meg.

Detroit 2000-től tíz év leforgása alatt lakosainak 25%-át vesztette el. Képzeld el, hogy az utcádban minden negyedik házban lakó család elhagyja a várost. Maga mögött hagyva az üres házat is. Nem eladják a lakást, hanem egyszerűen elhagyják. 40 év alatt megfeleződött (!) a lakosság.

detroit-luxus-hotel_mini.jpgdetroiti luxus hotel

Sok szempontból nagyon érdekes a téma, de minket most ez csak ingatlanvonatkozásban érdekel. Mert a több, mint 70 000 üres ingatlannak köszönhetően az ingatlanok jelenleg semmit sem érnek. Ez sem világ összeesküvés, egyszerűen csak több az eladó lakás, mint a lakásvásárlók száma. Ilyenkor az árak lefelé veszik az irányt.

detroit-rom_mini.jpgValaki valamikor sok pénzért vette ezt.

Előjött itt a blogon is kommentekben, hogy az ingatlan jó befektetés, mert most alacsonyak az árak. Tessék, Detroitban most kevesebb, mint 500 dollárért (kb.: 100 000 FT !) lehet házat venni. Mégsem látom, hogy egymást taposnák érte az emberek. Az ingatlanpiac összetettebb, mint hogy most olcsó, tehát csak emelkedni tud.

Ha szívesen elmélkedsz velünk hasonló témákban, kövess minket, hogy ne maradj le! ;)  

detroit-bank_mini.jpg

Mi befolyásolja az árat?

Minden.
Pozitív és negatív externáliák tömkelege van hatással az otthonodra. Pont emiatt veszélyes rá befektetésként tekinteni. Illetve tekinthetsz úgy, de akkor vegyél figyelembe mindent.

1. példa: Egy politikus bejelenti, hogy kormányzati negyedet fog építeni a Westend mögé. A környék ingatlanjai azonnal 2-3 millióval kezdtek el emelkedni. Nem lehetett olvasni hirdetéseket anélkül, hogy ne közölnék velünk, hogy mennyire megéri ott bevásárolnunk, mert akkor már a Rothschildok is érdekből fognak beházasodni hozzád.

Később: Aztán pár hónap múlva kiderül, hogy mégse építik, mert tulajdonképpen nincs rá pénz. Árak azonnal elkezdenek esni. Megérte volna a tuti üzletbe beszállni? Sokan megtették.

detroit-haz_mini.jpg

2. példa: Ha a szomszédod megbetegszik, az még nincs hatással a vagyonodra. De ha az a betegség a kényszeres gyűjtögetés, akkor azonnal buktál pár milliót. Nincs ráhatásod.

3. példa: Ha a környékeden romlik a közbiztonság, akkor azt szintén te könyveled le veszteségként. Pedig 10 éve, amikor még felvetted rá a hitelt, akkor még mintakörnyék volt.

A megtakarítás sokkal nagyobb biztonságot nyújthat. >>>

4. példa: A BKK letesz a házad elé egy megállót, lehetőleg kis forgalmút, tehát üzlet nyitására értéktelen, de a lakhatást is rontja. Pénzt veszítesz. Honnan tudod, hogy nem fognak oda fejleszteni 20 év múlva?

5. példa: Jelenleg az agglomerációban urbanizációs folyamatok zajlanak. Ezért évről évre a bekötőutakon egyre nagyobb a forgalom (ingázók). Ha Te ezen az útvonalon laksz, akkor a Te lakásod értéke esik a zaj és a légszennyezettség miatt.

detroit-iskola_mini.jpg

6. példa: Mikor megnézted a lakást, minden rendben volt. Amikor beköltözöl, kiderül, hogy az alsó szomszédod zenész. Ráadásul ezt otthon teszi, mert megteheti. Azonnal vesztettél 1,5 milliót és sokat nem tehetsz ellene. Ezért senkit nem lehet perelni.

7. példa: Egyszer azt mondják, hogy a négyes metró (ami 30 éve épül már) kimegy a Bosnyákig. Árak nőnek. Majd 2 ütemre bontják és a Keletinél fordítót építenek a föld alá. Na ez legyen jel, hogy a közeljövőben nem érdemes a Bosnyákon tuti üzletet remélve lakást vásárolni.

Ahogy spórolni is racionálisan kell. >>>

8. példa: Megszavazzák, hogy már egyre kevesebb akadály áll az állam előtt, hogy találomra akár kisajátítson egy ingatlant (államosítson). Nesze neked befektetés, meg évtizedes stratégia. Mi garantálja, hogy a kikapart gesztenyét te fogod tudni megenni?

9. példa: Ártérre épült házadnál könnyes szemekkel figyeled, ahogy a Duna átmossa a földszintet. Abban a pillanatban milliókat vesztettél.

Az otthonod nem befektetés, hanem egy eszköz. Aminek az a funkciója, hogy melegben és szárazon tartson. Minden más csak mókusvakítás. És mint eszközt, ne érzelmekkel vizsgáljuk, mert a hajszárító is elromlik, elavul, leég, elvész, eltörik. A használati eszközök már csak ilyenek.  

kép, 2, 3

vélemény ingatlan gondolatébresztő megmondás otthon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr485388212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása