A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

Hogyan tisztítsunk ezüstöt egy furcsa módszerrel? [szódabikarbóna-tipp] +fotó

2013. április 17.

Ezüst evőeszköz, ékszer, gyertyatartó, váza vagy bármi egyéb ezüst törvényszerűen besötétedik. Pedig az ezüstöt a csillogásáért szeretjük, ha jó lenne feketén is, akkor szenet hordanánk a nyakunkban. A tisztogatása viszont macerás és költséges. Már ettől a két szótól is feláll Mó hátán a szőr. 

hogyan-tisztitsunk-ezustot.jpg

látványos a javulás

Lássuk, van-e jobb megoldás.

Hogyan tisztítsunk ezüstöt a leggyorsabban és legolcsóbban?

Szódabikarbónával. Én megtettem és meg is lepődtem. Azért választottam ezt a megoldást, mert korábban mindig kellett egy kicsit sikálni is. Na, ehhez semmi kedvem nem volt. Jöjjön a tapasztalat.

Mi kell hozzá?

Ezüst tisztításához csupán négy összetevőre van szükségünk.: víz, szódabikarbóna, só és egy kis darab alufólia.

ezust-tisztitasa.jpg

minden megtalálható otthon

A recept nem bonyolult, csupán 4 lépés:

  1. kis tálka aljára tegyünk alufóliadarabkát
  2. rá az ezüstöt
  3. szódabikarbónát és sót
  4. öntsük fel forró vízzel

Villámgyorsan összeraktam. Amíg odatettem a vizet a vízforralóba, addig elővettem a tálkát és belehajtogattam egy kis alufóliát. Beletettem volna csak úgy is, de fotó készült Nektek róla, így szépnek és precíznek kellett lennie. :) Rá az ezüst és egy-egy teáskanál szódabikarbóna, illetve só. (Igazából ez nem volt több 30 másodpercnél, míg a lánc kapcsolójával legalább 2 percet szenvedtem. De győzelem, levettem!)

Mókus ott segít, ahol tud! Például Facebookon is... Lájk!  

Leöntöttem vízzel addig, hogy éppen csak ellepje.

Azonnal elkezdett dolgozni. Olyan szaga van, mint az artézi víznek, rögtön eszembe is jutott, hogy dédszüleimnek mennyi vizet kellett hordanom az artézi kútból.

ezust-megtisztitasa.jpg

halmozzuk egymásra

1 perc, 2 perc, 3 perc

Nem kavargattam, bele se nyúltam. Ez egy teszt, így illik egyedül megoldania a problémát. Megoldotta. 5 perc után már nem láttam a láncszemek belső felén sem elszíneződést. Kivettem, megtörölgettem és megcsodáltam. Ez tényleg működik, mehet a blogra!

Miért furcsa ez a módszer?
Nekem azért, mert tényleg nem volt vele semmi dolgom. Betettem, majd kivettem. Fotózásokkal együtt sem volt több, mint 5 perc.

Semmiképp ne költs drága, speciális ékszertisztító folyadékra vagy ezüstfényesítőre, teljesen felesleges!

Háttérinfó, amire bármikor szükséged lehet. :)
"Amikor az ezüstöt becsomagoljuk, olyan elemet készítünk, amelyiknek az egyik elektródja az alumínium, a másik a lerakódás  (Ag
2S). A szódabikarbónás (nátrium-hidrogén-karbonátos) elektrolitoldatban az alumínium oldódik, és az ezüst-szulfidból ezüstionok válnak ki:
Al –> Al3+ + 3e-
Ag2S + 2e- –> 2Ag + S2-"

ezustisztitas-tetsztett.jpg

 

Léci, léci, léci! Lájk!  ;)

vélemény teszt házi szódabikarbóna kipróbáltuk fertőtlenítés szóda-szerda könnyen megvalósítható

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr535231512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TiRekSz 2017.06.24. 14:12:34

Mi a helyzet ezüstözött nyakláncokkal?
Pl. Avon termékekkel? Kaptam barátnőmtől, azonban ebben a nyári melegben 2 hét után el kezdtek feketedni... Gondolom az izzadságcseppek és a bőrrel való érintkezés is rásegít...
Kipróbáltam: Legalább 3/4 órát hagytam állni a cuccban (mert 5 és 30 perc nem volt elég), így egy része teljesen szép lett a nyakláncnak, viszont egyes részei azonban még mindig feketék, bár talán nem annyira... Létezik, hogy ott lekopott volna az ezüst réteg ennyi idő alatt?

bea15 2017.08.19. 15:48:34

@TiRekSz: Nem lekopott,hanem sajnos nem ezüst az ezüst!
süti beállítások módosítása