A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

5 spórolási tipp a zombiktól

2013. április 07.

Nem tagadom, az egyik kedvenc sorozatom a The Walking Dead. Lényege röviden: egy betegség következtében a holtak feltámadnak (zombi), ám kezdetleges primitív állapotban és nagyon éhesen. Így az élőket akarják megenni amivel persze megölik a maradék élőt is akik így zombiként ébrednek újra (már ha maradt belőle valami). Tehát a főszereplőknek nincs egyszerű dolguk, hiszen ez egy gonosz spirál.

the-walking-dead-sporolas-2.jpgjelenleg legnépszerűbb zombis sorozat

Valószínűleg egyedül vagyok a világon (remélem nem), de ezt a sorozatot nem az akciójelenetekért vagy az öldöklés miatt szeretem, hanem mert az írók eljátszanak a gondolataimmal. Folyamatosan az jár a fejemben, hogy adott helyzetekre és körülmények között én hogyan reagálnék. Hiszen ne feledjük, itt nincs már egészségügy, jog, se katonaság. Csak a farkastörvények.

Viszont mindenből lehet tanulni, így hát nézzük meg, hogy milyen spórolási tippet ad egy zombiapokalipszises sorozat már most, mielőtt eljön, vagy nem. :)

5 életvezetési és spórolási tipp, amit a zombiknak hála tanultam.

1. felejtsd el a "mert megérdemlem" szavakat. Azért, mert ez egy álszent kifejezés, hiszen persze hogy mindent megérdemlek. Azonban amikor a forrást is nekem kell előteremtenem, akkor már nem lehet ez a döntő érv, mert így csak egy 8 éves gondolkodik. Hiszen a költéssel szemben a nyugodt, megtakarítással rendelkező életet is ugyanúgy "megérdemlem". Elköltheted azt a pénzt autóra vagy sárga gumikacsára is, nem itt a probléma, de ha az az egyetlen érved bármi mellett, hogy "mert megérdemlem", akkor az legyen intő jel! Amikor a sorozatban megszűnik a társadalmi szerveződés, a kereskedelem, tömeggyártás akkor egyetlen racionális ember sem gazdálkodik úgy az erőforrásaival, hogy annak fogyasztását az alapján osztja be, hogy megérdemli, vagy sem. Amikor zombik veszik át a földet akkor lényegtelen, hogy mit érdemelsz meg. Igazából most is.

2. egyetlen hátizsák. Soha semmi sem fix. Mivel az árakat nem isten mozgatja, hanem mi magunk. Azzal, hogy eldöntjük, hogy nekünk mi mennyit ér. Így nem szabad felesleges dolgokat felhalmozni., ugyanis minden felhalmozott dolog jó eséllyel elveszíti az értékét (más ember idővel már alig adna érte valamit). Ugyan a sorozatban beleférnek egy hátizsákba, nekünk persze nem kell ehhez folyamodnunk. Még :). Viszont a porfogóktól meg kell szabadulnunk. Annyiért amennyiért csak viszik, hiszen a munkádat eladtad pénzért, a pénzen meg megvetted azt a valamit, amire már nincs szükséged. Nézz a polcra és gondolj rá úgy, hogy minden nap munkaperceid/-óráid/-napjaid párolognak el belőle csak azért, mert ott áll. Add el bármennyiért és vegyél helyette olyan valamit, amire nagyobb szükséged van. Lényegtelen mennyiért vetted fél éve, egy éve. Holnap még annyit sem fog érni, mint ma.

the-walking-dead-sporolas.jpga Walking Dead első évad szereplői

3. mindig van kire támaszkodnod. Ez nem is igazán tipp, mint inkább észrevétel. A sorozatban a csoport minden tagja úgy tud előre menni, hogy tudja, a másik védi. És fordítva. Ettől bátrabb és hatékonyabb, mert a szervezettség, a támaszkodás előny. A különös, hogy ez most is megvan nekünk, te is biztos tudsz mondani olyat, akire odafigyelsz, akire vigyázol. Ő is biztos így gondolja. Mivel most nem a zombimezőn való átvágás az aktuális problémánk, így miért nem igazítjuk ezt a tudatalatti védelmet a mai kihívásainkra? Anyagi vagy lelki gondjaid vannak? Beszélj velük! Kérd a segítségüket! Ne pénzt, hanem a helyzetből való kikeveredést. Abban segítsenek neked. Te is megtennéd értük. Mind megtennénk egymásért.

4. csoportban az erő. Kicsit hasonló mint az előző észrevételem, annyi kiegészítéssel, hogy a csoportba szerveződés nemcsak a zombik leküzdésében előny. Lehet az pertársaság vagy akár egy akció kiharcolása. Például ha összeszedsz magaddal együtt 3 embert aki új Opelt akar venni, akkor a szalonban sokkal jobb az alkupozíciótok együtt, mint egyedül. Spórolni pedig jó, hiszen akkor azt a pénzt költhetjük másra is. Szerveződni pedig bármire lehet. Ma már abszolút nem lehetetlen megtalálni ezeket az embereket a kommunikációs hálózatokon.

5. a biztonság az első. Ha zombik között kényszerülünk élni, akkor a biztonság a fegyver meg az élelemkészlet. Ha fogyasztói társadalomban, akkor ez megtakarítás. Hiszen a biztosítókötélre mindig és minden helyzetben szükségünk van. 6 hónapra elegendő megtakarításra neked és az ősz hajszálaidnak is szükséged van. Sosem késő felépíteni. De mindig késő elkezdeni.

>>> >>> Csak akkor olvass tovább, ha nagy zombirajongó vagy. <<< <<<

Ha már szóba került, a zombis témánál maradva néztem egy új brit minisorozatot. In the Flesh. Ugyancsak 3 részes, de nekem nagyon tetszett. Ha hasonló gondolkodásból nézed a zombis sorozatokat, akkor ez neked is nagyon fog tetszeni. 

Röviden: szokásos "holtak feltámadtak" séma, sokakat megharapnak, jajj-jajj, de feltaláltak egy gyógyszert, amivel helyrehozhatóak. Happy, begyűjtik a zombikat, szuri - és itt kezdődik a sorozat. Fantasztikusan továbbgondolja a társadalomintegrációs kihívásokat. Ezeket az embereket (Részlegesen Halott Szindrómásokat :)) visszaviszik a családjaikhoz. Majd szépen lassan kibontakozik a sorozat is.

in-the-flesh.jpgIn the Flesh - brit zombis minisorozat

Az író zseniálisan játszik az érzelmekkel, a félelmekkel, a csordaszellemmel. Van itt diszkrimináció, sztereotípia, egyszerű butaság, gyűlölet, előítélet, önbíráskodás, tévedések, önutálat, mély ostobaságok és mindezzel számos élet tönkretétele. Mindezt egy kis angliai falun és közösségén bemutatva.

Olyan sorozat, ami után még napokig gondolkodni fogsz.
És még véletlenül se vegyük észre az író párhuzamát.

vélemény sorozat spórolás gondolatébresztő zombi tv műsor takarékosság The Walking Dead In the Flesh

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr845195653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása