A mókusok spórolnak.

spórolási tippek

147 függöny kiegészítő ötlet, amivel a régi függöny is újjá születhet

2018. augusztus 27.

A függönyvásárlás nem olcsó mulatság, így érdemes a teljes függönygarnitúra lecserélése előtt más megoldásokat is mérlegelni, és néhány kisebb trükkel újjávarázsolni régi társaid. Ha most szeretnél függönyt varratni, akkor is tarts velem, hátha kedvet kapsz egy kis függönyterv-módosításhoz, mert szuper apróságokra hívom fel a figyelmed.

fuggony_fajtak.jpg

Igazi mókusos megoldás, hogy függönycsere helyett inkább egy költségkímélő eljárást, a régi függöny felturbózását választjuk.

Függönydrapéria lógatása

A drapéria, a függöny felső részénél, a karnis előtt lógó anyag, ami különböző anyagú, vastagságú és színű lehet. Ha tudsz rá jobb kifejezést akkor írd meg nekem, mert én csak így ismerem. Bár a kifejezésből is arra gondolnánk, hogy minden függönydrapéria függöny anyagból készül, azért lehet találni kreatív kivételeket. A képeket átlapozva találkozhatsz fémből, zsinórból és fából - egész pontosan kerítéslécből - megvalósított ötletekkel is.

A drapériát utólag is meg lehet álmodni és megvarratni a függönyhöz kiegészítőnek, így egy több éves anyag is átváltozhat a függönycsere helyett. A függönnyel ellentétben itt nem él az a szigorú szabály, hogy nem feszítjük ki az anyagot. A drapéria kifejezetten jól mutat kifeszítve vagy bő anyagból készült hullámokban is.

Egyszínű függönyök esetében nagyon impozáns megoldás egy másik, több színből álló, vagy egy díszesebb drapéria, ami kiegészíti a függönyöket, és szépen feldobja az összhatást.

A gyerekszobába, például egy visszafogott, szolid függöny, egy élénk színekből álló, és érdekes mintára vágott drapériával igazi bohókás hangulatot kölcsönözhet. Ha a gyerek Thomas a gőzmozdony helyett, inkább Villám McQueen-nel száguldana, elég csak a drapériát kicserélni, amíg az óvodai csoportban nem lesz újabb kedvenc váltás.

Az összes kép megtekintéséhez rá kell kattintani a fényképekre, de a rutinosokat, ezt már biztos tudják. :)

Karnis inspirációk

Sok háztartásban a hagyományos fehér, plafonra ragasztott műanyag függönysín található, vagy a kopottas fából készült, ezer éves, görgős-sínes karnis teljesít szolgálatot. Ha nálad is ez a helyzet, akkor itt az ideje egy kis lázadásnak. Ne enged korlátozni magad az áruházakban forgalmazott karnis variációk által, csak nézz körül és válassz kötelet, egy szép faágat az erdei sétából, vagy egy fölösleges evezőt. Nem hiszel nekem, csak figyelj:

Különleges alkalmak esetén jó szolgálatot tehet, egy átlátszó függöny karnis, hiszen a belsejében el lehet vezetni egy egyszínű, vagy többszínű égősort. A Karácsony, a házibulik, vagy a romantikus esték hangulatos díszlete lehet, egy jól beállított fényjáték.

Végzáró ötletek

A karnis végzáróit a karnissal együtt is árusítják, de hatalmas a választék a ráhúzós, cserélhető darabokból is. Egy snassznak tűnő fekete vagy fehér tartórúd egy hercegnős üvegzáróval vagy egy aprólékos pillangóval igazi kincsé válhat. Egy piros vagy bordó függönyhöz a hálószobába én biztos, Ámor nyilát választanám, ami a gyerekkori átlőtt szívvel telerajzolt füzeteimet idézné.

Persze a végzáró kiválasztásánál ne csak a látványra figyelj, hanem arra is, hogy olyan véget vegyél, amibe nem akad bele a függöny elhúzáskor, hogy ne sérüljön az anyag szála.

Tényleg, láttad már a korábbi függönyös írásomat? Ha elszalasztottad, ne búsulj itt visszaolvashatod, sok érdekes tanács van benne függöny választáshoz.

Függöny elkötők falra szerelve

Ebben a kategóriában minden van, amit csak kívánni lehet. Van romantikus, elegáns, vicces, cuki és letisztult is. Konyhaablakra a villa igazán stílusos függöny elkötő elem lenne, egyet értesz?

Ha szereted a kézzel készült holmikat, akkor egy zsinórokból álló függöny elkötőt javaslok neked, és ha már nagyon belejöttél nekem is készíts egy olyat, mint ami képen van, mert nagyon tetszik, de számomra még ez az egyszerű forma is kész Gordiuszi csomó. A régi felújítása helyett, inkább készíts egy új elkötőt. Ha kész van, szólj, és már küldöm is a címet.

Függöny elkötés magában

A függöny elkötésnek a másik módja, amikor nem rögzíted az anyagot a falba fúrt tartóhoz, hanem a függönyt magában kötöd el valamivel. Ez a valami teszi igazán különlegessé és egyedivé még a leghétköznapibb függönyt is.

Egy legénylakásba nem is tudnék oda illőbbet találni, mint a férfiasan vagány bőrövet, egyszerű, praktikus és kéznél van. A plüss állatkák nagyon aranyosak, a keresztlányom biztos a macisat választaná, nekem viszont a gombos megoldás tetszik, így végre megszabadulhatok a „tartsuk meg, egyszer még kelleni fog” megjegyzéssel félretett, gombbal teli befőttesüvegemtől. Te melyiket választanád?

Függöny dekoratív szegéllyel

Nem véletlenül lehet találni a neten rengeteg képet a különböző függöny szegélyekről, mert egy-egy szegéllyel teljesen megváltoztatható a függöny hangulata, vagy éppen fordítva, kiemelheti annak valódi pompáját. Függönycsere helyett ez egy sokkal gazdaságosabb megoldás.

Eltérő függöny felső sáv

Megsúgom ezzel a módszerrel a puszta dekoráláson túl, némelyikkel még egy előnyt is bezsebelhetsz. Remekül korrigálható az a hiba, ha valami miatt túl rövid lett az ablakod elé a választott függöny.

És végezetül....eltérő függöny alsó

Akármilyen nagy is a függönyöd, egyszer minden jónak vége szakad, és ha valami egyszer véget ér annak adjuk meg a módját. Bár a képeken szereplő függönyök jó részét már eleve eltérő alsó sávval festették és árulták, vagy mégsem? Észre sem lehet venni, hogy némelyiket utólag  varrták hozzá vagy festették, ennyi csalafintaság igazán megengedhető. Nem igaz?

A függöny szebbé és egyedibbé tételéhez sok út vezethet, a fentiek csak néhány példát mutattak arra, hogy milyen irányba indulhatsz. A függönyödet persze feldobhatod még az anyagra varrt plüss egyszarvúakkal is, de ha neked jobb ötleted van, figyelek! Kíváncsi vagyok, neked mi jut először eszedbe, vagy mi dobogtatja meg a szívedet!? ;) 

lakás függöny otthon lakberendezés dekoráció DIY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sporolok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914056494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása